Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Jamia

Czy warto sięgać po sterydy przy łuszczycy skóry głowy, czy lepiej spróbować naturalnych metod?

Polecane posty

Mam delikatne zmiany na skórze głowy, trochę swędzi i się łuszczy. Dermatolog przepisał mi steryd, ale waham się, czy go stosować. Czy ktoś z Was próbował innych, naturalnych metod, zanim sięgnął po silniejsze leki?

Sterydy pomagają, ale tylko na chwilę – potem wszystko wraca z podwójną siłą 🫣
U mnie kluczowa okazała się zmiana diety – ograniczyłam nabiał (zwłaszcza z laktozą) i gluten, nie całkowicie, ale znacząco. Do tego dwa razy w tygodniu wcierałam w skórę głowy olej kokosowy i zostawiałam na godzinę, czasem dłużej. Po dwóch takich zabiegach zeszło mi 80% zmian!
Jak tylko trzymam się diety, głowa jest spokojna. Teraz, żeby utrzymać efekty, raz w tygodniu stosuję płyn Psorisel – działa łagodnie, ale skutecznie i nie wysusza.
https://gemini.pl/psorisel-plyn-na-luszczyce-skory-glowy-na-noc-150-ml-0098899 

Też miałam przepisane sterydy i długo się zastanawiałam. Pomagały, ale tylko na chwilę – potem łuska wracała jeszcze szybciej. Teraz zamiast tego używam emulsji Psorisel, zostawiam ją na noc, rano zmywam delikatnym szamponem i mam spokój przez kilka dni. A dieta naprawdę ma ogromne znaczenie – zwłaszcza mniej nabiału i przetworzonego jedzenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować