Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aleksandra8909

Emma dla dziewczynki

Polecane posty

Mieszkam w Australii i myślę o imieniu dla córeczki. Tylko 2 osoby z rodziny w Australii I reszta w Polsce. 

Emma + nazwisko Safaei Pirooz 

Albo Arnika 

Albo Melody

A moze jakies pomysly?

Emma chyba na pierwszym miejscu.

Dziekuje za pomoc.

Wszystkie trzy imiona ładne i nawet rodzina w Polsce nie powinna mieć problemu z wymową. Skoro nie planujecie relokacji do Polski to takie imiona jak najbardziej.

Mi się bardziej Melody z tej listy podoba

Dziękuję bardzo za opinie. Nam tez sie bardzo podoba imie Melody. Jest piosenka Arash - Melody. Wyczytalam ze piosenkarka w Polsce tak nazwala swoja coreczke i ją wszyscy wysmiali, i na drugiej stronie jest napisane ze rzad w Polsce nie zgodzilby sie na takie imie, bo podobno jest "osmieszajace". Dziecko urodzi sie w Australii, wiec pewnie polski rząd nie ma nic do gadania..

Imię powinno być dostosowane do realiów kraju, w którym żyjecie, tak aby na miejscu była akceptowalne, a bonus to prosta wymową dla osób innojęzycznych. A rada języka polskiego i polscy urzędnicy są bardzo nieprzewidywalni jeśli chodzi o wykładnię nadawania imion, więc ja bym się tym nie przejmowała na Twoim miejscu 😉

Tak jak w Nmczech, czy w Hiszpanii imię Alfons jest normalne, a dla nas od ok XVIII wieku-nie. A dlaczego? A dlatego, bo była jakaś tam sztuka teatralna wystawiona... Kiedyś tam... I Polacy tego Alfonsa mieli za suterena...

Melody od zawsze mi sie podobala,no ale ja w pl. Dosc podobna w brzmieniu ale bardzo polska jest Natalie -Natalia. 

Wybralabym imie ktore w pl tez nie bedzie dziwne, np Claudia, Julia itp chociaz teraz nadawane sa imiona z kosmosu, a niektorzy przescigaja sie w pomyslach. 

Zupelnie nie rozumiem czemu Polacy na emigracji na sile daja dzieciom obcojezyczne imiona,mimo ze polskie sa piekne. Niektore polskie imiona maja bardzo podobny zagraniczny odpowidnik. O ile jeszczze kilkanascie lat temu mozna bylo sie wstydzic ze jest sie Polakiem,to teraz Polska rosnie w sile i powinnismy byc dumni ze urodzilismy sie w tym kraju.

Chyba zbyt wczesnie wstalam :D. Wybierzcie imie ktore najbardziej Wam sie podoba i nie paczcie na opinie innych, inni przywykna nawet jezeli poczatkowo beda krecic nosem.

1 godzinę temu, .Gość napisał:

Melody od zawsze mi sie podobala,no ale ja w pl. Dosc podobna w brzmieniu ale bardzo polska jest Natalie -Natalia. 

Wybralabym imie ktore w pl tez nie bedzie dziwne, np Claudia, Julia itp chociaz teraz nadawane sa imiona z kosmosu, a niektorzy przescigaja sie w pomyslach. 

Zupelnie nie rozumiem czemu Polacy na emigracji na sile daja dzieciom obcojezyczne imiona,mimo ze polskie sa piekne. Niektore polskie imiona maja bardzo podobny zagraniczny odpowidnik. O ile jeszczze kilkanascie lat temu mozna bylo sie wstydzic ze jest sie Polakiem,to teraz Polska rosnie w sile i powinnismy byc dumni ze urodzilismy sie w tym kraju.

Chyba zbyt wczesnie wstalam :D. Wybierzcie imie ktore najbardziej Wam sie podoba i nie paczcie na opinie innych, inni przywykna nawet jezeli poczatkowo beda krecic nosem.

Hello:) dziękuję za komentarz. Mój partner jest z Iranu. Moja mama chciałaby imię polskie a jego mama irańskie. A my próbujemy znaleźć imię, żeby pasowało w Australii, Iranie i Polsce:) wcześniej myśleliśmy o imieniu Daria, oni też mają Darię w imionach dla dziewczynek.

Przed chwilą, Aleksandra8909 napisał:

Hello:) dziękuję za komentarz. Mój partner jest z Iranu. Moja mama chciałaby imię polskie a jego mama irańskie. A my próbujemy znaleźć imię, żeby pasowało w Australii, Iranie i Polsce:) wcześniej myśleliśmy o imieniu Daria, oni też mają Darię w imionach dla dziewczynek.

Daria slicznie i bardzo malo w pl Darii. Sama bym tak nazwala corke ale mam brata Darka :-/. 

A zanim Malutka nauczy i wymawiac R bedzie mowic o sobi Dalia. Dalie to sliczne kolorowe kwiaty,takie jakie powinno byc dziecinstwo.

Chyba Daria bardziej mi sie podoba niz Melody nawet 😉