Chłop Muzyczny 0 Napisano Lipiec 17, 2020 Witajcie. Jestem nowy tu. I temat dla mnie dość nowy. Ale wchodzę powoli. Czytałem, że najczęściej rośliny zbiera się jak są młode lub dość młode. 1. A co można zbierać teraz, bo jest dobra pora na daną roślinę? 2. Czy orientuje się ktoś jak jest z pasternakiem..., tzn. Czy już można szukać i robić wykopki, czy trza poczekać z 1 miesiąc chociaż ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
P.and.a 56 Napisano Maj 29, 2021 (edytowany) Odnawiam wątek, bo wiosna i lato to najlepszy czas na zbieranie roślin jadalnych: Babka lancetowata, kwiecień i maj, łąki i trawniki Czosnek niedźwiedzi, maj i czerwiec, wilgotne lasy, parki Funkia, maj-sierpień, ogrody Gorczyca polna, maj i czerwiec, dzikie ogrody Gwiazdnica pospolita, praktycznie przez cały rok, łąki, trawniki i ogrody Krwawnik pospolity, maj-październik, łąki, trawniki i dzikie ogrody Podagrycznik pospolity, kwiecień-październik, cieniste lasy i zarośla Pokrzywa zwyczajna, kwiecień-listopad, łąka, zarośla, dzikie ogrody Szczawnik zajęczy, maj-listopad, lasy cieniste i iglaste Mało kto wie, że jadalne są młode liście lipy drobnolistnej. Dobrze komponują się jako dodatek do sałatek zastępując rukolę lub roszponkę. Smaczne są również młode liście bukowe, których można używać np. do farszu. Zamiast szpinaku świetnie sprawdzą się liście komosy, które zawierają łatwo przyswajalne żelazo. Edytowano Maj 29, 2021 przez P.and.a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach