Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no white stuff

Dieta warzywno owocowa PRZEPISY

Polecane posty

Gość no white stuff

Topik w ktorym dzielimy sie sprawdzonymi przepisami. Dzieki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Surowka z kiszonej kapusty z pieprzem ziolowym 1 garsc lekko odcisnietej kiszonej kapusty 1 srednia cebula pokrojona w drobna kostke 1 marchewka starta na najdrobniejszych oczkach 1 slodkie jablko starte na grubych oczkach 1 lyzeczka pieprzu ziolowego ew sol do smaku. Skladniki wymieszac I doprawic do smaku. Pieprz nadaje tej surowce bardzo charakterystyczny smak. Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podbijam topic zeby bylo latwiej znalezc :-) ZUPA POMIDOROWO-MARCHEWKOWA 1 duza cebula 1-2 duze marchewki (w zaleznosci jak slodka zupe chcemy) 2 zabki czosnku 2 puszki pomidorow sol, pieprz, domowa vegeta do smaku swieza bazylia lub ulubione ziola Cebule pokroic w kostke I poddusic na patelni beztluszowej ew dodajac troche wody. Dodac pokrojona w plastry marchewke plus wcisnac czosnek. Posolic I dodac troche vegety, zalac woda tak zeby ledwo przykryla warzywa I dusic az marchewka bedzie miekka. Potem do blendera kielichowego wrzucic uduszone warzywa I dodac 2 puszki pomidorow. Zmiksowac I dolac wody do uzyskania preferowanej konsystencji. Wlac spowrotem do garnka I zagotowac. Doprawic do smaku. Swietnie smakuje ze swieza, posiekana bazylia. Dodam ze powyzszy przepis mozna wykorzystac do zrobienia sosu napolitanskiego. SOS NAPOLITANSKI 2 cebule 3-4 zabki czosnku 2 puszki pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorowego sol, pieprz I domowa vegeta do smaku bazylia plus mieszanka ziol wloskich Cebule kroimy w kostke, 1 cebule drobniutko a druga w gruba kostke, ok 1,5cmx1,5cm. Dusimy chwile z przecisnietym czosnkiem po czym dodajemy sol I vegete, pomidorowy z puszki (jesli sa cale to kroimy w kostke) oraz koncentrat I dusimy ok 30 - 40 min pod przykryciem. Na koniec dodajemy ziola I bazylie I przyprawiamy do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
witaj :) czytałam Wasz temat o w-o czy to jest dieta dr Dąbrowskiej czy jakaś inna? a masz może jakieś przepisy na dania na ciepło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sos napolitanski mozna uzyc min do 'spaghettti' zrobionego z: - surowej marchewki, potraktowanej obieraczka do warzyw - duszonej cebulki pokrojonej w polksiezyce - duszonej cukinii pokrojonej w dlugie plastry Mozna tez polac tym sosem kalafior lub brokuly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak to jest dieta Dr Dabrowskiej. Ja jestem poczatkujaca ale lubie kombinowac z przepisami. Jednak jesli wrzuce przepis z niedozwolonym produktem to prosze mnie poprawic bo dopiero sie ucze. Sos napolitanski mozna uzyc min do 'spaghettti' zrobionego z: - surowej marchewki, potraktowanej obieraczka do warzyw - duszonej cebulki pokrojonej w polksiezyce - duszonej cukinii pokrojonej w dlugie plastry Mozna tez polac tym sosem kalafior lub brokuly.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak to jest dieta Dr Dabrowskiej. Ja jestem poczatkujaca ale lubie kombinowac z przepisami wiec pomyslalam moze komus sie przydadza. Jednak jesli wrzuce przepis z niedozwolonym produktem to prosze mnie poprawic bo dopiero sie ucze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość manioni
leczo z cukinii 3 cukinie 1 zielona papryka 1 czerwona papryka pol cebuli (badz wiecej, jak kto lubi) 2 marchewki ziola 1 puszka pomidorow (w calosci) cukinie i papryki pokroic w wieksze kostki, marchewki w plastry (ale jak kto woli) najpierw w garnku, na malej ilosci wody "podsmazamy" cebule.dodajemy ziola (osobiscie uzywam "czybrycy" - mix ziol, dostepny w sklepach zielarskich/ zdrowa zywnoscia), potem wrzucamy reszte warzyw. dolewamy wody, by sie nie przypalalo. podduszamy na mniejszym ogniu, czasem mieszamy. dodac tez nieco soli, pieprzu, by nie bylo mdle. na koniec dodac pomidory z puszki. calosc wymieszac i jeszcze troszke poddusic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bejse
Moje leczo : Właściwie to przepis na leczo jest banalny. Kroję 4-5 różnokolorowe papryki, 3 małe cukinie do tego dodaję pokrojone w piórka większe cebule. Wrzucam do garnka wszytsko razem, podlewam wodą i duszę aż wszystko zmięknie. Podczas gotowania dodaję albo całe dojrzałe pomidory (bez skórki) albo domowy przecier pomidorowy i oczywiście doprawiam. Jeśli chodzi o doprawianie to już własna inwencja twórcza Najczęściej jest to odrobina soli, świeża chilli (oczywiście nie za dużo) pieprz i papryka słodka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bejse
Surówka z buraka buraki, ogórki kiszone, cebulka, ząbek czosnku, jabłko, sól, pieprz, sok z cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FankaZdrowia
SORBET JABŁKOWO-MIĘTOWY 3 jabłka garść świeżej mięty kawałek wanilii Jabłka (nie obieram ze skórek, ale jeśli kogoś to razi to może obrać) pokroić w kostkę, poddusić w garnku, kiedy zmiękną dorzucić posiekaną miętę i ziarenka wanilii. Pogotować jeszcze chwilkę, potem potraktować blenderem, do pojemniczków, do zamrażalnika i gotowe. SORBET JABŁKOWO-GREJPFRUTOWY 3 jabłka 1 grejpfrut Jabłka przygotować, jak w powyższym przepisie. Grejpfruty obrać i podzielić na cząstki. Podduszone jabłka i surowego grejpfruta do blendera, potem rozlać do pojemniczków, do zamrażalnika i gotowe. SORBET JABŁKOWO-CYTRYNOWO-IMBIROWY 3 jabłka sok z jednej cytryny kawałek obranego imbiru Jabłka poddusić wraz z sokiem z cytryny i potartym imbirem, do blendera, do pojemniczków, do zamrażalnika. To wersja najbardziej, że tak powiem - wytrawna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FankaZdrowia
SOS Z WARZYW 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1/3 kalafiora Wszystko upiec, zmiksować na gładko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość runnerka
DUSZONY EKSPRESOWY SZPINAK: (2 spore porcje) składniki: -1opakowanie szpinaku -1 pomidor (w kostkę) -ok 30g pora (zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić) -ok 20g szczypioru (drobno pokroić) -kilka kropel cytryny . Szpinak rozmrozić w mikrofali ok 3 minuty (chyba, że dysponujesz czasem, to można naturalnie), warzywa pokroić, wszystko na suchą patelnię, poddusić, doprawić solą i kilkoma kroplami cytryny. Smacznego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fanka - co to znaczy upiec? W piekarniku? W ilu stopniach? W czym? Troche mało szczegółów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tyaness
a jak zrobić zupę jarzynową? Gdzieś widziałam przepis i nagle zniknął

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bejse
Pieczemy w folli aluminiowej , w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym zawsze musi byc dodane troche wody. ja tak robie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Super,że powstał taki topik...;-)mnie też interesują różne przepisy,wiec zawsze można coś ciekawego podpatrzeć od koleżanek;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FankaZdrowia
Napisałam wczoraj szczegółowy przepis na ten sos z pieczonych warzyw, ale wciąż mi jako spam go wyrzucało, to się rozdrażniłam i go skróciłam maksymalnie :). Warzywa piekę też w rękawie foliowym, ale bez rękawa też - wtedy uzyskuję bardziej przesuszone. BURACZKI FASZEROWANE buraczki gotuję w całości, potem obieram, wybieram środek łyżką, do wydrążonego buraczka wkładam podduszoną ze szpinakiem cebulkę, ale można władować co tam lubicie i na co dieta pozwala - potarte jabłko, marchew, pietruszkę ... . Do piekarnika na 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bejse
Mała notka odnośnie wody do picia. Wodę mineralna powinno się pić tylko do 3 miesięcy i należy zrobić przerwę. Woda najbardziej zbliżona do wody strukturalnej naszego organizmu.... .... wodę należy przegotować , ostudzić i zamrozić. Następnie odmrozić i pić :) Jest o wiele smaczniejsza ja tak robie juz od wrzesnia 2013 roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BIGOS Z KAPUSTY PEKINSKIEJ (wyszperany na necie ale jeszcze nie wyprobowany) Skladniki I proporcje nie byly podane wiec sama wydedukowalam z przepisu ale jesli cos pominelam to przepraszam. 1 cebula 1 marchewka 1 por pol selera 1 duza pekinska lub 2 mniejsze 1 puszka pomidorow sos sojowy (do smaku o ile mozna na diecie WO bo nie wiem) sol I pieprz Przyprawy: bazylia, tymianek, majeranek, kurkuma, curry, kolendra, kminek - po jednej lyzeczce Na podgrzana patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę i pokrojoną w słupki marchewkę, dusimy z niewielka iloscia wody. Dodajemy pokrojonego pora i połowę selera, garść ziaren kolendry I pieprz Solimy Wrzucamy łyżeczkę bazylii I lyzeczke tymianku Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut i wrzucamy: Pokrojoną kapustę pekińską Sos sojowy Pomidory z puszki 1 lyzeczke majeranku Dusimy ok. 5 minut I dodajemy: 1 łyżeczke mielonego kminku 1 lyzeczke curry (ok. łyżeczki) 1 lyzeczke kurkumy Dusimy jeszcze do 5 minut i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EwelinaWO
CZERWONA KAPUSTA: Kapustę dokładnie umyj i usuń zwiędnięte liście, następnie pokrój na plastry ok 1,5 cm. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok 45 minut w temp. 175 st. z termoobiegiem. Po tym czasie pokrój w cieniutkie plasterki 1 ząbek czosnku (1 ząbek na jeden płat kapusty), oraz przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja zrezygnowałam z soli i pieprzu. Użyłam majeranku, kminku i natki pietruszki. Zapiekaj krótka chwilę i gotowe. Po zakończeniu diety płaty kapusty należy polać oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, lub czym chcemy. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EwelinaWO
SAŁATKA BROKUŁOWO-PAPRYKOWA: Brokuła podziel na małe różyczki i gotuj na parze przez 10 minut. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i podsmaż na suchej patelni, dodaj brokuła i smaż razem 3 minuty. Dodaj cebulę i paprykę pokrojone w paski i duś pod przykryciem 5 minut. Posyp kiełkami lucerny lub rzodkiewki i skrop sokiem z cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EwelinaWO
GOŁĄBKI WARZYWNE: Główkę kapusty włoskiej obgotuj we wrzątku. Oderwij większe liście. Obierz jedną marchewkę i kawałek selera, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i duś na suchej patelni pod przykryciem do miękkości (ewentualnie można podlać odrobiną wody). Pod koniec duszenia dodaj łyżkę przecieru pomidorowego oraz łyżeczkę tymianku i łyżeczkę majeranku. Wymieszaj farsz i nałóż na sparzone liście kapusty. Zawiń. Gołąbki duś na patelni lub w piekarniku do momentu, aż kapusta nie zmięknie. Przed podaniem polej sosem pomidorowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agusia_l
A tu przepisy na surówki, zaczerpnięte z internetu, ale na naszą dietę w sam raz: SURÓWKA: seler naciowy - 2 łodygi grapefruit czerwony -1 papryka żółta jabłko Pokroić wszystkie składniki, polać sokiem z cytryny, dodać zioła prowansalskie i sól SURÓWKA: ogórki kiszone - 2,3 pomidor jabłko, cebula Wszystko pokroić i wymieszać, doprawić ziołami. PAPRYKA FASZEROWANA Połówki czerwonej papryki posypać ziołami i solą, nałożyć do nich podgotowane wcześniej różyczki brokuła i pomidor pokrojony w kostkę. Zapiekać w piekarniku ok. 15 min. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KUSKUS Z KALAFIORA (przepis pochodzi z bloga jadlonomia) Składniki: 1 kalafior 4 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej kolendry, lub większa ilość posiekanej pietruszki 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki chili 1/8 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu sol W wersji pelnej czyli na etapie zdrowego zywienia mozna dodac: 1/2 szklanki migdałów, uprażonych na suchej patelni i posiekanych na mniejsze kawałki 2 łyżki rodzynek, przekrojonych na pół 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kalafiora podzielić na kilka dużych kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut. Po upływie tego czasu kawałki kalafiora przewrócić i piec jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia uważać, żeby kalafior nie zaczął się przypalać i w razie potrzeby przewrócić go więcej razy. Upieczonego kalafiora wyjąć i chwilę ostudzić. Kalafiora zetrzeć na małych oczkach tarki, zajmuje to bardzo mało czasu, ponieważ miękki kalafior łatwo poddaje się działaniom tarki. Następnie rozdrobnionego kalafiora umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Odłożyć do lodówki na przynajmniej godzinę, następnie jeść od razu albo spakować jako drugie śniadanie do pracy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Salsa_on2
Ogorkowa z cukinia (pomysl na cukinie zaczerpniety na gownym watku na Kafe, wyprobowalam i rewelacja!) ogorki kiszone cebula lub por marchewka seler pietruszka cukinia koperek Warzywa pokrioc w kostke ugotowac, dodac listek laurowy, ziele angielskie, posolic, popieprzyc. Ogorki kiszone zmiksowac w blenderze (to daje fajna konsystencje zupie, nie jest wodnista), dodac do ugotowanych warzyw, zagotowac, dodac posiekany koperek. Mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZIELONE VEGE TORTILLE 2 cebule pokrojone w paski 2-3 papryki pokrojone w paski (najlepiej czerwona & zolta) 2 zabki czosnku przecisniete przez praske przyprawy: po pol lyzeczki slodkiej papryki, majeranku, oregano I kminu rzymskiego lub gotowa przyprawa Cajun lub Fajita sol do smaku Do podania: kilka duzych lisci salaty do podania -najlepsza jest rzymska surowka z pomidora z cebulka Warzywa udusic na niewielkiej ilosci wody z dodatkiem przypraw. W zaleznosci od upodobania mozecie udusic na miekko lub poltwardo. Cieple warzywa zawijac w liscie salaty I zajadac, mozna podac z surowka z pomidora a ja czasem poprostu dorzucam osemki pomidora na duszone warzywa I zawijam. Smacznego! PS. Porcje przypraw sa orientacyjne, mozna zwiekszyc lub zmniejszyc w zaleznosci od upodobania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BIGOS Z CUKINIA WG MOJEJ MAMY 2 srednie cukinie 1 duza glowka zielonej kapusty 1 zielona paprika (mozna pominac) 1 cebula 1 maly por (wlacznie z zielona czescia a nawet sama zielona czesc z duzego pora wystarczy) koperek, natka pietruszki I natka selera naciowego (z braku naciowego mozna uzyc 1-2 lodygi zielonego selera) przyprawy: sol, pieprz, domowa wegeta plus koniecznie - nasiona kminku w ilosci wg uznania - ja daje min 1 lyzeczke. 1-2 lyzeczki koncentratu pomidorowego lub 1-2 swieze srednie pomidory Cukinie pokroic w kostke I udusic z cebulka I czosnkiem w niewielkiej ilosci wody. Dodac papryke, poszatkowana kapuste, pora I selera (jesli uzywamy lodygi) oraz suche przyprawy (poza natka I koperkiem). Dusic do miekkosci. Jesli dajemy swieze pomidory to nalezy je obrac ze skorki, pokroic w kostke i dodac razem z kapusta. Jesli uzywamy koncentratu to nalezy go dodac pod koniec gotowania. Jak kapusta bedzie juz miekka, dodac posiekana zielenine I ew jeszcze doprawic do smaku. PS. W oryginalnym przepisie jest oczywiscie olej do podsmazenia cebulki I cukinii oraz kielbasa lub rozdrobnione mieso z gotowanego kurczaka lub zeberek :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×