Gość sabiness Napisano Sierpień 28, 2007 sorry, mialo byc Aaaasieńkaa :P z mailem mi sie Twoj nik pomylil :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość muszelka00 Napisano Sierpień 28, 2007 Hej,mam zamiar w pazdzierniku zalozyc sobie aparacik na zeby na gore i dol.Moze ktos z was moglby mi polecic ortodonte we Wroclawiu?Chodzi mi o dobrego i nie za bardzo drogiego.Z gory dziekuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tojco Napisano Sierpień 29, 2007 czy naprawde kazdy z was mial tutaj usuwane zeby???? Jak ja poiwedzialam tacie ze nie wime czy chce miec aparat bo nie chce miec usuwanych zebow to jak on sie zapytal o to ortodontki to on poiwedziala ze nie bede miala nic usuwane na bank! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ewcia1001 Napisano Sierpień 29, 2007 tojco - nie wszyscy mają usuwane zęby !!!! Jeżeli tak się dzieje to ktoś poprostu ma bardzo małą szczeke !!!!!!! Ja mam dużą szczenke więc mam łuk podniebny by wsztstkie zęby się "rozszerzyły "!!!!! Ty pewnie masz wszystko wsam raz iodrazu założą Ci aparat !!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Sierpień 29, 2007 Moje zęby ogólnie nie są takie strasznie słabe (prócz tej jedynki), zastanawiam się jak będzie wyglądało to że ona będzie na środku pomiędzy dwoma dwójkami... boje się że będzie to wyglądało beznadziejnie, a przecież nie po to zapłace 1500 tysiąca za jeden łuk (czyli w sumie 3 tysiące) żeby mimo leczenia i tak wyglądać beznadziejnie... Szkoda że nie można zobaczyć jak to będzie wyglądało po leczeniu... Może lepiej byłoby zrobić ten stripping i nie wyrywać żadnego zęba jeśli jest taka możliwość...? Co o tym myślicie, a jeśli ta moja słaba jedynka się połamie to po prostu zrobię sobie jakiegoś wkrętaka albo coś innego wymyślę, zawsze chyba lepiej mieć 2 jedynki i wygląda to wszystko symetrycznie... P o m o c y ! ! ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Sierpień 29, 2007 Poradźcie mi jak najszybciej bo mam wizytę w przyszłą sobotę u dentysty i mam już usuwać zębola..... HELP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DOROTAWARSZAWA Napisano Sierpień 29, 2007 Panie ROMKU mam prośbę i bardzo proszę o poradę. Podczas ostatniej wizyty u ortodonty założył mi gumki do wyciągów od jedynek ciągnąc sie do trójek i obie szczęki mam nimi połączone. Moją główną wadą było stłoczenie zębów, czy to nie pogorszy mojego zgryzu? Noszę rozmiar 1/4" czerwone (nosze dopiero pierwszy miesiac). Chciałam zapytać w jakim celu są one zakładane, czy bedę musiala jeszcze nosic inne kolory (pomarańczowe, zielone itd...), którym przypisane są odpowiedni rozmiary? Jak długo potrwa jeszcze leczenie? Mam jeszcze jedno pytanie, jak dokładnie zakładać gumki do wyciągów? Bardzo prosiłabym o odpowiedz. z Góry dziękuje. Dorota Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chachania Napisano Sierpień 29, 2007 Aaasieńkaa - jednym z celow leczenia ortodontycznego jest uzyskanie idealnej symetrii gornych zebow z dolnymi, czyli linia miedzy gornymi jedynkami powinna pokrywac sie idealnie z linia miedzy dolnymi jedynkami. Ortodonta na pewno nie zostawi jedynki na srodku, tylko bedzie sie staral tak zrobic, zeby dwojka "udawala" jedynke. Czy jest na to szansa? Ocen sama, obejrzyj swoje dolne dwojki i zobacz czy sa podobne do jedynek. Nie wiem w jakim stanie jest Twoj zab i ilu ortodontow odwiedzilas, ale jak juz dasz wyrwac to nie cofniesz tego, a jak ta jedynka i tak wyleci bo bedzie w marnym stanie po leczeniu ortodontycznym to zawsze cos zaradzisz. Ja chyba bym sie nie zdecydowala. Najczesciej usuwa sie czworki lub osemki, bo ich nie widac az tak bardzo. Powodzenia! Moze rodzicow sie poradz? Albo przyjaciolki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gonia82 Napisano Sierpień 29, 2007 Hej!Jestem teraz w trakcie przygotowań do założenia aparatu stałego niestety muszę mieć rozszerzone podniebienie górne Na razie moja orto chce założyć mi płytkę Hassa i aparat na górny łuk Jeżeli płytka nie pomoże to muszą mi rozszerzyć podniebienie chirurgicznie Jeżeli ktoś był lub jest w takiej sytuacji jak ja to niech opisze jak to wszystko wygląda bo jak na tą chwilę to jestem przerażona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gonia82 Napisano Sierpień 29, 2007 Hej!Jestem teraz w trakcie przygotowań do założenia aparatu stałego niestety muszę mieć rozszerzone podniebienie górne Na razie moja orto chce założyć mi płytkę Hassa i aparat na górny łuk Jeżeli płytka nie pomoże to muszą mi rozszerzyć podniebienie chirurgicznie Jeżeli ktoś był lub jest w takiej sytuacji jak ja to niech opisze jak to wszystko wygląda bo jak na tą chwilę to jestem przerażona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NothingToGain Napisano Sierpień 29, 2007 Ja od miesiaca nosze aparat stały.Miałem usuwana jedna czworke u gory.Boje sie,ze moje zeby beda niesymetrycznie wygladac oraz,ze bede mial jakas szpare.Czy nie byloby lepiej gdyby denstystka mi usunela piatke badz nie usuwala wcale zebow i czekala az staly zrobi robote?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Sierpień 30, 2007 Hej chachania. Masz rację - chyba lepiej nie wyrywać tej mojej jedyneczki... To jest mój drugi orto a wcześniejsza wogóle się nie podjęła leczenia. Obecny ortodonta powiedział mi że ta jedynka będzie właśnie na środku (a obok niej będą dwie dwójki) więc chyba nie ma sensu jej wyrywać tylko muszę dowiedzieć się czy da radę napewno zrobić ten stripping. Skoro inwestować to już tak żeby było wszystko symetrycznie, bo tak jak piszesz taki jest właśnie cel leczenia ortodontycznego. Trzymaj kciuki (trochę się boję). Jeśli możecie to piszcie mi wszyscy co o tym wszystkim sądzicie... Czy ktoś z Was wie ile czasu zajmuje stripping całej jednej szczęki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Sierpień 30, 2007 Aaaasieńkaa ja mialam miec streeping ale zrezygnowalam bo mi dentystka to odradzila... wkoncu w tych miejscach nie masz potem szkliwa... dlatego wolalam poswiecic jeden zabek i wyrwac :) a co do czasu to nie trwa to dlugo... mnie orto dala do domu takie paseczki czebym juz sama zaczynala ile umiem a na wizycie ona mi miala by to dokonczyc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Sierpień 30, 2007 Sabiness - który ząb wyrywałaś? Mi chodzi najbardziej o to by oszczędzić tą jedynkę... dziękuję Ci za swoją wypowiedź, napisz jeszcze tylko który ząb wyrwałaś. A ten stripping podobno jest na poziomie szkliiwa...sama niewiem, we wtorek będe u orto to się wszystkiego dowiem i dam Wam znać jak to wyszło (ale oczywiście piszcie mi dużo to będę miała więcej argumentów jak pójde do orto:)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Sierpień 30, 2007 ja wyrwalam lewa gorna piatke. co do "obcinania zabkow" to naprawde odradzam bo wtedy jakby nie bylo orto Ci spiluje szkliwo... zapytaj sie czy to jes na 100% bezkolizyjne. ja mam baaardzo wrazliwe zeby wiec bez szkliwa bym miala starszna meczarnie. Moj dziadek przez to musial wszystkie zeby wyrwac bo nie umial wytrzymac z bolu i nie mogl nawet nic jesc bo zeby reagowaly na zimne cieple, slodkie itd. Orto Ci powie ze ze to jest tylko odrobinka szkliwa, ale zawsze to jest cos... moze jest szansa zeby zamiast pilowania i wyrywania jedynki daloby sie wyrwac np trojke albo czworke? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Sierpień 31, 2007 O matko... wszystkie zęby...? Nieźle! Coraz bardziej mnie to przeraża! Nie wyobrażam sobie wyrwać jedynki!zastanawiam się tylko co jeśli zęby pomiędzy szczelinami były leczone to czy to nie przeszkadza w tym strippingu. Dentysta mi doradza póki co zrobić ten aparat bo mam ładne białe ząbki a przez to iż na dole są stłoczone to w żaden sposób nie da się ich doczyścić i robią się przez to ubytki które rególernie są leczone.... A jak będzie wszystko równo i cacy to łatwiej bedzie je doczyscic i zmniejszy się próchnica... Zobaczymy co powie mój ortodonta... To już za 4 dni (Boję się...:( ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Sierpień 31, 2007 wszystkie te ktore mial pilowane, bo nawet jesc sie nie da przy wrazliwych zebach. Jedni wogole nic nie czuja a inni juz potem ciagle maja problemy mowie Ci, zapytaj sie czy nie daloby rady usunac jakiegos dalszego zabka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Iggga Napisano Wrzesień 1, 2007 Mam pytanie... i bardzo proszę o odpowiedź! Ponieważ od jakiegoś czasu poważnie się zastanawiam nad założeniem aparaciku. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć ile ok. muszę wyłożyć na to kasy? Ile płacicie za wizytę ( i ile tych wizyt musi być łącznie)? Ile za aparat, no i te zdjęcia, odlewy, leczenie i inne...? Oczywiście wiem, że w każdym przypadku, w każdym mieście te ceny mogą być różne, ale chciałabym zorientować się choć trochę, o ile mój portfelik zubożeje po tych działaniach ;) Będę wdzięczna jak ktoś odpowie :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiulllla16 Napisano Wrzesień 1, 2007 hey! no więc... koszt aparatu na jeden łuk to ok. 1400 zł. wiec za góre i dól zapłacisz ok 3.000. każda wizya to ok. 50 zł a wizyty kontrolne odbywaja sie zazwyczaj co miesiąc no i oczywiscie zmiana łuku tez kosztuje ok 70- 100zł. podobno na początku jest najwiecej kosztów ;/ ja aparat (na razie na góre)mam 2 tydzien i jestem bardzo zadowolona ;) musiałam miec usunięte 2 czwórki ale było wiecej strachu niż bólu ;)dodatkowo mam łuk podniebny. pierwsze 3 dni były najgorsze bo zeby bolą i nie mozna gryzc ale teraz juz jest ok ;) no... zarusztowana bede minimum 2 lata. jezeli tylko mozesz i masz taka "potrzebę"z to zakładaj aparat ;) buziaki for all :* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Wrzesień 2, 2007 ja placilam 2 tys za jeden luk.... a wizyty po 50 zl. jak dobrze pamietam zdjecie za ok. 30 zl a odlewu nie mialam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Wrzesień 2, 2007 mam ten link z innego forum o aparacikach :) http://www.archwired.com/photogallery4.htm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aGuLeK 17 Napisano Wrzesień 2, 2007 Hej! Mam pytanko: czy to możlwe żeby przez noszenie aparatu rozruszały się zęby w szczęce? Bo ja mam takie głupie uczucie, a noszę aparat dopiero jakieś2 godziny i do tego zdejmowany... Ciekawe, co będzie jutro rano... Pewnie nic nie przełknę :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiullll16 Napisano Wrzesień 2, 2007 aGuLek 17 - tak, moze wystąpić takie uczucie, da sie do tego przyzwyczaić ;) jest takie uczucie "zdrętwiałych zebów" (jezeli mozna tak to określic) no mi ortodontka powiedziała, ze moge miec uczucie "wędrujących" zębów ;P tez kiedys miałam ruchomy.... ale nie nosiłam tyle ile trzeba ;/ przez kilka pierwszych dni rzeczywiscie ciężko gryźć ale to przechodzi (na szczęście ;) ) zyczę wytrwałości w noszeniu ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aGuLeK 17 Napisano Wrzesień 2, 2007 kasiullll16 a ile godzin dziennie nosiłaś ? Mi się tak strasznie nie chce i w ogóle wątpię, że to cos da, ale chyba tylko w ten sposób moge skorygować cofniętą żuchwę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiulllla16 Napisano Wrzesień 2, 2007 aGuLek - powinnam nosić 4- 5 godznn dziennie ;/ bylam wtedy młodsza i nie zdawałam sobie sprawy jakie konskekwencje moge poniesc nie noszac tego aparatu;/ ja nosilam góra 1.30 w dzien (i to przy przypominaniu rodziców) no i na noc -całe szczescie całkiem niedawno moja oro powiedziała (pocieszyła mnie tym samym) ze duzo ten aparat ruchomy nie dałby mi przy mojej wadzie ;/ a aparat stały moglam miec dopiero teraz bo w wieku ok 11 lat (jak tłumaczyla ortodontka) żuchwa jeszcze rosnie i wadza moglaby mi sie cofnąć. no ale doczekałam sie ;) namaiwam Cie jednak do noszenia tegoruchomego, jak bedziesz go nosic systematycznie i co najważniejsze tyle ile trzeba na pewno pomoże ;) DASZ RADĘ ;) BUZIAKI ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aGuLeK 17 Napisano Wrzesień 2, 2007 kasiulllla16 dzięki za odpowiedź :) oj, nie chce mi się, ale jakoś trzeba dać radę... Trzymaj się papa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Wrzesień 2, 2007 tez kiedys nosialm aparat ruchomy ale mi nie pomogl... moze za ktorko go nosilam albo porpostu mojich zabkow sie nie dalo tym sposobem skorygowac... ja nosilam ten aparat cala noc i jak najczesceij moglam to w domu tez, np po szkole Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tenisgirl Napisano Wrzesień 4, 2007 Witam wszystkich Ja juz nosze aparat ok 2.5 lat i w grudniu przed swietami zdejmuje, Niestety przed zalozeniem aparatu musialam miec wyrwane dwie czworki, bo moja grona szczeka byla za mala i zabki sie nie miescily, czego konsekwenscja byly krzywe 1 i 2., dodam za mam aparat staly na gornej szczece porcelanowy a na dolnej normalny metaloy. i wcale niezaluje tej decyzji, chociaz ortodata straszyl mnie za zamki beda sie odklejac na gornej szczece i wogule. Ale okazalo sie ze ani 1 sie NIE ODKLEIL:D zabki mam juz super wyprostowane i jestem bardzo szczesliwa z tego powodu. a i druga sprawa wcale nie zaluje ze nie zalozylam go wczesniej dodam za mam 23 lata. gdyz wiem ze jak bym zalozyla w szkole sredniej to by sie ze mnie wszyscy smiali. a tak na studiach byl luzik ani jednego nie przyjemnego komentarza:D. Zastanawim sie tylko czy wybielic sobie zeby po zdjeciu bo slyszalam ze to nie jest dobry pomysl, gryz zeby sa wrazliwe. Jezeli ktos juz robil cos takiego to prosze o odpowiedz PS jezeli kogos ciekawia ceny to za porcelanowy dalam 2000, a za metalowy 600. Miasto Elbląg pozdrawiam wszystkie aparatki:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AnettWL Napisano Wrzesień 4, 2007 tenisgirl, jakis bardzo tani ten metalowy...ja mam zaplacic 1500 zl. Na razie mam porcelanowa gore. Powiedz jak to jest miec dwa rozne aparaty? ktory lepiej sie nosi i jak wrazenia kosmetyczne. jestem zadowolona z kosmetycznego na gorze, i zastanawiam sie co zrobic z dolem. Jakie nosilas gumki na kosmetycznym? te bezbarwne sie przebarwily, poza tym dwie mi spadly:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sabiness Napisano Wrzesień 4, 2007 tenisgirl - co do wybielania zebow po zdjeciu aparatu jest to odradzane przez dent i orto bo tak jak powiedzialas, zeby sa wrazliwsze i trzeba poczekac az szkliwo sie zregeneruje a zeby wzmocnia :) a co do twojego aparaciku, to takim cuem taki tani metalek zalatwilas?? jakies znajomosci masz czy co? ;) bo Ty dalas 2000 za niewidoczny a ja 2000 daje za zwykly metalek... :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach