Żaba Monìka 1324 Napisano poniedziałek o 22:12 6 minut temu, przewr(l)otna napisał: Z netu ...Zioła takie jak bazylia, oregano, majeranek, estragon, szałwia, kolendra, cząber, pieprz czarny, gorczyca, lubczyk doskonale zastępują niezdrową sól. Są bardzo aromatyczne i nadają potrawom smaku i potrafią wydobywać z nich, to co najlepsze. Dzięki nim, potrawy pozbawione są zbędnych kalorii, sodu oraz tłuszczu. Sól jest niezbędna do życia tylko nie w nadmiarze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 247 Napisano poniedziałek o 22:15 3 minuty temu, Żaba Monìka napisał: Ha ha, moj tata zawsze tak mowil bo to prawda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano poniedziałek o 22:35 21 minut temu, Żaba Monìka napisał: Sól jest niezbędna do życia tylko nie w nadmiarze. To była propozycja ratunkowa póki soli nie kupi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mało pochwy w pochwie 17.2 17 Napisano poniedziałek o 22:58 7 godzin temu, kris888 napisał: ja już byłem przed robotą o 7 rano, market otwierają o 6:30 Jak ja spać poszedłem o 4 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gretta_ 4 Napisano poniedziałek o 23:00 44 minuty temu, libedowsky napisał: bo to prawda Jeszcze góralki za górników wychodziły za mąż. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano poniedziałek o 23:43 Z dawnego kieleckiego to nie tylko żony poprzyjeżdzaly ale ogólnie duzo ludzi do pracy. Zresztą z calej Polski się zjechali za Gierka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Caryca łabędzica 43 Napisano wtorek o 07:45 9 godzin temu, przewr(l)otna napisał: Z netu ...Zioła takie jak bazylia, oregano, majeranek, estragon, szałwia, kolendra, cząber, pieprz czarny, gorczyca, lubczyk doskonale zastępują niezdrową sól. Są bardzo aromatyczne i nadają potrawom smaku i potrafią wydobywać z nich, to co najlepsze. Dzięki nim, potrawy pozbawione są zbędnych kalorii, sodu oraz tłuszczu. A teraz mi napisz, że na serio byś karpia natarła gorczycą zamiast solą. Porady dla de.bili. I ta magia, że tłuszcz znika, jprdl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miramar 86 Napisano wtorek o 08:26 10 godzin temu, Caryca łabędzica napisał: Byłam w supermarket ale soli zapomniałam. To tera chyba muszę być przeciwna wolnemu w wigilię Możesz być za wolnym w Wigilię a po sól chodzić do sąsiadów. Tak tradycyjnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano wtorek o 08:34 32 minuty temu, Caryca łabędzica napisał: A teraz mi napisz, że na serio byś karpia natarła gorczycą zamiast solą. Porady dla de.bili. I ta magia, że tłuszcz znika, jprdl. To była propozycja na już, póki soli nie kupisz. Karpia bym nataŕła lubczykiem i pieprzem, co mi tam, nie lubię i nie jem Moje święta nie wyglądają jak te z telewizyjnych reklam. Milion lampek w domu i na zewnątrz. Choinka 2 metrowa, kominek większy od szafy, biesiadnicy w czerwonych sweterkach w renifery, porcelanowa zastawa i 30 potraw. Nie przypominają też tych u teściów, którzy skubnęli trochę ryby, bo codzienne do kościoła chodzili i bali się tam pierdzieć. Od jakiegoś czasu te święta są dniami wolnymi od pracy. Czasem my jedziemy na ciacho do rodziny, czasem nas odwiedzają i po świętach. Gotuje kilka potraw, piekę słodkości i bąki zbijamy odgrzewajac to i owo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano wtorek o 08:37 8 godzin temu, Żaba Monìka napisał: Z dawnego kieleckiego to nie tylko żony poprzyjeżdzaly ale ogólnie duzo ludzi do pracy. Zresztą z calej Polski się zjechali za Gierka. W latach 70 był największy bum. Całe rodziny tłumnie zjeżdżały na Śląsk, bo on proponował dobrze płatną pracę i mieszkanie w nowych blokach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano wtorek o 08:41 2 minuty temu, przewr(l)otna napisał: W latach 70 był największy bum. Całe rodziny tłumnie zjeżdżały na Śląsk, bo on proponował dobrze płatną pracę i mieszkanie w nowych blokach. Tak, moj tata i jego 2 braci tez przyjechali wtedy na Slask do pracy. Tylko z polnocy Polski. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano wtorek o 08:46 Moj tata wyprowadzil sie z domu w wieku 13 lat, bo po 7 klasach szkoly podstawowej poszedl do zawodowki i musial zamieszkac w bursie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano wtorek o 08:48 4 minuty temu, Żaba Monìka napisał: Tak, moj tata i jego 2 braci tez przyjechali wtedy na Slask do pracy. Tylko z polnocy Polski. I dlatego jesteśmy tu wymieszani, różnorodni. Więcej całych rodzin się tu osiedliło niż kawalerów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano wtorek o 08:57 5 minut temu, Żaba Monìka napisał: Moj tata wyprowadzil sie z domu w wieku 13 lat, bo po 7 klasach szkoly podstawowej poszedl do zawodowki i musial zamieszkac w bursie. Miałam to właśnie napisać, że bardzo dużo ludzi ze wsi tu jest z przyczyn oczywistych. Kończyli podstawówki i musieli wyjechać do miasta na dalszą naukę. Do tej pory tak jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Qwerty88 409 Napisano wtorek o 08:57 1 godzinę temu, Caryca łabędzica napisał: A teraz mi napisz, że na serio byś karpia natarła gorczycą zamiast solą. Porady dla de.bili. I ta magia, że tłuszcz znika, jprdl. Zjedz snickersa bo zaczynasz gwiazdorzyć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano wtorek o 08:59 Przed chwilą, przewr(l)otna napisał: Miałam to właśnie napisać, że bardzo dużo ludzi ze wsi tu jest z przyczyn oczywistych. Kończyli podstawówki i musieli wyjechać do miasta na dalszą naukę. Do tej pory tak jest. On chyba najpierw gdzies blizej sie uczyl, ale potem juz poszedl do pracy. Jeszcze w wojsku byl przez 2 lata. Moj tata mieszkal w wielu miejscach i byl bardzo pracowity. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano wtorek o 09:01 Oficjalnie jestem dzisiaj w pracy, a tak naprawde siedze na lozku z laptopem ubrana w wielki rozowy szlafrok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Caryca łabędzica 43 Napisano wtorek o 09:15 37 minut temu, przewr(l)otna napisał: To była propozycja na już, póki soli nie kupisz. Więc natrę gorczycą a jak stary wróci z solą to zmyję gorczycę i posolę. Może być? 38 minut temu, przewr(l)otna napisał: Moje święta nie wyglądają jak te z telewizyjnych reklam. Milion lampek w domu i na zewnątrz. Choinka 2 metrowa, kominek większy od szafy, biesiadnicy w czerwonych sweterkach w renifery, porcelanowa zastawa i 30 potraw. A czyje tak wyglądają? To nie Ameryka jak śpiewa Varius manx. 40 minut temu, przewr(l)otna napisał: Nie przypominają też tych u teściów, którzy skubnęli trochę ryby, bo codzienne do kościoła chodzili i bali się tam pierdzieć. Leżę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Caryca łabędzica 43 Napisano wtorek o 09:15 14 minut temu, Żaba Monìka napisał: Oficjalnie jestem dzisiaj w pracy, a tak naprawde siedze na lozku z laptopem ubrana w wielki rozowy szlafrok. To nie jest kolor godny ekożaby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1324 Napisano wtorek o 09:23 5 minut temu, Caryca łabędzica napisał: To nie jest kolor godny ekożaby. Powinien byc zielony? Chyba trudno kupic, choc mam taki cienki na lato jasnozielony. Taki niby jedwabny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ˈkrāzē 12 Napisano wtorek o 10:48 12 godzin temu, przewr(l)otna napisał: Z netu ...Zioła takie jak bazylia, oregano, majeranek, estragon, szałwia, kolendra, cząber, pieprz czarny, gorczyca, lubczyk doskonale zastępują niezdrową sól. Są bardzo aromatyczne i nadają potrawom smaku i potrafią wydobywać z nich, to co najlepsze. Dzięki nim, potrawy pozbawione są zbędnych kalorii, sodu oraz tłuszczu. A czy te zioła zastąpią niezastąpiony w karpiu aromat mułu? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 238 Napisano wtorek o 13:13 (edytowany) 14 godzin temu, Mało pochwy w pochwie 17.2 napisał: Jak ja spać poszedłem o 4 a proponowałem, żebyś szedł spać tak jak ja: 22:00, maks 23:00 i godzinę przed snem zero ekranów. Edytowano wtorek o 13:13 przez kris888 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 247 Napisano wtorek o 14:10 6 godzin temu, Caryca łabędzica napisał: A teraz mi napisz, że na serio byś karpia natarła gorczycą zamiast solą. Porady dla de.bili. I ta magia, że tłuszcz znika, jprdl. to nic nie da i tak bedzie smierdzial mułem bo karp to nie jest jadalan ryba w pl go jedza bo księża przed wiekami go hodowali w stawach w pl i wmówili wiernym że to ryba jadalna i trzeba jesć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tuż po zmroku 34 Napisano wtorek o 14:15 4 godziny temu, Caryca łabędzica napisał: Więc natrę gorczycą a jak stary wróci z solą to zmyję gorczycę i posolę. Może być? A czyje tak wyglądają? To nie Ameryka jak śpiewa Varius manx. Leżę Ale zawiść z ciebie wychodzi i cynizm jak z libeda i z jego narzeczonej , bo możecie tylko pomarzyć o tym co ona ma, a to w sumie nic wielkiego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
brokenroar87 325 Napisano wtorek o 18:25 (edytowany) Nie. Bez przesady. Jak czegoś zapominam czy nie mam czasu dokupić za pięć dwunasta przed świętami czy jakąś inną przerwą to dokupuję w lokalnych, polskich sklepikach, warzywniaczek. Jabłka, pomarańcze, parę ziemniaczków czy paszteciki w piekarni (od rana). Płacę gotówką. Edytowano wtorek o 18:25 przez brokenroar87 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 238 Napisano wtorek o 18:40 4 godziny temu, libedowsky napisał: smierdzial mułem jak się dobrze przyrządzi to nie śmierdzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dużo pochwy w pochwie 17x2 6 Napisano wtorek o 21:44 3 godziny temu, kris888 napisał: jak się dobrze przyrządzi to nie śmierdzi. Śledzik na raz najlepszy ten sos koperkowy smietankowy czy coś xd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano 17 godzin temu (edytowany) Dnia 24.12.2024 o 11:48, ˈkrāzē napisał: A czy te zioła zastąpią niezastąpiony w karpiu aromat mułu? Mogę Ci powiedzieć co ja robię z karpiem nim podam do stołu. Już w sklepie wybieram takie, które ważą górą 1.30 kg, jeśli są to dzwonki, im mniejsze, tym lepsze. Pokrojony i wypłukany wkładam do miski, dodaje do tego tarty surowy seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek, pieprz i sól. Zalewam to wszystko szklanką mleka, mieszam razem i zostawiam na noc w chłodnym miejscu. Drugiego dnia wypłukuję wszystko z ryby i językiem sprawdzam czy jest odpowiednio doprawiony. Potem do mąki, jajka, bułki tartej i smażę na oleju z dodatkiem masła. Skórka musi być chrupiąca. Na koniec układam je na blaszce, dodaje czosnek w łupinkach i podgrzewam w piekarniku na wolnym ogniu. W tym czasie gotuję inne potrawy. I tyle. Karp jest smaczny, pachnący, nawet nie trzeba kropić cytryną. Edytowano 17 godzin temu przez przewr(l)otna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Caryca łabędzica 43 Napisano 17 godzin temu 11 minut temu, przewr(l)otna napisał: językiem sprawdzam czy jest odpowiednio doprawiony Twarda zawodniczka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przewr(l)otna 811 Napisano 17 godzin temu 16 minut temu, Caryca łabędzica napisał: Twarda zawodniczka. Wystarczy przyłożyć język na kilka sekund a potem splunąć do zlewu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach