Go艣膰 ChommmmmmmmmmiK Napisano Maj 9, 2010 Czesc Wszystkim! Kiedy mialem 14 lat i wybralem sie do ortodontki ..(podobno najlepsza w miescie) powiedziala ze za wczesnie na aparat staly . kazala przyjsc za rok ... Mam teraz do usuniecia zeby i jeden korzen .. strasznie sie tego boje .. To na prawde tak boli ?X:D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
klimciaaaaaa 0 Napisano Maj 10, 2010 jesli Cie dobrze znieczul膮, to nic nie bedziesz czul. ja jestem straszny bojuch jesli chodzi o kazdy kontakt z dentyst膮 (hmm dziwnie zabrzmialo:P) ale jak chirurg wyrywal mi dwie 贸semki za jednym zamachem to bylo spoko, jedna strone nawet 3 razy znieczula艂 zebym nie czula. zalezy ktore zeby maz do wyrwania, mysle, ze z 贸semkami najlepiej do chirurga, bo nie kazdy dentysta potrafi dobrze je usunac, a niektorzy nawet sie nie podejmuja. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 obola艂a Napisano Maj 11, 2010 od wczoraj mam separatory pomiedzy z臋bami, juz mi zd膮偶y艂 1 wypasc, ale go tam spowrotem wepchne艂am, czy to bedzie mnie tak bola艂o przez ca艂y tydzie艅? Rany ... nie mozna tego wytrzymac. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 przysz艂a.aparatka Napisano Maj 12, 2010 hej mam pytanie czy przed za艂o偶eniem aparatu mo偶na sobie wybielic zeby? pytam sie z tego wzgledu gdyz wybielanie troche oslabia zeby i staja sie wrazliwsze (ale to podobniez szybko mija) tylko nie wiem czy wolno tak oslabiac zeby przed zakladaniem aparatu... wiecie jak z tym jest? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 efkaaaxd Napisano Maj 15, 2010 DO WSZYSTKICH TYCH KTORZY MAJA WATPLIWOSCI CZY WARTO ZALOZYC APARAT! Postaram si臋 wam udowodnic na swoim przyk艂adzie, 偶e tak. Mam 17 lat i od oko艂o 6 miesi臋cy nosze aparat na g贸rnych i dolnych zabkach (z tym, 偶e g贸re zaklada艂am miesiac pozniej) ; )). Zawsze by艂am przeciwniczk膮 aparat贸w, ba艂am si臋, 偶e przez niego stane si臋 'brzydsza' jak wiekszosc os贸b tutaj i takie tam, ale w moim przypadku by艂o to nieuniknione. Z膮bki mo偶e mia艂am dosyc proste ale niestety moja dolna szczeka byla na rowni z gorn膮. Mi to w cale nie przeszkadza艂o, ale badz co badz broda byla lekko wysunieta do przodu i jak sie przyjzec nie wygladalo to za 艂adnie. W ko艅cu si臋 jednak zdecydowa艂am! W przypadku g贸rnego aparatu zmian臋 widzia艂am ju偶 na drugi dzie艅! Wiem, 偶e mo偶e to ma艂o prawdopodobne ale zawsze jedn膮 jedynke mia艂am d艂uzsza a druga krotsz膮 a tu taka niespodzianka ze te oto zeby mialam na rowni. Miesiac po miesiacu i moja dolna szczeka posz艂a do ty艂u, i m贸j zgryz jest ju偶 mozna powiedziec prawid艂owy z tym, 偶e naprawde nosze krotko aparat. Pragne zauwazyc ze teraz co 2 osoba nosi aparat i to sta艂o sie nawet modne! Dziewczyny nie czekajcie i nie odwlekajcie, im szybciej tym lepiej a gwarantuje ze zmiany zauwazycie w pare miesiecy. Ja myslalam ze aparat bedzie najgorsza rzecza jaka mnie w zyciu spotkala ale jeszcze ani razu nie spotkalam sie z jakims wyzwiskiem, odrzucieniem czy smianiem. Jestem taka sama jak i bylam i to nie prawda ze aparat szpeci! Wrecz przeciwnie widac ze ktos moze sobie pozwolic na taki "luksus" i ze po prostu dba o siebie! W koncu to my aparatki za pare lat usmiechniemy sie szeroko w prosciusienkimi zabkami do wszystkich tych ktorzy sie nie zdecydowali i beda mowic ze oni tez mogli a ze teraz za pozno blablabla! Trzymam za was kciuki i my艣le ze wszystkie niezdecydowane osoby w koncu powiedza sobie ze warto bo naprawde tak jest! POZDRAWIAM CIEPLUTKO :):):) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
klimciaaaaaa 0 Napisano Maj 15, 2010 popieram poprzedniczke:) ja zalozylam aparat dopiero wczoraj, ale od razu jak zobaczylam sie w lustrze, jak to wszysko wygl膮da, od razu spodobal mi sie i aparat i jak w nim wygladam;) co prawda z臋by bol膮, tzn. ci膮gn膮, ale to jest nic w por贸wnaniu z tym co przezylam w zeszlym tygodniu, kiedy mialam zalozone gumki i w najlepszym przypadku konczylo sie na 3 ketonalach forte dziennie (bo tylko tyle mozna brac jednego dnia) czasem bralam jeszcze inne leki ale nic kompletnie nie pomagalo... kosmos. ale juz nie chce tego wspominac, bylo minelo, troszke sie ocierpialam,ale teraz jest o niebo lepiej;) z tym,ze z gryzieniem jest problem(od rana zjad艂am gerber deser dla dzieci:D jabluszka bananki i twarozek:D i dwie par贸wki, ktore jadlam chyba z pol godziny, sorry, nie jad艂am, k膮sa艂am jedynkami i 艂ykalam prawie w calosci;P no i teraz troche roso艂ku, roso艂ek najlepiej wchodzi, bo nie trzeba nic gryzc) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 BloOndynka xDd Napisano Maj 15, 2010 mam 17 lat... za pare dni mam miec zakladany aparat. boje sie ze koledzy beda sie ze mnie smiac. poza tym pewnie przez pare dni bede seplenic i na wszystkich dookola pluc. (Nie ukrywam) jestem baardzo popularna osoba w szkole, i aparat moze wszystko zmienic... z drugiej strony mam troche krzywe z臋by, i wola艂abym aby sie to zmieni艂o. Najbardziej boj臋 sie opinii mojego chlopaka. On nie specjalnie lubi osoby ktore wed艂ug niego sie wyrozniaja, wyrozniaja- w tym sensie , ze nosza aparaty na zeby, gorsety, roznego koloru oprawki okularow itp. wiem, ze jezeli bede miala aparat ortodontyczny, to moze byc nieciekawie :( prosze o pomoc! BloOndynka xDd Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
klimciaaaaaa 0 Napisano Maj 15, 2010 dziewczyno! ciesz sie ze masz mozliwosc zalozenia aparatu teraz bo bedziesz miala wczesniej proste zeby (po co czekac?) a co do ludzi,lej na nich. powinni Ci zazdroscic, ze nosisz aparat i za 2 lata bedziesz miec piekny usmiech. po za tym aparaty s膮 podobno teraz w modzie;] a co do Twojego chlopaka, to jesli Cie kocha, to powinien Cie zrozumiec, ze to nie tylko dla siebie,ale tez dla niego nosisz ten aparat zeby byc pi臋kniejsz膮;];] Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agata94 Napisano Maj 15, 2010 Hej, zgadzam si臋 z osobami przede mn膮. Ja nosz臋 aparat od 3 lutego tego roku i co prawda zmienilo to w moim wygl膮dzie, ale wierzcie mi opinia ludzi mnie wcale nie obchodzi. Nawet za艂o偶y艂am sobie jaskrawe gumki, 偶eby by艂o wida膰 偶e mam go na z臋bach. Mam totalny zlew na ludzi, kt贸rzy pieprz膮 od rzeczy. M贸j wygl膮d-moja sprawa. I chyba lepiej, 偶e dbam o siebie ni偶 za kilkana艣cie lat moje dziecko mnie zapyta ,, mamo dlaczego masz takie dziwne z臋by?" I co mu powiem? Wi臋c apeluj臋 do wszystkich ,, zak艂adajcie!!! i to jak najszybciej!!!". A poprawa jest i to wielka!!!!!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
klimciaaaaaa 0 Napisano Maj 16, 2010 no, i to mi sie podoba;) takie podejscie, jak poprzedniczka... ludzie, to nie jest nic strasznego!;] Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 B艂eno xDd Napisano Maj 16, 2010 Heej.! Ja jeszcze nie by艂am u orto, bo najpierw musze wyleczyc wszystkie zeby. M贸j dentysta powiedzial ze na 80% bede nosic aparat... mam pare pytan i mam nadzieje ze ktos mi na nie odpowie: -czy przy zakladaniu aparatu bardzo boli? - czy jak orto ci zaklada aparat to mozesz sluchac muzy, ogladac film... itp.? -czy te separatory trzeba dlugo nosic? - czy u kazdego orto mozna zmieniac gumki co miesiac? - czy konieczne jest wyrywanie zebow? -czy na pocz膮tek (jezeli sie chce) mozna wybierac kolorowe gumki? -ile wy placiliscie za aparat czekam na odpowiedzi, i pozdrawiam :D bardzo mi na nich zalezy :P z gory wielkie dzieki Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agata94 Napisano Maj 16, 2010 Hej. Nie ma sprawy ch臋tnie odpowiem na wszelkie pytania: -czy przy zak艂adaniu aparatu bardzo boli? No wi臋c odpowiem, 偶e nie. Nieprzyjemne jest wciskanie pier艣cieni na tylne z臋by, ale 偶eby bola艂o to nie. Po prostu wysusza z臋by, nakleja klej, a p贸藕niej przyk艂ada zamki. P贸藕niej przeci膮gnie drut przez wszystkie z臋by, za艂o偶y gumki i po sprawie. (zak艂adanie oko艂o 2 godzin na obydwa 艂uki-g贸ra + d贸艂). - czy jak orto ci zak艂ada aparat to mo偶esz s艂ucha膰 muzy, ogl膮da膰 film... itp.? Z tego co mi wiadomo to mo偶na. Ja mia艂am telewizor w艂膮czony. :P -czy te separatory trzeba d艂ugo nosi膰? Ja i moi znajomi nosili艣my oko艂o tygodnia. - czy u ka偶dego orto mo偶na zmienia膰 gumki co miesi膮c? Zale偶y jaki masz aparat. Jak metalowy to tak, jak porcelanowy to nie wiem. Na ka偶dej wizycie mo偶na. :) - czy konieczne jest wyrywanie z臋b贸w? No wi臋c tak. Ja mia艂am wyrywane 4 z臋by, za du偶o nie bola艂o. I jest ok. Ale m贸j kolega nie mia艂 wyrywanych i teraz troch臋 cierpi, bo ma pi艂owane i w og贸le 艣rednio. Ale to musi ortodonta zdecydowa膰. -czy na pocz膮tek (je偶eli si臋 chce) mo偶na wybiera膰 kolorowe gumki? Raczej tak. Mi si臋 od razu zapyta艂a czy chce kolorowe gumki, czy raczej takie mniej widoczne. Powiedzia艂am, 偶e chc臋 kolorowe i mi za艂o偶y艂a. Jasnoniebieskie. :P P贸藕niej mia艂am r贸偶owe, p贸藕niej znowu niebieskie a teraz ciemne fioletowe. Dodam, 偶e nosz臋 aparat od 3 lutego :P -ile wy p艂acili艣cie za aparat? Ja za g贸r臋 i d贸艂 3000 z艂. + 150 z艂 艂uk podniebny-musz臋 go nosi膰, 偶eby mi si臋 g贸rne z臋by nie rozchodzi艂y. Ale nie wszyscy go musz膮 nosi膰, wi臋c bez obaw. Zreszt膮 nie jest taki z艂y. Jak co艣 to mo偶emy si臋 gg wymieni膰 i b臋dziemy pisa膰 na bie偶膮co. Mam nadziej臋, 偶e pomog艂am. Trzymaj si臋 : * Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agata94 Napisano Maj 16, 2010 Kurcze!!!!!! Napisa艂am odpowiedzi do kole偶anki powy偶ej i mi si臋 usun臋艂o. Ale ok napisz臋 jeszcze raz: -czy przy zak艂adaniu aparatu bardzo boli? Nie, nie boli wcale. Nieprzyjemne mo偶e by膰 wciskanie pier艣cieni na tylne z臋by, ale nie mo偶na tego nazwa膰 b贸lem. P贸藕niej wysuszaj膮 Ci z臋by, nak艂adaj膮 klej i naklejaj膮 zamki. Nast臋pnie po艂膮cz膮 wszystkie z臋by drutem, za艂o偶膮 gumki i gotowe (obydwa 艂uki oko艂o 2 godzin zak艂adania). - czy jak orto ci zak艂ada aparat to mo偶esz s艂ucha膰 muzy, ogl膮da膰 film... itp.? Raczej mo偶na. Jak mi zak艂adali to mia艂am w艂膮czony telewizor. :P -czy te separatory trzeba d艂ugo nosi膰? Nie. Tylko tydzie艅. - czy u ka偶dego orto mo偶e zmienia膰 gumki co miesi膮c? Zale偶y jaki masz aparat. Jak metalowy to tak, a jak porcelan臋 to ju偶 nie wiem. - czy konieczne jest wyrywanie z臋b贸w? To zale偶y od ortodonty. Ja mia艂am wyrywane 4 z臋by i przynajmniej mam miejsce, 偶eby si臋 przesun臋艂y, a m贸j kolega nie mia艂 i teraz ma problemy typu pi艂owanie z臋b贸w. Ale ka偶dy ma inny przypadek. :P -czy na pocz膮tek (je偶eli si臋 chce) mo偶na wybiera膰 kolorowe gumki? Mo偶na. Mnie si臋 orto zapyta艂a czy chc臋 mie膰 kolorowe gumki, czy wol臋 mniej widoczne. Ja od razu powiedzia艂am, 偶e kolorowe! Na pocz膮tku mia艂am jaskrawoniebieskie, p贸藕niej r贸偶owe, zn贸w niebieskie, a teraz mam ciemnofioletowe. Dodam, 偶e aparat mam od 3 lutego. Szalej z kolorowymi! -ile wy p艂acili艣cie za aparat? Ja za metal za g贸r臋 i d贸艂 3000 z艂 + 150 z艂 za 艂uk podniebny. Musz臋 go nosi膰, na g贸rze, 偶eby mi si臋 z臋by nie rozsuwa艂y. I wizyta ci miesi膮c oko艂o 80 z艂. Mam nadziej臋, 偶e pomog艂am. Jak chcesz to podaj gg i b臋d臋 Ci臋 informowa膰 na bie偶膮co. Pozdrawiam i trzymaj si臋. Nie p臋kaj! :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agata94 Napisano Maj 16, 2010 Jednak si臋 nie usun臋lo i musia艂am dwa razy napisa膰! Hehe ....... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aspiryyna Napisano Maj 16, 2010 Mam sk膮czone 28 lat i kilkunastu dni nosz臋 aparat In Ovation C, jest prawie niewidoczny, bez gumek tj, samoligaturuj膮cy. Jestem bardzo zadowolona, samo nak艂adanie trwalo 40 minut (g贸ra i d贸艂), nie ma pierscieni na trzonowcach, tylko same zamki. Przed wizyt膮 musia艂am wyrwa膰 jednego z臋ba, ale nic a nic nie bolalo. Wizyty mam zaplanowane co 2 miesi膮ce. Wad膮 jest koszt: ok.2600 z艂/jeden 艂uk. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 py艣艣艣 Napisano Maj 17, 2010 witam wszystkich noszacych aparaty:)), ja aparat nosze od ponad p贸艂 roku na g贸rze i nieca艂e 3 miesi膮ce na dole ale efekty szczeg贸lnie na dole sa spektakularne, jednym s艂owem na dole mia艂am "co drugi wyst膮p" a po miesiacu noszenia uszeregowa艂y sie:) martwi mnie tylko jedna rzecz, dotychczas mialam wymieniany jeden 艂uk i p艂aci艂am za wizyte 150 z艂 ostatnio mia艂am wymieniane tylko ligaturki i co prawda przeklejany zamek na zabku ale tez placi艂am 150 z艂otych a ortodontka powiedzia艂a mi ze wymiana 艂uku kosztuje 150 z艂otych wiec spodziewam sie ze jezeli bede mia艂a wymieniane 2 艂uki to za wizty臋 bed臋 musia艂a zap艂acic az 300 z艂otych,uwazam ze to za duzo ale nie wiem czy dobrze zrozumia艂am, dodam 偶e aparat zak艂ada艂am w klinice stomatologicznej um w Lublinie i gdyby kto艣 mia艂 wiedze dotycz膮ca tej w艂asnie kliniki to prosze o pomoc, bo jako艣 g艂upio mi zapytac ortodontke, tym bardziej ze to nie ona jest szefowa i ona nie decyduje o cenach ale wydaje m sie ze gdybym mi艂a tak p艂acic to jednak to przesada patrzac po cennikach innych gabinet贸w.... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 B艂eno xDd Napisano Maj 17, 2010 Agata94 ... no to sie mozemy wymieni膰 gg... i dzieki za odpowiedzi :) bardzo pomoglas.. ^^ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 B艂eno xDd Napisano Maj 18, 2010 noo.. Agata94 ... to podaj to do cb napisze na gg. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pati 28 Napisano Maj 18, 2010 Hejka!Ja w艂a艣nie od dzisiaj nosz臋 aparat na z臋by:)S膮 to plastikowe prze偶roczyste szyny na g贸rn膮 i doln膮 szcz臋ke...metoda nazywa si臋 INVISALIGN.Wymienia si臋 je co 2 tygodnie.Ja mam bardzo skrzywione g贸rne z臋by...tzn dw贸jki mi bardzo wystaj膮 do przodu...wygl膮da to okropnie...strasznie wsydz臋 si臋 u艣miecha膰:(No i wko艅cu zdecydowa艂am si臋 na aparat....szkoda tylko 偶e tak p贸偶no. Ortodonta powiedzia艂 mi 偶e moje leczenie potrwa 15 miesi臋cy tzn.g贸rna szcz臋ka 15 a dolna tylko 8:) pierwsze szyny dosta艂am dzi艣...troszk臋 ci臋偶ko si臋 je zak艂ada i zdejmuje ale orto powiedzia艂 偶e to dlatego 偶e te dw贸jki s膮 tak bardzo wysuni臋te...i 偶e to te偶 kwestia wprawy:)troch臋 mi dziwnie w buzi ale i tak my艣la艂m 偶e b臋dzie gorzej...czuj臋 troch臋 ucisk na z臋by ale da si臋 wytrzyma膰....no i bardzo mi sucho w buzi....musz臋 pi膰 ca艂y czas wod臋...ale mam nadziej臋 偶e to minie:) tak czy siak jestem bardzo zadowolona 偶e wko艅cu zacz臋艂am:) powodzenia i wytrwa艂o艣ci dla wszystkich APARAT脫W I APARATEK:))) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 puszusianka Napisano Maj 19, 2010 Witajcie! zamierzam zalozyc staly aparat ortodontyczny, taki ceramiczny. Interesuje mnie czy lepiej szukac ortodonty publicznie czy prywatnie. Wiadomo ze w publicznym zakladzie tez bede musiala placic ale chodzi mi teraz o ceny, moze w publicznych zakladach jest to taniej, wiadomo prywaciarze sie ceni膮. Powiedzcie mi tez gdzie w Rzeszowie mozna zalozyc taki aparat i za jaka cene? dzieki za odpowiedzi.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Dziara86 0 Napisano Maj 19, 2010 Witam serdecznie podejmuj臋 leczenie orto we Wrocku w dobrej klinice, a jestem ze Strzelec Opolskich, czy kto艣 z opolszczyzny chcia艂by zabiera膰 si臋 ze mn膮? Pozdrawiam m贸j nr gg 6052194 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Stara aparatka Napisano Maj 20, 2010 Hej, ja nosz臋 aparat Innovation C od miesi膮ca. Nie ma 偶adnych pier艣cieni, tylko na sz贸stkach mam takie jakby mocniejsze zamki i tyle. Mia艂am obiekcje, bo hjestem sporo po trzydziestce ;-P, ale teraz juz mi to wisi. Jestem zadowolona, nic nie bola艂o. Wizyty co 6 tygodni, nie ma 偶adnych gumek. Aparacik jest estetyczny. Nic mnie nie bola艂o zak艂膮danie, ani potem. Jedynie co, jak si臋 zapomn臋 i co艣 nagryz臋, to mnie potem troch臋 boli. Ale generalnie - jem wszystko.Nie mam du偶ej wady - orto powiedzia艂, ze leczenie potrwa do 1,5 roku. Niestety, koszt jednego 艂uku Innovation C - 3 tys...Na razie nie 偶a艂uj臋! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 poziomek1984 Napisano Maj 21, 2010 Hej Czy mo偶e mi ktos powiedziec po jakim czasie od wyrwania z臋b贸w zak艂ada sie aparat? Jak dzi膮s艂a sie wygoja czy od razu? Jak to wyglada? Ile mniej wiecej dzias艂a sie beda goi膰? Bardzo prosze o odpowied藕. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 maa艂a ;- DD Napisano Maj 22, 2010 ja nosz臋 aparat i jestem zadowolona ;p __________________________ Wchod藕cie, spoko stronka ; ] http://Agusik.gliteruje.pl To m贸j spos贸b na sp臋dzanie wolnego czasu , sprawd藕cie sami .xdd ; -** Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
klimciaaaaaa 0 Napisano Maj 22, 2010 poziomek1984, mi wyrwali 7.05 dwie osemki na dole, a w kolejny piatek 14.05 zalozyli mi aparat Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agata94 Napisano Maj 24, 2010 No ju偶 daj臋 gg. Napisz koniecznie :P 6405895 :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Anka08 Napisano Maj 25, 2010 Witam wszystkich! Ja nosze aparat od wczoraj, g贸ra i d贸艂 3,5tys. zak艂adanie nie bola艂o, gorzej by艂o z gumkami separacyjnymi za艂o偶onymi tydzie艅 temu masakra to by艂 koszmar my艣la艂am 偶e zwariuje! strasznie mnie z臋by bola艂y i dzi膮s艂a, nie mog艂am spa膰, w ko艅cy jedn膮 wyd艂uba艂am( czego robi膰 nie wolno) ale niewiele pomog艂o bo gumek jest 8, no ale jako艣 to prze偶y艂am, teraz mam aparacik i jeszcze mnie z臋by nie bol膮... znajomi mnie jeszcze nie widzieli ale my艣le 偶e je艣li b臋d膮 si臋 艣mia膰 to ja razem z nimi :D pozdrowionka dla wszystkich!! :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
iza.p 0 Napisano Maj 25, 2010 Ja w艂a艣nie zdj臋艂am g贸rny 艂uk i wcale nie jestem zadowolona .Chocia偶 mam ju偶 dobry zgryz to mam asymetrie jedynek przez brak tr贸jki (lewa jedynka jest przesuni臋t膮 w lewo) nie wyros艂a mi jedna trojka po lewej stronie ( by艂a w dzi膮艣le ) ,musia艂am jecha膰 usuwa膰 z臋ba a ortodontka stwierdzi艂a ,ze jak chce mie膰 idealne z臋by to musia艂abym usuwa膰 jeszcze 3 z臋by ( wszystkie pozosta艂e trojki) .W ko艅cu stwierdzi艂a,偶e tego nie zrobi bo mi szczeka p贸jdzie do tylu i m贸j nos jeszcze bardziej si臋 wyd艂u偶y.Oczywi艣cie by艂o pi艂owanie z臋b贸w ale to nic prawie nie da艂o .Do idealnej symetrii brakuje mi 3 mm.Jak dla mnie to du偶o ,tym bardziej ,ze szeroko si臋 u艣miecham i wida膰 to i to bardzo chocia偶 ortodontka zapewnia艂a mnie ,偶e 90% ludzi tego nie zauwa偶a ale w moim przypadku jest inaczej. Aparat mia艂am nosi膰 2 lata, by艂y 3.Dolny 艂uk idzie tragicznie , moja tr贸jka nie chce si臋 艣ci膮gn膮膰 Oto ca艂a moja historia z moimi z臋bami .Jestem tylko ciekawa ile jeszcze b臋d臋 nosi艂a na dole ;f Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Agusia292929 0 Napisano Maj 25, 2010 Witam wszystkich:) Prosi艂abym kogo艣 偶yczliwego o podanie jakiego艣 namiaru na dobrego, sprawdzonego ortodont臋 w okolicy Sosnowca, D膮browy G贸rniczej. B臋d臋 bardzo wdzi臋czna za szybk膮 odpowied藕. Pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niewiemniewiemnic Napisano Maj 25, 2010 My艣l臋, 偶e wa偶ne, 偶eby znale藕膰 dobrego orto, kt贸ry leczenie dobierze indywidualnie, albo nawet odradzi (ale to tylko moje zdanie), bo by膰 mo偶e nie nadaje si臋 do ka偶dych z臋b贸w. Z tego co wiem z w艂asnych minus贸w, po zako艅czeniu leczenia, to mo偶e by膰: 1. Starte szkliwo przy zdejmowaniu aparatu 2. W aparacie dzia艂aj膮 si艂y na z臋by, je艣艂i z臋by maj膮 du偶e ubytki, s膮 s艂abe itp, to mo偶e im to zaszkodzi膰, mog膮 szybciej sta膰 si臋 martwe itp. 3. Je艣li ortodonta nie jest tak dobry jak powinien/co艣 mu nie wyjdzie/si艂a wy偶sza wyst膮pi - mog膮 si臋 zacz膮膰 problemy ze stawami 偶uchwowymi, z kr膮偶kiem, w tym stawie, kt贸ry si臋 nie powinien przemieszcza膰 a po leczeniu mo偶e zacz膮膰. Gdybym to wszystko wiedzia艂a "przed", to wcale nie jestem pewna, 偶ebym to zrobi艂a, zw艂aszcza, 偶e estetycznie mo偶e nie by艂o super, ale i te偶 nie jako艣 藕le czy ra偶膮co, raczej przeci臋tnie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach