Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Kramer33

Jak wygląda spotkanie z waszym psychologiem

Polecane posty

ytam bo trochę mnie niepokoi podejście mojego psychologa a właściwie Pani psycholog, bo mam dość duży problem, który wpływa na każdy aspekt mojego życia i w sumie bardziej niż jej rad i pomysłów potrzebuje wsparcia psychicznego typu:  'wszystko będzie dobrze', 'proszę się nie przejmować', 'współczuje panu'

Nie wiem w zasadzie czy powinno się oczekiwać takich słów od psychologa bo jest to jakiegoś rodzaju budowanie więzi emocjonalnej z psychologiem...

Ale ona tak podchodzi do mnie ozięble i z dystansem mimo, że mój problem sprawia, że czuję się bardzo źle no i nie widzę u niej współczucia.

Dnia 15.06.2024 o 11:31, Kramer33 napisał:

ytam bo trochę mnie niepokoi podejście mojego psychologa a właściwie Pani psycholog, bo mam dość duży problem, który wpływa na każdy aspekt mojego życia i w sumie bardziej niż jej rad i pomysłów potrzebuje wsparcia psychicznego typu:  'wszystko będzie dobrze', 'proszę się nie przejmować', 'współczuje panu'

Nie wiem w zasadzie czy powinno się oczekiwać takich słów od psychologa bo jest to jakiegoś rodzaju budowanie więzi emocjonalnej z psychologiem...

Ale ona tak podchodzi do mnie ozięble i z dystansem mimo, że mój problem sprawia, że czuję się bardzo źle no i nie widzę u niej współczucia.

Nie dostaniesz tego od psychologa.

Większość psychologów to instrumentaliści, bez empatii. teoretycy, którzy dużo gadają, kanapowi psychoterapeuci. Jeżeli jesteś zainteresowany alternatywnym, zdrowym podejściem, napisz do mnie na priv, doradzę inne rozwiązanie.

Mówią,  że jak masz przyjaciela,  nie potrzebujesz psychologa. Coś w tym jest. Kiedyś ludzie żyli,,w kupie" , spotykali się,  nie byli samotni, więc nikt na terapię nie chodził. 

Oczywiście te spotkania są potrzebne,  gdy masz problemy emocjonalne, traumy, nie potrafisz żyć w społeczeństwie(nie potrafisz otworzyć się na relacje z ludźmi) ale nie licz na to,że tam znajdziesz ,,wsparcie przyjaciela" , bo tak to nie działa. 

Psycholog na chłodno ocenia Twoje problemy i profesjonalnie próbuje znaleźć powód Twojego postępowania, a potem je rozwiązać w miarę możliwości. 

Napisano (edytowany)

Gdyby psycholodzy byli skuteczni, to krzywa wzrostu znerwicowanych ludzi w depresji by nie rosła coraz szybciej, lecz by malała. Komu na tym zależy żeby było coraz więcej depresji, a drzwi od gabinetów się nie zamykały od natłoku klientów???

Edytowano przez Anna Bruzda

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować