Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pluszaq

Jak ugotowac smaczna pomidorowke?

Polecane posty

Gość pluszaq

Wie ktos moze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
ponawiam prosbe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -heh
same kulinarne pytania masz co? heh:) Niestety nie umiem Ci pomóc. :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
Pytania mam owszem z reguly kulinarne, ale odpowiedzi bywaja rowniez na inne tematy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do wybitnych kucharzy nie naleze, ale ja robie to tak :) Kupuje jaka ladna kostke, wloszczyzne ( 2 marchewki, 3 cebulki, 2 pietruszki, seler, 1/4 glowki kapusty) i sporo miekkich, ale nie rozwalajacych sie ;) pomidorow - tak na oko to bedzie ich okolo kilograma, jutro moge wam podac ile dokladnie. Do tego dodaje oczywiscie niesmiertelna Vegete - ilosc wedlug upodoban :) To wszytsko gotuje razem do czasu az pomidory rozgotuja sie kompletnie, a ta resztka miesa na kosci zmieknie. Wtedy wyjmuje z zupki kostke i wloszczyzne, zostawiam tylko cebule i pomidory. Przygotowuje drugi garnek i sitko przez ktore przecieram pomidory z cebula. Kiedy to juz zrobie, calosc zabielam smietana, najczesciej 12%, bo o linie trzeba dbac ;) Zupke przyprawiam swiezo zmielonym pieprzem i jesli jest malo slona to dodaje rowniez sol. Do tak przygotowanej pomidorowki mozna dodac ryz, makaron, albo jeszcze lepiej zacierki, znaczy kluski ucierane ale ja najbardziej lubie ja jesc bez niczego. Pychotka!! I ma niewiele kalorii :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mó przepis: Korpus z kurczaka lub 2 udka lub 4-5 skrzydełek zalac wodą w garnku tak aby przykryła mięso. Gotować ok 20 minut, po tym czasie dorzucić marchewki, pietruszki, por, seler i kostkę rosolową-pomidorową. Gdy warzywa bedą prawie miekkie wyciągnąć mięso, wrzucić makaron (ja daję taki malutki w kształcie ryżu) i ugotować. Dodać małą puszkę koncentratu pomidorowego, zabielic lekko smietana kremówką i przyprawic. Posypać zieloną pietruszką. Gotowe, zadna filozowia, a takie dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szybka-smaczna
Sposób prosty, sprawdzony - i pochwalony, przez tych którzy zjedli :) Podaję proporcje na ok 3/4 - 1 l. wody: - wodę zagotować, - dodać kostkę rosołową Knorra -pomiodorową + 1/2 kostki drobiowo-wołowek - mały listek laurowy - kilka ziaren pieprzu (5-8) - zagotować - dodać pomidory (bez skórki; pokroić) i sok z pomidorów - z puszki - jeżeli z pomidorami, to nie cały sok - ok 1/2 puszeczki koncentratu - pół łyżeczki cukru - sól, pieprz - pod koniec gotowania dodać pietruszkę (jak najbardziej może też być suszona) Ilości zmniejszać/zwiększać do smaku; jeżeli nie masz pomidorów w puszce, może być sam koncentrat. Albo np. sam sos z puszki+ koncentrat, a resztę koncentratu i pomidory z puszki wykorzystac na zrobienie spaghetti :) Dodatkowo można też wrzucic na gotująca się wode z już rozpuszczonymi kostkami - pokrojoną (na takie np 3 cm kawałki) marchewkę, jak np akurat masz w domu. Mi (i nie tylko ;) ) smakuje ta wersja, a waznym plusem jest to, że można ją zrobic na szybko! np... dla niespodziewanego gościa.. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emi21
do gotowanej zupy tak jak powyzsze przepisy mozesz dodac tak jak ja to robie caly litr soku pomidorowego (takiego do picia ) Hortexu badz jakiej dobrej firmy , zupa ma wtedy lepszy smak , przynajmniej dla mnie :))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość YAAA
Ja nie daję marchewki i innych warzyw ani ziela ani liścia laurowego bo to moim zdaniem psuje smak tej zupy. Marchewka tylko na wywar razem z kurczakiem potem marchewka do kosza a kurczak podrobiony do zupki. Do tego jeszcze super zgęstniała zakwaszona śmietana no i oczywiście wcześniej koncentrat. A z czym? Z ryżem, makaronem, ziemniakami. Ja lubię z ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
a na kosci wolowej z odrobina miesa moze byc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lubczyk, pietruszka i liscie selera swieze oczywiscie dodac do gotujacego sie wywaru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja nie dodaję veget ani kostek rosołowych. Do garnka wrzucam np 2 skrzydełka albo jedno małe udko (dobrze wcześniej zdjąć skórę, będzie mniej tłuste), liść laurowy i ziele angielskie. Jak się zagotuje, wyławiam szumowiny i wrzucam włoszczyznę pokrojoną (kupuję takiego gotowca na tacce), jak zmięknie, wrzucam kilka marchewek pokrojonych w półplasterki, i wlewam zblenderowane 2 puszki pomidorów. Niech się chwilę pogotuje, potem jak ktoś lubi można zabielić śmietaną i zagęścić mąką.... ale to już taka wersja gęęęęsta wychodzi. Aha, no i dodać jakiś drobny makaronik i natkę pietruszki. Wychodzi wielki gar zupy, dodam że moje dzieciątko 2-letnie zajada aż się uszy trzęsą, a ona wie, co dobre:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
j.w., tylko wrzucam 3 duże marchwie i 2 duże pietruszki plus solidny kawał selera i cebulę warzywa wyciągam po ugotowaniu i blenderuję, żeby tym zagęścić zupę, a nie bezwartościową biała mąką dobrze jest dodać świeżego lubczyku, bardzo poprawia smak pomidorówki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
no ja tez bym nie dodawala kostek, veget, maki. dzieki za wszystkie podpowiedzi. ponawiam pytanie o to, czy kosc wolowa sie nadaje, czy bedzie za malo delikatna? wiecie, ze ja jeszcze od 2004 roku, kiedy zadalam to pytanie, nie zrobilam tej zupy? :D no, ale wreszcie mam kosc na stanie, choc troche dlugo mi to zajelo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
spróbuj w końcu ;) moim zdaniem pomidorowa jest najsmaczniejsza na bulionie drobiowym, ale robiłam też na innych i nigdy nie miałam sytuacji, że ktoś kręcił nosem, pomidorówka ma zawsze wzięcie u nas w domu najważniejsze jest to, czy sam bulion będzie smaczny, jakich kości użyjesz jest dopiero na dalszym miejscu nie daj za dużo wody do gotowania, dodaj porządną włoszczyznę, nie żadne kostki czy mrożonki/suszonki, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, cebulę, sól i zrób esencjonalny bulion potem do tego pomidory/koncentrat/przecier, śmietana i powinno być dobrze jak mają to jeść dzieci, to możesz dodać cukru, to równoważy kwas z pomidorów i zauważyłam, że dzieciom bardziej smakuje ale pewnie zaraz posypią się gromy ;) że cukier to samo zło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
akurat do pomidorów odrobina cukru wspaniale pasuje. PS - jeśli ktoś jest na odwyku wegetowo-kostkowym, to trochę cukru i czosnku ładnie "zamyka" smak potrawy i nie ma poczucia niedosytu i mija chęć podsypania glutaminianu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie używam ani kostek ani nie gotuje na "padlinie", gotuje na samych warzywach i ziołach. Zaczynam od podsmażenia na odrobinie oleju drobno pokrojonego czosnku (2 duże ząbki) i zalewam wodą, dodaje marchewkę, pietruszkę, seler (pokrojone) i kawałek pora, ziele angielskie, liście laurowe trochę lubczyku, ziarenka pieprzu, trochę soli i kucharka. podgotowuję ok 20 min i dodaje koncentrat pomidorowy z kartonu. Następnie trochę śmietany i ewentualnie mąki jeśli ktoś lubi gęstą oraz doprawiam zmielonym pieprzem i ewentualnie solą jeśli mało słona. Na sam koniec dodaje troszkę bazyli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takajjjjaaaaaaa
Nie używasz kostek, ale dodajesz kucharka - to dokładnie to samo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×