Gość ana_26 Napisano Wrzesień 24, 2007 ZUZA** --> tak: 250zł wizyta przy dwóch łukach (i tak przez cały okres leczenia); pierwsza wizyta za 10 dni, mogę więc zrezygnować, ale nie mam opcji... WARSZAWA - doradźcie! biorę pod uwagę jeszcze Ortofan na Pradze - jutro postaram się zadzwonić i coś więcej dowiedzieć (ale wiem, że aparaty nietanie); ------- jednak wolałabym wydać więcej na początku na aparat niż później z bólem miesiącami płacić; ------- dodam jeszcze, że szukam na tyle godnego zaufania miejsca, żeby specjalizowano się w nim w ortodoncji, a nie była to 'przypadkowa' działalność przy standardowej stomatologii (nie zrozumcie mnie źle); ------- a więc WARSZAWA - wypowiedzcie się, proszę; ------- ps tam gdzie się zapisałam aparat metalowy na 2 łuki - 2000; porcelanowy na 2 łuki 3400; wizyty przy pierwszej opcji 200, przy drugiej 250; pozdrawiam:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 24, 2007 No to ja mogę polecić swoją ortodontkę - dr Ewa Czochrowska przyjmuje na Żytniej i na Słomińskiego, ja jestem bardzo zadowolona, fakt, że za aparat muszę zapłacić więcej, bo 1700 za metalowy łuk, a za porcelanę 2200, no ale wizyty 50-150 zależy co masz robione, ja mam jeden łuk, dopiero 2 mce. Miałam już kilka wizyt i płaciłam tylko za zdjęcie, wyciski i jedna wizytę 100, kilka konsultacji miałam za free. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 24, 2007 motofk - dzieki! słuchaj - a te pantonogramy robia na miejscu? jakos nazywa sie ten gabinet? mialabym blizej na Slominskiego, ale mozna sie dostosowac:) ogolnie te 'moje' 250 miesiecznie mnie dobija, a leczenie trwa dlugo, poza tym nie chce juz zmieniac lekarza w trakcie; będę wdzięczna za info; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
migget 0 Napisano Wrzesień 24, 2007 jeny, jaka droga ta warszawa, ja przy pierwszej wizycie wraz z odciskiem 50 zl, aparat 1500 zl, kazda nastepna 50 zl lub 80 za zmiane luku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 24, 2007 miget: co to jest zmiana łuku? tzn jak czesto to sie wykonuje? na kazdej wizycie? i drugie pytanie: co kryje sie pod terminem AKTYWACJA ŁUKU? dziękuję; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka17 Napisano Wrzesień 24, 2007 Witam forumowiczów. Od 4 miesiecy nosze metalowy aparat ortodontyczny na dolnej i górnej szczęce. Dziś byłam u ortodontki i dowiedziałam się ze będę miała zakładany headgear, który mam nosić dodatkowo do aparatu 14-17 godzin na dobe. W tym problem że nie wiem co to jest, mam to nosić przez 5 miesięcy. Prosze napiszcie co to jest i czy ktoś z was to nosił. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 Ratunku! 3 dni temu założyli mi aparat porcelanowy na górę.Zakładałam w Poznaniu. Nie miałam wyrywanych żadnych zębów,poniewaz moja wdą są przerwy miedzy nimi. Nie mogę narazie sie przyzwyczaić, seplenię. Ale najgorszy jest ból zębów-nie do wytrzymania, łykam ibuprom co 3 godziny. Mam wrażenie jakby mi sie ruszały wszystkie zęby na górnym łuku. Pocieszcie mnie ,że to się skończy , bo nie wyrobię. Czy Was też tak bolały zęby po założeniu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 Ratunku! 3 dni temu założyli mi aparat porcelanowy na górę.Zakładałam w Poznaniu. Nie miałam wyrywanych żadnych zębów,poniewaz moja wadą są przerwy miedzy nimi. Nie mogę narazie sie przyzwyczaić. Ale najgorszy jest ból zębów-nie do wytrzymania, łykam ibuprom co 3 godziny. Mam wrażenie jakby mi sie ruszały wszystkie zęby na górnym łuku. Pocieszcie mnie ,że to się skończy , bo nie wyrobię. Czy Was też tak bolały zęby po założeniu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka17 Napisano Wrzesień 24, 2007 mnie także bolały zęby po założeniu. To zwykle przechodzi po 10 dniach, tak było w moim wypadku. Ale musisz się liczyć że jak pójdziesz na regulacje aparatu to znowu będą cię boleć zęby. Ale w moim wypadku bardziej bolesna była separacja. Łał aparat porcelanowy zapewne jest niewidoczny. Nie tak jak metalowy, taki jak ja mam. Ja nawet nie mam gumek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 dzięki za odpowiedź. Ale ten bół jest okropny. POcieszam się ,że dla efektu -warto. Widzę,że ceny są strasznie zróznicowane. Ja płaciłam za górę porcelana -2500. A dół bede miała za 3 m-ce metalowy( tak mi plecił lekarz) -1800. Wizyty niezależnie czy był odcisk , czy będa kontrolne - 50 zł. A kiedy widac pierwsze efekty? Jadę w grudniu ze znajomymi na weekend. Chciałabym ,żeby juz było lepiej :) ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 powiedzcie -po jakim czasie widac pierwsze efekty ( jeśli chodzi o sciągnięcie zębów z przerwami) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 napiszcie - po jakim czasie widać pierwsze efekty. ( w przypadku sciagania zębów z przerwami) . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agusiagnieszka Napisano Wrzesień 24, 2007 napiszcie - po jakim czasie widać pierwsze efekty. ( w przypadku sciagania zębów z przerwami) . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 25, 2007 niedrogo w sumie z ta kwota za wizyty; agusieczka - ja tylko o tym, ze tez przymierzam sie do aparatu i tez mam przerwy miedzy zebami - nie tylko miedzy jedynkami; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 25, 2007 ana26 Gabinet jest dokładnie na ul. Słomińskiego 17 lok. 7 (parter), p. Czochrowska przyjmuje tam w poniedziałki i wtorki, w środę i czwartek jest na Żytniej. To podam Ci jeszcze tel. na Słomińskiego 022 862 62 66. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 25, 2007 ana26 A zdjęcia i całą dokumentację robią na miejscu, jedno zdjęcie 60 zł, a trzeba zrobić 2, pantomogram no i takie boczne, a wyciski kosztują 50 zł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Black_will_always_be_black Napisano Wrzesień 25, 2007 Czesc wam . Mam aparacik Damon na dole i u gory ( góra od konca stycznia, dol od konca marca) jednak po kazdej wizycie , walsniecie po miedzy nimi zawsze spadnie mi zamek ; ( . Zawsze sie ktorys odklei ; ( tez tak macie . ? Maialm wizyte na poczatku wrzesnia , a juz w ten sam dzien mi sie odkleil . Nie byl by to problem gdybym mieskzla w tym samym miescie co moj ortodonta . Ale mieszkam daleko (ok.110 km) a jezdze do Szczcina do ortodonty . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 25, 2007 motofk - dzięuję:) jutro postaram się tam podjechać; pomieszkuję trochę na Żoliborzu, więc super lokalizacja; możesz mi podać jeszcze raz te wszystkie koszty na początku, tj to co wspomniałaś i jakieś analizy wycisków, plan leczenia, założenie itd; z góry dziękuję - właśnie o takie namiary mi chodziło: bieżące i z Wawy; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 25, 2007 hmm; ten tel jest za Zytnią, a nie Slominskiego... ale spoko - mając adres juz sobie poradze; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 25, 2007 mam tez nr na Słomińskiego 637 55 50 powiedz motofk jakie masz wrazenia? cos zdazylo juz Cie zrazic? na czym polega wada Twojego zgryzu? ps przepraszam, ze tak nagabuje; mam 28 lat, a w tym temacie jestem całkowicie zagubiona; zbliza mi sie termin pierwszej wizyty na Ursynowie, ale to i drogo i daleko; chce ostatecznie zrobic wstepna kalkulacje kosztow wszytkiego, no powiedzmy w ciagu 2 lat; czas pogania, troche sluzbowo wyjezdzam - musze to jak najpredzej ogarnac;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 25, 2007 motofk - nie bij, że po raz n-tu do Ciebie uderzam; rozpisz sie jeszcze czy ta cena za wizyte to juz kompleksowo za 2 łuki, a 150zł to max? skąd wizyty za free? czy to jest gdzieś w tych nowo wybudowanych blokach na Słominskiego? (o ile wiesz...); a ten na Żytniej wygląda schludnie? no i -jesli mozesz zdradzic - jak tam trafilas? mialas namiar czy przypadkiem, bo np blisko? -------------- pozdawiam i śle uśmiech z krzywymi zębami ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 26, 2007 ana_26 Spoko pytaj o co chcesz. Trafiłam tam nie przypadkiem, ale z polecenia osób ze środowiska lekarskiego, znam tez 3 osoby które sobie tam zakładały aparat i są zadowolone, ja jak na razie też tylko trochę wkurza mnie ze jest tam wielu pacjentów i ostatnio mieli takie opóźnienie że czekałam w gabinecie chyba godzinę :-) Pierwszą wizytę miałam za free tzn konsultacje, nie wiem czemu no ale nie kazała mi płacić, a na 2 płaciłam tylko za wyciski 50 zł i za 1 zdjęcie 60 zł, bo pantomogram miałam aktualny i już nie musiałam powtarzać. Moja wada to stłoczenie i przesunięcie linii pośrodkowej górnej, no i najgorsze, ze nie mam na górze trójki, tzn mam zatrzymaną i trzeba go będzie wyciągnąć :-) Obecnie mam aparat tylko na dole, na górę muszę poczekać pół roku :-( Koszty maiłam przedstawiona na 1 wizycie: aparat metalowy 1 łuk - 1700 zł porcelana 1 łuk - 2200 wyciski - 50 zł 1 zdjęcie rtg - 60 zł wizyty co 4-8 tyg. - 50 - 150 zł. Ja miałam na razie raz zmieniany łuk tzn. drucik i wtedy zapłaciłam 100 zł. Oba gabinety są czyste i profesjonalne, personel bardzo miły. Jak coś jeszcze to pisz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 26, 2007 czesc:) dzieki za wyczerpujace info:) dzis jadac do pracy mijalam ten przy Slominskiego, wiec juz namierzylam go; teraz pozostaje pytanie, jak beda ksztaltowac sie ceny za 2 łuki (bo u mnei na bank będą 2); jesli cos okolo 200 i wiecej zlotych to juz chyba bede jezdzic na daleki Ursynow, gdzie 250 wizyta (za cokolwiek), za to 2 metale mozna miec juz za 2000; --------- obserwuje, ze jednak lepiejj (jesli juz trzeba), dac wiecej za aparat - nie za wizyty; --------- miejsce, o ktorym piszesz ma dosc wygorowana cene za metal... tylko niskie ceny wizyt mogą mnie przekonać; a poza tym lokalizacja; no i czyjaś niezależna opinia;-))) w ogole to chce juz nadac tempo sprawie i jak najszybciej wbic sie w aparat; jak wspominalam - robie takie wstepne symulacje calkowitego kosztu leczenia w kilku punktach i (biorac pod uwage 2 lata leczenia); wychodzi tak (wstepne rtg i wyciski, konsultacje, aparaty na 2 łuki i wizyty) od 7000 do 10000 - jest roznica... ps jesli Twoje koszty wyciskow i wizyt pomnoze przez 2 (jesli tak wyglada cennik) to tez kurde niemało:(((((((; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 26, 2007 aha; piszesz zdjecie rtg - 60zl czy takie zdjecie robi sie tylko na poczatku czy dosc cyklicznie (czestotliwosc?) podczas calego leczenia? wiem, ze rtg na poczatku (2 zdjecia) to do 130 do 160 zl w Wawie; ale czy pozniej robi się dodatkowe rtg? jak często? (może wiesz...) pozdrowienia z pochmurnego prawobrzeża:-) ) ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 26, 2007 a) i jeszcze: w obu gabinetach jest tylko ta jedna lekarka? pewnie nie tylko... ale skoro polecasz...;-) czytam i widze, ze niektorzy narzekaja, ze ich lekarz poswiecaja malo czasu, bo kursuja miedzy np 3 fotelami; no ale grunt, zeby bylo mimo wszystko solidnie; b) a i jeszcze jedno: wiesz moze czy oba punkty mają swój rtg? czy mozna zrobic pantomogram i cefalometryczne? taak? c) i moze jeszcze: jest do nich jakies www? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 26, 2007 Wyciski robi się przed aparatem i później po zdjęciu, żeby było widac jak to się prze 2 lata zmieniło :-) Zdjęcia robi się tylko raz no chyba ze tak samo jak z wyciskami, można po zakończeniu leczenia. 50 zł to jest cena za wyciski górne i dolne. Rtg robią tylko na Żytniej, ja robiła pant. wcześniej na Waryńskiego i zapłaciłam 75 zł, więc u nich jest taniej. W gabinetach pracuje jeszcze dr Szydłowska, dr Fudalej (sława polskiej ortodoncji :-)) no i dr Czochrowska to ta moja, robiła dr w Oslo, więc dla mnie jest godna zaufania jako specjalista w swojej dziedzinie. Jest www ale chyba nie działa wszystko http://www.orto.waw.pl/, on przyjmuje właśnie na żytniej i na Wielickiej, też go wszyscy chwalą, ale wszędzie długo czeka sie na 1 wizytę. Dodam że ja mam 25 lat i wiem że troszkę późno się za to zabrałam dlatego potrzebowałam dobrego specjalisty. To chyba wszystko :-) Pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 26, 2007 dzieki! a propos tego lekarza na F. to slyszalam tez, ze zwleka ze zdejmowaniem aparatu narazajac pacjentow na koszty... ale nie wiem ile w tym prawdy... myslisz, ze w jakis sposob te oba gabinety sa powiazane czy tylko lekarka ma kontrakt tu i tam? chcialabym leczyc sie na Słominskiego, ale jakby juz u nich zrobic rtg? wolalam nie na wlasna reke, zeby mi pozniej nikt nie zarzucil, ze np zdjecie jest niewyrazne; a co do cen wizyt za oba łuki to moze zaraz po prostu przedzwonie; dzieki wielkie - dam znac, co ustalilam i moze kiedys kiedys do zobaczenia w poczekalni;))) ps ja mam 28 lat; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość motofk Napisano Wrzesień 26, 2007 ana_26 Słuchaj możesz leczyć się Słomińskiego, to ty umawiasz się tam gdzie Ci wygodniej, no ale ta jedna wizyta jest na Żytniej bo tam mają ten sprzęt, a później możesz chodzić na Słomińskiego. Jeśli chodzi o związki pana F. i mojej orto to myślę, że po pierwsze lokal, a po drugie to należą do jakiegoś tam Stowarzyszenie Ortodontów i publikują w różnych pismach jakieś fachowe artykuły, myślę że każdy ma swoją metodę leczenia, bo inaczej byłyby z nim jakieś konsultacje, zresztą on chyba przyjmuje w te dni, kiedy ona jest na Słomińskeigo. Czytałam takie opinie o nim na jakimś forum, później zapytałam o to moją stomatolog (całkowicie niezależną) no i powiedziała że nigdy nie da sie określić precyzyjnie momentu zakończenia leczenia, bo u kogoś może to być 1,5 roku u innych 2 lata, albo i dłużej, ja myślę że tak to właśnie jest, każdy jest indywidualnym przypadkiem :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 26, 2007 kurde - na Słomińskiego włącza się sekretarka:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klamaja 0 Napisano Wrzesień 26, 2007 JAK BY KTóRAS INTERESOWAłY LIGATURKI DO APARACIKU TO SA NA ALLEGRO PO 5 Zł http://www.allegro.pl/item249499292_ligatury_ortodontyczne_usa_najtaniej_35_kolorow.html spory wybór 35 kolorków ja juz zgarnełam 5 kolorków hehe :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach