Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

cukinia - jak ją przyrządzić?

Polecane posty

Gość Teresakas
Kroję na plastry, posypuje solą, czekam aż puszcza wodę, otaczam jak kotlety w jajku i bułce smażę i jem. pyszota. Z racji, że cukinia jest delikatnym warzywem, muszę kupić sobie jakiś odpowiedni przyrząd do odwracania w czasie smażenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vilte
na damieztorebka.pl jest sporo przepisów na cukinię na głównej, nie będę więc przyklejać, ale polecam wypróbować koszyczki z cukinii i ricotty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wasze przepisy aż zachęcają do przetestowania ich wszystkich :) A co powiecie na pesto z cukinii? Jeśli macie ochotę na ten przysmak i niekoniecznie czas na samodzielne przygotowanie, wypróbujcie https://www.frisco.pl/pid,15147/n,ALCE-NERO-Pesto-z-cukini-BIO/stn,product

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z cukinii najbardziej lubię robić kotlety. Ścieram 3 sztuki, dodaję ugotowaną kaszę jaglaną (torebkę), dodaję jeszcze startą marchew. Trzeba odcedzić cukinię, bo ma dużo wody. Posolić i dodać pieprzu. Później formuję kotlety i smażę. Jak się rozwalają to obtaczam w bułce tartej to się lepiej trzymają. Do takiego obiadu dodaję już tylko sałatkę, którą albo robię sama, albo kupuję tutaj: https://eterno.pl/pl/category/przekaski.htm. Najbrdziej pasują mi do tego ogniste pomidorki albo chili ogóreczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zwykle z cukinią robię tak, że ją panieruję w jajko i bułce tartej i smażę takie małe krążki na głębokim oleju. Wychodzi pyszne, ale trzeba rzucać na mocno rozgrzany tłuszcz, aby nie były one zbyt tłuste później :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja bardzo często tnę ją w bardzo cienkie plastry i wkładam na minutę do gorącej wody do multicookera z panasonica. Wyjmuję i zwijam jak roladkę, zostawiając miejsce, w które wpycham mięso mielone jak na kotlety. Następnie ustawiam roladki w naczyniu żaroodpornym i zalewam sosem pomidorowym. Piekę w 180 stopniach jakieś 25- 30 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A te przetwory z Eterno to można kupić stacjonarnie czy tylko się zamawia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zamawiałam i z ich sklepu internetowego. Nie brałam pod uwagę innej drogi nawet, bo przesyłka tutaj bardzo szybko przyszła, bez problemów. Zawsze tak kupuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię sałatkę z makaronem, grillowana cukinią, suszonymi pomidorami w oliwie, dodaję jeszcze ogniste pomidorki Eterno, kozi ser i prażone pestki słonecznika. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×