Gość paulinagross Napisano Wrzesień 4, 2007 witam. mam 21 lat. Muszę chyba wybrać się do jakiegoś ortodonty. Czy dostanę Kochani od was jakieś namiary na ortodontę w Krakowie A i jeszcze jedno--- czy w tym wieku jest mozliwość noszenia ruchomego- zdejmowanego aparatu, czy raczej jestem skazana na stały Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Wrzesień 5, 2007 paulinagross - być może jeśli Twoja wada jest b. mała to jest to możliwe, ale to może stwierdzsić tylko orto po obejrzeniu Twoich ząbków... Ja radzę Ci założyć stały aparat, nie ma się co wstydzić - teraz fuulll społeczeństwa taki ma - korzystaj póki jest to w modzie! Ja muszę się pochwalić że od wczoraj mam separatory... cóż - trochę boli ale da się przeżyć / oby juz gorzej nie było! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tenisgirl Napisano Wrzesień 5, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tenisgirl Napisano Wrzesień 5, 2007 dziewczyny co do ceny to nie wiem, moze trafilam na jakas promocje ale moze i dlatego ze Elbląg nie jest duzym miastem i mamy tylko 2 dobrych ortodatow:D A co do pytania jak to jest miec 2 rozne aparaty to powiem ze super. poniewaz moja ortodatka chciala mi wstawic na gore tez metalowy ale ja sie nie zgodzilam i powiedzialam ze chce porcelanowy, i cale szczescie ze taki wzielam bo teraz juz weim ze strasznie bym sie krepowala takiego metalowca, Jak tylko mozecie i wasza wada zgryzu nie wyklucza leczenia porcelanowym to go biezcie naprawde:D pozdrawiam aparatki:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aaasieńkaa Napisano Wrzesień 5, 2007 A ja będę miała na górze przezroczyste zamki a na dole metal, za oba musze zapłacić 3300. Kurcze - przez te separatory coraz bardziej mnie bolą ząbki!!! :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie sa w takim razie Napisano Wrzesień 5, 2007 przeciwwskazanie do noszenia porcelanowego? wie ktos? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 5, 2007 nie ma przeciwskazan do noszenia aparatu porcelanowego... To ze jest on porcelanowy a nie metalowy jest to tylko udogodnienie dla osoby ktora go bedzie nosic. podobno porcelanki nosi sie dluzej i trzeba z nimi bardziej uwazac niz z metalkami. no i przejrzyste gumeczki bardzo szybko chwytaja kkolor po jedzonku, np marchewka, buraczki itp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AnettWL Napisano Wrzesień 6, 2007 czesc ponownie dziewczyny. No wlasnie nie wiem, czy dluzej. Juz ktorys raz sie z taka opinia spotykam, ze porcelane sie dluzej nosi. Tymczasem mi sie zaczely zabki przesuwac juz tydzien po zalozeniu. Teraz mam 1, 5 m-ca i juz sa mocno przesuniete. I jedynka mi sie wydluzyla, jak to bylo w planie. Tylko, ze zgubilam juz dwie gumki:-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 6, 2007 Anett i co teraz jak juz zgubilas te dwie gumki? cos sie w zwiazku z tym stanie albo cos? wklej zdjecie i sie pochwal wynikami :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tenisgirl Napisano Wrzesień 7, 2007 Dziewczyny za wzgledu na czas jaki juz nosze prawie 3 lata to musze wam powiedziec ze porcelanowy u gory nie jest do wszystkich zabkow, jezeli masz powazna wade to zapewne nie bedziesz mogla zalozyc go , ale ze wzgledy ze ja np musialam wyrwac 2 czworki to moja powiedziala ze ok chociaz tez miala watpliwosci:D, co do barwienia gomek to nie zabardzo wiem o jakie gumki wam chodzi bo ja mam takie ktore zachacza sie na gorna szczeke np na 5,6 i na dolne 5,6 tylko ze na czas jedzenia ja je sciagam po jedzeniu myje zabki i znowu je zakladam. takze nie weim czy mowimy o tym samym:D PS dodam ze nosze juz prawie 3 lata i zadem zamek mi sie nie odkleil, chociaz moja ortodatka straszyla mnie tym, dodam jeszcze ze wizyty kontrolne sa prostsze jezeli masz metalowy niz jezeli masz porcelanowy. eheh bo moja to sie strasznie wkurza jak nie moze czegos tam zachaczyc na moja gorna szczeke, bo zamki sa o wiele miejsze :D pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AnettWL Napisano Wrzesień 7, 2007 nie wiem:-) Chodze dalej bez tych gumek, bo mieszkam za granica, a kolejna wizyte mam na 2 tygodnie. A, jeszcze zamek mi sie odkleil na szostce. Wiec wogole jest smiesznie. Te zabki bez gumek wygladaja to nie tak zle, bo mialam bezbarwne. (jak sie zdjecia wkleja tutaj? to bym Ci pokzala). Poza tym w domku w Polsce czekaja na mnie gumeczki w roznych kolorach, ktore zamowilam na Alegro. Wiec nastepnym razem sama sobie uzupelnie braki:-)) ..a raczej moj facet to zrobi, juz probowalismy raz i sam mi zalozyl. Przy pomocy wykalaczki:-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ana_26 Napisano Wrzesień 7, 2007 Witam, szukam sprawdzonego ORTO w Warszawie i za rozsądną cenę; po wstępnym zaznajomieniu się z tematem zauważam, jak ważne są ceny za wizyty kontrolne, bo to stanowić może największy koszt leczenia; proszę o info (choć pewnie wcześniej było już o tym) Ania z Warszawy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 8, 2007 AnettWL zeby wklejic zdejcie to albo wklejasz poprostu linka (najpierw wgrywasz zdjecie na jakas strone ze albumami, np fotosik.pl) albo rezerwujesz sobienik i ustawiasz sobie stopke :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Radziu Napisano Wrzesień 8, 2007 Witam! ja mam tez niestety problem ze swoimi zebami, a mianowicie sa wypchniete do przodu, gorna szczeka bardziej niz dolna. nosilem aparat, zdejmowany, prawie 2 lata, to byly jeszcze w miare proste, ale teraz po 2 latach kiedy juz go nie nosze, robia sie spowrotem tak jak byly. Ortodontka kazala robic cwiczenia z jezykiem ale nic to nei dalo. Strasznie mnie to denerwuje i jest to tez krepujace. Otoz przyczyna tego jest, ze wypycham je jezykiem, najbardziej przez sen. jak wstaje rano to widze ze sa bardziej do przodu, bo sie przedzialek zwieksza ale w miare uplywu dnia mam wrazenie jakby sie troche cofaly, moze dlatego ze kontroluje ruchy jezyka. moja matka mowi mi ze mam genetycznie, bo moj dziadek ma identyko wade, i mnie tym pociesza ze jzu nic z tym nei zrobie, ale ja nie chce krzywych zebow. Co poradzicie na to, moze macie jakies doswiadczenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 9, 2007 moze zasypiaj w takij pozycji w ktorej jezyk wypychac nie bedzie zebow, albo spij w otwartymi uistami na wznak, wtedy typychac nie bedziesz :) awiesz, jakby cos to zawsze mozesz zalozyc sobie aparacik na zabki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Radziu Napisano Wrzesień 9, 2007 Tylko tamten sie juz kompletnei rozwalil 2 lata temu wiec go nie nosze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Alwaro13 Napisano Wrzesień 9, 2007 przedemną niestety jeszcze długa droga na szczyt \"prostych zębów\".. Muszę wyrwac cztery piątki, z tym ze dwie na dole urosły mi do srodka z braku miejsca w szczęce(wiem.. zaniedbanie) i będize problem z ich usunięciem. Jestem juz umowiony z chirurgiem na specjalną wizyte usunicia kazdej po koleji... Zabieg na jedną krzywą piatke bedize trwał około dwoch godzin, bo trzeba rozciąc dziąsło, wyciac kawałek zęba i dopiero wyrwac. Opuchlizna ma utrzymywac się do czterech dni, do tego szwy.. Tak że załoze aparat dopiero za 3 miesiące jak nie wiecej. Faktem jest ze gdy byłem młody nosiłem wyjmowany aparat, ale tylko przez miesiąc.. młody głupi.. A co do pytan, bo chyba kazdy w tym celu wypowiada się w tym temacie to jedno posiadam. Moja znajoma ma 19 lat nosila aparat przez trzy lata i zeby popsuły pod nim się do tego stopnia ze musi większosc wyrwac. Czy takie cos często się zdarza ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 9, 2007 Alwaro - oczywiscie ze nieeee! podejrzewam ze po 1 laska miala bardzo slabe zeby, a po 2 to nie dbala o nie wystarczajaco. mam na mysli mycie po kazdym posilku, uzywanie wyciorkow itp. Radziu - no to udaj sie do orto po nowy albo zaloz sobie staly :) ten drugi napewno pomoze :) no i mozesz sprobvowac z tymi pozycjami snu, przeciez nie zaszkopdzi a noz Ci pomoze ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eile 0 Napisano Wrzesień 10, 2007 Od 4 wrzesnia jestem posiadaczka 2 aparacikow metalowych 24 latka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Harry.P_147 Napisano Wrzesień 11, 2007 Mam do Was pytanie...może ktoś mi odpowie otóż mam 20 lat i u góry jedna jedynka mi wchodzi na drugą jedynkę rozumiecie mniej więcej o co chodzi? chciałbym się dowiedzieć czy jest szansa założyć na to aparat ruchomy...? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AnettWL Napisano Wrzesień 11, 2007 Nie uwierzycie, co znow mi sie przytrafilo! Po pierwsze, jak juz mowilam, zgubilam te 2 gumeczki..i zaraz tego samego dnia zgubilam nastepna trzecia:-) No nic, ale chodzilam dalej. A dzis okolo 2 w nocy budze sie i czuje, ze cos mi sie w buzi rusza. Jak sie okazalo, odkleily sie dwa zamki: ostatni i przedostatni. No to zdjelam ten ostatni, jak mnie moja pani ortodontka poinstrulowala. Ale ten przedostatni (wiekszy) dalej bujal sie pomiedzy moimi zebami wraz z cala reszta druta...juz nawet nie zasnelam, bo sie balam, ze sie nim udlawie...Okropnosc!! Co tu zrobic? (przypominam ze nie mieszkam w Polsce). Rano moj chlopak znalazl adresy ort. w naszym miescie i pojechalismy..jako, ze "z naglym przypadkiem", przyjela mnie bardzo mila pani - i uciela mi ten drut od konca az do 5tki, bo odtad nie mialam zamkow. Przy okazji zmienila gumeczki na nowe bielutkie- wiec teraz nie widac, ze mam aparat!! nie ma tego zlego:-)) Na szczescie wizyta w Polsce juz za 2 tygodnie! PS. jakos nie moge sie zebrac z tymi zdjeciami.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ola-27 Napisano Wrzesień 11, 2007 Ludziska, prosze o pomoc. dobry ortodonta we wrocławiu, oczywiscie niedrogi, musze usunąc ósemki i założyć aparacik na góre by zrobic miejsce na 3-kę która nie wyrosła, a pozniej jak zrobi sie to miejsce ściągnąc tą trójke- bo se małpa dalej podniebieniu siedzi :) , no i podnieść górną szczękę i nałozyc koronki- taką diagnoze otrzymałam dziś, ale chciałabym to jeszce skonsultowac z innym orto. Piszcie namiary na maila: iskra@poczta.fm z góry dziękuję :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ola-27 Napisano Wrzesień 11, 2007 ps. oczywiście okolice wrocłwia tez wchodza w gre Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sabiness 0 Napisano Wrzesień 11, 2007 Harry.P_147 ja mam taka sytuacje z zabkami i nie ma szans na aparat ruchomy. mi zachodzi jedynka na druga i chodzi o to zeby szczeke rozciagnac a nie zeby wyprostowac zabki,. najpeirw ci ja rozciagna a potem bedzie sie myslec o prostowaniu :) no i jestem szczesliwa (a zarazem bardzo obolala) posiadaczka stalego aparaciku od wczoraj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mawg Napisano Wrzesień 11, 2007 mi zakladaja aparat na gore i dol 21 wrzesnia, razem z lukiem podniebiennym. I odnosnie tego luku mam pytanie - czy to bardzo boli, przeszkadza w mowieniu, jedzeniu? Widzialam opinie jakas jedna, ze komus jezyk spuchl nawet:P, ale to bym chciala uslyszec o wiekszej liczby osob :) pozdrawiam wszystkich zadrutowanych :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Hikis Napisano Wrzesień 11, 2007 skoro jesteście szczęśliwymi posiadaczami aparacików sądzę, że zdołacie odpowiedzieć na moje pytanie :D otóż... czy może się tak zdarzyć, że usuną mi zęby niepotrzebnie? czy jeżeli powiedziano mi, że należy usunąć ząb/zęby, powinnam zgłosić się do innego specjalisty w nadziei, że tamten pierwszy się omylił i uda mi się uniknąć usuwania? czy byliście w takiej sytuacji? z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość MA_lutka_21 Napisano Wrzesień 12, 2007 Hey! Ja już od 6 miesięcy noszę aparacik na ząbach i cały czas ściągana jest moja górna 3-ka, która została zatrzymana w kości :/ Zastanawiam się ile to jeszcze potrwa....czy ma podobne doświadczenia? Ile to u Was trwało? Wiem, że to indywidualna sprawa, jednakże chciałabym wiedzieć tak orientacyjnie ;) Do Hikisa: z tego co wiem to dość często zdarza się, że komuś usuwają zdrowe zęby przed leczeniem ortodontycznym, i robi się tak wtedy, gdy w łuku jest bardzo mało miejsca na rozsunięcie się zębów. Mnie osobiście nic nie usuwano...a wręcz przeciwnie, starają się uzupełnić brak kła :] Pozdrawiam serdecznie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Harry.P_147 Napisano Wrzesień 12, 2007 @sabiness to on kosztuje 2000zł? kurczę...to nawet nie mam co myśleć... w życiu tyle nie uzbieram... jestem skazany na krzywe zęby chyba do końca... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasiulllla16 Napisano Wrzesień 12, 2007 mawg!!! - ja tez mam łuk podniebny, przez pierwsze 2-3 dni to bylo dziwne uczucie, jezyk sie plątał i jedzenie w niego wkrecało ;) ale szybko sie do niego przyzwyczaiłam, teraz nawet go nie czuje i co jakichs czas sprawdzam czy go w ogóle mam ;) powodzenia ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zuzka9999999 Napisano Wrzesień 13, 2007 Ja mam aparat od 4 miesięcy i nie jest tak źle:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach