Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawaa

Planowanie płci dziecka

Polecane posty

asiek, tego pliku już tam nie ma gdyż usunęłam go jakoś po 2 dniach, myślałam, że już go pobrałaś :), postaram się znów go dodać. Kasiu, z tym różnie bywa, zazwyczaj szczyt objawu śluzu poprzedza o jeden dzień owulację (u mnie tak było, w dniu owulacji nie miałam już śluzu płodnego, w udanym cyklu od rana już go nie miałam a owulka była dopiero wieczorem) ale wiele dziewczyn ma go w dniu owulacji. Najlepiej zatem robić wykresy temperaturowe i testy owulacyjne by jak najdokładniej okreslić dzień owulki. W którym dniu cyklu test wyszedł Ci pozytywny, w 14 dc? U mnie owulacje wypadały zawsze mniej więcej 24h po pozytywnym teście owulacyjnym.

Kasiu, super ze jeszcze tutaj jestes, u mnie w 13dc o 13godz pojawila sie kreska widoczna, natomiast o 22 godz kreska testowa mega mocna. W 14dc czulam janik i wieczorkiem &&&&, dzis 15dc i suchutko, dlatego mysle ze owulka byla wczoraj. Na moich testach jest napisane,ze owulka pojawi sie 24-36h po pozytywnym tescie, tak wiec chyba byla wczoraj. Nie wierze ze ta wit B tak szybko zadzialala w moim organizmie, no ale na efekt koncowy trzeba jeszcze poczekac.. kasia

Czytając ten http://www.in-gender.com/cs/blogs/minervasmom/default.aspx artykuł natrafiłam na kilka ciekawych informacji. Otóż często przy planowaniu dziewczynki zaleca się częste współżycie w celu obniżenia liczby plemników w spermie. Okazuje się, że owszem, ilość plemników spada ale takie częste stosunki powodują wzrost testosteronu zarówno u mężczyzn jak i u kobiet - i ta wada przerasta podobno korzyści płynące z osłabiania plemników. Tak więc przy staraniach o dziewczynkę dużo lepsze są rzadsze starania przez jakiś czas i minimum 7-dniowa wstrzemięźliwość (na in-gender dziewczyny często stosowały 12-14 dni przerwy we współżyciu). W artykule tym opisane jest też to w jak małym procencie odsuwanie od owulki zwiększa szanse na daną płeć, zaznaczają też, że najwięcej dziewczynek (ale i tak procentowo niewiele więcej) było przy odsunięciu 2-3 dni, przy zachowaniu większego odstępu rodziło się już odrobinę więcej chłopców. Autor artykułu analizuje najróżniejsze sytuacje i ich wpływ na płeć. Np. analizował czy faktycznie starania w dniu owulacji sprzyjają poczęciu chłopca (nie była tu analizowana dieta, pH, suplementy itd., tylko odsunięcie od owulki). I tak przy staraniach w dniu owulacji kiedy występował rozciągliwy (jak białko jaja) śluz 152 kobiety (z 281 kobiet) poczęły chłopców (skuteczność 54,1%) a 129 kobiet - dziewczynki (45,9%). Z kolei przy staraniach w dniu owulacji kiedy nie występował rozciągliwy śluz to 55 kobiet (ze 118 kobiet) poczęło chłopców (skuteczność 46,6%) a 63 kobiety - dziewczynki (53,4%). Dopiero dołożenie do tego diety, suplementów, odpowiedniego pH, rodzaju śluzu, poziomu hormonów oraz innych czynników daje duże prawdopodobieństwo, że uda się nam zaplanować płeć dziecka.

Kasiu, owulka na 90% była wczoraj! Tak więc zaciskam kciuki i czekam na MEGA wieści za jakieś 12-14 dni!!! :)

... artykul super, tak wiec jesli zaskoczylo to nie ma mozliwosci chlopca, bo moj sluz nie nyl rosciagliwy, no ale co tam, najwazniejsze ze sie pojawil i w kolejnych cyklach bedzie go juz wiecej...

kasiu dziekuje za pomoc,napisz co u ciebie, z tego co wiem to w PL macie snieg i mroz, sniegu i mrozu to wam zazdroszcze, ja chcialabym troche mrozu, coby zamrozil te wszystkie infekcyjne wirusy, ktore tu wisza w powietrzu, mnie nadal grypsko trzyma i nie ma ochoty odejsc, A ty to pewnie na sankach codziennie jestes z Krzysiem?

Kasiu, podobno najważniejszym czynnikiem jest dieta (na drugim miejscu postawiłabym pH), rodzaj śluzu to tylko 1/7 a nawet 1/8 sukcesu w zaplanowaniu :)

Ano faktycznie zimno się zrobiło ale śniegu u mnie w mieście teraz nie ma. Na szczęście synek ma dziadków w górach a tam zazwyczaj śnieg był ostatnio, za tydzień się tam wybieramy to ciekawe czy będzie biało :) Też nie lubię tych zimowych choróbsk, ja na szczęście nie choruję (śmieje się, że z mojej krwi można szczepionki robić hehehe gdyż przez 8 lat pracy ani razu na zwolnieniu chorobowym nie byłam) ale synek miał ostatnio jeden katar za drugim. Miałam niezłego pietra bo w poprzedni weekend odwiedziła mnie siostra z dzieciakami, następnego dnia podobno rozszalała się u mnich potworna grypa jelitowa (wymioty cały dzień i silne bóle brzucha), to był straszny fuks, że synek się nie zaraził gdyż cały dzień spędził z dzieciakami siostry. Ja ogólnie zimę lubię tylko w święta :), jak dla mnie to od razu po świętach Bożego Narodzenia mogłaby przyjść już wiosna ;), tęsknię już za ciepełkiem, śpiewem ptaków i widokiem zielonych liści oraz kwitnących roślin :)

Araguaia-Ciekawe to co napisalas,jak mowie strzelanie w danym dniu cyklu daje jakies prawdopodobienstwo ale bardzo widac male,ja co do diety to mialam zawsze bardziej "chlopcowa" a mam dwie corki ,moze 3...Moze wiecej lezy w rekach losu...:) Podczytuje was nadal,dzis bylo przyjecie urodzinowe mojej niuni,jutro konczy dwa latka :)

hahaha... a ja juz mam w ogrodku zonkile, przebisniegi i pomalutku przebijaja sie krokusy, ach, ,,, jakie to dziwne

majoweczka, milo ze sie odezwalas, przeczytalam w jednym z twoich postow, ze czekasz do wtorku, domyslam sie ze to bedzie ostatni scan i 20tc, jesli tak to 3mam mocno kciuki xx

Kasiu-tylko ,ze ja nie planowalam :),zagladam goscinnie,bo dziewczyny mile i pomocne :) Dziekuje za kciuki napewno sie przydadza :)

oj, ja mysle ze czasami takie nieplanowanie jest super, zobacz mnie..ja planuje i nic nie wychodzi...

majóweczko, wszystkiego najlepszego dla Twojej córeczki, spełnienia wszystkich marzeń oraz samych radości i uśmiechów na twarzy! Dobrej nocki wszystkim życzę!

Araguaia juz nalalazlam ten plik w komp w plikach sciagnietych z netu wiec dziekuje! :) z tego co mi kiedys bylo wiadomo to zeby miec dziewczynke trzeba bylo starac sie przed owulacja- tyle wiedzialam w tym temacie a o reszcie nie slyszlalam :)u mnie bedzie ciezko bo mam cykle nieregularne nawet co 42dni, wiec musze kupic testy owulacyjne i obserwowoac swoj organiezm Dziewczyny usiwadomcie mnie czyli jak jest ten przezroczysty sluz to wtedy dzialac? zeby miec kobitke? a jak jest ten rozciagliwy to nie bo wtedy jest szansa na chlopaka?

majóweczko, dowiesz się na pewno! :) Mi koleżanka doradziła by 20-30 minut przed wizytą zjeść batonika by dzidzia się rozruszała...i faktycznie pomogło :) Trzymam mocno kciuki za jutrzejszą wizytę!!! Ja USG połówkowe mam w tą sobotę :) ...podpytam czy istnieje możliwość nagrania obrazu 2D na płytę CD.

asiek, ten rozciągliwy ma wysokie pH i sprzyja (w 1/8 gdyż podobno jest jeszcze 7 innych istotnych czynników :) ) poczęciu chłopca. Nie wystarczy go omijać, trzeba zadbać o niskie pH i kiepskiej jakości śluz aż do samej owulacji by maksymalnie zwiększyć prawdopodobieństwo.

Majóweczko, no i nastał dzień na który zapewne bardzo czekałaś :) Trzymam kciuki za same radosne wieści!!!

czesc dziewczyny, wpadlam sie z wami przywitac i mialam nadzieje ze przeczytam same dobre wiesci od majoweczki, a tutaj cisza.

Syn! Syn! Syn! Jestemy tacy happy ze szok;) A testow z moczu na plec nie polecam ;) Wpadka,bez planowania i super ;);)

majoweczko - suuuuuuuuuuuuuuuuuuper !!!!!!!!! :D Garatulacja !!!!!! A widzisz los sam zdecydował że miałaś mieć jeszcze synka Suuuuper !!!!!

A teraz kochana powiedź mi jaki miałaś śluz przy starankach ? Bo z tego co pamiętak to przytulasy były tuż przed bólem owulacyjnym i w czasie tak ?