mideri 18 Napisano 14 godzin temu Dlaczego ludzie traktują innych źle, ale sami chcą być traktowani dobrze, a nie tak samo źle jak traktują innych? Na przykład jadą komuś na zderzaku, ale nie chcą żeby ktoś im jechał na zderzaku? Jeśli ktoś pomyli się na ich korzyść to nie oddają komuś pieniędzy, ale jeśli oni pomylą się na czyjąś korzyść to chcą żeby ktoś oddał im pieniądze Wydzierają się i klną na innych, ale nie chcą żeby inni wydzierali się i klęli na nich Niektórzy nawet lubią komuś wbić kose pod żebro, ale nie lubią jak ktoś im wbija kosę pod żebro Czemu tak jest? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 481 Napisano 14 godzin temu Zapytaj czata GPT, on wie wszystko. My nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mideri 18 Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, kris888 napisał: Zapytaj czata GPT, on wie wszystko. My nie. ale ja nie umiem go pytać, a wy umiecie, to wy możecie go zapytać i wkleić tu odpowiedź - wiele razy już tak robiliście Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 481 Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, mideri napisał: ale ja nie umiem go pytać, a wy umiecie, to wy możecie go zapytać i wkleić tu odpowiedź - wiele razy już tak robiliście normalnie wpisujesz pytanie i tyle. żadna filozofia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mideri 18 Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, kris888 napisał: normalnie wpisujesz pytanie i tyle. żadna filozofia. ale nie wiem na jakiej stronie internetowej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 481 Napisano 14 godzin temu chatgpt.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mideri 18 Napisano 14 godzin temu 5 minut temu, kris888 napisał: chatgpt.com a nie ma tam wirusów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mideri 18 Napisano 14 godzin temu 5 minut temu, kris888 napisał: chatgpt.com nie przyjdzie mi potem rachunek do zapłaty na kwotę 10000000000000000000000000000 zł ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tak czeba tak 94 Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, mideri napisał: nie przyjdzie mi potem rachunek do zapłaty na kwotę 10000000000000000000000000000 zł ? Mi przyszedł smsem na 40 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tak czeba tak 94 Napisano 14 godzin temu Za neta światłowodowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kris888 481 Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, mideri napisał: a nie ma tam wirusów? skoro ludzie używają... nie było doniesień o wirusach Przed chwilą, mideri napisał: nie przyjdzie mi potem rachunek do zapłaty na kwotę 10000000000000000000000000000 zł ? nie spotkałem się z tym żeby ktoś płacił za użycie czata GPT. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mideri 18 Napisano 14 godzin temu ja i tak wolę zapytać was a nie jakiegoś czata Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
meesjasz 22 Napisano 14 godzin temu jezu jak można chata nie ogarniać xD ale ok, zaraz ci wrzuce odp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
meesjasz 22 Napisano 14 godzin temu Dlaczego ludzie traktują innych źle, ale sami chcą być traktowani dobrze, a nie tak samo źle jak traktują innych? ChatGPT powiedział: To bardzo ważne pytanie, które dotyka psychologii, etyki i natury ludzkiej. Istnieje kilka przyczyn, dla których ludzie mogą traktować innych źle, a jednocześnie oczekiwać dobrego traktowania dla siebie. Oto najważniejsze z nich: 1. Egocentryzm i brak empatii Wielu ludzi postrzega świat głównie ze swojej perspektywy. Kiedy działają, myślą o swoich uczuciach, potrzebach i interesach, ale nie zawsze biorą pod uwagę, jak ich działania wpływają na innych. Tacy ludzie mogą nie czuć empatii wobec tych, których krzywdzą. Przykład: Ktoś krytykuje innych w pracy, ale sam nie znosi nawet łagodnej krytyki. 2. Podwójne standardy Ludzie często stosują inne kryteria oceny dla siebie niż dla innych. To zjawisko znane w psychologii jako „fundamentalny błąd atrybucji” – własne złe zachowanie tłumaczymy okolicznościami, a cudze – wadami charakteru. Przykład: "Ja byłem nieuprzejmy, bo miałem zły dzień. On był nieuprzejmy, bo jest chamem." 3. Mechanizmy obronne i projekcja Czasem ludzie źle traktują innych, ponieważ sami są sfrustrowani, zranieni lub mają nierozwiązane problemy. Zamiast je przetworzyć, przenoszą emocje na innych – to tzw. projekcja. Przykład: Ktoś, kto czuje się bezwartościowy, może poniżać innych, żeby poczuć się lepiej. 4. Brak refleksji moralnej Niektórzy ludzie nie zastanawiają się głęboko nad konsekwencjami swoich działań. Jeśli coś im uchodzi na sucho lub daje korzyść, mogą to powtarzać, nie bacząc na to, że krzywdzą innych. To często wynika nie ze złej woli, ale z braku świadomości. 5. Wzorce społeczne i wychowanie Ludzie uczą się zachowań, obserwując innych. Jeśli ktoś dorastał w środowisku, gdzie dominowało poniżanie, przemoc słowna lub manipulacja, może to traktować jako „normalne” i powielać te wzorce, nawet jeśli sam ich nie lubił. 6. Nadmiar władzy lub brak konsekwencji Ludzie, którzy czują się bezkarni albo mają przewagę (np. finansową, społeczną, fizyczną), często wykorzystują ją do własnych celów. Mogą źle traktować innych, bo nie widzą ryzyka odwetu. Ale nadal oczekują szacunku i dobrego traktowania, bo uważają się za "lepszych" lub ważniejszych. Podsumowanie: Ludzie często są wewnętrznie niespójni – potrafią oczekiwać sprawiedliwości i szacunku dla siebie, jednocześnie nie okazując ich innym. Wynika to z egoizmu, braku samoświadomości, mechanizmów psychologicznych i wpływów otoczenia. Jeśli chcesz, możemy też porozmawiać o tym, jak radzić sobie z ludźmi, którzy tak się zachowują – albo jak nie wpaść w tę samą pułapkę. Czy temat dotyczy jakiejś konkretnej sytuacji w Twoim życiu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 359 Napisano 13 godzin temu (edytowany) Cytat Czemu tak jest? szukasz reguły tam gdzie jej nie ma. po prostu tak działa swiat, ze kazdemu sie wydaje ze jest jedynym najlepszym, najmądrzejszym, prawie świętym,, ktory zawsze ma racje i nigdy błedów nie popełnia. jest tak jak opisujesz egoisci mitomani zderzają sie z innymi egoistami mitomanami. po co te rozkminki, naucz sie wykorzystywać cholote do własnych celów i udawaj ze mają racje, niech sobie pompują ego i ci wypłacają za uslugi... Edytowano 13 godzin temu przez Nemesio Cervantes Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemesio Cervantes 359 Napisano 13 godzin temu 14 minut temu, meesjasz napisał: Ludzie często są wewnętrznie niespójni – potrafią oczekiwać sprawiedliwości i szacunku dla siebie, jednocześnie nie okazując ich innym. chatgpt się myli, ludzie zawsze są niespojni. jedyny sposob na radzenie sobie w zyciu to obserwowanie co robią i olewanie co mówią inni. wtedy nie ma opcji by sie na kims zawieźć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu Hipokryzja aka podwójne standardy przecież wiesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu Chat jest zablokowany pod tym kątem aby za bardzo nie obnażać homo sapiens więc bezużyteczny w tego typu przypadkach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 498 Napisano 12 godzin temu Nie zawsze ludzie traktują innych źle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 498 Napisano 12 godzin temu 18 minut temu, Get Out napisał: Hipokryzja aka podwójne standardy przecież wiesz. Wie ale pyta bo mu sie nudzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, Onaaaa napisał: Nie zawsze ludzie traktują innych źle. No właśnie, bo jeżeli dobrze to chcą też dobra, to logiczne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1913 Napisano 12 godzin temu Ja bym chciała żeby ludzie mnie traktowali tak, jak ja ich traktuję. I szczerze mówiąc w większości spotykam się z życzliwością. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, Onaaaa napisał: Wie ale pyta bo mu sie nudzi To najpewniej baba na emeryturze jakaś socjolog z nudów i z nadmiarem czasu żeby ludzi powkulwiać tą pozom krétyna. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, Żaba Monìka napisał: Ja bym chciała żeby ludzie mnie traktowali tak, jak ja ich traktuję. I szczerze mówiąc w większości spotykam się z życzliwością. Jeżeli byś chciała to znaczy że nie zawsze traktują cię dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 498 Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Get Out napisał: No właśnie, bo jeżeli dobrze to chcą też dobra, to logiczne. Ja traktuje ludzi dobrze no zazwyczaj przecież jesli wszyscy by traktowali każdego źle to każdy był każdego traktował źle to bezsensu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu 16 minut temu, Onaaaa napisał: Ja traktuje ludzi dobrze no zazwyczaj przecież jesli wszyscy by traktowali każdego źle to każdy był każdego traktował źle to bezsensu. Zawsze jest równowaga jak w przyrodzie i dobre uczynki niwelują złe oraz na odwrót. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Get Out 8 Napisano 12 godzin temu Upały nadchodzą Magi i czy jesteś przygotowana na blisko czterdzieści stopni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 498 Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Get Out napisał: Upały nadchodzą Magi i czy jesteś przygotowana na blisko czterdzieści stopni Tak będę chodzić tylko w t-shircie i szortach, do lodówki wodę a i klima bedzie chodzić. Jeszcze na basen wyskoczę. Myślę że przeżyje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1913 Napisano 11 godzin temu 30 minut temu, Get Out napisał: Jeżeli byś chciała to znaczy że nie zawsze traktują cię dobrze. No nie, Ty jesteś tego najlepszym przykładem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 498 Napisano 11 godzin temu 11 minut temu, Get Out napisał: Zawsze jest równowaga jak w przyrodzie i dobre uczynki niwelują złe oraz na odwrót. Gorzej jak ktos robi dobre a odpłacają mu sie złymi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach