Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarnulka28

Odległość 600 km od dziecka

Polecane posty

1 minutę temu, czarnulka28 napisał:

Rozumiem tylko że ja będę składać o kindergeld w Niemczech bo ja mam umowę a jestem teraz na macierzyńskim a to tez nie takie proste bo urodzę w Polsce i muszę najpierw złożyć o 500 + czekać na odpowiedź i dopiero wysłać do Niemiec. Więc on nie ma szans na to .

Jesteś na macierzyńskim w Niemczech A chcesz pobierać 500+ i jednocześnie niemieckie zasiłki???

To chyba nielegalne?

Przed chwilą, Bimba napisał:

Jesteś na macierzyńskim w Niemczech A chcesz pobierać 500+ i jednocześnie niemieckie zasiłki???

To chyba nielegalne?

Nie nie , muszę złożyć o 500 bo tu urodzę dziecko , jeśli mi przyznają a tak będzie to wtedy mam pomniejszone  o 500 zł Kinder z Niemiec . A muszę złożyć bo tego Niemcy będą wymagać przyznania lub odmowy .

22 minuty temu, czarnulka28 napisał:

Nie nie , muszę złożyć o 500 bo tu urodzę dziecko , jeśli mi przyznają a tak będzie to wtedy mam pomniejszone  o 500 zł Kinder z Niemiec . A muszę złożyć bo tego Niemcy będą wymagać przyznania lub odmowy .

Żeby pobierać 500+ nie możesz pobierać żadnych zasiłków na dziecko za granicą 

1 godzinę temu, czarnulka28 napisał:

Oczywiście że nie chcę , ale też nie chcę żeby wpadał kiedy będzie mu to pasowało a ja nie mam nic do powiedzenia . Wolę mieć to udokumentowane przez sąd niż żeby potem mnie oskarżał że zabraniam mu kontaktów z dzieckiem . Skoro teraz mnie straszy sądami to wole się zabezpieczyć.

Rozumiem. Oczywiście, że lepiej mieć to udokumentowane, zwłaszcza, że już cię straszy sądami itp. Swoją drogą niezłe ziółko z niego. Oczywiście, że nie będziesz musiała pokrywać kosztów jego przyjazdów. Z jakiej racji.

15 minut temu, Iwna napisał:

Żeby pobierać 500+ nie możesz pobierać żadnych zasiłków na dziecko za granicą 

Jeśli okaże się że masz rację , lepiej dla mnie bo nie chciałabym składać w Polsce o 500 + . Chociaż wiem że moja koleżanka musiała złożyć 500+ dostała a w Niemczech ma wyrównanie jakieś 96 euro .

3 minuty temu, Gość888 napisał:

Rozumiem. Oczywiście, że lepiej mieć to udokumentowane, zwłaszcza, że już cię straszy sądami itp. Swoją drogą niezłe ziółko z niego. Oczywiście, że nie będziesz musiała pokrywać kosztów jego przyjazdów. Z jakiej racji.

Bo stwierdził że skoro ma płacić to musi mieć coś tego . Nie rozumiem jak można tak powiedzieć ale trudno . Szczerze wolałbym żeby nie płacił i znikł z mojego życia ale myślę co będzie dalej bo nie wiem czy za dwa lata mu się nie przypomni że jednak ma dziecko i zechce kontaktów i praw do jego .

3 minuty temu, czarnulka28 napisał:

Bo stwierdził że skoro ma płacić to musi mieć coś tego . Nie rozumiem jak można tak powiedzieć ale trudno . Szczerze wolałbym żeby nie płacił i znikł z mojego życia ale myślę co będzie dalej bo nie wiem czy za dwa lata mu się nie przypomni że jednak ma dziecko i zechce kontaktów i praw do jego .

Lepiej mieć to udokumentowane, będziesz spać spokojnie. Swoją drogą jak facet ma takie podejście to nie wróże mu dobrego ojcostwa. Pewnie skończy się na kilku spotkaniach i szybko się znudzi. I pozostaną tylko alimenty.

12 minut temu, czarnulka28 napisał:

Jeśli okaże się że masz rację , lepiej dla mnie bo nie chciałabym składać w Polsce o 500 + . Chociaż wiem że moja koleżanka musiała złożyć 500+ dostała a w Niemczech ma wyrównanie jakieś 96 euro .

Wniosek składasz w kraju, w którym przebywasz. Ewentualnie musisz zaświadczyć, że nie pobierasz żadnych zasiłków w Polsce, bo ci się po prostu nie należą. 

24 minuty temu, czarnulka28 napisał:

Nie sądzę żeby "musiała".

Złożyła bo chciała.

Tylko po co to robić i pomniejszyć wypłatę z Niemiec - papierów i nerwów od cholery a pieniądze same.

14 minut temu, Bimba napisał:

Nie sądzę żeby "musiała".

Złożyła bo chciała.

Tylko po co to robić i pomniejszyć wypłatę z Niemiec - papierów i nerwów od cholery a pieniądze same.

Kobieta która będzie mi łatwic kindergeld też mi powiedziała że skoro urodzę w Polsce to muszę mieć przyznane lub nie 500 bo tego Niemcy wymagają , w takim razie nie zostaje mi nic innego a wiem że to będzie trwać dłużej , ale trudno . Podobno przepisy się zmieniły , czytałam o tym dużo i wszędzie tak piszą .

Jeśli urodzisz w Niemczech będzie dużo prościej.