Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asiek

do każdej, która może keidys potrzebować POSTINORU

Polecane posty

Gość 123321
czy po zażyciu środka odczuwa się jakiś ból? jak się wtedy czujecie?

Gość bless
motyle coś tam a czy Ty myślisz że ktoś postinor łyka garściami poza tym nawet jak się bierze pigułki zawsze może się coś wydarzyć jest mnóstwo rzeczy które soprawiaja ze tabletki nie działają to jest tylko w awaryjnych sytuacjach i w cywilizowanych krajach nie ma z tym problemu ale my pod tym względem zaliczamy się do krajów trzeciego świata

mój kolega miał małą wpadkę, poprost pękła mu prezerwatywa, szybko poszedł do apteki i wyprosił od farmaceutki postinor zastawiając dowód osobisty Ponieważ jego dziewczyna powiedziaa że nie pódzie do lekarza po receptę, poprosił o to mnie bo mam już większe doświadczenie. Oczywiście lekarz nie wypisał mi recepty ze względu na swoje przekonania musiałam iść prywatnie i to załatwić

chodzi mi głównie o to że lekarze mogą mieć swoje przekonania ale nie wypisując recepty skazują nieraz to jeszcze nie poczęte dziecko na śmierć przez aborcję lub jego rodziców na stracone młode życie Lekarz powinien przeprowadzić szczegółowy wywiad to wiedziałby że po 1 godzinie nie doszło do zapłodnienia zbadać sytuację tej młodej nieraz kobiety a nie zwarzać na swoje chore poglądy

Gość eeeeeeetam
przekonania. bęcwały tylko zasłaniają sie przekonaniami jak maja wypisac receptę "służbowo", jak juz dostaja za to kasę, to przekonania natychmiats ida w las. aż mi się chce rzygac od takiej obłudy.

bless... coś tam :-/ Zalwaz że tutaj wszyscy sa na prezerwatywach. sadze ze jakby lykaly tabletki, postinor byłby mniej potrzebny...I mniej by bylo takich przypadków... A fakt faktem trzeba mieć dobrego ginekologa... Dobrego i swojego...

bless... coś tam :-/ Zalwaz że tutaj wszyscy sa na prezerwatywach. sadze ze jakby lykaly tabletki, postinor byłby mniej potrzebny...I mniej by bylo takich przypadków... A fakt faktem trzeba mieć dobrego ginekologa... Dobrego i swojego...

Gość kasiulkaaaa
ja mialm podobna sytuacje..wzielma 4 tabletki antu i po 12h nastepne 4 (metoda yuzpe)i teraz czekam na rezulataty......bedzie ok bo musi:D ale ja mam mniejsze prawdopodobienstwo na ciaze bo pekla nam gumka jeszcze przed wytryskiem mojego chlopkaka i uzywalismy dodatkowo globulek patentex oval mam nadzieje ze bedzie ok :]trzymam kciuki za was wszystkie i wy trzymajcie za mnie:*

O alternatywach do Postinoru, czyli między innymi o metodzie Yuzpe można przeczytać tutaj: http://www.antykoncepcja.pl/index_pliki/yuzpe.htm http://www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/postos.htm http://www.pfm.pl/u235/navi/199182 http://antykoncepcja2000.republika.pl/awaria.htm I mam taki pomysł dla osób próbujących kupić w aptece Postinor (bez recepty), żeby (jak nie mogą przekonać panią do sprzedania tego leku) np. zaproponowały, że zostawią swój dowód osobisty (albo jakiś inny dokument), albo coś w \"zastaw\" i w ciągu 2-3 dni zdobędą receptę na Postinor. Może wtedy pani farmaceutka sprzeda go? Ahaś - i nie rozumiem osób naskakujących na te, które brały lub dopuszczają wzięcie Postinoru (a nie biorą pigułem antykoncepcyjnych) - naprawdę jest wiele przeciwskazań dla ciągłego brania hormonów, natomiast dawka jednorazowa (powtórzona potem oczywiście po 12h) jest dopuszczalna. Oczywiście może wywołać pewne problemy hormonalne, ale to i tak o wiele mniejsze zło, niż niechciana ciąża. A Postinor MOŻE mieć działanie wczesnoporonne - to zależy od czasu jego działania (im później, tym prawdopodobieństwo większe), oczywiście różne osoby mogą inaczej definiować poronienie. Ale tak samo możemy popatrzeć na nóż - on też MOŻE mieć działanie wczesno-mordercze. :P

Gość spokojnie to tylko awaria
Ja dostałam od swojego lekarza bez problemu i kolejki(poniedziałek rano)Wiem,że nie wykonuje aborcji(właśnie ze względu na przekonania,a nie przepisy)a postinor wypisuje bez słowa.Kiedyś tabletki anty wypisał mi lekarz rodzinny. Jeśli chodzi o pogotowie,to w moim mieście też dają receptę bez problemu. Jak lekarz może odmówić wypisania leku,który jest zarejestrowany.To tak jakby nie przepisał Ci antybiotyku,bo jest zwolennikiem homeopatii:)

Gość spokojnie to tylko awaria
P.S.Wizyty oczywiście refundowane:)

Gość Maaaaalutka
MAM problem.... i to ogromny...;/;/;/ zaliczyłam z moim chłopakiem "wpadke";/ pękła prezerwatywa i jak to sie brzydko mówi koleś "zalał forme";/ Na drugi dzień poszliśmy do ginekologa który przepisał metode Yuzpe...zamiast 2x po 4 wzięłam 3x po 5 tabletek..poniewaz od wpdki minęły 2 dni i chciałam zwiekszyc stęzenie hormonów. A teraz... okres spóznia mi się ponad miesiąc!!!!!!! Mam zawroty głowy i mdłości.... Boli mnie wpodbrzuszu, tak jak przed okresem, ale nie moge go dostać!!! Czy przyjęcie takiej bomby hormonalnej mogło doprowadzic do tak drastycznego rozchwiania cyklu, czy jestem w ciąży..????????????? No ładnie..mam 16 lat, a tu taka wpadka.... ehe...;/;/ Proszę o szybką odpowiedz!!!! Z góry wielkiie THX;*

O dziwo w Olsztynie dowiedziałam się, że w Szpitalu Wojewódzkim na SORze nie mogą wypisać Postinoru bo dostali jakieś zarządzenie które jest ważne od 1 marca 2007r.! Do diabła, z jakiej to racji?! Przecież to lek nierefundowany- jest to lek z pełną odpłatnością. Poza tym ja nabiegałam się od lekarza do lekarza. Z SORu jakaś pani odesłała mnie do szpitala dziecięcego gdzie przyjmował Internista (była to niedziele i nie mogłam dorwać ginekologa). Po 1,5 h czekania w kolejce na wieść czego potrzebuje zaczeła na mnie krzyczeć, że ona od tego nie jest. Zaczełam jej mówić, że jako pacjent mam prawo do antykoncepcji. Zaczęła mówić, że to lek wczesnoporonny. Zapytałam czy tabletki anty też są wg. niej to poiedziała, że nie. Rzuciłam jej ulotkę od Postinoru i Yasmin. Oddała mi i powiedziała, że czytać tego nie będzie. Wkurzona powiedziałam jej, że nie dość, że tępa to leniwa. Moim zdaniem powinien znaleźć się ktoś, ktopo prostu się odważy napisać w gazecie artykuł albo co lepsze reportaż nakręcić- może wreszcie lekarze zmienią swój stosunek do tego. Zniechęcona pojechałam do polilliniki na SOR- tam lekarz odmówił. Poszłam na oddział wewnętrzny- też odmówił. Dopiero na chirurgii się zlitowała kobieta. poza tym znalazłam coś fajnego. Jest to OCHRONA ZDROWIA REPRODUKCYJNEGO, Świadczenia Zdrowotne, stan prawny na 30 września 2006r. Tu zacytuje kilka fragmentów: \"Podstawa prawna: Ustawa o planowaniu rodziny i warunkach dopuszczalnoœci przerywania ci¹¿y (u.p.r.); Rozporz¹dzenie Ministra Zdrowia w sprawie recept lekarskich (rozp.r.l.); Ustawa o œwiadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze œrodków publicznych (u.œ.o.z.)\" \"Organy administracji rz¹dowej oraz samorz¹du terytorialnego, s¹ zobowi¹zane w zakresie swoich kompetencji zapewniæ obywatelom swobodny dostêp do metod i œrodków s³u¿¹cych dla œwiadomej prokreacji (art. 2 ust. 2 u.p.r.). Prawo to obejmuje dostêp do poradnictwa antykoncepcyjnego oraz œrodków antykoncepcyjnych.\" Plik jest do ściągnięcia pod tym linkiem: http://www.federa.org.pl/publikacje/dostepdoopieki.pdf

Gość o rany To straszne co tutaj
wypisujecie! Mnie też zdarzyła się ponad rok temu taka niemiła sytuacja i to był pierwszy raz z nowym facetem...Zaraz w samochód, podjechalismy do pierwszej, napotkanej apteki, on poszedł i...przyniósł Postinor. Pani w aptece bez zbędnych ceregieli sprzedała mu. Zażyłam w niecałą godzinę "po", także bardzo szybko i wszystko później było ok. Cieszę się, że nie musiałam przeżywać kolejnych stresów podczas zdobywania Postinoru, tak jak większość z Was...

no co Ty?! ;/ Polska sluzba zdrowia... ;/ nawet nie wiedziałam ze moga byc z tym takie problemy :/ tez kiedys potrzebowałam postnoru... poszłam do lekarza prywatnie (70 zł) przyjał mnie bez zapisywania, po 10 min kiedy powiedziałam ze zdazyła sie sytuacja niespodziewana... odrazu zapytal czy pekła prezerwatywa (mowiac szczerze to wogole jej nie bylo :P) i bez zadnego problemu przepisał postinor. normalny lekarz, facet :)

Gość użyj wyszukiwarki

Gość użyj wyszukiwarki
Oj sorki, pomyłka. Ale tak przy okazji, mi też na pogotowiu lekarz odmówił wypisania Postinoru, odmówił też podania przyczyny i podstawy prawnej. Wtedy byłam młoda i nic nie powiedziałam, ale teraz bym nie odpuściła. Po tym poprosiłam swojego gina o awaryjną receptę bez daty i już mam spokój. Wam radzę zrobić to samo, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.

nie do wiary, w UK dostalam postinor ZA DARMO. weszlam do najblizszego szpitala, porozmawialam z pielegniarka, i dala mi od reki dwa opakowania na wszelki wypadek. obecnie dostaje tabletki anty mercilion ZA DARMO, chodze do lekarza rodzinnego raz w roku i daje mi tyle, aby wystarczylo na caly rok. Masakra, co sie w Polsce wyrabia. :-O

Gość PiTi
Hej dziewczyny :) Słuchajcie jako facet mam szanse dostać ten lek? Postinor? ... Obecnie żyje w trybie nazwijmy to "Poligami" i wolałbym mieć go przy sobie gdyby akurat przytrafiła mi się wpadka z którąś z partnerek (Plz nie zjedźcie mnie jak na innych forach za to że nie trzymam się przy jednej dziewczynie) :) Wiem jak ten środek działa itp (nawet od strony chemicznej ^^) ale nie zmienia to faktu, że nie wiem czy mi go lekarz przepisze (troszkę się wstydzę z tym iść do lekarza ... bo ogólnie to taki tryb współżycia z wieloma jest uważany za niemoralny itp)

Gość wpadkapl
W takich sytuacjach polecam stronę www.wpadka.pl Tam znajdziecie namiary na lekarzy z wielu miast, nie robiących problemów z taką receptą. Niestety przyjmujących "prywatnie", ale lepsze to, niż nic ;) Są nawet tacy, którzy przyjeżdżają do domu pacjentki! ;)

Gość PiTi
No nieźle domowa wizyta ^^ dzięki za info :) idę obeznać się z tą stroną :)

Gość trudi123
Ja polecam Panią Doktor (nazwiska nie pamiętam) Ma gabinet Słomczyńskiego 12 w Krakowie - przyjmuje w wekendy- też w niedziele rano .Miła atmosfera i dyskrecja. Tam telefon jest 888 20 28 65- mi pomogła w sytuacji awaryjnej, bez problemu wypisuje Postinor

Hej dziewczyny. Chętnie odsprzedam ostatnio wykupione ESCAPELLE 70zł za opakowanie. Nowe, nienaruszone. iwonka8903@onet.pl 663-366-987 POLECAM PEWNE !!!

Gość lullla
Kurcze, dziewczyny opamiętajcie się! nie można sprzedawać/kupować takich rzeczy okrężną drogą! To są zbyt poważne i mocno ingerujące w organizm rzeczy, żeby załatwiać to poza lekarzem! Kupiłaś Escapelle, jednak nie potrzebujesz? Zostaw, jeść nie woła, wiele kobiet kupuje je na zaś, bo jak wiadomo kiedy nadarzy się wpadka może być akurat ciężko o znalezienie przychylnego lekarza, a czas działa wtedy mocno na naszą niekorzyść. Naprawdę...