Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Fajny ten sen tak

Nie ma malowany i elki przypadek

Polecane posty

1 minutę temu, Mareliska napisał:

Oki myślałam, że są ograniczenia... Jakiś podzial jeśli tu mocowanie jest f a tu z 

trzeba kupić przejsciówkę i działa wszystko

2 minuty temu, mr_Kumpir napisał:

trzeba kupić przejsciówkę i działa wszystko

Z przejściówka to tak, też na to patrzyłam, ale pod innym kątem... myslalam o obiektywach innego systemu i sony w przypadku laowa jest chyba najlepszym wyborem... 

Edytowano przez Mareliska

1 minutę temu, Mareliska napisał:

Z przejściówka to tak, też na to patrzyłam, ale pod innym kątem... myslalam o obiektywach innego systemu i sony w przypadku laowa jest chyba najlepszym wyborem... 

dla mnie by to było dobre rozwiązanie Nikon 5600 i Z 20 czy 50

1 minutę temu, mr_Kumpir napisał:

dla mnie by to było dobre rozwiązanie Nikon 5600 i Z 20 czy 50

Pewnie, a obiektywów tak jak pisałam jest ogrom i są stosunkowo tanie... tańsze niż inne systemy np mój .) 

Z tego co kojarze dobre obiektywy już masz teraz wystarczy uzupełnić kolekcje o ogniskowa której Ci brakuję. 

Przed chwilą, Mareliska napisał:

Oki uciekam, trzymaj się.

trzymaj się

tak mam najlepsze z w miarę tanich

Oki to jeszcze coś wkleje... to znalazłam w drugiej kolejności.

"Obiektywy tilt-shift to specjalistyczne obiektywy, które pozwalają na niezależne odchylanie (tilt) i przesuwanie (shift) osi optycznej obiektywu względem matrycy aparatu. Dzięki temu można kontrolować perspektywę i płaszczyznę ostrości, co pozwala na uzyskanie unikalnych efektów, takich jak "efekt makiety" czy korekcja zbiegających się linii w fotografii architektonicznej."

"Tak, obiektywy przeznaczone do astrofotografii mogą być użyteczne w fotografii architektury, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Obiektywy o szerokim kącie widzenia, często stosowane w astrofotografii, mogą powodować zniekształcenia perspektywy w zdjęciach budynków, dlatego wymagają korekty w postprodukcji lub użycia obiektywu tilt-shift. Jednak jasne obiektywy o dużej przysłonie, które są popularne w astrofotografii, mogą być bardzo przydatne w warunkach słabego oświetlenia, np. podczas fotografowania wnętrz lub w pochmurne dni. 

Szczegółowe rozważania:

Szerokokątne obiektywy w astrofotografii:

Często używane w astrofotografii do uchwycenia rozległego nieba, mogą powodować zniekształcenia perspektywy, takie jak "upadające" budynki. 

Obiektywy tilt-shift:

Specjalistyczne obiektywy do architektury, pozwalają na kontrolowanie perspektywy i eliminowanie zniekształceń, co jest szczególnie przydatne w fotografii miejskiej. "

Kliknelam na ten materiał i później zadałam pytanie czy takie obiektywy będą ok. w przypadku architektury.

Nie oglądałem tego filmu ale mam obiektyw do astro i portretu więc możliwe

Mnie sie dzisiaj snilo, ze jade pociagiem w jakims magicznym zaczarowanym terenie i konduktor mnje pyta o bilet xD

Moze to byl konduktor ze snow Elci xD

Czat napisał, że ewentualnie w postprodukcji można wyrównać krzywizny... widziałam filmik z recenzja obiektywu tilt shift spoko, ale też więcej zabawy bo więcej ustawień.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się