Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie czasy

Płytkie, puste relacje z ludźmi

Polecane posty

Gość takie czasy

czy to po prostu takie czasy?

Gość takie czasy

I wszyscy się z tym czują dobrze?

Gość Xxxx

Takie czasy niestety, dlatego przestalam utrzymywac kontakty z ludzmi. Ostatnio poznalam fajnego faceta, ale uprzedzil, ze ma mala wade: dlugo odpisuje na smsa. I tak po ostatniej rande, ktora byla 2 miesiace temu kontakt sie urwal (dzieli nas odleglosc). Wiem, ze napisze do mnie, to na wlasnej skorze przekona sie co to brak wiadomosci.

Gość w kość
4 minuty temu, Gość takie czasy napisał:

I wszyscy się z tym czują dobrze?

najwyraźniej nie,

ale teraz to norma,

więc ludzie pewnie niewiele o tym myślą,

pewnie nawet nie mają czasu pomyśleć,

Gość SieLanka

Niestety wrażliwy człowiek nie ma racji bytu już na tej Ziemi 😞

Gość Wrazliwy
1 minutę temu, Gość SieLanka napisał:

Moze  i maja tylko utrzymują kontakty z ludźmi na znanym im gruncie 

Gość w kość
5 minut temu, Gość SieLanka napisał:

wyjedź w góry,

nieziemskie uczucia,

Gość SieLanka

Nie wiem.Mnie w kraju nie było 10lat.Po powrocie wszystko mnie rozczarowuje..Ludzi których znałam i szanowałam wcześniej(może prócz 3) teraz jakby ktoś ich podmienił.Liczy się tylko życie na pokaz,siano i to jak najwięcej wyrwać dla siebie.Ja nie chce "walczyć" ,ja chcę po prostu żyć i nie bać się ufać ludziom.Coraz mniej mi się chce..A w góry to zawsze i chętnie ale pozwolić sobie nie moge.pzdr

20 minut temu, Gość SieLanka napisał:

Nie wiem.Mnie w kraju nie było 10lat.Po powrocie wszystko mnie rozczarowuje..Ludzi których znałam i szanowałam wcześniej(może prócz 3) teraz jakby ktoś ich podmienił.Liczy się tylko życie na pokaz,siano i to jak najwięcej wyrwać dla siebie.Ja nie chce "walczyć" ,ja chcę po prostu żyć i nie bać się ufać ludziom.Coraz mniej mi się chce..A w góry to zawsze i chętnie ale pozwolić sobie nie moge.pzdr

A gdzie byłaś? Tam było inaczej? Ludzie cię nie rozczarowywali?

Ja mieszkałem w Australii przez kilka lat, ale obecnie mieszkam w Polsce. Przepaść jest ogromna w mentalności. Nie chcę uchodzić za kolejnego Polaczka, który zobaczył Zachód i patrzy na wszystkich z góry... Nie... Nie zrozumcie mnie źle. Polacy bywają wobec siebie podli, chamscy i aroganccy. W Australii tego nie ma, tam panuje równość społeczna i mimo, że też ludzie zarabiają i lubią luksus, to tym nie epatują. Nie gadają ciągle o pracy, o forsie, o karierze. Australijczycy potrafią śmiać się z siebie nawzajem, przedrzeźniać i wcale nie robią sobie z tego wyrzutów.

Gość w kość
1 godzinę temu, Gość SieLanka napisał:

ja chcę po prostu żyć i nie bać się ufać ludziom

żyj po swojemu,

ufaj tym, którzy na to zasługują,

chyba że masz twardy tyłek, wtedy możesz ufać każdemu,

pozdrawiam:)

Gość Gość
35 minut temu, Gość w kość napisał:

żyj po swojemu,

ufaj tym, którzy na to zasługują,

chyba że masz twardy tyłek, wtedy możesz ufać każdemu,

pozdrawiam:)

Ach co za mądrość życiowa 😮

Gość Marek

Może ze mną coś nie tak. Ja próbuje utrzymywać relacje, dzwonie do ludzi, w pracy zagaduje, ALE inicjatywa zawsze z mojej strony. W pracy jak pierwszy się nie odezwe to nikt ryja nie otworzy pierwszy, zawsze ja musze, wtedy odpowiedzą. Jak zadzwonie to pogadają ALE zawsze moja inicjatywa. Kur/wa nie wiem co się dzieje, dawniej relacje nie były takie płytkie. Szczególnie młodsze pokolenie ma jakieś kompleksy społeczne, nie wiem o co chodzi, dziwne czasy. 

Gość marmoladi

Pustka i obojętność, kompleksy i skupienie na sobie, izolacja społeczna, samotność, oto co daje system kapitalistyczny, liczy się tylko kasa i zysk, nie człowiek.

Gość Gosc
8 godzin temu, Koczownik napisał:

Ja mieszkałem w Australii przez kilka lat, ale obecnie mieszkam w Polsce. Przepaść jest ogromna w mentalności. Nie chcę uchodzić za kolejnego Polaczka, który zobaczył Zachód i patrzy na wszystkich z góry... Nie... Nie zrozumcie mnie źle. Polacy bywają wobec siebie podli, chamscy i aroganccy. W Australii tego nie ma, tam panuje równość społeczna i mimo, że też ludzie zarabiają i lubią luksus, to tym nie epatują. Nie gadają ciągle o pracy, o forsie, o karierze. Australijczycy potrafią śmiać się z siebie nawzajem, przedrzeźniać i wcale nie robią sobie z tego wyrzutów.

Dlaczego w takim razie wróciłeś do Polski ? 

Gość Gosc

To prawda, ze panuje jakaś mowa nienawiści. Wyznawcy PO są bezlitośni dla ludzi, którzy głosowali na PiS. Usuwają z grona znajomych jeśli ich nie popierasz, nie myślisz tak jak oni. To jest chora. 

Gość Gosc

Poza tym to zrobiły media społecznościowe. Codzienne epatowanie na fb jaki/a to ja nie jestem mądry, stać mnie na podróże, mam cudowna rodzine patrz leszczu niech cię krew zalewa z zazdrości. 

Gość Gosc

Te głupie cytaty, żeby tylko komuś szpilę wbić. To rodzi nienawiść. 

Gość Gosc

Tu na kafeterii to samo wyzywanie w każdym temacie. 

Gość Monika
3 godziny temu, Gość marmoladi napisał:

oto co daje system kapitalistyczny,

Swietne spostrzezenie.

Ten system sprawil, ze drugi czlowiek stal sie niejako "konkurencja" nawet w przestrzeni prywatnej.

Przyswieca temu teza : nie oplaca sie pomagac, poswiecac czasu innym, bo wtedy tracisz czas na siebie.

Doszlo do tego, ze jak ktos poswieca czas i pomaga, ot tak bezinteresownie dla samej pomocy drugiemu czlowiekowi - jest uwazany za glupka!

Bo w tym czasie moglby wiecej, lepiej, dalej...dla siebie.

Lepiej niz sasiad, wspolpracownik -  nasza konkurencja

...nie brat, blizni - jak dawniej.

Gość w kość
44 minuty temu, Gość Monika napisał:

Swietne spostrzezenie.

Ten system sprawil, ze drugi czlowiek stal sie niejako "konkurencja" nawet w przestrzeni prywatnej.

Przyswieca temu teza : nie oplaca sie pomagac, poswiecac czasu innym, bo wtedy tracisz czas na siebie.

Doszlo do tego, ze jak ktos poswieca czas i pomaga, ot tak bezinteresownie dla samej pomocy drugiemu czlowiekowi - jest uwazany za glupka!

Bo w tym czasie moglby wiecej, lepiej, dalej...dla siebie.

komunistka?!

42 minuty temu, Gość Monika napisał:

Swietne spostrzezenie.

Ten system sprawil, ze drugi czlowiek stal sie niejako "konkurencja" nawet w przestrzeni prywatnej. [...]

Nadinterpretacja. System jest tylko systemem i jak się w nim odnajdują ludzie zależy od ich mentalności. Polska historia i czasy obecne znają głównie ograniczenia i ucisk ludu, kolejne rządy wyznają wciąż zasadę 'dziel i rządź', nie ma tutaj niczego pozytywnego dla społeczeństwa, dlatego nic dziwnego, że Polacy podchodzą do siebie nawzajem z dystansem, czy też zwyczajnie wrogo. Natomiast, zdrowy kapitalizm nie ogranicza, daje możliwości i swobodę działania - tym większą, im bardziej samodzielni i rozwinięci obywatele - odpowiednio wykorzystany pozwala na rozwój państwa i polepszenie życia całego społeczeństwa.

33 minuty temu, Gość Monika napisał:

[...] Przyswieca temu teza : nie oplaca sie pomagac, poswiecac czasu innym, bo wtedy tracisz czas na siebie. [...]

Każdy rozwinięty człowiek dobrze wie, że poświęcając czas innym, poświęca go de facto sobie samemu. Kwestia świadomości i dojrzałości, niezależnie od systemu, w którym przyszło żyć. Zaś kapitalizm na ogół sprzyja rozwojowi osobistemu, włącznie z poszerzaniem samoświadomości niezbędnej do przetrwania i dobrobytu.

37 minut temu, Gość Monika napisał:

[...] Doszlo do tego, ze jak ktos poswieca czas i pomaga, ot tak bezinteresownie dla samej pomocy drugiemu czlowiekowi - jest uwazany za glupka! [...]

Nie spotkałam się z taką postawą, co najwyżej zdarza się, że takie osoby budzą podświadomie niechęć, dystans, czy wrogość, jako - poniekąd słusznie - fałszywe, obłudne, dowartościowujące się krzywdą innych. Ponieważ w naturze człowieka leży egoizm, ludzie stanowią dla siebie konkurencję już na płaszczyźnie biologicznej, dlatego idealistyczna bezinteresowność stoi tu w sprzeczności i zwyczajnie nie ma racji bytu. Jest kłamstwem. Każde działanie człowieka jest jak najbardziej interesowne, co więcej, nie ma w tym niczego złego, jeśli został on prawidłowo uspołeczniony. Do tego dochodzi zwyczajna logika - kiedy nie jest się samemu zabezpieczonym, byt nie jest stabilny, nie powinno się go narażać pomagając innym. Ponieważ wtenczas zachodzi ryzyko, że ofiar będzie nie jedna, a dwie. Prosta reguła, na której opiera się najważniejsza zasada pierwszej pomocy. Nikt nie chce narażać siebie samego i trudno tego od kogokolwiek wymagać. A możliwości Polaków są bardzo ograniczone i marne. Na koniec, wspominając o altruizmie - jest to zaburzenie i raczej nikt zdrowy nie chciałby się borykać z codziennymi problemami osób na nie cierpiących.

56 minut temu, Gość Monika napisał:

[...] Bo w tym czasie moglby wiecej, lepiej, dalej...dla siebie.

Dawniej również żadnej sielanki nie było i ci, którzy mieli się lepiej, budzili zazdrość sfrustrowanej większości. I też niekoniecznie sobie pomagano, a jeśli już, to całkowicie interesownie - 'ja sąsiadowi cukru, to on mi jajek, których zawsze mi brakuje', czy bardziej ogólnie, 'jak ja komuś coś, to ktoś mnie też w razie potrzeby'. Było to nic innego, jak zabezpieczanie własnych interesów w ciężkich czasach, co jest bardzo mylnie odczytywane, jako ''bezinteresowna pomoc bliźnim'. Warto spojrzeć na świat taki, jakim on w istocie jest, nie patrząc przez pryzmat fałszywych utopijnych wizji, idealizacji, myślenia życzeniowego i własnych oczekiwań wynikających wprost ze zgubnej indoktrynacji kulturowej i religijnej. Więcej wiedzy i świadomości, to większa umiejętność odnajdywania się w trudnych realiach oraz mniejsza frustracja i ryzyko.

Gość Tak jest
6 godzin temu, Gość Gosc napisał:

To prawda, ze panuje jakaś mowa nienawiści. Wyznawcy PO są bezlitośni dla ludzi, którzy głosowali na PiS. Usuwają z grona znajomych jeśli ich nie popierasz, nie myślisz tak jak oni. To jest chora. 

No to akurat dziwne nie jest . Na PiS głosują ...e . Nie warto z takimi utrzymywać znajomości

Gość TaMariolkaNoWiesz

W sumie fajna wypowiedz osoby Nenesh.

Ogolnie rzecz biorac trudno miec prawdziwe relacje z ludzmi gdy wszystko odbywa sie pod terminem konkurencji i pozerstwa. Ale jednak wiemy z glebi duszy , ze jest cos wiecej, cos barzdziej prawdziwego....I jak to wyltumaczyc? 

Gość TaMariolkaNoWiesz

Do autora/autorki, 

Nie trac nadzieji! Jednak jestesmy ludzmi. Ty szukasz z nimi kontanku, nawet na takim portalu. Cos w Tobie siedzi, ze Cie do ludzi popycha i sprawia, ze znajdujesz ciekawych na swojej drodze. Nawet tutaj ;) Masz jakas silna strone osobowosci, ktora daje Ci ochrone i motywuje Cie do dobrych akcji :) Napisz cos wiecej o sobie. To byloby ciekawe. 

Gość gość
19 godzin temu, Gość takie czasy napisał:

czy to po prostu takie czasy?

przez ograniczoność zasobów większość nie może sobie pozwolić na więcej niż żyć walcząc o przetrwanie, a śwadomość braku sprawiedliwości dodatkowo zniechęca do oczywistej konkurencji, czyli innych ludzi

Gość Moko
16 minut temu, Gość gość napisał:

przez ograniczoność zasobów większość nie może sobie pozwolić na więcej niż żyć walcząc o przetrwanie, a śwadomość braku sprawiedliwości dodatkowo zniechęca do oczywistej konkurencji, czyli innych ludzi

A ja mam wrażenie,że właśnie na odwrót. Z 10lat temu mogłam sobie pomarzyć o comiesięcznych wyjazdach na weekend, kolacyjkach w restauracji, czy opłacaniu różnych platform cyfrowych. Nie powiem,że żyję w luksusie, ale na normalnym poziomie. A, nie mam z kim pogadać. Z kim podzielić się uwagami nt. książki, filmu,tras górskich. Nikogo nic nie interesuje. Praca, szkolenia, kursy, dom, szybki obiad,spać i tak codziennie. Żadnych pasji, żadnych współtowarzyszy ciekawych zajęć. Nawet z rodziną to na obrazku. Więc i ja się odizolowałam. Znalazłam pasjonatów w necie i tak sobie pogadamy prawie codziennie. Wirtualna rzeczywistość. Tylko tyle.

Gość gość
2 minuty temu, Gość Moko napisał:

A ja mam wrażenie,że właśnie na odwrót. Z 10lat temu mogłam sobie pomarzyć o comiesięcznych wyjazdach na weekend, kolacyjkach w restauracji, czy opłacaniu różnych platform cyfrowych. Nie powiem,że żyję w luksusie, ale na normalnym poziomie. A, nie mam z kim pogadać. Z kim podzielić się uwagami nt. książki, filmu,tras górskich. Nikogo nic nie interesuje. Praca, szkolenia, kursy, dom, szybki obiad,spać i tak codziennie. Żadnych pasji, żadnych współtowarzyszy ciekawych zajęć. Nawet z rodziną to na obrazku. Więc i ja się odizolowałam. Znalazłam pasjonatów w necie i tak sobie pogadamy prawie codziennie. Wirtualna rzeczywistość. Tylko tyle.

jeśli nie żyjesz w strachu, ze możesz utracić obecny poziom życia, to większość może ci zazdrościć, bo oni robią to wszystko właśnie z takiego powodu

Gość moko
2 minuty temu, Gość gość napisał:

jeśli nie żyjesz w strachu, ze możesz utracić obecny poziom życia, to większość może ci zazdrościć, bo oni robią to wszystko właśnie z takiego powodu

To po co mieć coś i się ciągle bać o stratę? Masz, to korzystaj, póki jest. Jeśłi coś utracisz, wtedy się będziesz martwił i szukał sposobu na lepsze jutro