pimpampom 170 Napisano Lipiec 30, 2021 Jakich konkretnie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Skaza 53 Napisano Sierpień 7, 2021 Nie imponuje tylko pomaga żyć na obczyźnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kurka na maśle 251 Napisano Sierpień 10, 2021 O tyle, że doceniam wkład pracy włożony w naukę języka obcego. Jednak nie na tyle, żeby to automatycznie budziło mój podziw, zwłaszcza jeśli ktoś uczy/ł się na siłę - w obecnych czasach jest taka masa różnych podręcznych translatorów mowy i pisma (łącznie ze skanerami tekstów na ekranach komputerowych, kartach książek, metkach itd.), że wyważanie otwartych drzwi nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli wziąć pod uwagę pożytkowanie swojej energii. Gimnastykować szare komórki i rozwijać się można na mnóstwo innych sposobów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KateZRzeszowa 850 Napisano Sierpień 13, 2021 Tak, podziwiam osoby które biegle władają obcymi językami. Nie jest to.łatwe i o ile języki słowiańskie są podobne do siebie I da się opanować je w jakiś sposób,bo francuski,hiszpański,niemiecki czy mamdarynski to kosmos dla mnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nailnah 0 Napisano Sierpień 17, 2021 Ukończyłam szkołę języka niemieckiego, zdałam egzaminy państwowe. Potem jeszcze różne kursy, dla średnio zaawansowanych, zaawansowanych. Kilkanaście lat pracowałam w roli tłumaczki, ale nie tylko. Ważna też była znajomość spraw technicznych i język techniczny wobec powyższego też był ważny. Kilkanaście lat tak pracowałam. Ale też mam długą przerwę. Teraz, owszem dogadam się, ale niestety musiałabym sporo popracować, żeby wrócić do formy z przed lat. Z językiem trzeba być na bieżąco. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nailnah 0 Napisano Sierpień 17, 2021 Mała korekta: sprzed miało być. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foster 2 Napisano Sierpień 18, 2021 jezeli to tylko angielski to nie. jezeli kilka jezyków biegle to tak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
emigrantka 51 Napisano Sierpień 24, 2021 Tylko biegle, tak jak swoj wlasny.Bo wiele Polakow twierdzi, ze "zna angielski" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mala mi 10 Napisano Wrzesień 15, 2021 Mi nauka języków daje satysfakcję. Plusem jest też komunikacja z ludźmi, którzy nie mówią po Polsku rozmowa z nimi poszerza też moje horyzonty, nabieram dystansu do wielu spraw i uczę się, że jesteśmy różni i nie ma jednej recepty na wszystko, polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XXXX 18 Napisano Październik 2, 2021 Imponuje mi to że chce się uczyć ludziom tych języków. Mnie wystarczy angielski i znam też trochę niemiecki, więcej nie potrzebuje bo po co? Najwyżej do CV. Może mi się kiedyś zachce jak złapie bakcyla ale narazie to nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blackopium25 0 Napisano Październik 15, 2021 Zależy jeden będzie miał bardziej potencjał do nauki języków i innemu młotkiem będziesz tłukł i ciężko .... Z autopsji wiem że same checi nic nie dadzą sama posługuje Angielskim Holenderskim i w połowie Ruskim i chciała bym nauczyć się Arabskiego bardzo mnie ciekawi język lub Japoński niestety brak czasu itp jak narazie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kurka na maśle 251 Napisano Październik 15, 2021 1 godzinę temu, blackopium25 napisał: Zależy jeden będzie miał bardziej potencjał do nauki języków i innemu młotkiem będziesz tłukł i ciężko .... Z autopsji wiem że same checi nic nie dadzą sama posługuje Angielskim Holenderskim i w połowie Ruskim i chciała bym nauczyć się Arabskiego bardzo mnie ciekawi język lub Japoński niestety brak czasu itp jak narazie Nazwy języków - małą literą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blackopium25 0 Napisano Październik 15, 2021 36 minut temu, kurka na maśle napisał: Nazwy języków - małą literą. ... poliglota za dychę się odezwał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kurka na maśle 251 Napisano Październik 16, 2021 Nie masz podstaw do oceniania mojej znajomości języków (ani na plus, ani na minus), gdyż nie przedstawiłam się tu od tej strony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach