Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Outsiderzy

Polecane posty

Gość Z uśmiechem i do przodu:)
38 minut temu, Gość tommy napisał:

a nie masz w planach tzw "ustatkowania się"? Za parę lat będzie coraz trudniej.

Rozumiem, że to do mnie? 

Nie ma czegos takiego jak plan ustatkowania się.  Przeciez trzeba sie zakochac wpierw :) Poza tym ja nigdy nie szalałam, zawsze bylam spokojna takze slowo ustatkowanie sie do mnie nie pasuje :D 

Gość Gość
4 godziny temu, Gość gość napisał:

Nie, nie i nie. Nie posiadam żadnych szpilek, jedyne wysokie obcasy jakie mam nie nadają się do pracy, ubieram się...po mojemu, a perfum używam takich jakie mi akurat pasują - ma kilka drogich butelek (bo niestety mój uluiony zapach jest drogi), mam kilka tanich. Dla mnie bycie outsiderem to nie rezygnowanie z tego kim się jest, brak prób upodobnienia się do otoczenia wyglądem, zachowaniem i zainteresowaniami

Mylisz pojęcie z konformizmem. 

Wy , ktorzy twierdzicie , ze jestescie outsiderami - Dobrze Wam z tym czy zle ?

Gość gość
Dnia 27.09.2019 o 16:44, Gość gość napisał:

Outsider to taki odmieniec powiedziałabym. Taki ktoś, kto jest jakby wykluczony z grupy bądź do żadnej z grup nie należy, bo kocha wolność i ma własne zdanie. Często sypia w parkach, zakamarkach i chodzi własnymi drogami jak kot. Jest to człowiek zwany czarnym koniem, choć nigdy nie wygrywa bo działa w pojedynkę. A pojedyncze jednostki w systemie nie mają racji bytu. To samotnicy pustelnicy, którzy twardo wierzą w swoje idee i się nimi kierują. Mało tego, outsider jest rodzajem stworzenia bądź typem stworzenia, który składa się z wielu warstw, jak cebula. Zwykle widzą więcej i wszystko rozkładają na czynniki pierwsze, co daje im przewagę w dyskusji. Ale, że są jednostkami, zwykle nikt ich nie słucha, bo myśli inaczej. A reszta się śmieje. Autsajder nie jest ulokowany w żadnym systemie, nie jest uprzywilejowany, nie jest tolerowany i nie jest lubiany. Osobowość ta jest z pogranicza marginesu, ponieważ ich kraina swobody w której żyją odbierana jest jako margines, co w konsekwencji daje im nazwę wyrzutków.;)

nie, to po prostu bezdomny/nieudanicznik. Nie outsider

Gość gość
Dnia 27.09.2019 o 17:46, Gość Gość napisał:

Mylisz pojęcie z konformizmem. 

w jaki sposób mylę te dwa pojęcia?

Gość gość

Ty wyżej, wypraszam sobie te pomówienia!;)

Gość gość
3 minuty temu, Gość gość napisał:

Ty wyżej, wypraszam sobie te pomówienia!;)

No wybacz, ale sypianie w parku nie zrobi z ciebie outsidera. Najwyżej cel napadu

Gość gość

To była przenośnia jakbyś nie zorientował. Ale nie powiem, zdarzyło się koczować w warunkach niebywałych dla zwykłego śmiertelnika. W każdym bądź razie wybaczam.;)

Gość gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

To była przenośnia jakbyś nie zorientował. Ale nie powiem, zdarzyło się koczować w warunkach niebywałych dla zwykłego śmiertelnika. W każdym bądź razie wybaczam.;)

a ja myślę, że przesadzasz. Sama nigdy nie starałam się na siłę "wpasować" do systemu, a nigdy nie miałam problemów z byciem nietolerowaną czy nielubianą. Poza tym każdy jest w jakimś systemie - różnica polega na tym co ty z tym faktem robisz. Przywilej to też ciężki koncept bo to czy go masz i co z tym zrobisz zależy od ciebie

Gość gość

Tak, każdy ma swój rozum i każdy myśli po swojemu i nic nikomu do tego. Rozumiem. Natomiast nie rozumiem dlaczego mi tu mówisz, że przesadzam. Skąd o tym wiesz? Czy jesteś mną? Czy siedzisz w mojej głowie? Czy system, w którym jesteś nakazuje ci iść za tłumem? Nic z tego nie rozumiem.

Gość gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Tak, każdy ma swój rozum i każdy myśli po swojemu i nic nikomu do tego. Rozumiem. Natomiast nie rozumiem dlaczego mi tu mówisz, że przesadzam. Skąd o tym wiesz? Czy jesteś mną? Czy siedzisz w mojej głowie? Czy system, w którym jesteś nakazuje ci iść za tłumem? Nic z tego nie rozumiem.

Uważam, że twoja definicja jest zbyt ciasna bo zakłada, że outsider to ktoś kto po prostu sobie w życiu niespecjalnie radzi/nie chce sobie radzić. Przynajmniej tak to zabrzmiało. Jak mówisz o sobie to jesteś w 100% specjalistą i nie będę się kłócić, ale nie każdy kto jest outsiderem to nielubiany, nietolerowany koleś mieszkający pod mostem.

Gość gość

No tak, ja mówiłam o sobie a nie o społeczeństwie. Nigdy nie wypowiadam się za masę, li tylko za siebie. przez pryzmat siebie, etc. A czy jestem ograniczona w życiu, w sensie że sobie nie radzę, hm., coś w tym jest. Ale to właśnie jest autsajderstwo, bo nikt mnie nie rozumie, a ja rozumiem wszystko...

Gość gość
Przed chwilą, Gość gość napisał:

No tak, ja mówiłam o sobie a nie o społeczeństwie. Nigdy nie wypowiadam się za masę, li tylko za siebie. przez pryzmat siebie, etc. A czy jestem ograniczona w życiu, w sensie że sobie nie radzę, hm., coś w tym jest. Ale to właśnie jest autsajderstwo, bo nikt mnie nie rozumie, a ja rozumiem wszystko...

Jestes pewna, że wszystko rozumiesz? Bo rozumiejąc wszystko można to wszystko poukładać tak, żeby tobie było wygodnie, a jednocześnie żebyś nie musiała nic (lub wiele) poświęcić. 

Gość gość
23 godziny temu, ZUZANNA napisał:

Wy , ktorzy twierdzicie , ze jestescie outsiderami - Dobrze Wam z tym czy zle ?

Zależy, bywa beznadziejnie, ale alternatywna jest dużo gorsza