Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sówka1313

Czy neurolog przepisze tabletki na nerwy

Polecane posty

Nie bardzo,neurolog to raczej kręgosłup,choroby neurologiczne.Do bólu istnienia i nerwic to raczej psychiatra.I nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo się ich boją.

Nie. Z nerwicą do psychiatry i psychologa. Psychiatra po leki, a psycholog po "zdiagnozowanie" w czym leży problem, bo czasem wystarczy przerobić temat. Bo same leki nie rozwiążą przyczyny nerwicy. 

A ja rozumiem. U nas to nie Stany Zjednoczone, gdzie psychiatra i psycholog to coś normalnego wręcz nawet "luksus". U nas wciąż pokutują stare zabobony i stereotypy. W dużych miastach jest już dużo lepiej pod tym względem, ale w małych miasteczkach i na wsiach to nadal powód do wstydu, że ktoś się leczy u psychiatry. Nawet na zwykłą depresję czy po tabletki na sen. 

Wiem, bo mieszkam w małym mieście w średnim w zasadzie i stykam się z tym codziennie. Pamiętam jak dziś w gimnazjum, był jakiś chłopak co leczył się w szpitalu psychiatrycznym, ale nie leżał w nim tylko chodził do przychodni przy szpitalu na wizyty. Miała jakieś problemy chyba w domu. To nie mógł się opędzić od drwin i komentarzy pod swoim adresem. A jak go za plecami obgadywano ...  

Po z tym sama teraz chodzę do psychiatry z powodu choroby. Raz że psychiatrzy też leczą padaczkę, a dwa mam depresję i problemy ze snem. Wszystko z powodu choroby, no i oczywiście jakieś problemy z tym związane. Po za tym mój lekarz psychiatra ma też drugą specjalizację jako neurolog.

U nas chodzenie do psychiatry jest nadal straaasznie źle odbierane.

Ale trzeba. Lepiej zacząć wcześnie się leczyć niż potem zostać "wariatem" zupełnym. Sama tak uważam i dlatego chodzę. Zwłaszcza leki na sen mi strasznie pomogły i teraz chyba nie chcę już bez nich spać. Od dziecka miałam okropne problemy z bezsennością, a po studiach to już ledwo co spałam. Potrafiłam tydzień nie spać. Jak przespałam noc to się cieszyłam. Trochę z powodu stresu w tym nerwicy, a trochę z powodu padaczki, a trochę z powodu nieregularnego trybu życia podczas studiów raczej z powodu nauki niż imprezowego stylu życia. Padaczka też powoduje bezsenność. No i teraz bez leków nie zasnę ... No cóż pewnie jestem uzależniona ... ale już wolę z lekami niż bez. I normalnie funkcjonować.

Mam koleżanki po psychologii... prędzej poszłabym po jakąkolwiek diagnozę do pani z warzywniaka

8 minut temu, sówka1313 napisał:

Mam koleżanki po psychologii... prędzej poszłabym po jakąkolwiek diagnozę do pani z warzywniaka

Popieram od psychologów trzymam się z daleka

I tak tutaj doradzaj w sprawie nerwicy... Jak chce to nie chodźcie. Ale powielacie stare stereotypy i tak nigdy nic się nie zmieni w tym temacie u nas. Ja tam chodzę i wolę iść do psychologa niż do Pani z warzywniaka. I nie widzę w tym nic śmiesznego. Też mam nerwicę i czasami muszę. A nie lubię się zwieżać pierwszej lepszej osobie spotkanej na ulicy. A na pewno nie z warzywniaka. W warzywniaku tylko kupuje i wychodzę. Wiele razy mi psychologowie pomogli i dodali otuchy w złych chwilach. I znam wiele takich osób. A w pewnych krajach to norma. 

I jak ma u nas z tym dobrze jak nawet teraz tutaj na forum to wyśmiewacie. I samych psychologów. 

16 godzin temu, sówka1313 napisał:

Wiesz ja mam znajomych po medycynie- też wole ich omijać z daleka. Źle dobrałem leki - pacjent mi zszedł. No i ch... stary był. 

Do psychologa idziesz tak po diagnozę, na terapię - do psychoterapeuty, po leki do psychiatry. A nerwicę należałoby leczyć nie tylko farmakologicznie a również przez psychoterapię. tylko z tym tematem nie do neurologa.

A odnośnie leków, to każdy lekarz moze Ci je wypisać. MI czasami wypisuje rodzinny uspokajacze.