Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość J-a-a-a

Jak zrobic tiramisu?

Polecane posty

Gość J-a-a-a

Zna ktos przepis, ale taki, zeby masa mi sie sciela, bo ostani przepis jaki robilam wyszedl plynny...za bardzo plynny:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wejdz na www.gazeta.pl/forum , znajdz forum: \'\'kuchnia \'\', tam ktos powinien ci pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość J-a-a-a
Dzieki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 zoltka 75g cukru 40 ml amaretto 500g seka marscapone 250 ml zimnej mocnej kawy 250g biszkoptow 2 lyzki kakao zoltka rozbeltac mikserem, stopniowo dodawac cukier, miksujac, az sie rozpusci. Dodac polowe porcji amaretto, wmieszac serek marscapone, tak aby krem byl jednolity. Pozostala czesc amaretto polaczyc z kawa. Polowe biszkoptow ulozyc na polmisku i nasaczyc polowa mieszaniny amaretto z kawa. Pokryc to polowa masy serowej. Na to ulozyc nastepna warstwe i postepowac jak wyzej. Deser posypac sypkim kakao i odstawic na pare godzin. I jeszcze mala uwaga 1 porcja to 565 kcal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość J-a-a-a
Dzieki za przepisik:) Kaloriami mnie troche dobilas, ale pocieszam sie tym, ze to wszystko kwestia tego jaka duza porcje sie je hehehe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Należy wziąć
TIRa i jeszcze Misu ale to chyba z Chin:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odswierzam !!! mam pytanko ... chcialabym zrobic tiramisu falszywke tzn z serkiem homogenizowanym ... wiem ze dobre bo znajomi robia caly czas ... tyle ze dostalam przepis od kolezanki i on jest na duza blache a chcialabym wiedziec ile trzeba skladnikow na taka tortownice mniej wieej o srednicy 26 cm ... wiem ze moge poszukac wnecie sa podane ilosci i nie wiadomo na jakiej wielkosci blache/tortownice... prosze kogos kto wie ile tego trzeba wszystkiego o pomoc ... z gory dziekuje bardzo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odswiezam
odswiezam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bleeeeeeeeeeeee
z serkiem homogenizowanym to już nie to samo! obrzdlistwo :P żałujesz na mascarpone :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak zaluje bo niestety nie jestem przy kasie, pozatymchce wyprobowac ten przepis z serkami bo ponoc jest pyszny :) ale jeszcze jedno pytanie ... czy jak zrobie to tiramisu ok 16-17 w srode to czy w czwartek o ej samej porze mniej wiecej bedzie swiezutkie i pyszne ? w sumie to mowia ze musi dosc dlugo stac w lodowce hm ??? sorki ze tak smece ale bardzo zalezy mi aby to ciasto bylo dobre, ladne i pyszniutkie :d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepsze jest podane
tego samego dnia zaraz po schlodzeniu. Jezeli zrobisz z serka homo, to zrob tuz przed podaniem, bo biszkopty zbyt mocno beda przesiakniete.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powinno byc podane
po okolo 5-7 godzinach. Musi byc z mascarpone, a nie zadnego zastepczego serka homo, o ile zalezy Ci na wlasciwym smaku i konsystencji. Wszystkie ersatze psuja ten doskonaly deser i tyko ktos, kto nie probowal oryginalu moze w swej naiwnosci twierdzic, ze sie niemal nie roznia. A! caly widz polega na tym, zeby te biszkopty zmiekly! Inaczej nikt nie moczylby ich w kawie i likierze. Likier po prostu dodawaloby sie do masy - sam taki pomysl to zgroza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzisiaj zrobie ten desserek
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do zuzieńka
a mogłabys poidać ten przepis z serkami homo ?? i na jak dużą blachę to jest przepis??? podaj podaj plis plis plis 😘

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Zuzieńka
czemu nie piszesz (wypadałoby odpowiedzieć)-wydaje mi się,że takowego w ogóle nie masz???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zamienniki
Ja słyszałam, że można zamiast marscapone dodać nasz Ostrovi -tylko oczywiście naturalnej. Napewno nie będzie takie dobre, ale jak ktoś nie ma kasy, to można zrobić z polskim serkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z serkam z ostrowii jest
niedobre. nie polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nnnnnn
Hej jest jeszcze serek naturalny - nazywa się Bieluch, może się bezie nadawać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupic gotowe ciasto
w pudełku i dodać mleko, nie pamietam jakiej firmy...musisz zobaczyc w sklepie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oryginalne Tiramisu
jest tylko i wyłącznie z serem Mascarpone, droższy od wszystkich zamienników, których na siłę szukają kobiety próbujące eksperymentować w kuchni :D nie kaleczcie Tiramisu jakimiś tanimi podróbami !!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierwsze slysze, ze dodaje sie zoltka... Ja robie tak: ubijam 2 bialka na sztywno z 2 lyzkami cukru, do tego dodaje opakowanie (duze) serka Mascarpone. Robie szklanke kawy i dadaje likier kawowy a jak nie mam to biale wino, albo wodke (tylko wodki nie za duzo) Nasaczam biszkopty (tylko nie za mocno, zeby nie byly rozklapciane) i ukladam je w misce, albo w pojemniku plastikowym; na to masa z serka i bialek i znow biszkopty. I posupuje labo kakao albo starta czekolada.W lodowce chlodzi sie okolo 4-5 godzin, chociaz czasem jem na nastepny dzien. A serek homogenizowany wydaje mi sie zbyt plynny, zeby cokolwiek dobrego z tego wyszlo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość daaria
biszkopty muszą być twarde, w przeciwnym razie po nasaczeniu natychmiast sie rozwalaja. ostatnio pojawily sie takie, specjalne do tiramisu w "biedronce'. duza paczka- 6zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no niefiem
co to jest wogóle ten serek mascarpane?ile kosztyuje i czy w jakims markecie go kupie?jak wyglada?bo mam ochotke na tiramisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no nie fiem
i jak??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię
z mlekiem w proszku, serkami i żelatyną. Wszyscy chwalą!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość boks
Moje tiramisu.....nawet wlosi sie nim zajadaja: na kazde 10 dkg mascarpone: 1 jajko i 3 lyzeczki cukru pudru Nalezy ubic zoltka z cukrem na sztywno, dodac mascarpone......osobno ubic na bardzo sztywno bialka i wszystko delikatnie wymieszac. Mocna kawe solidnie posolic i dodac troche zwyklej wodki ( tutaj to kwestia osobistego smaku). Biszkopty na sekunde zanurzyc w kawie z jednej strony, a na nastepna z drugiej. Ukladac warstwami, ale nie za duzo biszkoptow. Sam wierzchu za pomoca malego siteczka opruszyc obficie gorzkim kakaem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiramisu
Tiramisu Składniki: 1kg twarogu 1l śmietany 30~36% 300~400g cukru 8 łyżeczek cukru 150ml mocnej kawy 100ml dobrego, wysokoprocentowego alkoholu 100g czekolady gorzkiej lub deserowej biszkopty Uwagi do składników: Broń Boże nie zwyczajny twaróg. Najodpowiedniejszy jest mascarpone (coś pomiędzy twarogiem a gęstą śmietaną), lecz ze względu na trudną dostępność i wysoką cenę (ok. 40zł/kg) można go zastąpić kremowym twarogiem – np. firmy Campina (dostępny np. w Makro w opakowaniach 450g). Dużo lepsza jest 36%. Śmietany 30% używać tylko w ostateczności. Kawa musi być bardzo mocna, najlepiej, aby było to espresso. Typ alkoholu musi harmonizować z pozostałymi składnikami. Bardzo dobrze nadają się np. koniaki bądź likiery. W ostateczności może to być zwykła wódka. Najprawdopodobniej od podłużnych lepsze są okrągłe. Sposób przygotowania: Uwaga: ze względu na duże ilości składników przyrządzać odpowiednio obszernych naczyniach. Podaje się w pojedynczych miseczkach/pucharkach lub jednej dużej misce. a) Czekoladę zetrzećb) na wiórki. c) Przygotowaćd) likier: do wystudzonej kawy dolaće) alkohol, w otrzymanym roztworze rozpuścićf) 8 łyżeczek cukru. g) Naczynia wyłożyćh) biszkoptami nasączonymi likierem. i) Ubićj) śmietanę z cukrem. k) Ubitą śmietaną zmiksowaćl) z twarogiem. m) Połowę masy wyłożyćn) do naczyń. o) Posypaćp) tartą czekoladą. q) Na pierwszej warstwie masy ułożyćr) biszkopty nasączone likierem. s) Pozostały likier zmiksowaćt) z resztą masy. u) Otrzymaną masę kawową wyłożyćv) do naczyń w) Posypaćx) tartą czekoladą. y) Schłodzićz) . Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
wowwwww dziekuje - jutro sprobuje zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaledonia
6 jaj 6 łyżek cukru 50 dag serka mascarpone (najlepiej firmy galbani) kawa czarna i mocna- ok pół filiżanki winko marsala lub likier amaretto- ok pół filiżanki opakowanie duże biszkoptów gorzkie kakao do posypania zółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy serek, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, następnie kawę mieszamy z winem, nasączamy tą mieszaniną biszkopty. na dno naczynia układamy biszkopty, na to warstwe kremy, znów biszkopty( naczynie nie głębsze niż 5cm), na górze ma być krem- całość posypujemy kakao, wstawiamy do lodówki- najlepiej na 12 h czasem wychodzi to dość rzadkie, nie należy się tym przejmować , we Włoszech tiramisu robi się w miskach i je się łyżką, tiramisu w formie sztywnego ciastka to zwykła atrapa!! życzę smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×