Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Brega

Była Jugosławia.

Polecane posty

Gość made in america
filmy made in USA - no comments :o

Ech, Pustelnikiem to chyba jednak nie jesteś, skoro na pięć lat. Hmm...no to może nie tłumacz tego \"zaczarowanego\" wiersza(?)...Pozdrav :-)

Gość pustelnik
Oczy twoje widzę wszędzie, Oczy twoje mnie całują, Z dali, z dali mnie miłują, Z dali, z dali mnie żałują,

Zdravo svima! :-D OOoo...widzę,że kącik poetycki przy okazji powstaje...;-) Popieram, czemu nie...Ljubav je sve, da li ne? :-) Poljupci :-)

Gość a ja ..
.. gratuluje Sebii i Czarnogórze otwarcia rozmów stowarzyszeniowych z UE ;) \"Komisarz UE ds. rozszerzenia Olli Rehn otworzył oficjalnie w poniedziałek, podczas wizyty w Belgradzie, negocjacje stowarzyszeniowe z Serbią i Czarnogórą (SCG). Zgodę na rozpoczęcie z Belgradem rozmów w sprawie Układu o Stabilizacji i Stowarzyszeniu, który jest warunkiem późniejszych rokowań członkowskich z Unią Europejska, wydali 3 października unijni ministrowie spraw zagranicznych na spotkaniu w Luksemburgu, odnotowując z zadowoleniem postęp reform w SCG.\"

jestem tego pewien , ze Serbowie to madry Narod i tak warunki ustala z UE , ze beda korzystne dla nich i dla przyszlych pokolen.mam nadzieje , ze tam rzadza Serbowie patrioci .....pozdrav.

wlasnie ogladam top liste Balkanmedia . ciekawa kapela Van Gogh - utwor : Pupak . powstali w 1996 a zadebiutowali w belgradzkim klubie SKC ciekawy jest jeszcze Bajaga widzialem teledysk do utworu \"Ruża Vetrova\" no i poczciwe Bijelo Dugme \" - Za Esmu. poza tym duzo nasladownictwa zachodniej tandety. a szkoda.

mea culpa mea culpa nie było mnie tu sto lat... ale jak pojechałam do szkoły do odcięło mnie od neta. A więc nowy rok nauki serbskiego zacząl się pozytywnie...mam praktyczną nauke z Serbem (poł Polakiem, ale totalnym serbofilem:-), wszystko co serbskie piękne i najlepsze...), jest świetnie, \"zamęcza\" nas cyrylica i jest na prawde pięknie, niestety nadal na Bałkanach nie byłam....:-( kumpele siedzialay tam całe wakacje, oszzz jak mnie zjadała zazdrość... moj pan- Serb organizuje wycieczkę pod koniec stycznia do Czarnogóry, i znowu mnie nosi, ale wiem że jak pooszczędzam jeszcze troche to w wakacje będę siedzieć tam dłużej :-))) dlatego zacisnę zęby i posłucham tylko jak tam pięknie. A! i jeszcze ostatnio (chyba ze dwa tygodnie temu) był w Toruniu serbski pisarz Milorad Pavić( autor ksiazki "Słownik chazarski"- świetny, uwielbiany, przez niektórych traktowany jak Biblia...) wydał nową ksiązkę w naszym pięknym kraju na co trzeba zwrócic uwage bo nieczęsto się to zdarza, ksiązka jest slicznie wydana, wypadł mi teraz tytuł ale coś z lustrem i ma część dla dziewczynek i chłopców po odwróceniu na drugą strone...na prawde cudnie wydana. A! i jeszcze jedno ale tu nie mam potwierdzonych danych od 23-25 listopada w Toruniu na uniwerku będą \"dni bałkańskie\" piątek będzie najprawdopodobniej dniem albańskim...niestety nic więcej nie moge powiedzieć bo nie wiem:-( no...to tyle rozpisałam sie...uciekam...miło tu u Was i tak poetycko i jesiennie się zrobilo....

Zdravo svima :-) Alamich-------> poszukałam w necie, jednak uniwersytet w Toruniu milczy o imprezie...Można się jednak skontaktować z opiekunem Koła Miłośników Bałkanów(organizatorzy jak sądzę)Milanem Duskov---albo poczekać na info...Pojechałabym...:-) Pavić--\"Kolorowy chleb-niewidzialne lustro\" :-)

si! to te knigi....ładnie wydane nie? ja wiem że sie strasznie podniecam....właśnie wyporzyczylam sobie \"Wybacz mi Serbio!\" i niedługo zasiąde :-) co do tych dni w toruniu, to ja juz sama nic do licha nie wiem... raz tak raz siak aaaa dziś sie dowiedziłam że 21 listopada ma być dzień serbski ejkum kejkum....zakręciłam się. no! to prawda jakoś tam milczą o tym ale moja koleżanka ma kontakt z panem Duskovem bede naciskać zeby wierciła mu dziure w brzuchu! jak sie dowiem czegoś konkretnie dam znać...

to znowu ja...mam juz plan dni bałkańskich w Toruniu. Prosze bardzo jakby ktoś chciał sie wybrać albo co : 21.11 – dzień serbskispotkanie z JE Ambasadorem Serbii i Czarnogóry, panem Remizem Biciem,wykład dr Gordany Djurdjev (UWr) o filmie serbskim i jugosłowiańskim,występ chóru ‘Bałkany śpiewają’projekcja filmu serbskiego 22.11 – dzień bułgarskispotkanie studentów filologii słowiańskiej i bałkańskiej UMK ze studentami Kolegium z Gniezna; okrągły stół na temat współpracy,projekcja filmu bułgarskiego 23.11 – gościmy kolegów z Ośrodka Studiów Wschodnich (Warszawa),wykład Adama Balcera ‘Turcy na Bałkanach’,wykład Rigelsa Halili ‘Kanun Leka Dukagjini’,film albański 24.11 – wykłady dr Grażyny Szwat-Gyłybowej (UW),mity bałkańskie,polityka kulturalna Ludmiły Żiwkowej 25.11 – podważamy hipotezę iliryjską o pochodzeniu Albańczyków,stanowisko historyka – prof. dr hab. Kazimierz Ilski (UAM),stanowisko językoznawcy – dr hab. Krzysztof Wilczak (UŁ) spotkania odbędą się w Domu Muz przy ulicy Podmurnej 1/3 na Starym Mieścienumer telefonu (056) 621 05 81, www.dommuz.pl. to je sve,

hvala Alamich :-)onda-poniedzialek w TOruniu...:-)pozdrav

vitaj-joviku-z-nowa-stopka!:-)jedziesz ze mna do Torunia? ;-)

Vatra!!!!! Na pierniczki???? Żartowałam :-D Jaasneeeeeee...

znowu wkleje to samo, tylko teraz z godzinami, bo dostałam a ich brak mógłby być pewnym utrudnieniem... przepraszam że się powtarzam Poniedziałek, 21.XI – Dzień serbski godz. 12 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - spotkanie z JE Ambasadorem Serbii i Czarnogóry, panem Ramizem Bašiciem i attaché kulturalnym panem Nikolą Zurovcem - wykład dr Gordany Djurdjev (Uniwersytet Wrocławski) o serbskim i jugosłowiańskim filmie godz. 16 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - projekcja filmu serbskiego „Skupljači perja“ Wtorek, 22.XI – Filmowe Bałkany godz. 12 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - projekcja filmu serbskiego „Zona Zamfirova“ godz. 14 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - projekcja filmu bułgarskiego „Kozi róg“ - promocja „Kuriera Bałkańskiego“ Środa, 23.XI – Gościmy kolegów z ośrodka studiów wschodnich godz. 13 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - wykład Adama Balcera „Turcy na Bałkanach“ godz. 14 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - wykład Rigelsa Halili „ Kanun Leka Dukagjini“ godz. 16 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - projekcja filmu macedońskiego „Prašina” czwartek, 24.XI – Poznajemy kulturę Bałkanów godz. 10 (IFS, ul. Podmurna 9/11, s. 1) - wykład dr Grażyny Szwat-Gyłybowej (Uniwersytet Warszawski) „Mity bałkańskie“ - wykład prof. Nikolaja Aretova (Instytut Literatury BAN) – „Mity bułgarskie“ (wykład w języku bułgarskim) godz. 13 (IFS, ul. Podmurna 9/11, s. 1) - wykład dr Grażyny Szwat-Gyłybowej (Uniwersytet Warszawski) – „Polityka kulturalna Ludmiły Żiwkowej“ Piątek, 25.XI – Podważamy hipotezę iliryjską o pochodzeniu Albańczyków godz. 11 (Dom Muz, ul. Podmurna 1) - stanowisko historyka – prof. Kazimierz Ilski (UAM) - stanowisko językoznawcy – dr hab. Krzysztof Witczak (UŁ) no... to teraz juz obiecuje że nie będę Wam wciskać tego planu po raz trzeci. uciekam papa

ech,wlasciwie,to warto byloby caly tydzien w Toruniu spedzic... alamich, w tej rozszerzonej wersji(hvala:-))nie ma wystepu choru w pn.-pominelas przypadkiem, czy zrezygnowali? pozdraviam wielbicieli klimatu Zony Zamfirovej :-)

Gość lallalla
przepraszam jesli napisze cos nie na temat ale nie czytałam wszystkich poprzednich postów. Ja byłam 3 lata temu w Macedonii na wakacjac. Nie było to tak, ze zawsze mnie tam ciągnęło na bałkany, ale moja ciocia wyszła dawno temu za Macedończyka i zamieszkali w Skopie. Miałam okazje ich odwiedzic, wiec to zrobiłam. Byłam pewna, ze to kraj boiedny, zacofany, brudny ipt.To, co zobaczyłam bardzo mnie jednak zaskoczyło, chodzi mi o te niesamowite kontrasty, sklepy wystawne, drogie, a obok zwykłe bazary, tanie ciuchy, auta najlepsze audice, bmw po drugiej stronie rozsypujace sie graty...kobiety- muzułmanki w upał 40 st. poubierane w grube płaszcze, młode dziewczyny ze wszystkim na wierzchu... na prawde byłam zaskoczona!jest tam mnóstwo obcokrajowców, w tym wielka polonia, tbyłam w kilku krajach Europy ale takiej mieszanki kulturowej jeszcze nie widziałam! macedończycy uwielbiaja sie bawic, pic, i mimo, ze sytuacja polityczna nie była jeszcze jasna, to nie wyglądali na ludzi niezmartwionych, wręsz szczesliwych, jednak zyjacych dniem obecnym, być moze to kwestia przyzwyczajenia. Co do muzyki bałkańskiej, to jest ona po prostu wspaniała, zrezstą a lubie taką muzykę etniczną. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego małego, ale jaze bogatego kulturalnie kraju. Ludzie są na prawde przemili, a i jeszcze jedna rzecz która mnie pozytywnie zaskoczyła to to, ze młodzież umie biegle po kilka języków obcych, nie tylko tych podobnych, jak serbsji czy chorwacki. wybaczcie ze tak sie rozpisałam ale sami przyznajcie, ze jest o czym pisac :)

Gość lallalla
miało byc " na ludzi zmartwionych" ;) i sorry za literówki ale sie spieszyłam

Witaj :-) wpis bardzo na temat.Byłam w Macedonii 5 lat temu i żałuję,że nie udało mi się tam wrócić, choć tak sobie obiecywałam...Cóż, wszystko przed nami ;-) Pozdrav.