Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szybka pomoc

masz pytanie odnosnie antykoncepcji? wstąp -

Polecane posty

Gość do piguly
Ręce opadają!!!!!!! Pierdolnij tego swojego ginekologa w Łeb!!!!!!!!!!!!!!!!!! Idż kobieto do porządnego ginekologa-endoktynologa,który zrobi ci badania.Też mam nadczynność tarczycy,kołatania serca itp,a po tabletkach o mało nie zeszlam.Zastanów się ,co ty,kurwa mać,robisz.

Gość pigula
dzieki za szybka reakcje :))) pozdrawiam

Gość szybka pomoc
pigulka aik ci jus wszystko wyjasnila wiec nie bede sie powtarzac

Gość wiem ze panikuje
ale mam pytanie czy jest mozliwosc by 1 dzien po okresie zajsc w ciaze a do tego uprawiajac sex przerywany??

Gość nie wiem
No to napisz,kiedy tak w ogole mozna zajsc w ciaze.Czyki kiedy sa dni plodne?Bo ponoc nie tylko w okolicach polowy,ale i przed okresem,tak?

Gość spiralka
Mam pytanie dotyczce spirali. Czy moge ja zalozyc bedac kobieta, ktora jeszcze nie rodzila?? Slyszalam sprzeczne opinie na ten temat dlatego pytam. I jeszcze jedno. Dlaczego, kiedy ma sie zalozona spirale, powinno sie unikac uzywania tamponow?? Co sie stanie jesli ktos sie do tego nie zastosuje??

Gość szybka pomoc
Wiem ze panikuje po okresie sa dni polodne gdzie nie powinno dojsc do zaplodnienia jednak takie przypadki sie zdarzaje jednak biorac pod uwage ze byl to stosunek przerywane podczas ktorego plemnikow jest mniej niz podczas wytrysku i moga one nie dotrzec do komorki jajowej nie powinno dojsc do zaplodnienia. Jednak na nastepny raz ylabym bardziej ostrozniejsza

Gość szybka pomoc
spirala ta metode odradza sie bardzo modym kobieta a tym które rodziły przynajmniej raz i nie planują ciąży w najbliższych latach i nie chca lub nie moga stosoawac metody hormonalnej. w czasie miesiączki nie zaleca się stosowania tamponów, ponieważ w niewielkim stopniu zwiększają możliwość stanów zapalnych narządów rodnych

Gość Ewuśku
Mam taki sam problem co Medeah - wyjeżdżam niedługo nad morze i też nie chcę mieć w tym czasie miesiączki. Czyli rozumiem mogę zażywać pigułki bez tej 7 - dniowej przerwy (całe kolejne opakowanie) i będzie to całkowicie bezpieczne (i cały czas będę zabezpieczona)? Proszę o bardzo szybką odpowiedź, bo nowe opakowanie muszę zacząć już w poniedziałek. Aha i jeszcze jedno. To opakowanie brałam zawsze o godzinie 8:00 rano, czy to nowe mogę brać np o 10:00? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Ewa

Gość Magda--____--22
Bardzo prosze mi powiedziec w ktory dzien cyklu mam dni plodne jesli zwylke wynosi on 27-28 dni

Gość Emi21
Wiem ze moje pytanie bedzie dla wielu osob moze i smieszne ale napisze co mnie gryzie . Zawsze gdy kocham sie ze swoim chlopakiem boje sie ze moge zajsc w ciaze , pomimo iz zabezpieczam sie globulkami plemnikobujczymi a moj chlopak prezerwatywa ze srodkiem plemnikobujczym . W tym przypadku uzylismy tylko prezerwatywy i i kochalismy sie kilka dni po miesiaczce , ktora i tak wystapila za wczesnie , poniewaz bylam za granica i zmana klimatu byla przyczyna przyspieszenia okresu . I wszystko sie przez to rozlegulowalo . Jakie dni sa bezposrednio po miesiaczce??czy srodek plemnikobujczy na prezerwatywie ma duze dzialanie ??

spiralka: generalnie nie ma rpzeciwwskazań do stosowania spirali u kobiet, które nie rodziły. Chodzi o to, że lekarze odradzają z 2 powodów: 1. to taki, że kobiecie przed urodzeniem dziecka trudniej założyć sp[iralę niz tej, która juz rodziła 2. to taki, że przy spirali istnieje większe ryzyko infekcji i stanów zapalnych, które mogłyby doprowadzić do bezpłodności - wówczas kobieta nie mająca dziecka nie mogłaby go już mieć nigdy i oczywiście byłaby to dla niej o wiele większa tragedia niż dla kobiety, która dziecko juz posiada. A tampony owszem sprzyjają infekcjom i nadżerkom, a jak wspominałam dodatkowo większe ryzyko tego występuje rpzy spirali. Tamponów nie powinno się stosować nosząc spiralę, gdyż mogłaby ona się zaczepić o tampon. Ewuśka: Możesz jak najbardziej, 2 godziny to niewiele, oczywiście najlepiej brać jak najgregularnij, więc jak weżmiesz następną tabletkę o 10, to się tego trzymaj. Magda: Owulacja u ciebie występuje ok. 13 lub 14 dnia cyklu, jajeczko żyje 2 doby, a plemniki przeważnie do 3 dób, więc dni płodne w Twoim przypadku to 10-16 dzień cyklu, jednak zwykłe sie rpzyjmować, że na wszelki wypadek dodaje się jeszcze parę dni, jesli okres miałby się spóźnić (najczęściej 5 dni), więc najlepiej uważac za dni płodne 10-21. :) Emi: po miesiączce są dni niepłodne, no chyba, że ma się bardzo krótki cykl. W przypadku zsunięcia czy pęknięcia prezerwatywy środek plemnikobójczy zawarty na niej i tak nic nie da, właściwie cięzko powiedzieć, na co się rpzydaje, być może w jakimś stopniu jest pomocny w przypadku mikrouszkodzeń prezerwatywy, ale to tylko moje przemyslenia.

Gość zielonka
mam pytanie odnosnie dni plodnych. Moje cykle sa dlugie ok 33-35 dni, jednak ostatni trwal 32 dni. Natomiast sama miesiaczka tez trwala krocej niz zwykle, bo 4 dni (zazwyczaj 5-6 dni). Troszke sie tym zmartwilam co moglo byc powodem tak krotkiego okresu :( Ale teraz moje pytanie, do ktorego dnia cyklu wypadaja moje dni bezplodne?

Gość szybka pomoc
Ewuśku tak drugieopakowanie bierz bez 7 dniowej przerwy i nic sie nie stanie oczywiscie tez mozesz nastepne opakowanie zaczac brac o 10 ale pozniej trzymaj sie juz tej godziny Magda 22 Emi 21 Po okresie sa dni bespieczne. Zas kochanie sie z uzyciem prezerwatywy plemnikobojczej zawsze daje cos. Jesli stosunek jest przerywany to chociazby gumke pekla lub sie zsuneła to srodek plemnikobujczy w niej zawarty unieszkodliwi plemniki i nie beda one w stanie zaplodnic. A jesli chodzi o wytrysk to prezerwatywa plemnikobujcza nie da rady sobie z taka iloscia plemnikow. Moze tak pomyslec o innej metodzie antykoncepcji. Takiej zeby twoja psychika wierzyla i z miesiaca na miesiac sie nie obawiala ze mozesz miec dziecko zastanow sie nad tym

Gość zielonka
dziewczyny, podobno dni przed samym okresem sa bezpieczniejsze niz te zaraz po, mimo ze sa uwazane ze bezplodne. Ale jezeli przyjmiemy ze te po sa bezplodne, to do ktorego dnia cyklu?(biorac pod uwage dlugie cykle 33-35 dni). szybka pomoc >>>>> powiedz mi jeszcze czy trzeba sie martwic ta krotsza miesiaczka, czy to moze wplyw tych upalow, albo czegos innego i nie ma sie czym martwic?

Witam, Mam pytanko: Jakie tabletki dostępne na rynku mają najmniejszą dawkę hormonów. Pozdrawiam :-)

TAK SIĘ OBLICZA DNI PŁODNE: Jeśli cykl trwa x dni, to owulacja występuje na 14 dni przed końcem cyklu, czyli x-14. Jajeczko żyje 2 dni, plemniki 3, dlatego od daty owulacji odejmujemy 3 dni na plemniczki i dodajemy 2 dni na jajeczko. Przyjęło się, żeby dodawać jeszcze parę dni, jeśli okres miałby sę spóźnić. Ja nie stosuje tej metody, ale gdybym to robiła, to prowadząc przez dłuższy oktres czasu kalendarzyk menstruacyjny zwróciłabym uwagę na najdłuższy i najkrótszy cykl (u mnie 35 i 27), jaki mi się zdarzył i obliczenia wykonałabym dla obu. Liczyłabym tak: 27-14=13 13-3=10 13+2=15 Dni płodne to 10-15 dzień cyklu. Teraz dla 35dniowego cyklu: 35-14=21 21-3=18 21+2=23 Tu dni płodne to 18-23. Czyli u mnie dni płodne mogą wystąpić między 10-23 dniem cyklu. Zielonka nie martw się, jak widzisz mi skacze okres jak chce, zreszta lepiej, żeby rpzyszedł wcześniej, niz później, żeby się stresować niepotrzebnie. Pamiętam, że w jedne wakacje, jak byłam nad morzem, to okres był taki, jakby go nie było. Dosłownie pare kapek krwi i to krótko. Powody moga byc różne, żyjemy w takim tempie, stresie i takim srodowisku, że z byle powodu może nam sie rozregulowac cykl (dlatego tez w dzisiejszych czasach metoda kalendarzykowa jest szczególnie niesmuteczna). Nie martw sie niepotrzebnie. :) A dni płodne oblicz wg. wzoru wyżej. MUZA: Zrobiłam sonbie ostatnio na własne potrzeby taką przejrzystą tablekę z tabletkami dwuskładnikowymi jednofazowymi. Nazwa, firma, dawka etynyloestradiolu, dawka drugiego hormonu oraz cena. Porównywać możesz jedynie dawke pierwszego hormonu (etynyloestradiolu) i dawki drugiego hormonu w poszczególnych grupach. Poza lewonorgestrelem, który jest progestagenem II generacji, reszta należy do III generacji. Nowa tabletka Jeanine należy do generacji IV, zawiera 0,3 mg etynyloestradiolu i 2 mg dienogestu. Kosztuje ok. 40 zł.

etynyloestradiol + dezogestrel Marvelon Organon 0,03 0,15 26.61 Mercilon Organon 0,02 0,15 31.43 Novynette Gedeon Richter 0,02 0,15 30.93 Regulon Gedeon Richter 0,03 0,15 25.91 etynyloestradiol + gestoden Femoden Schering 0,03 0,075 32.29 Harmonet Wyeth 0,02 0,075 34.40 Logest Schering 0,02 0,075 33.64 Minulet Wyeth 0,03 0,075 33.68 etynyloestradiol + lewonorgestrel Gravistat Jenapharm 0,05 0,25 25.11 Gravistat 125 Jenapharm 0,05 0,125 25.11 Microgynon 21 Schering 0,03 0,15 15.80 / 9.16 Minisiston Jenapharm 0,03 0,125 25.10 Rigevidon Gedeon Richter 0,03 0,15 14.10 / 7.46 Stediril 30 Wyeth 0,03 0,15 9.49 / 2.85 etynyloestradiol + norgestymat Cilest Cilag 0,035 0,25 32.01

Gość ewaa
biore harmonet ostatnio zdarzyla mi sie biegunka, jaka jest szansa ze tabletka mogla sie nie wchlonac ,ile czasu potrzeba aby sie wchlonela:)

4 godziny najlepiej, chocć rpzyjmuje się tez, że 2.

Gość szybka pomoc
tabletki z mala dawka hormonow to m.in harmonet, logest tak do 4 godz tabletka sie wchłania

Gość ewaa
dziekuje za odpowiedz :)

I jeszcze Mercilon i Novynette (oprócz Harmonetu i Logestu).

Gość Monia20
mam ten sam problem co Ewaa , dostalam biegunki ok 30min po sniadaniu i tabletce, i teraz sie martwie:( co mam zrobic? zazywac je dalej, czy w jakis sposob zmniejszy sie ich skutecznosc? czy sie nie wchlonela? z gory dziekuje za odpowiedz

Gość Emi21
Rozumiem , emocje wzjely gora .jjjezeli jednak prezerwatywa ze srodkiem plemnikobojczym nie pekla ani nie zsunela sie podczas stosunku, a chodzi o wytrysk ,to czy istnieje mozliwosc iz poradzilaby sobie jezeli ,no nie wiem , jakas ilosc plemnikow przedostalaby sie przez nia . Czy raczej nie jest to mozliwe . ?? po jakim okresie czasu mozna juz przypuszczac ciaze i isc do lekarza ??znajomosc wiedzy nie zaszkodzi

Gość fuksja
Emi, plemniki nie mogą przeniknąć przez prezerwatywę:P Nie masz co panikować jeśli prezerwatywa nie zsunęła się ani nie pękła. A jesli chodzi o wczesne objawy ciąży to był tu niedawno cały topic o tym.

Monia zażywaj dalej, ale na wszelki wypadek podczas brania tego opakowania dodatkowo się zabezpiecz prezerwatywą. A przy następnym opakowaniu juz ok. :) Emi nie stresuj się bez potrzeby, tracisz cała przyjemność seksu, jak sie tak martwisz. Postaraj sie o tym nie myśleć. Jeśli naprawdę tak bardzo się boisz, to może zrób tak: kochaj sie z prezerwatywą podczas dni niepłodnych i niech chłopak kończy na zewnątrz. Mnie by to uspokoiło.