Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kozlowskaa878@gmail.com

Historia się kłania!!!!!

Polecane posty

Niech mi ktoś błagam wytłumaczy, dlaczego na Wikipedi jest napisane, że tworczosc Charlotte Bronte należała do epoki romantyzmu a na innych stronach, że do epoki wiktoriańskiej???

Czym te epoki się różnią? 

Dnia 3.02.2022 o 20:20, kozlowskaa878@gmail.com napisał:

Niech mi ktoś błagam wytłumaczy, dlaczego na Wikipedi jest napisane, że tworczosc Charlotte Bronte należała do epoki romantyzmu a na innych stronach, że do epoki wiktoriańskiej???

Czym te epoki się różnią? 

Trzeba spojrzeć na daty. Romantyzm, jako nurt w kulturze, sztuce i filozofii trwał w od Rewolucji Francuskiej (1789) do Wiosny Ludów (1848), w Polsce (lepiej na ziemiach polskich, bo wtedy były zabory) do 1863 (Powstanie Styczniowe).

Epoka wiktoriańska związana jest z długoletnim panowaniem królowej Wiktorii, czyli lata 1837 - 1901. Dotyczy przede wszystkim kultury, sztuki i obyczajów Imperium Brytyjskiego.

Autorka, która zmarła (młodo) w 1855, tworzyła w okresie romantyzmu, a jej dzieła są zgodne z nurtem epoki (tajemniczość, położenie nacisku na serce, emocje itp). Jako osoba żyła w Anglii (albo Szkocji czy gdzieś na wyspie, nie chce mi się sprawdzać) w czasach królowej Wiktorii. 

Romantyzm jest epoką w sensie kulturowym, epoka wiktoriańska bardziej w sensie politycznym, chociaż miała swoją specyfikę. Czasy królowej Wiktorii uważa się za bardzo moralne, surowe, ale to tylko warstwa zewnętrzna, bo w środku to się kotłowało!