Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MalaMi1314

Spóźniająca się miesiączka

Polecane posty

Drogie Panie, macie jakiś doświadczenie w kwestii ile może się spóźniać okres ? Miesiąc temu przyjęłam dwa zastrzyki dexaven na alergie i wyczytałam że może się przez to spóźniać miesiączka (Ale ile się może spóźniać?) . Dodam ze zrobiłam test ciążowy (zakupiony w drogerii nie robiłam go rano tylko w poludnie)wczoraj i wyszedł negatywny, raczej wykluczam ciąże ponieważ korzystamy z partnerem z prezerwatyw zawsze. Kiedy powinnam skonsultować się z lekarzem? Zawsze miałam regularne miesiączki dziś już 37 dzień cyklu a miesiączki nie widać :/

Są różne możliwości wahania w cyklach. Ponadto prezerwatywy, jak i inne sposoby antykoncepcji nie zabezpieczają w 100 procentach, jednak skoro test negatywny, to warto skonsultować z ginekologiem. Ja to dodatkowo monitoruję w domu cykl na cyclotesterze, jakoś tak lepiej się czuję, pewniej

Miesiączka może przesunąć się z przyczyn takich jak stres, zmiana diety, zmiana stylu życia, choroba czy właśnie przyjmowanie leków. Każdy lek będzie inaczej wpływał na przesunięcie miesiączki u każdej osoby. Stres powodowany spóźniającym się okresem również na niego wpływa. Do lekarza zazwyczaj można się udać 2 tygodnie po spodziewanym terminie miesiączki, aby wykluczyć jednostki chorobowe i ciążę. 

Jeżeli się boisz ciąży, ponów test ciążowy przynajmniej dwa dni po wyniku negatywnym z porannego moczu. 

Zgadzam się z przedmówczynią, prezerwatywa nie chroni w 100%(jeżeli bardzo boisz się ciąży zastosuj dodatkową antykoncepcję na przyszłość). 

Jednak w tym przypadku bardzo prawdopodobne jest, że to działanie deksometazonu, brak miesiączki jest częstym skutkiem ubocznym. Zapewne za jakiś czas wszystko wróci do normy 🙂