Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anda9

Krzywa cukrowa ciąża

Polecane posty

Czy jest ktoś na grupie co pomoze mi  zinterpretować wyniki z krzywej cukrowej? 

98/169/149 z krwi

Ponadto mam jeszcze wynik z moczu 

Glukoza w moczu 77,94 😱 . Gdzie poprzednie badanie moczu na początku ciąży miałam nie obecne.

I nie wiem czy to jakos błąd czy powtórzyć jutro wyniki tylko z moczu czy wczstkie .

31 minut temu, malwina334 napisał:

Jakie masz te wyniki? 92/180/153 chyba takie normy obowiązują w Polsce w tej chwili 

.

Gość Urbanlegend
53 minuty temu, anda9 napisał:

98/169/149 z krwi

Ponadto mam jeszcze wynik z moczu 

Glukoza w moczu 77,94 😱 . Gdzie poprzednie badanie moczu na początku ciąży miałam nie obecne.

I nie wiem czy to jakos błąd czy powtórzyć jutro wyniki tylko z moczu czy wczstkie .

Nie możesz powtarzać krzywej cukrzycowej bo to badanie wykonywane ze skierowaniem i nie zaleca się powtarzania go bo obciąża nerki dziecka. Zresztą po co chcesz je powtarzać?  Wyszło ci, że masz cukrzycę ciążowa, nawet jeśli jeden parametr (na czczo, po 1 h, 2h) jest przekroczony to jest to cukrzyca. Teraz musisz iść z wynikami do lekarza, on skieruje cię do poradni diabetologicznej lub sam wytłumaczy jak mierzyć sobie cukier i będziesz musiała kilka razy dziennie sprawdzać cukier glukometrem. Czasem trzeba zacząć brać insulinę, a czasem sama dieta wystarczy jeśli cukier będzie w normie.

50 minut temu, Urbanlegend napisał:

Nie możesz powtarzać krzywej cukrzycowej bo to badanie wykonywane ze skierowaniem i nie zaleca się powtarzania go bo obciąża nerki dziecka. Zresztą po co chcesz je powtarzać?  Wyszło ci, że masz cukrzycę ciążowa, nawet jeśli jeden parametr (na czczo, po 1 h, 2h) jest przekroczony to jest to cukrzyca. Teraz musisz iść z wynikami do lekarza, on skieruje cię do poradni diabetologicznej lub sam wytłumaczy jak mierzyć sobie cukier i będziesz musiała kilka razy dziennie sprawdzać cukier glukometrem. Czasem trzeba zacząć brać insulinę, a czasem sama dieta wystarczy jeśli cukier będzie w normie.

Skontakowalam się z lekarzem prowadzącym w czwartek dostane skierowanie. Ehh.. dzięki za informację. 

Gość Urbanlegend
1 godzinę temu, anda9 napisał:

Skontakowalam się z lekarzem prowadzącym w czwartek dostane skierowanie. Ehh.. dzięki za informację. 

No to do czwartku postaraj się nie jeść słodyczy i unikać cukrow. Unikaj też owoców w dużych ilościach - jedz je max 2 razy dziennie w porcjach po 100 g i najlepiej razem z jogurtem naturalnym. Jedz dużo warzyw, najlepiej na surowo, kasz, kup sobie chleb dla diabetyków i jedz mniejsze porcje ale co 2-3 godziny. Co ważne jedz ostatni posiłek późno, najpóźniej godzine przed snem - może to być np pół serka wiejskiego z kilkoma pomidorkami koktajlowymi albo 1/4 papryki, albo mała kanapka z chuda wędlina z indyka i ogórkiem. 

Gość Urbanlegend

No i nie stresuj się, dużo kobiet ma teraz diagnozowana cukrzycę ciążowa. Najczęściej wystarczy dieta i samokontrola, zobaczysz że będziesz się dużo lepiej czuła jak będziesz miała specjalna diete pod siebie, a sezon jest taki że świeże warzywa to aktualnie złoto i masz duży wybór 🙂

Gość Urbanlegend

A, jeszcze glukometr dostaniesz za darmo w poradni więc nic nie kupuj na własną rękę przed czwartkiem

12 godzin temu, Urbanlegend napisał:
10 godzin temu, Urbanlegend napisał:

A, jeszcze glukometr dostaniesz za darmo w poradni więc nic nie kupuj na własną rękę przed czwartkiem

W 1 ciąży tez miałam to samo i mierzyłam cukier 2 tyg a potem powtarzałam krzywa jeszcze raz i wyszla dobrze. Dziękuję za rade w sprawie żywienia.  Bede szukać w necie ci moge i w jakich ilościach.  Mam nadzieję ze szybko dostane się do diabetologa . Bo w 1 ciąży miałam z tym problem i musiałam się prosić o szybką wizytę