Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kirinka

Ogrodek w polodniowej Anglii - co posadzic?

Polecane posty

Styczen to w poludniowej Anglii wlasciwie przedwiosnie i u mnie zawsze to czas na planowanie co posadzic w ogrodku. Oczywiscie ten ogrodek nie jest duzy bo jestem w Londynie i bardziej ornamentalny niz 'produkcyjny', ale zawsze jakas satysfakcja jest ze cos sezonowego w nim rosnie.

W tym roku mam w planach: rzodkiewka i rozne salaty i szpinak w malutkim grow tent oraz oczywiscie ziola, slodka papryka, cukinie (bardziej dla jadalnych kwiatow niz owocow bo bardzo lubie a tu trudno dostac nawet w sezonie), ogorki i fasola zolta oraz czosnek bo mam pare ulubionych ktorych generalnie nie ma w sklepach ani farmers market. Poza tym zawsze na patio mam tez rozmaryn, lawende truskawki, jagody i szczaw czerwony z roslin jadalnych i troche czarnych porzeczek do okola trawnika.

Z ornamentalnych, bo nic w tym ogrodzie nie bylo kiedy sie wprowadzilismy wlasciwie jest juz: magnolia soulangeana posadzona w zeszlym roku oraz trzy roze traducyjne i kerria japonska, jakis maly ladnie pachnacy iglak, choisya, troche jasminu ktory chcialabym wyciac szczerze mowiac, pare malych hortensji, euonymus i miniaturowy klon japonski w doniczce. I oczywiscie podstawa kazdego patio - fuksje i pelargonia w donicach. 

Jesli macie tez ogrodek albo balkon w UK - co lubicie i co wam dobrze rosnie?

Przede wszystkim róże.

Jestem fanatyczką róż i mam ponad dwadzieścia różnych odmian.

Mam też dużo roślin w donicach.

Dnia 30.01.2022 o 11:29, Bimba napisał:

Przede wszystkim róże.

Jestem fanatyczką róż i mam ponad dwadzieścia różnych odmian.

Mam też dużo roślin w donicach.

Super! Roze bardzo lubie rowniez, ponad 20 to juz fajna kolekcja! Masz jakies ulubione odmiany?

Dnia 30.01.2022 o 12:47, Siedem napisał:

Sadzisz wszystko to co w Polsce z nadejściem wiosny...

Niby tak, ale klimat jest jednak nieco inny/ bardziej umiarkowany i niektore radza sobie lepiej, a inne gorzej. 

12 godzin temu, Kirinka napisał:

Niby tak, ale klimat jest jednak nieco inny/ bardziej umiarkowany i niektore radza sobie lepiej, a inne gorzej. 

Spróbuj posadzić to co chciałabyś widzieć w ogrodzie. Jedno wyrośnie a drugie nie. Posadź w donicach, w domu. Poczekaj aż wykiełkuje, wyrośnie i przenieś. Zwykle tak robię i mam mnóstwo wbrew pozorom nie do przyjęcia roślin.