Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bawidamek z Szczywilka

kącik kulinarny dla leniwych

Polecane posty

Przed chwilą, Jerry69 napisał:

Nie wiesz może czy krejzi jest wolna? Coś mi podpowiada, że jej stupki przy odrobinie chęci mogą walić octówą i oscypkami, tak jak lubię. 

moon znowu cpasz ? 4 strony wczesnej masz namiary na dobra knajpe dla takich jak ty

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Jak to można sobie wszystko ładnie wytłumaczyć, prawda?

Zawsze to lepsze niż odrzucanie wszystkiego i negowanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Jerry69 napisał:

Nie wiesz może czy krejzi jest wolna? Coś mi podpowiada, że jej stupki przy odrobinie chęci mogą walić octówą i oscypkami, tak jak lubię. 

A nie serem pleśniowym Lazur?🤔

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Też nie widzę. Widzę tylko problem w nazewnictwie.

Ty do wszystkich swoich zapożyczonych potraw tworzysz własne nazwy?

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Żaba Monìka napisał:

Te same potrawy w innym domu beda inne, bo ludzie roznie je robia. Nie ma jakichs uniwersalnych przepisow, ktorych trzeba sie scisle trzymac, i to jest wlasnie fajne, ze mozna eksperymentowac i czerpac inspiracje. Zreszta nasz kuchnia polska tez jest inspirowana innymi kuchniami przeciez, zydowska, ukrainska, niemiecka, bialoruska. Ziemniaki tez przyjechaly do nas z Ameryki Polnocnej dopiero po odkryciu jej, wiec czym jest w ogole tradycyjna kuchnia polska? Tym, co jadal Mieszko i jego dwor? Tego juz raczej nikt nie je.

Jarmuz jest podobno b.polski ale na kafeterii jarmużu nie można jarmużu bo to znaczy że jesteś pêdalem, cyklista i wyznawca Tuska 😄 i internauta do tego 😄

Edytowano przez aaaaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Maryyyś_/ napisał:

Nie. Pieprz wyjaśniła.

A to zawijane to jest strucla.

ja nadal pozostaje przy swoim a strucla to nie wiem po jakiemu tez pewnie zalezy od regionu

dla ciebie makoiwiec to tez pewnie strucla bo zawijany a to makowiec jest w innych czesciach polski

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Pokraka napisał:

Zawsze to lepsze niż odrzucanie wszystkiego i negowanie.

Jeżeli pojedziesz do Budapesztu i poprosisz o bogracz, leczo i inne węgierskie potrawy, to zrozumiesz o czym piszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Też nie widzę. Widzę tylko problem w nazewnictwie.

Nie mam problemu też w nazewnictwie na zasadzie, że każda reguła może pomieścić w sobie trochę wyjątków i pozostać nadal regułą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, parabatai napisał:

Ty do wszystkich swoich zapożyczonych potraw tworzysz własne nazwy?

Nie. Ale nie nazywam ich oryginalną nazwą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Jeżeli pojedziesz do Budapesztu i poprosisz o bogracz, leczo i inne węgierskie potrawy, to zrozumiesz o czym piszę.

przeciez maja bogracz tylko po wegiersku jakos inaczej to sie nazywa i jest duzo bardziej pikantny

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Jeżeli pojedziesz do Budapesztu i poprosisz o bogracz, leczo i inne węgierskie potrawy, to zrozumiesz o czym piszę.

Ok, czyli jak ugotuje leczo i powiem ze ugotowałam coś na kształt lecza to będzie chyba ok? 😀

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, libedowsky napisał:

przeciez maja bogracz tylko po wegiersku jakos inaczej to sie nazywa i jest duzo bardziej pikantny

 

Tak. Pytają czy chcesz typowo węgierski czy wersję dla turystów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Jeżeli pojedziesz do Budapesztu i poprosisz o bogracz, leczo i inne węgierskie potrawy, to zrozumiesz o czym piszę.

Co ja poradzę, że jestem głupia, biedna i nie wiem o czym piszę. To chciałeś napisać?  Oczywiście Mieczu możesz tak uważać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Tak. Pytają czy chcesz typowo węgierski czy wersję dla turystów.

no ja zawsze biore oryginal i chyba nie pytali, ta ich pikantna wersja jest duzo lepsza

Edytowano przez libedowsky

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, parabatai napisał:

Ok, czyli jak ugotuje leczo i powiem ze ugotowałam coś na kształt lecza to będzie chyba ok? 😀

Dla świętego spokoju tak. W trzydziestu wydawalniach kebaba jadłem trzydzieści różnych kebabów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, libedowsky napisał:

no ja zawsze biore oryginal i chyba nie pytali, ta ich pikantna wersja jest duzo lepsza

Za pierwszym razem byłem skłonny lizać podłogę z pragnienia😡

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mecz się ze wszystkimi kłóci nawet ze swoją ulubienica od pitu pitu pokraka 😄 niesamowite 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jest strudel jabłkowy, tak dla jeszcze jednej komplikacji 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

Mecz się ze wszystkimi kłóci nawet ze swoją ulubienica od pitu pitu pokraka 😄 niesamowite 

nieprawda dzisiaj sie ze mna nie kloci :d czyli cos mu sie rpzestawilo w druga strone 😄

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, libedowsky napisał:

nieprawda dzisiaj sie ze mna nie kloci :d czyli cos mu sie rpzestawilo w druga strone 😄

 

No właśnie widzę 😄 koniec świata może to jakaś specjalna faza księżyca 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, libedowsky napisał:

a jakie to ma znaczenie w temacie ?

geny cpuna powielone nie wiem z czego sie cieszysz 😄

 

Na razie z narodzin słodkiego brzdąca 🙂 Potem z tego, że niewątpliwie osiągnie w życiu więcej niż ty (tak jak jego ojciec i wujek) 🙂

Idziesz jak po sznurku zawsze z tymi komentarzami 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

No właśnie widzę 😄 koniec świata może to jakaś specjalna faza księżyca 

od teog natloku bab ktorymi jest oblegany juz ma ich moze dosyc 😄

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, aaaaaaaaa napisał:

Mecz się ze wszystkimi kłóci nawet ze swoją ulubienica od pitu pitu pokraka 😄 niesamowite 

To miłość😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, libedowsky napisał:

od teog natloku bab ktorymi jest oblegany juz ma ich moze dosyc 😄

 

No ja nie wiem jak on wyrabia z tym wianuszkiem 😃 musi się chyba zacząć uczyć od widmoka zabawiania on sobie radzi dobrze 😂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, parabatai napisał:

Ok, czyli jak ugotuje leczo i powiem ze ugotowałam coś na kształt lecza to będzie chyba ok? 😀

Nieee. Nazwij to parabataiczo, a jak ktoś Cie poprosi o przepis, to mu linka do leczo prześlesz 😁

  • Haha 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, aaaaaaaaa napisał:

Mecz się ze wszystkimi kłóci nawet ze swoją ulubienica od pitu pitu pokraka 😄 niesamowite 

No z tym, że trzeba wymyślać własne nazwy dań, bo jeśli wołowina w burgerze nie jest taka jak z krowy w Ameryce, to nie wolno bułki z nią nazywać burgerem, to już poleciał po bandzie 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, Żaba Monìka napisał:

A tak w ogole to daj znac jak smakowalo to ciasto dyniowe. Widzialam mase do tego w sklepie na dziale z amerykanskimi produktami, pewnie oni gotowa kupuja, ale taka zrobiona samodzielnie lepsza i zdrowsza.

Umknęło mi pod ostrzałem Miecza 😜

Napiszę jak się udało, sama zrobię pulpę z dyni, mam taką wyhodowaną w otulinie puszczy knyszyńskiej, to co będę kupować 😜 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, selkie napisał:

Na razie z narodzin słodkiego brzdąca 🙂 Potem z tego, że niewątpliwie osiągnie w życiu więcej niż ty (tak jak jego ojciec i wujek) 🙂

Idziesz jak po sznurku zawsze z tymi komentarzami 🙂

musisz miec straszne kompleksy skoro w kazdym temacie chwalisz sie sukcesami ludzi ktorych znasz 😄 pochwal sie swoimi 😄

dla mnie cpun to cpun - podczlowiek bez znaczenia ile zarabnia, analogicznie z menelami.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Widnok to i jedna i druga obskoczy i jeszcze ma czas zasrac komuś skrzynkę 😂😂 i założyć hejterski profil 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, libedowsky napisał:

dokladnie gdy byla bieda i dlatego ludzie dodaja do zup smietane czy make i do sosow tez zeby chlop mial sile do pracy 😄

 

Nie no, mąkę się dodaję żeby zagęścić 🙂 swoją drogą polecam ziemniaczaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×