Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szybka pomoc

masz pytanie odnosnie antykoncepcji? wstąp -

Polecane posty

Gość Szybka pomoc

jeli masz jakies pytanie odnosnie antykoncepcji? Cos cie gryzie? Szukasz odpowiedzi?? NIE masz z kim o tym porozmawiac i nie ma kto ci pomoc? Oto rozwiązanie twoich dotychczasowych problemow. Napisz co cie gryzie a w miare swoich mozliwosci odpowiem. Jestem 18 letnia dziwczyna która bardzo interesuje sie tym dzilałem i posiada ogrmną wiedze na ten temat. Czekam na Was

Gość to juz bylo
ale nie doczytalam sie odpowiedzi! wzielam postinor, po 4 dniach planowo dostalam okres (poczatkowo był troche inny niz zwykle - ciemniejszy), ale dziwnie sie teraz czuje, niestrawnosci i czesciej chodze do wc (ale to moze psychika juz nakreca), czy to mozliwe ze moge byc w ciazy (szybko wzielam postinor, okres) ?? prosze odpowiedzcie

witam ! w mialam dostać okkres a w sobotę rano przeszłam inicjację czy to normalne że jeszcze nie mam okresu?? prosze o szybką odpowiedż i z góry dziękuje

Zajście w ciążę w okolicach okresu jest mało prawdopodobne. Może okres Ci się opóźnia po prostu? Seks z okresem nie ma raczej wiele wspólnego. ;)

Gość szybka pomoc
skoro okres sie pojawil to w ciązy nie jestes taki przypadek bardzo rzadko sie zdarza tym bardziej ze okres wystąpil w okreslonym i planowanym przez ciebie czasie, co innego gdyby sie spoznil. A co do koloru i konsystencji to nie zawsze musi byc taki sam zdarza sie ze raz jest bardzo gesty sa w nim skrzepy krwi to znowu innym razem moze byc skąpy innym bardzo obfity, tou nie ma reguly nie zawsze musi wiec byc taki sam. A co do innych dolegliwosci typu niestrawnosc, czesta wizyta w WC to tylko twoja psychika i to ze sobie samam to wszystko wmawiasz. NIe masz wiec powodów do paniki ale jesli ci to pomoze zrób test ale nie widze powodów do niepokoju

Gość szybka pomoc
Joanna poczekaj jeszcze okres moze sie jeszcze pojawic ale nie napisalas mi czy to był stosunek z zabezpieczaniem czy bez czy cos zawiodlo was. Jesli nie doszło do czago czyli jakiejs wpadki która was spotkala to nie powinnas sie martwic spozniajacym sie okresem. Wspólzycie niekiesy przyśpiesza a niekiedy nawet opoznia okre. Ale powiem ci jeszcze ze nawetu kobie z bardzo regularnymi miesiączkami zdarza sie opoznienie

Gość medeah
Elo! Wybieram sie na Woodstock - to juz za pare dni. Wiecie co to oznacza - S Y F. Oczywiście mam mieć wtedy okres :/ Przeczytałam gdzieś że żeby tabletkami antykoncepcyjnymi (ja zażywam Harmonet) przesunąć krwawienie musze się skonsultować z lekarzem - czego do tego czasu nie jstem w stanie zrobić :/ Tak wogóle to jak to wygląda? Moge zaryzykować? Nie wyobrażam sobie zmieniania tamponów w tych cuhnących latrynach :(

Gość medeah
cuchnących ;)

Gość malina0000
Czy wie może któraś z was jak wygladają przebarwienia po tabl. anty+ słońce??? Czy to są takie podobne do piegów czy jakieś plamki, plamy, jakiego koloru itp. oraz gdzie najczęściej się pojawiaja w jakich miejscach ciała. Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Gość malina0000
Czy wie może któraś z was jak wygladają przebarwienia po tabl. anty+ słońce??? Czy to są takie podobne do piegów czy jakieś plamki, plamy, jakiego koloru itp. oraz gdzie najczęściej się pojawiaja w jakich miejscach ciała. Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Gość szybka pomoc
Medeah ja równiez biore tabletki Hamonet nie musisz sie niczego bac skoro nie chcesz miec teraz okresu to po prostu nie rob przerwy 7 dniowej tylko zaczynasz dalej brac nastepne pudełko

Gość szybka pomoc
przebarwienia wystepuja glównie na ciele nie ma regóły w jakich miejscach głównie od słonca i solarium. Sa to po prostu plamki

pomoc, masz dysleksję...? Medweh: to przeważnie niesą takie małe klropczeki jak piegi, są to raczej sporej wielkości plamy, Słońce sprawia, że takie wyskakują i to zdarza się bardzo cześto na tle hormonalnym, np. w okresie menopazy, keidy równowagfa hormonalba ejst zachwiana, podczas ciązy czy właśnie podczas brania pigułek. Wyglądają jak ciemniejszy obszar skóry - tak, jakbys się opaliła, kolor może sie pogłębiać i ciemniec, więc lepiej używać wysokich filtrów. Mojej mamie co ropku na lato sie to pojawia, ale potem znika. Natomiast u niektóryc niestty zostaje... No a pojawiaja się tam, gdzie skóra jest najwrazliwsza na słońce: twarz, dekolt, ramiona...

Gość niepewna
czy macie 100% pewnosc ze tabletki nie są szkodliwe i nie wywołają żadnych ubocznych skutków? Bo mam własnie dylemat, jaka metodę antykoncepcji wybrac: prezerwatywy czy tabletki (ale jakos nie mam do jiech przekonania)

100% nie mozna miec, ale to wszytsko sprawa indywidualna - jesli organizm toleruje i dorbze znosi hormony, to czemu nie? Lekarz zrobi odpowiednie badania, przeprowadzi rozmowe i wybierze tabletki dla ciebie. Po ostatnuch przyciach z prezerwatywa - nigdy wiecej!

Gość szybka pomoc
niepewna: Dobrze ze myalisz o adpowiednim zabezpieczeniu jak dla ciebie. Wybierz sie od lekarza od wybierze odpowiednia dla ciebie. Jesli nie bedzie przeciwskazan do brania tabletek do ci je przepisze jesli beda to doradzi ci cos innego. Ale pamietaj zadna metoda nie daje 100% pewnosci ale tabletki odpowiednio brane czyli zgodnie z ulotka i wskazaniami lekarza sa dobra metoda i daja prawie 100% a to zawsze wiecej niz pezerwatywa. Zastanow sie dobrze nad tym

Gość kkk
kochamalam sie z chlopakiem po 3 tabletce i sie boje ze moze jednak nie dzialaja od razu:(

Gość joika
czy podczas pierwszej wizyty u gina mogę poprosić o tabletki? czy to "nie za wcześnie"?? jak myślisz

Gość medeah
Witam ponownie, Dzieki serdecznie za zainteresowanie :-) Mam jednak dalej kilka watpliwosci, mam nadzieje bedziesz miala chwilke zeby je rozwiac.. A wiec tak: dzis wieczorem biore ostatnia tabletke z opakowania. Jutro mialabym rozpoczac nastepne opakowanie - czy musze go zjesc cale?Nie wiem skad mi sie to wzielo ale chyba gdzies przeczytalam ze moge wziac np.3 tabletki zeby tylko o pare dni opoznic krwawienie, pozniej 7 dni przerwy a nastepnie mialabym rozpoczac nastepne (pelne) opakowanie.. I jezeli tak mozna by zrobic to czy opakowanie z ktorego wzielabym te 3 tabletki (zostaloby w nim 18) moge wykozystac do tak jakby nastepnego przesuniecia (np za miesiac) - no chyba ze Harmonet jest dwu czy trzy-fazowy to wtedy wiadomo ze nie.. troche to skaplikowane :-(

kkk: tabletki zaczynasz brać w pierwszy dzień miesiączki, więc jest to i tak dzień nbiepłodny. Tabletki wstrzymują owulację, więc mechanizm tabletek działa od początku -uwalnia hormonki ido owulacji nie dochodzi. Nie masz sie co bać. ;) joika: jasne, ze możesz, ja tak zrobiłam. Z tym, że ja chodze do publicznego, gdzie przeqważnie badanie na wynbór tabletek polega na rozmowie i pytaniach,a powinno sie wykonać badania na poziom hormonów i wówczs pewnie dostałabyc rewcepte dopiero po wynikach. medeah: ja nic o tym nie wiem, lepiej jak juz zaczynasz brac drugie opakiwanie - to bierz całe.

Gość poli
Mam pytanie czy ktoras z Was korzystala juz moze z plastrow antykoncepcyjnych, bo mam dylemat i nie wiem czy mam zaczac brac tabletki antyk. czy tez plastry.Jak wogole dzialaja te plastry i czy maja taka sama skutecznosc jak tabletki??? pozdrawiam

Plastry są po pierwsze sporo droższe, niestety. Ponadto mimo wsyztsko jednak ja bym się bała, czy się nie odklei (choć wg. badań zdarza się to rzadko). No i w lecie chcesz sie opalac, chocić w mini ciuszkach -gdzie przylepisz plasterek? Skutecznośc ejst ta sama, to te same hormony, co w niektórych tabletkach. Ale jednak ja nie miałabym komfortu psychicznego - co innego połknąć hormony i wiedzieć, że są już w tobie, w organiźmie, a co innego wierzyc i ufać temu, że przechodzą przez skórę... Jeśli nie miałabys takich psyche-schizów, to OK, jesli pieniądze nie graja roli - też OK.

Gość piguła
mam takie pytanko, moze ktos wie jakie sa koszty zastrzyku antykoncepcyjnego??? no i czy rzeczywiscie jest to skuteczna metoda, bo ja od pigulek niestety tyje i czepiaja sie mnie jakies diwne infekcje i w zwiazku z tym chyba bede musiala sprobowac czegos innego, a ten zastrzyk brzmi niezle,czekam na odpowiedz i pozdrawiam

Zastrzyki podobno rpzynosza jeszcze więcej szkody niż tabletki. Kosztuje niewiele ponad 40 zł (na 3 msc).

Gość szybka pomoc
KKK Tabletka dzialą po zarzuciu 1 z opakowania nie masz wiec powodow by sie martwic

Gość szybka pomoc
Joika Tak równie dobrze podczas 1 wizyty jak i 2 czy innej mozesz poprosic o tabletki lekarz powinien ci je bez niczego przepisac gdyz lepiej jest dac dziewczynie tabletki niz pozniej ja widziec u siebie juz z brzuszkiem. Wiele dziewczyn podczas pierwszej wizyty wąsnie prosi o nie niedzy innymi byłam to ja

Gość szybka pomoc
medeah: Aby przesunąc miesiączke musisz zarzyc tabletki przed mająca wystąpic miesiączka nawet 1 dzien wczeniej ale lepiej to zrobic kilka dni wczesniej, aby miec wieksza pewnosc ze tabletka zacznie dzialac. Po powrocie po prostu wystarczy odstawic tabletki i po kilku dniach krwawienie powinno wystapic zawsze mozesz na mnei liczyc i nei masz za co dziekowac to ja moge sie cieszic ze moge niektórym wam choc troche pomoc ;-]

Gość szybka pomoc
medeah ale skoro ty juz zaczynasz brac 2 opakowanie to nei wiem czy warto jest brac tylko kilka dni. Mozesz to nic sie nie stanie i nie odbije sie na twoim zdrowiu takze juz ta deyzja czy skanczysz czy dalej bedziesz brac nalezy tylko do ciebie poli jaka wybierzesz medote anty. to zalezy tylko od ciebie. Plasty sa drogie kosztuja kolo 60zł a jest ich 6. Jednym plusam jaki posiadaj to to ze omijaja watrobe w porównaniu do tabletek, no i nie trzeba poamietac o ich zarzywaniu jak to jest z tabletkami podczas kórych trzeba byc punktualnym. Obie metody zabezpieczja jednakowo pod warunkiem ze stasuje sie je zgodnie z zaleceniami. Ja jednak polecałabym tabletki i postawie tak jak Asiek pigulka Sa przeciez tabletki z mala dawka harmonow takie jak logest czy harmonet po których nie powinno si etyc jednak niekiedy tak sie zdarza. Pamoietaj ze dobrze dobrana pigułka przez lekarza nei powoduje tycia. A co do zastrzyku ja bym sie troche obawialam tabletke mozesz w kazdej chciali prestac brac a zastrzyc?? skoro jest w tanbie przez 3 miesiace ?? to bedzie problem! Skad wiesz jak na niego zaareagujesz?? Według meni idz do dobrego lekarza on zrobi badania i dobierze cie odpowiednia metode

Gość pigula
tak sie sklada ze wlasnie przez rok bralam harmonet i przytylam po nim 10 kg ktorych w zaden sposob nie moge teraz zgubic. a moj madry lekarz powiedzial ze nie od pigulek sie tyje tylko od jedzenia :))) a jak do niego poszlam pierwszy raz po pigulki to zapytal jakie bym chciala, czy kolezanki jakichs nie polecaly :)))a i jeszcze jedno,otoz mam nadczynnosc tarczycy i zastanawiam sie czy ta dolegliwosc nie wplywa na skutecznosc pigulek, niestey ale od mojego lekarza sie tego nie dowiem bo sie na razie do niego nie wybieram

Na ulotce Harmonetu pisze, że bardzo rzadko powoduje zmiane wagi. Ogólnie w tabletkach chodzi o to, że zatrzymują wode w organiźmie, przez co można \"puchnąć\" - hormony sprawiają, że cały czas jest się jakby w drugim etapie natural;nego cyklu, keidy to właśnie z tym nie za fajnie jest... Słyszałaś, że przed okresem i w trakcie można więcej jeść, jest większy apetyt? No właśnie na tabletkach apetyt sdię zwiększa i tycie jest spowodowanie nie samymi tabletkami, tylko większoą ilością jedzenia. Co do tarczycy, to może wejdź na stronę www.wpadka.pl i dział "ekspert radzi" - możesz tam wsyałać pytanie do ginekologa. :)