Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mana

Imię dla dziewczynki-Nikola

Polecane posty

Gość ale gała
A słyszeliście o imieniu Nikolina? To dopiero skrzywdzenie swojego dziecka!

Gość no nikola p
od 17 lat noszę imię NIkola. nigdy specjalnej wagi do niego nie przywiązywałam, toteż nawet nie potrafię stwierdzić, czy mi się ono podoba, czy nie... po prostu - jak każde imię. da się do niego przywyknąć. co do spolszczeń - nie wynikają one niekiedy z nieobycia rodziców czy braku wykształcenia, co zostało zasugerowane kilka stron wcześniej. moja mama jest nauczycielką j. francuskiego. po prostu uznała, że nazwie dziecko tak z francuskiego, czemu by nie przypieczętować w ten sposób jej pasji? miałam być Nicole. wiadomo, mama zna się na rzeczy, nie spolszczyła by imiona tak przez przypadek. okazało się jednak, że wtedy w polsce wszystkie imiona żeńskie musiały kończyć się na literę a. jak łatwo wydedukować - poprawnie wg. polskiego systemu, imię brzmi Nikola. teraz z tego co wiem imię jest tak indywidualną sprawą, że ostatnia litera nie ma już znaczenia. jednakże szkoda, że nie wpadli na to wcześniej - osobiście wolałabym mieć na imię Nicole, niż NIkola. z odpowiednim francuskim akcentem to imię jest na prawdę przyjemnie melodyjne. Nikola 'zalatuje' niemieckim - takie za ciężkie i ostre. i prosze, nie mówcie tu o żadnym 'zamerykanizowaniu' (jak równiez doczytałam sie kilka stron wczesniej...) jeśli chodzi o tą całą modę na Nikole. to raczej przede wszystkim francuskie imie ^^

Gość pauuula
śliczne imię spodziewam się dziewczynki i też tak będzie miała na imię:) i mam wyjeb*** na to co inni o tym myślą:):D

Gość Nikusia16
Ja takze mam na imie Nikola kazdy mi mowi ze jest to piekne imie,nie kazdemu musi sie ono podobac...rodzice mi dali takie imie i bardzo sie z tego ciesze bo go bardzo lubie...wlasnie malo jest dziewczyn ktore maja takie imiona i wlasnie to jest w tym wszystkim najfajniejsze. A wy zastanowcie sie co piszecie na obrazenia znajdzcie inna stronke!!! niektorym moze sie zrobic przykro pacany

Gość Nikusia16
Ja takze mam na imie Nikola kazdy mi mowi ze jest to piekne imie,nie kazdemu musi sie ono podobac...rodzice mi dali takie imie i bardzo sie z tego ciesze bo go bardzo lubie...wlasnie malo jest dziewczyn ktore maja takie imiona i wlasnie to jest w tym wszystkim najfajniejsze. A wy zastanowcie sie co piszecie na obrazenia znajdzcie inna stronke!!! niektorym moze sie zrobic przykro pacany

Gość Nikolka
Ja mam na imie Nikola ,, hehe ! to imie francuskie obchodzone imininy -w mikolajki glupioo bo sie dostaje tylko jeden prezent na mikolajakia na imienyy inni cos dostają a ja nie !

Gość nika7500
Ja też mam na imię Nikola i podoba mi się to imię a jeżeli wam się nie podobają to po co w ogóle coś na tym forum piszecie!!!!!A skoro wam się to imię nie podoba to świadczy o tym że jesteście zazdrośni i na pewno macie na imię o wiele gorzej niż my np.Maria albo Faustyna więc nie piszcie takich bzdur bo to was tylko ośmiesza!!!!!!!!!!

Gość nika7500
Ciocia Dobra Rada hahaha nawet takiej osoby nie ma

Gość nika7500
A ty różowa Landrynko jestes przereklamowana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja mam na imie nikola i jestem z tego dumna;) uważam że jest to zaje*iste imie i kobiety z tym imieniem są zaje*iste:) seksowne, bombowe, rozrywkowe, dowcipne... wszystko co najlepsze kryje sie pod laskami z tym imieniem:) nie jest wcale aż tak popularne jak myślą niektórzy:P nie każdemu musi sie podobać a pozatym o gustach sie nie dyskutuje... ale nie musicie odrazu po tym jeździć. Ważne że bedzie sie podobać matce dziecka i samemu dziecku. Jak nie dopasujesz córce to sobie zmieni i problem z głowy. Do tego imienia są bardzo ładne zdrobnienia : niki, nikuś, nikolcia, nikolka itd. Obchodzi sie imieniny 6 grudnia:)

Gość tom-new.ross
Witam wszystkich ! siedzę przed komputerem i oglądam jakie są popularne imiona dla dziewczynek to co tu czytam oczywiście nie na wszystkich wypowiedziach to tragedia ludzie jak można tak ostro krytykować imiona dla dziecka które dopiero ma przyjść na świat mieszkamy z żoną na stałe w Irlandii w maju urodzi nam się córeczka wiem jedno będzie miała na imię NICOLE !!

jest a raczej byla taka osoba,ale ciocia nie wie jak sie pisze to nazwisko, ja zreszta tez nie, ale pamietam co to byla za okropna osoba.

Gość klesia
Bardzo mi się podoba to imię i mam zamiar wziąć sobie tak na trzecie imię.

Gość paulina t
a orientuje sie ktos czy jest mozliwe aby nadac dziewczynce imie Nicole-z taka pisownia?oczywiscie w polsce.

Gość elis 79
Uwazam ,że kazdy ma prawo dac dziecku imie jakie mu sie podoba ,oczywiscie nie osmieszajace itp...a urzedy powinny sie okreslic jaka powinna byc pisownia zeby uniknac sytuacji gdy w jednej klasie jest Jessica i Dzesika

Gość po zastanowieniu
Do dziś uważałam imię Nikola pasujące tylko dla małych dziewczynek, imię nadawane córkom przez ich zbyt młode matki (dziwna zależność podpatrzona przeze mnie w rzeczywistości). Po wsłuchaniu się w brzmienie zaczynam rozumieć, czemu może się ono podobać. Brzmi dość miękko. Nie martwcie się, za kilkadziesiąt lat nikt nie będzie się burzyć, słysząc to imię, będzie oswojone w Polsce. Nie zmienia to faktu, że nigdy nie nazwałabym tak córki.

Gość edika9
moja corka ma 3miesiace i tez ma na imie NIKOLA.W urzedzie pytano mnie jak ma je zapisac bo roznie ludzie zapisuja:nikola, nicole, nicola itp.Dla mnie jest to bardzo ładne imie i naprawde nie obchodzi mnie co inni o nim mysla.Jak chca to niech nazywaja tak swoje corki a jak nie to nie.Ale nie rozumiem takich ludzi co tylko jak temat sie pojawi to od razu fee blee itd...Ksiadz na kolendzie mowil ze imie pochodzi od Milokaja i obchodzone sa imieniny 6 grudnia.My tak wlasnie obchodzimy...

Gość nickUSIA
Imię Nikola to polski odpowiednik imion Nicole itp. tak jak np. imię Michał to polski odpowiednik imiona Michael. Bardzo dużo jest imion, które uważamy za polskie, mających odpowiedniki w innych językach. Imię Nikola, to imię żeńskie pochodzące od męskiego imienia greckiego Nikolaos, po łacinie Nicolaus, a po polsku Mikołaj. Powstało ono z dwóch członów: nike - zwycięstwo i laos - lud. Dlatego mówi się, że jest to imię zwycięzcy, walecznej kobiety, która niczego się nie boi. Imię to faktycznie kojarzy się z piękną, romantyczną Francuzką, pewną siebie, o wysoko rozwiniętych umiejętnościach społecznych, umiejącą osiągać swój cel uczciwie. To imię o pięknym brzmieniu (choć niekoniecznie w polskiej wersji). Nie wiem czemu wdaję się w tą dyskusję, jakże płytką miejscami i niesprawiedliwą. Ciąża nie pozwala mi spać, może dlatego :) Nie wierzę ani w horoskopy, ani w znaczenia imion. Przy wyborze imienia dla mojego dziecka kierowałam się głównie jego brzmieniem, czyli tym co miłe dla ucha i bliskie memu sercu. Zawsze podobało mi się imię Natalia. Biorąc pod uwagę to, że ukochana babcia mojego męża też ma tak na imię... jeszcze bardziej nas to skłaniało, żeby dać tak na imię naszej córce. Byłyby wtedy 2 kobiety o tym samym imieniu i nazwisku w rodzinie. Jednakże przypadkiem natknęłam się w gazecie na imię Nikola, spodobało mi się więc zapytałam męża co o tym sądzi. Jeszcze nie wiedzieliśmy czy będziemy mieli syna, czy córkę, ale tak spodobało mu się to imię, że od tamtej chwili nie chce słyszeć o innym. Lekarz twierdzi, że urodzę córkę :) Zdrobniale mówimy na nią Nikusia (nie Nikosia). Gdyby był syn to na imię miałby Paweł, a na drugie może Bożydar... bo to prawdziwy cud i dar od Boga, że udało mi się tą ciążę utrzymać! Także nie posądzajcie mnie o to, że idę za modą na to co popularne w Polsce, czy na to co amerykańskie.... ja po prostu czuję, że moja córka tak powinna mieć na imię, bo to imię ładnie brzmi i tyle :P Notabene oboje z mężem mamy wyższe wykształcenie i dość wysoki status materialny i nie słyszałam nigdy o takich głupotach jak wpływ statusu społeczno-materialnego na wybór imion. Może ktoś wykorzysta temat do badań i napisze jakąś naukową pracę na ten temat? Mojej rodzinie to imię też się bardzo podoba, zwłaszcza mojej babci :) Natomiast moje imię wybrał mi brat... z czego nie jestem zadowolona. Imię nie jest takie ważne... to tylko "osobista nazwa", w celu pewnej identyfikacji ludzi. Kiedyś nie nadawano imion na stałe, a dostosowywano je do tego jaki ktoś był, albo jaką objął funkcję społeczną itd. Pozostałością tego jest choćby bierzmowanie w kościele katolickim. Imiona też nadawano z uwagi na ich znaczenie, aby wyposażyć dziecko w pewne cechy, "zaprogramować" jego przyszłość imię było wróżbą, błogosławieństwem, życzeniem. Ja w wróżby nie wierzę, dlatego kieruję się głównie "fajnym" brzmieniem danego imienia. Pozdrawiam Wszystkich życzliwych i tych nieżyczliwych też :)

Ja tez chciałabym takie imię dla córki. Albo Nikola albo Roksana. Tylko boję sie reakcji rodziców :O Juz sobie wyobrażam jak bedą gadali:O Ciezko bedzie ich przekonać i przeforssować, bo zarówno rodzice jak i teściowa są ludźmi którzy lubią cisną i forsować swoje zdanie.

Gość agusiakbuzial
moja coreczka ma 3 miesiace i ma na imie Nikola. nie rozumiem tej calej bulwersacji wokol tego imienia dlaczego mam wybierac polskie imiona skoro mi sie nie podobaja chyba nie odemnie zalezalo ze sie urodzilam w posce a nie np w stanach gzie luidzie nic do tego imienia nie maja nieinteresuje mnie to ze innym sie to nie podoba moj gust nazywam dziecko jak mnie sie podoba a jezeli mala dorosnie i wyjedzie to to immie moze jej pomoc zamiast zaszkodzic w np kontakcie z obcokrajowcami a pozatym wszystkim moim znajomym to imie sie podoba i to bardzo

Gość nela32
Nikola to najładniejsze imię dla dziewczynki i można je odmieniać na wiele sposobów. Można pisać przez k i przez C-Nicola. Ja wybrałam jednak wersje spolszczoną czyli Nikola. I w jej grupie 4-latków w przedszkolu nie ma drugiej dziewczynki o tym imieniu, co przeczy wypowiedzi na początku forum, że imię jest oklepane. Pozdrawiam i życzę wszystkim negatywnie nastawionym więcej pokory wobec siebie i innych:)

Gość NIKUSIA98
iMIĘ nICOLE JEST NAJPIĘKNIEJSZE NA ŚWIECIE WŁAŚNIE TAKIE MAM I JESTEM Z NIEGO ZADOWOLONA .

Gość 18Niunia18
Noja pięcio miesięczna córeczka ma na imię Nikola;). Może nie jest to jakieś typowe imie ale czy to znaczy że trzeba je krytykować.. To jest kwestia gustu jeżeli Komuś się takie właśnie imię podoba to dlaczego ma sobie np córeczki tak nie nazwać.. Dlatego nie rozumiem osób które się tak bulwerują tu na forum tym imieniem. Jeżeli Was się nie podoba to się nie wypowiadajcie wy możecie sobie córkę nazwać Zosia Frania Hania i jak tam wam się podoba...

Gość Lupio
Jak komuś się nie podoba niech wYpier*ala ;) "Nikola – imię żeńskie, współcześnie sprowadzony do języka polskiego żeński odpowiednik imienia Mikołaj. Pochodzi od greckiego słowa nikolaos – zwycięstwo. Inne formy to Mikołajka, Nicole, Nicola i Nicol, które są jednak rzadziej używane i posiadają negatywną opinię Rady Języka Polskiego. Od Nikoli powstało żeńskie imię Nikoleta, skracane z kolei jako Koleta. Jest też jeszcze inna forma pochodna tego imienia, Nikolina. W niektórych językach Nikola jest imieniem męskim i stanowi odpowiednik polskiego Mikołaja." I cO wY chcecie!!!! Imię bardzo mi się podoba. Mam koleżankę o tym imieniu. Bardzo do niej pasuję, jest prześliczne, przepiękne, oryginalne, Cudowne pOzdro NikuŚ;***

Gość nicola.
Witam. Jak wiele osób na tym forum mam na imię Nicola. Tak szczerze to nie podoba mi się moje imię. Wiele osób tak się nazywa, a poza tym w moim imieniu ludzie często robią błąd pisząc `Nikola`. Ale jeśli miałabym wybrać między `Nicolą`, a `Nikolą` to wybrałabym `Nicola`. Zdecydowanie. (; pozdrawiam wszystkie wredne leopoldy, zygmunty, wieńczysławy, mieczysławy, zdzisławy, bolesławy, kazimierze, stanisławy i wiesławy i życzę im powodzenia (w szczególności, gdy mają poniżej 40 lat).

Gość Nikolina
Hm....ja mam na imię Nikolina to jest skrót Nikola to jest żatko spotykane imię ja bynajmnie jestem zadowlona z tego imienia ze rodzice mnie tak nazwali :)

Gość nikola___to ja
czy wy wszyskie pomyślałyście( te które piszą że nikola to żenada) że jeżeli ktoś się tak nazywa i wejdzie na ten blog to będzie mu przykro jak to przeczyta ja nazywam się nikola i poczułam się strasznie jak to przeczytałam, nie myślałam że ktoś tak napisze. moje imię bardzo mi się podoba i jestem z niego bardzo dumna bo się wyróżniam z tlumu jeżeli twoja córka pójdzie do szkoły to napewno mało osób będzie się nazywało nikola. będzie się ona wyróżniała z tłumu. tego imienia nie pisze sie nicola czy nicol poprostu nikola co do imienia bardzo mi się podoba i napewno twja córka też będzie z niego dumna tak jak ja życzę wam wszystkiego najlepszego w życiu