Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Silver

Wierzbownica na trądzik

Polecane posty

Gość Silver

Cześć wszystkim! Czy ktoś z was stosował kurację wierzbownicą drobnokwiatową na trądzik, wypadanie włosów? Ponoć to ziółko jest bardzo skuteczne.

Gość Renata

Mój brat pił wierzbownice przez kilka miesięcy raz dziennie i wylądował w szpitalu z obrzękiem mózgu, lekarze nie wiedzieli z jakiego powodu ten obrzęk, a w trakcie picia tej wierzbownicy miewał takie krótkotrwałe zewnętrzne obrzęki twarzy które mijały...potem w necie znalazłam gdzieś taką informację że wierzbownica powoduje obrzęki...i po tych kilku miesiącach stan skóry wcale się nie poprawił... to nie jest zioło z naszej strefy klimatycznej, za mało o nim wiadomo.

Gość gość
7 godzin temu, Gość Renata napisał:

to nie jest zioło z naszej strefy klimatycznej, za mało o nim wiadomo.

Co za BZDURY!!!

"Wierzbownica drobnokwiatowa (Epilobium parviflorum Schreb.) – gatunek rośliny zielnej należący do rodziny wiesiołkowatych. Zasięg obejmuje północno-zachodnią Afrykę, niemal całą Europę, Bliski Wschód i pas biegnący od Turcji, przez Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, północne Indie po Chiny[2]. W Polsce gatunek bardzo pospolity, rzadszy tylko w części południowo-zachodniej[3]."

Gość Gość

w takim razie wierzbownica nie jest ziołem, w bardzo obszernym wydaniu Rośliny Lecznicze A.Ożarowski i W. Jaroniewski i innych publikacjach nigdy wierzbownica nie jest wymieniana jako roślina wykorzystywana leczniczo...

Gość gość
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

w takim razie wierzbownica nie jest ziołem, w bardzo obszernym wydaniu Rośliny Lecznicze A.Ożarowski i W. Jaroniewski i innych publikacjach nigdy wierzbownica nie jest wymieniana jako roślina wykorzystywana leczniczo...

Na pubmedzie bez problemu znajdziesz parę badań.