Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Czepianie się ciężarnych na l4

Polecane posty

Gość gosc
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Nie bądź taka pewna. Już majstrują w zasadach L4 :-)/

Tak od xx lat . Kilka lat pracowałam  w kadrach w duzej firmie i wtedy tez rząd miał takie plany😀  ale spoko  możesz sobie marzyc :classic_biggrin:

Marzyć zawsze można. Marzę o zniesieniu przywilejów dla mundurowych, o rozwiązaniu konkordatu. Mogę też pomarzyć o ukróceniu kombinowania ciężarnych na L4. Tu i tak jest lekki postęp bo przynajmniej zrobiono coś z zakładaniem lewych firm przez ciężarne żeby sobie pompować wypłaty podczas L4.

PS. Bardzo słabowity mamy ten naród. Kiepskie geny, kobiety ledwo ciążę potrafią donosić. Może pewnego dnia i L4 im w tym nie pomoże?

Gość gość
11 minut temu, Gość gosc napisał:

PS. Bardzo słabowity mamy ten naród. Kiepskie geny, kobiety ledwo ciążę potrafią donosić. Może pewnego dnia i L4 im w tym nie pomoże?

Najważniejsze , że takie jak ty nie mogą mieć dzieci ...

Gość gosc
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Pomarzyć zawsze możesz  😄

Gość gość

Pomarzyć zawsze możesz  

Nie masz i pewnie nie możesz mieć dlatego tak bardzo nienawidzisz matek i dzieci .  

Gość gosc

Pomarzyć zawsze możesz  

Nie masz i pewnie nie możesz mieć dlatego tak bardzo nienawidzisz matek i dzieci .  

że się powtórzę: pomarzyć zawsze możesz. Nie żałuj sobie.

Jeszcze coś mundrego masz o mnie do napisania. Co jeszcze "pewnie" nie mogę?

Nie każdy musi kochać krętaczy i naciągaczy. Ale jak ty lubisz takie osoby to spoko. "Ludzie są różne".

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

A ja nie. I wiele innych osób również im nie ustępuje. Wystarczy zresztą poczytać na forach jak się żalą, że nikt im nie ustępuje.

Przecież nie będę ryzykować swoim zdrowiem. Jak autobus gwałtownie zahamuje to mogę przecież upaść i zrobić sobie kuku. Nie będę ryzykować skoro jest miejsce i mogę siedzieć.

Albo gdy jestem w aptece. Długie stanie w aptece wśród chorych osób jest niebezpieczne dla zdrowia. Sama z siebie więc nie przepuszczę ciężarnej w kolejce.

Urzekła mnie twoja historia. Jak świat teraz będzie funkcjonował? 

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość chyba tak napisał:

Przelicz to na procent sredniej krajowaj to okaze sie ze wcale nie maja wiecej, inteligentna inaczej osobo. 

Polska to jedyny kraj na swiecie gdzie bardziej oplaca sie siedziec w domu z dzieckiem niz pacowac. 

I co nie korzystalbys gdybyś mógł? 

Gość gość

Nie każdy musi kochać krętaczy i naciągaczy. Ale jak ty lubisz takie osoby to spoko. "Ludzie są różne".:?

Tak nie przeszkadzają  mi ciężarne  na l4 . Niech sobie kobiety odpoczywają  jak maja na to ochotę    Za to przeszkadzają  mi takie wredne baby jak ty .

Gość gosc
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Nie każdy musi kochać krętaczy i naciągaczy. Ale jak ty lubisz takie osoby to spoko. "Ludzie są różne".:?

Tak nie przeszkadzają  mi ciężarne  na l4 . Niech sobie kobiety odpoczywają  jak maja na to ochotę    Za to przeszkadzają  mi takie wredne baby jak ty .

No cóż. Jedyne co możesz zrobic to się pluc w moim kierunku na forum internetowym 😉😘

Gość gość

/Przelicz to na procent sredniej krajowaj to okaze sie ze wcale nie maja wiecej, inteligentna inaczej osobo. 

Polska to jedyny kraj na swiecie gdzie bardziej oplaca sie siedziec w domu z dzieckiem niz pacowac. 

I co nie korzystalbys gdybyś mógł? /

No ona nie może korzystać bo jest już za stara na dzieci . Dlatego  zal jej d... ściska, ze pani xx dostaje 500 zł na dziecko . 

Gość gość

/No cóż. Jedyne co możesz zrobic to się pluc w moim kierunku na forum internetowym /

Ja pluje jedynie na ciebie  a ty masz w otoczeniu setki kobiet w ciąży   i jeszcze więcej  z dziećmi których tak nienawidzisz. ...tak mam lepiej . 

Gość gosc

/No cóż. Jedyne co możesz zrobic to się pluc w moim kierunku na forum internetowym /

Ja pluje jedynie na ciebie  a ty masz w otoczeniu setki kobiet w ciąży   i jeszcze więcej  z dziećmi których tak nienawidzisz. ...tak mam lepiej . 

I co tam jeszcze w tym swoim kurzym móżdżku wymyśliłaś Karynko?

Gość gość

I co tam jeszcze w tym swoim kurzym móżdżku wymyśliłaś Karynko?/

Wymysł coś nowego bo ciągle piszesz to samo ...

Gość gosc
8 minut temu, Gość gość napisał:

/Przelicz to na procent sredniej krajowaj to okaze sie ze wcale nie maja wiecej, inteligentna inaczej osobo. 

I co nie korzystalbys gdybyś mógł? /

No ona nie może korzystać bo jest już za stara na dzieci . Dlatego  zal jej d... ściska, ze pani xx dostaje 500 zł na dziecko . 

Ktoś ci prawdę Karynko napiszę, ty nie potrafisz zrozumieć prostego wpisu i prostej zależności, to od razu roisz sobie w swoim kurzym móżdżku, że komuś żal coś tam ściska itp? Typowe dla bezmózgiej ameby myślącej macicą.

już ty tam wiesz, ile lat ma autorka tego wpisu i co jej co ściska...

Gość gość

Ktoś ci prawdę Karynko napiszę, ty nie potrafisz zrozumieć prostego wpisu i prostej zależności, to od razu roisz sobie w swoim kurzym móżdżku, że komuś żal coś tam ściska itp? Typowe dla bezmózgiej ameby myślącej macicą.

już ty tam wiesz, ile lat ma autorka tego wpisu i co jej co ściska.../

Powtarzasz się ,piszesz sama ze sobą,  wymysł coś nowego ....

Gość chyba tak
15 godzin temu, Gość gość napisał:

Bardzo słabowity mamy ten naród. Kiepskie geny, kobiety ledwo ciążę potrafią donosić. Może pewnego dnia i L4 im w tym nie pomoże?

Dokladnie 😄 

Ciazy donosic nie potrafia, pozniej sie nad dziecmi trzesa, do zlobka nie bo wyrodna matka, do przedszkola nie bo choroby i inne dzieci dokuczaja, w szkole nauczyciel sie uwzial.... Rosna pozniej takie mimozy, a jak w doroslym zyciu jak szef krzywo spojrzy to depresja gotowa 😄 

W Polsce wciaz jeszcze pokutuje opinia ze nasz narod to taki biedny, bo zabory, bo wojny, bo okupacja, bo Niemcy, bo Ruskie... i ludzie sie nauczyli ze trzeba im to wszystko wynagrodzic, w imie czego wszystko im "sie nalezy". Ot, taki niesamowocie roszczeniowy narod mamy 😄 

I zeby nie bylo : nic mi niczego nie sciska, bo do prawie 30 lat poza Polska mieszkam wiec ani skladek nie place ani z niczego nie korzystam. I tylko zal mi tych ktorzy probuja w tym kraju normalnie funkcjonowac, radzic sobie i za kazdym razem rozbijaja sie o mur. I zal mi tych ktorym, za kilkanascie/kilkadziesiat lat, przyjdzie za dziesiejsza polityke i rozdawnictwo zaplacic. 

Gość Gosc4

Dokladnie 😄 

Ciazy donosic nie potrafia, pozniej sie nad dziecmi trzesa, do zlobka nie bo wyrodna matka, do przedszkola nie bo choroby i inne dzieci dokuczaja, w szkole nauczyciel sie uwzial.... Rosna pozniej takie mimozy, a jak w doroslym zyciu jak szef krzywo spojrzy to depresja gotowa 😄 

W Polsce wciaz jeszcze pokutuje opinia ze nasz narod to taki biedny, bo zabory, bo wojny, bo okupacja, bo Niemcy, bo Ruskie... i ludzie sie nauczyli ze trzeba im to wszystko wynagrodzic, w imie czego wszystko im "sie nalezy". Ot, taki niesamowocie roszczeniowy narod mamy 😄 

I zeby nie bylo : nic mi niczego nie sciska, bo do prawie 30 lat poza Polska mieszkam wiec ani skladek nie place ani z niczego nie korzystam. I tylko zal mi tych ktorzy probuja w tym kraju normalnie funkcjonowac, radzic sobie i za kazdym razem rozbijaja sie o mur. I zal mi tych ktorym, za kilkanascie/kilkadziesiat lat, przyjdzie za dziesiejsza polityke i rozdawnictwo zaplacic. 

Lecz sie🤦‍♀️

Gość chyba tak
2 minuty temu, Gość Gosc4 napisał:

Lecz sie🤦‍♀️

Mozesz rozwinac ? Co ci w mojej wypowiedzi nie pasuje ? 

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Gosc4 napisał:

Lecz sie🤦‍♀️

Brak argumentów?

Gość gosc

Dokladnie 😄 

U nas jeszcze niestety pokutuje zaszłość z komuny, że państwowe pieniądze są niczyje i można spokojnie kombinować i to państwo doić. Kradzież państwowych pieniędzy to nie kradzież. Ludzie nie postrzegają tego jako coś złego, że ktoś wyłudza zwolnienia lekarskie, kombinuje na podatkach, pracuje na czarno, żeby mieć kasę z opieki społecznej itd. Ludzie nie czują, ze państwowe pieniądze to są pieniądze nas wszystkich i jeśli ktoś kombinuje to okrada nas.

W przywoływanej tu wcześniej Szwajcarii takie coś byłoby nie do pomyślenia. Ludzie wręcz pilnują siebie nawzajem, aby każdy działał według ustalonych zasad. Taka ciężarna będąca niesłusznie L4 a w tym czasie zajmująca się np. ganianiem po sklepach sklepach i ogarnianiem remontu w domu byłaby zgłoszona do odpowiednich instytucji. Tak samo ktoś kto pracuje na czarno i pobiera nienależne mu świadczenia socjalne. A u nas większość takim zachowaniom przyklaskuje, bo jak możesz zakombinować to kombinuj.

Gość Gosc

Ja byłam od  7 tc na L4 🙂 praca lekka biurowa ale szefowa wredna.  Przynajmniej sobie odpoczełam w   domku:)

Gość Gosc

Dobrze, ze w Polsce L4 jest płatne 100%.  

Gość Gosc

Ponad 40 mln- tyle dokładnie wyłudzono z ZUS nienależnymi świadczeniami l4. To są dane z końca roku. Ponad 20 procent to kobiety w ciąży- często zachodzące w ciąże na umowach próbnych czy tez prowadzące działalności „ dla picu” ( opłacasz wysoka składkę nie osiągając dochodu). Od tego roku ZUS będzie kontrolować ciężarne przebywające na l4( zwolnienie nie będzie już z adnotacja - można wychodzić). Będzie również kontrola lekarzy. Po drugie radzę doczytać przepisy. L4 nie jest płatne przez ZUS od razu. Przez pierwsze 33 dni wypłaca je pracodawca, do tego dochodzi kwestia wielkości firmy etc. L4 jest wypłacane ze składki chorobowej( mylicie ja ze zdrowotna) i wynosi 2,45 % pensji. Finansuje ja w całości ubezpieczony. Odsyłam do ustawy o systemie ubez. społecznych i ustawie o zasiłkach w razie choroby i macierzyństwa. 

Gość Gosc

Od kiedy to nie można zajść w ciążę na umowie próbnej?  

Gość
21 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Od tego roku ZUS będzie kontrolować ciężarne przebywające na l4( zwolnienie nie będzie już z adnotacja - można wychodzić). Będzie również kontrola lekarzy.

No i bardzo dobrze, pogonią cwaniaczki.

Gość gosc

Placenie kilka miesiecy l4, a placenie renty dla dziecka przez cale zycie i zero pracy i placenia podatkow poniewaz matka zalapala jakies paskudztwo i urodzila ulomne dziecko.  Rzeczywiscie bardziej sie oplaca zbierac podatki przez kilka miesiecy niz cale zycie chorego dziecka- glupie te ludzie sa niesamowicie.

Gość Gosc

Nie znam żadnej kobilety która musiała oddawać kasę z L4.  Praktycznie każda moja koleżanka była na zwolnieniu od poczatku i żadna nie miała kontroli.  Druga sprawa  w Polsce nie ma zakazu zatrudniania kobiet w ciąży wiec nie rozumiem na jakiej podstawie mogą anulować l4? 

Gość
10 minut temu, Gość Gosc napisał:

Nie znam żadnej kobilety która musiała oddawać kasę z L4.  Praktycznie każda moja koleżanka była na zwolnieniu od poczatku i żadna nie miała kontroli.  Druga sprawa  w Polsce nie ma zakazu zatrudniania kobiet w ciąży wiec nie rozumiem na jakiej podstawie mogą anulować l4? 

To może wkrótce poznasz, bo dobiorą się im do d.... 

Gość Gosc

Res ty uważaj zeby  ktoś nie dobrał się do d... twojej która całe życie jest pasozytem  dla społeczeństwa.  Wystarczy ze wprowadza obowiązkowe 10 lat pracy żeby kobieta mogła mieć emeryturę po  mężu.  Wtedy twoja baba nigdy nie dostanie twojej emerytury.