Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Co sądzicie o zbiorkach dla chorych dzieci

Polecane posty

Gość gosc
4 minuty temu, Bolek napisał:

Niestety mogę decydować tylko o 1% podatku, a przez różne machlojki na kler idą grube miliony (badania termalne to niby nie kler) - jeśli chcesz utrzymywać Rydzyka to przelewają mu całą wypłatę. 

Nie. nie chcę płacić na Rydzyka. Tak samo jak nie chcę płacić na NFZ. Ale nie mam wyjścia w tym systemie prawnym i z tym rządem, który jest.

Gość Rozsądna
1 minutę temu, Bolek napisał:

Nie pisze o fundowaniu tylko by zmniejszyć cenę, więcej ludzi by było stać, więcej by przeżyło = większy zysk

Ale to dziala tylko w wypadku sprzedazy hurtowej a to nie sa leki na powszechnie  wystepujace przeziębienie.

Innowacyjna firma farmaceutyczna wydaje ogromne pieniądze na wynalezienie leku, ponosi koszty ale raz się uda i lek wchodzi   na rynek, innym razem nic z tego nie wyjdzie, badania sie nie zwroca i  sprzedaż  innych lekow musi te straty pokryc. Jeszcze raz powtarzam, firmy farmaceutyczne to nie sa instytucje charytatywne, nikt tam za darmo dla idei nie pracuje. To z państwową służbą zdrowia jest coś nie tak i tam trzeba szukac rozwiązania i lepszego dysponowania środkami.  

Gość gosc
Przed chwilą, Gość Rozsądna napisał:

Ale to dziala tylko w wypadku sprzedazy hurtowej a to nie sa leki na powszechnie  wystepujace przeziębienie.

Innowacyjna firma farmaceutyczna wydaje ogromne pieniądze na wynalezienie leku, ponosi koszty ale raz się uda i lek wchodzi   na rynek, innym razem nic z tego nie wyjdzie, badania sie nie zwroca i  sprzedaż  innych lekow musi te straty pokryc. Jeszcze raz powtarzam, firmy farmaceutyczne to nie sa instytucje charytatywne, nikt tam za darmo dla idei nie pracuje. To z państwową służbą zdrowia jest coś nie tak i tam trzeba szukac rozwiązania i lepszego dysponowania środkami.  

Trzeba po prostu płacić wyższe składki zdrowotne. Albo zabrać pieniądze komuś innemu. Kler? Transfery socjalne? Infrastruktura? Szkolnictwo? Z pustego to i Salomon nie naleje.

2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Tylko dziwne że tu gdzie mieszkam (Holandia) nigdy nie słyszałam o takich zbiorkach. Widziałam natomiast akcje w której można pomoc niedozywionym dzieciom w Afryce wplacajac co miesiąc dana kwotę. W czym te dzieci sa gorsze od tych dla ktorych sa zbiorki? One też umieraja w strasznych cierpieniach bo z głodu i pragnienia A jakoś sie o tym tyle nie mówi...

Bo w Holandii masz jeden z najlepszych systemów opieki zdrowotnej. I ogólnie inne podejście do pacjenta czy inną mentalność samych ludzi. Dobrze opłacany lekarz, pielegniarka czy nawet salowa przykładają się do swojej pracy. Co do mentalności to zauważ że w kolejkach do lekarzy nie ma tyle emerytek z receptami do przedłużenia. U nas babci kończy się lek to leci do lekarza po recepte, ale nie pomyśli że za kilka dni kończą się inne leki i można to za jednym razem załatwić. Woli babunia robić sztuczny tłok w poczekalni a jednocześnie może poplotkowac z koleżankami. I to wcale nie jest wina emerytek tylko braku pomysłów dla aktywizacji seniorów, oni zapychaja kolejki z nudy bo co mają w domu robić. 

Gość Rozsądna
7 minut temu, Gość gosc napisał:

Trzeba po prostu płacić wyższe składki zdrowotne. Albo zabrać pieniądze komuś innemu. Kler? Transfery socjalne? Infrastruktura? Szkolnictwo? Z pustego to i Salomon nie naleje.

Skoro są państwa w których takie zbiórki nie sa powszechne to znaczy, ze sie da. 

A z Twoich propozycji wybiegam kler, który dysponuje wystarczającym majątkiem aby się utrzymac, ponadto można wprowadzić dobrowolny podatek dla zadeklarowanych katolików 🤣

A moze czas na porządną  reforma ZUS-u,  zabranie im co nieco na rzecz NFZ ... platnik nie  odczuje a chory skorzysta ...😉

Gość Rozsądna
12 minut temu, DANIEL napisał:

Bo w Holandii masz jeden z najlepszych systemów opieki zdrowotnej. I ogólnie inne podejście do pacjenta czy inną mentalność samych ludzi. Dobrze opłacany lekarz, pielegniarka czy nawet salowa przykładają się do swojej pracy. Co do mentalności to zauważ że w kolejkach do lekarzy nie ma tyle emerytek z receptami do przedłużenia. U nas babci kończy się lek to leci do lekarza po recepte, ale nie pomyśli że za kilka dni kończą się inne leki i można to za jednym razem załatwić. Woli babunia robić sztuczny tłok w poczekalni a jednocześnie może poplotkowac z koleżankami. I to wcale nie jest wina emerytek tylko braku pomysłów dla aktywizacji seniorów, oni zapychaja kolejki z nudy bo co mają w domu robić. 

Akurat po recepty to emerytki biegają do lekarza pierwszego kontaktu a tam wielkich kolejek nie ma. Dwa, że w każdej przychodni jest możliwość zostawienia zlecenia dla lekarza i odbiór recept bez konieczności wizyty i wiele osob z tego korzysts. Trzy juz recepty papierowej  mogly byc wydawane z przyszłą data realizacji, co ograniczało wizyty do jednej na trzy miesiące. Cztery system e recept to dodatkowe ułatwienie i dluzszy termin realizacji.

Ja tu nie widzę tłoku i problemu a jak ktos jest przewlekłe chory  to musi od czasu do czasu wpaść, przebadać sie u lekarza czy zrobic badania okresowe.

2 minuty temu, Gość Rozsądna napisał:

Akurat po recepty to emerytki biegają do lekarza pierwszego kontaktu a tam wielkich kolejek nie ma. Dwa, że w każdej przychodni jest możliwość zostawienia zlecenia dla lekarza i odbiór recept bez konieczności wizyty i wiele osob z tego korzysts. Trzy juz recepty papierowej  mogly byc wydawane z przyszłą data realizacji, co ograniczało wizyty do jednej na trzy miesiące. Cztery system e recept to dodatkowe ułatwienie i dluzszy termin realizacji.

Ja tu nie widzę tłoku i problemu a jak ktos jest przewlekłe chory  to musi od czasu do czasu wpaść, przebadać sie u lekarza czy zrobic badania okresowe.

Akurat w mojej przychodni to standardowy problem, nawet lekarze na to zjawisko narzekają. 

Wytłumacz babci 80 lat jak korzystać z e recept. 

Gość gość
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Tylko dziwne że tu gdzie mieszkam (Holandia) nigdy nie słyszałam o takich zbiorkach. Widziałam natomiast akcje w której można pomoc niedozywionym dzieciom w Afryce wplacajac co miesiąc dana kwotę. W czym te dzieci sa gorsze od tych dla ktorych sa zbiorki? One też umieraja w strasznych cierpieniach bo z głodu i pragnienia A jakoś sie o tym tyle nie mówi...

A nie zastanowiło cię, że tam takich zbiórek nie ma, bo ich nie potrzeba? Legalna aborcja każdego płody do 24tc, legalna eutanazja. Ja się w ogóle zastanawiam, czy tam istnieją jakieś większe więzi rodzinne, bo może rodzicowi takiego chorego dziecka jest obojętne, czy będzie żyło? Automatycznie masz mniej chorych dzieci, a ta garstka chorych dzieci co została, jest leczona ze skarbu państwa? A może jest leczona z odpowiednio wysokiego ubezpieczenia zdrowotnego.

1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

pamiętaj, ze my tutaj nie rozmawiamy o rutynowych zabiegach, które może przeprowadzić pierwszy lepszy chirurg a o operacjach baaardzo specjalistycznych, często pionierskich dotyczących bardzo rzadkich chorób.

to jest chyba naturalne, że wysokiej klasy specjalista będzie się wysoko cenił a nie siedział w jakimś szpitalu w pcimiu dolnym i wycinał wyrostki.

Wiele pionierskich operacji zrobiono w Polsce, ale brak kasy na rozwijanie leczenia w danym kierunku blokuje wszystko. A potem śmietankę z odkryć i pracy naszych chirurgów spijają chirurdzy z zagranicy. W każdym kraju opieka medyczna w jakimś stopniu kuleje. W każdym. Tak jeszcze odnośnie Holandii. My mamy opiekę okołoporodową i poród w szpitalu zagwarantowany dla każdej rodzącej za darmo. A w Holandii natomiast jak masz tzw zdrową ciąże, to jak chcesz rodzić sn w szpitalu, to sobie musisz zapłacić. Tam nie jest ważne, że fajna ciąża może zakończyć się komplikacjami.

Gość gość

Wszystko się fajnie mówi i ocenia. Ja mam górę dziecko i zbieram pieniądze przez fundację. Jestem bardzo zadowolona. Wszystko co ludzie wpłacają oraz 1% dostajemy po przedstawieniu faktur za zakupiony sprzęt oraz terapie, na które uczęszcza dziecko. Tak się obławiam i baluję za to...

Gość Rozsądna
7 minut temu, DANIEL napisał:

Akurat w mojej przychodni to standardowy problem, nawet lekarze na to zjawisko narzekają. 

Wytłumacz babci 80 lat jak korzystać z e recept. 

Zatem problem jest po stronie lekarzy, którzy nie potrafia rozmawiać z pacjentem. A e receptę dostaje się tez w formie papierowej i nie ma co tłumaczyć, to już jest konieczność a nie wybór. Lekarz może wpisać wszystkie leki a  w aptece babcia zrozumie, ze nie da rady wszystkich na raz wykupić i ma przyjsc jak jej sie skończy pierwsze   opakowanie. Szybko miejsce spotkań babć przeniesie się do apteki a tam nie ma tylu miejsc siedzących 😉

Gość gosc
29 minut temu, Bolek napisał:

Pieniędzy jest dosyć w systemie ale duża ich część "wyparowuje"

Dosyć/ Czyli ile?

Podaj źródło swoich danych, mówiące o tym ile jest pieniędzy, ile jest wydawane, ile potrzeba i ile "wyparowuje".

Gość Gość
50 minut temu, Gość gosc napisał:

Niech wszyscy płacą składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dlaczego rodzice nie płacą za dzieci, albo niepracujące żony za siebie, tylko wszyscy podpinają się pod ubezpieczenie pracującego rodzica/ małżonka?

Gość Aaa
3 godziny temu, Bolek napisał:

Płacimy obowiązkowe składki zdrowotne? Więc wszelkie leczenie powinno być na koszt państwa. Nie mamy wyboru by zrezygnować ze składek i wykupić ubezpieczenie. Fundacje w tv też dla mnie śmieszna sprawa, jeśli telewizja tak się przejmuje dziećmi to zamiast zakładać fundacje i emitować reklamy powinni zapłacić za leczenie - stać ich, no ale fundacja = zysk.

Sprawdź sobie ile dokładnie płacisz tej śmiesznej składki zdrowotnej a potem się rzucaj

Gość gosc
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Niech wszyscy płacą składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dlaczego rodzice nie płacą za dzieci, albo niepracujące żony za siebie, tylko wszyscy podpinają się pod ubezpieczenie pracującego rodzica/ małżonka?

Otóż to!

Gość gosc
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

I oczywiście wszelkiego rodzaju osoby duchowne.

Gość gosc
1 minutę temu, Gość Aaa napisał:

Sprawdź sobie ile dokładnie płacisz tej śmiesznej składki zdrowotnej a potem się rzucaj

Dokładnie. Przez 30 lat pracy, "średniakowi" nazbiera się jakieś 140 tys zł. Ale wszyscy powinni mieć sponsorowane przez NFZ operacje za 9 mln....

13 minut temu, Gość gosc napisał:

Dosyć/ Czyli ile?

Podaj źródło swoich danych, mówiące o tym ile jest pieniędzy, ile jest wydawane, ile potrzeba i ile "wyparowuje".

Wystarczy zrobić transfer środków z 500+ na służbę zdrowia i dziura załatana. 

Gość gosc
3 minuty temu, Bolek napisał:

Oczywiście kasy nigdy dość, a że pieniądze znikają wiemy wszyscy, gdyby istniały dokumenty potwierdzające defraudację była by nową bezcelowa komisja sledcza

Czyli zwyczajnie wymyśliłeś sobie, ze pieniędzy jest "dosyć" i ze wyparowują. Taka tam teoria spiskowa. Tak myślałam. Nie mam więcej pytań.

Przed chwilą, Gość gosc napisał:

Czyli zwyczajnie wymyśliłeś sobie, ze pieniędzy jest "dosyć" i ze wyparowują. Taka tam teoria spiskowa. Tak myślałam. Nie mam więcej pytań.

Z tą teorią spiskowa to rzeczywiście przegioł. Ja bym postawił na niegospodarnosć bo dla chorych dzieci kasy nie ma ale na nowe siedziby NFZ i służbowe auta to już jest. 

Gość gosc
5 minut temu, Bolek napisał:

Place o wiele więcej niż ty, a nie korzystam wcale. 

A skąd wiesz, że płacisz więcej niż ona?

Przed chwilą, Gość gosc napisał:

Z tą teorią spiskowa to rzeczywiście przegioł. Ja bym postawił na niegospodarnosć bo dla chorych dzieci kasy nie ma ale na nowe siedziby NFZ i służbowe auta to już jest. 

Gość gosc
4 minuty temu, DANIEL napisał:

Wystarczy zrobić transfer środków z 500+ na służbę zdrowia i dziura załatana. 

Fajnie tak teoretyzować. Problem w tym, ze nikt z dyskutujących tu nie potrafi podać żadnych liczb. Jaka todziura i o jakich pieniądzach w ogóle mowa.

Gość gosc
2 minuty temu, DANIEL napisał:

Nie ma pieniędzy nie tylko dla chorych dzieci. Nie ma pieniędzy również dla chorych dorosłych.

Gość gosc
13 minut temu, Bolek napisał:

Dokąd urzędnicy nie będą odpowiadać za swoje złe decyzje dotąd będą tracone publiczne pieniądze, i żadna to teoria spiskowa. Ale widać w twojej głowie wszystko jest idealnie.

Nie. Nigdy nie napisałam, ze uważam, że jest idealnie. Za to Ty napisałeś, że jest dosyć kasy ale ta kasa wyparowuje. Nie potrafisz natomiast podać ŻADNEJ liczby. Ile tej kasy jest a ile potrzeba. Czyli pleciesz trzy po trzy. Sorry. Inaczej nie da się tego nazwać.

W ten sposób, bez zadnego poparcia w rzeczywistości to można napisać wszystko. Np. że w budżecie jest tyle kasy, ze starczyłoby na dodatek 3 tys + dla każdego obywatela ale ta kasa wyparowuje.

Gość gosc
6 minut temu, Bolek napisał:

Jesteś ślepy czy dla zasady pieprzysz o liczbach od tak? Skąd niby mam wziąć szczegółowe raporty z któregoś ministerstwa? Wystarczy że reporterzy ujawniają różne przekręty (wygogluj sobie) i te ujawnione zamiatane są pod dywan, nie ma winnych a ile jest przekrętów nie ujawnionych? 

Fajna, merytoryczna dyskusja. "Sprawdź sobie", "tak naprawdę nic nie wiem, ale się wypowiem", "wszyscy robią przekręty, więc na pewno tu też tak jest", "pieniędzy na pewno jest dość, bo tak mi się wydaje".

Zero merytorycznych argumentów, zero rozeznania w tym ile pieniędzy wpływa a ile potrzeba. Jak Cię brać poważnie?

No to piszę Ci. W budżecie jest tyle kasy, ze starczyłoby 3 tys na każdego obywatela i całkowite zwolnienie z płacenia podatków. Każdego. Ale tak nie jest bo są przekręty i afery. a jak nie wierzysz to sprawdź sobie ile jest przekrętów ujawnianych przez dziennikarzy.

Gość Pasass

Panstwo powinno pomagac swoim obywatelom w takich sytuacjach. A tak to jesli rodzic zaradny, wyksztalcony to pozaklada blogi, w mediach sie udziela i jakos uzbiera a dzieci tego niezaradnego szans nie maja. 

Gość Gość

Przeczytajcie najpierw o tej chorobie a potem pieprz ie głupoty. To żadna operacja a podanie leku przez szczepionkę. Ten lek został wprowadzony w 2019 i odbudowuje wadliwe dna. Wcześniej tego leku nie było i te dzieci umierał. Dlatego teraz tyle tych zbiórek bo powstał lek ratując życie 

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Pasass napisał:

Panstwo powinno pomagac swoim obywatelom w takich sytuacjach. A tak to jesli rodzic zaradny, wyksztalcony to pozaklada blogi, w mediach sie udziela i jakos uzbiera a dzieci tego niezaradnego szans nie maja. 

No cóż. Welcome to the jungle. Zawsze tak było i będzie, że silniejsi i bardziej zaradni wygrywają.

A Państwo ma ograniczone zasoby i możliwości. Dobrze więc, że są organizowane takie zbiórki.

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Pasass napisał:

No cóż. Welcome to the jungle. Zawsze tak było i będzie, że silniejsi i bardziej zaradni wygrywają.

A Państwo ma ograniczone zasoby i możliwości. Dobrze więc, że są organizowane takie zbiórki.

Gość Gość
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Przeczytajcie najpierw o tej chorobie a potem pieprz ie głupoty. To żadna operacja a podanie leku przez szczepionkę. Ten lek został wprowadzony w 2019 i odbudowuje wadliwe dna. Wcześniej tego leku nie było i te dzieci umierał. Dlatego teraz tyle tych zbiórek bo powstał lek ratując życie 

No właśnie przed chwila przeczytałam że w styczniu 2019 dodano ten lek do refundowanych wiec już nawet nie trzeba za niego tyle płacic co kiedyś. Dlatego denerwuja mnie te zbiorki na leczenie w USA za 9 mln skoro można to zrobić na miejscu i to za darmo. Wydaje mi sie że niektórzy ludzie to robia żeby było o nich po prostu "głośno".