Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Naciales

Tsh w ciąży

Polecane posty

Potrzebuje poradę odebrałam wyniki badań i tsh 3 IU i czytałam ze w ciąży to za wysokie i a w referencje co mam podane w normie. I nie wiem czy odrazu lecieć do lekarza. 

Porównaj z tabelą ths dla ciężarnych, bo na wynikach one są podane dla dorosłego bez dodatkowych stanów. Jeśli jest za wysokie, ginekolog powinien skierować Cię do endokrynologa. Pewnie dostaniesz euthyrox w jakiejś niskiej dawce na początek

Powinnaś też zacząć brać suplement dla kobiet w ciąży, który ma w składzie jod

Biore suplementy jestem juz 11tc więc biore od samego początku. No musze sie dzis wybrać do lekarza i będzie wszystko jasne 

Jeśli jest ich kilka to niedobrze, bo mogą dublować dawki. Z suplementami jest tak, że najlepiej brać albo kwas foliowy plus taki dla ciężarnych z innymi składnikami (ale już bez kwasu foliowego w składzie) lub taki, który od razu też zawiera kwas foliowy.

2 godziny temu, Naciales napisał:

Potrzebuje poradę odebrałam wyniki badań i tsh 3 IU i czytałam ze w ciąży to za wysokie i a w referencje co mam podane w normie. I nie wiem czy odrazu lecieć do lekarza. 

To tsh jest nieprawidłowe. W przypadku ciężarnej wynik powinien oscylować w okolicy 1 (wg. mojego lekarza-bo ja endokrynologiem nie jestem😉) Uważam, że powinnaś jak najszybciej umówić się do specjalisty, a w między czasie zrobić jeszcze badanie ft3 i ft4, żeby już nie marnować czasu. 

Tu masz normy tsh dla ciężarnych, jakie ja miałam wypisane na wyniku badan:

I TRYMESTR: 0,01-2,32

II TRYMESTR: 0,10-2,35

III TRYMESTR: 0,10-2,65

Dziękuję dziewczyny 😊 Dzis ide na 15 do mojego gin wiec dowiem się sie wszystkiego co i jak. Ja przed ciaza nie miałam problemu z tsh wiec jestem w szoku. 

6 minut temu, Naciales napisał:

Dziękuję dziewczyny 😊 Dzis ide na 15 do mojego gin wiec dowiem się sie wszystkiego co i jak. Ja przed ciaza nie miałam problemu z tsh wiec jestem w szoku. 

A robiłaś tylko tsh czy cały ten profil tarczycowy czyli dodatkowo jeszcze ft3 i ft4? 

Mój endokrynolog bardziej własnie na te dwa parametry zwraca uwagę niż na tsh

9 minut temu, MariKata napisał:

A robiłaś tylko tsh czy cały ten profil tarczycowy czyli dodatkowo jeszcze ft3 i ft4? 

To dlatego, że poziom ft3 i ft4, który jest istotny dla ciąży, jest uzależniony od tsh. Ja miałam całą ciążę ths za wysokie, nawet euthyrox nie bardzo mi zbijał poziom, za to pozostałe dwa wskaźniki miałam w normie, więc niebyło na to aż takiego ciśnienia, no poza tym, że miesiąc w miesiąc miałam morfologię rozszerzoną o te hormony

2 minuty temu, Gość_2 napisał:

To dlatego, że poziom ft3 i ft4, który jest istotny dla ciąży, jest uzależniony od tsh. Ja miałam całą ciążę ths za wysokie, nawet euthyrox nie bardzo mi zbijał poziom, za to pozostałe dwa wskaźniki miałam w normie, więc niebyło na to aż takiego ciśnienia, no poza tym, że miesiąc w miesiąc miałam morfologię rozszerzoną o te hormony

No dokładnie, zgadam się. Sama od kilku lat choruje na niedoczynność tarczycy i przyjmuje Letrox, a obecnie jestem w 17tc. Póki co moje TSH jest w normie, ale ostatnio ft4 było bardzo blisko dolnej granicy. Teraz w ciąży co miesiąc też robię kompleksowe badania krwi 

47 minut temu, MariKata napisał:

Nie robiłam samo tsh bo jak pisałam wcześniej nie miałam problemów. Ale no jutro polece i zrobie. No i zobaczę co dzis mi lekarz powie. 

1 godzinę temu, Dobrosułka napisał:

Ja mialam podobnie.  W ciazy okazalo sie, ze mam problem z tarczyca.  Po ciazy wszystko wrocilo do normy i wiele lat pozniej wyszlo znowu.  Wydaje mi sie, ze bedac w ciazy organizm jest obciazony i pokazuje slabe punkty, ktore dopiero w starszym wieku wyjda na wierzch.  

No mam nadzieję ze to tylko przez hormony organizm wariuję i ze potem wszystko wróci do normy. 

TSH 3 w ciąży to jeszcze nie jest tak bardzo dużo. Sama tyle miałam do końca ale ft3 i ft4 było ok więc Endo nie zwiększał mi dawek. Da ci pewnie tabletki na zmniejszenie i będziesz pod stałą kontrolą.