Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Squirley - tak, masz racje, studia w innym jezyku to jak nauka obecego jezyka :) Tez uwazam, ze jest to bardzo ciekawe zajecie... aczkolwek dosyc trudne. Ja ze swoja obecno dziedzina studiow mialam tylko lekka stycznosc w czasie poprzednich studiow w Polsce... ale tylko lekka i z racji chyba tej lekkiej stycznosci, ze automatycznie przyjeli mnie na trzeci rok... ale braki wychodza mi niemal na kazdym kroku... zwlaszcza jesli chodzi o sprawy techniczne np. nie znam specjalnych programow do tworzenia map... i przyklady moglabym mnozyc. Tutaj na egzaminach obowiazuje rozprawka... a ja ostatnie rozprawki pisalam w szkole sredniej z jezyka polskiego :o I wiesz, dzisiaj chcialam napisac Wam na czym polega to zadanie, ktore mam zrobic i skonczylo sie na dumaniu, bo nie wiedzialam jak przetlumaczyc to na jezyk polski... ech :D Nic, wracam do moich jakichs-tam-diagramow :D

Czesc Wam:) Squirley bedzie dobrze trzymam kciuki za egzaminy:) Kittykat- nie ma sprawy mam nadzieje ze te porady sie przydadza.Pozdrowilam meza:)I trzymam kciuki za prace:) Marzenka ale pysznie to jedzonko wyglada wklej przepis:)Ja ostanio robie duzo ryb ale przydalaby sie zmiana:) Naneczka:) Margot:) Jay:) Kokus:)hmmm jak na razie spotkalam tylko dwie Rosjanki,u nas najwiecej Meksykanow. Wczoraj bylam w szkole na ostatnim spotkaniu przed przerwa swiateczna, ale sie najadlam kazdy oczywiscie naprzynosil gore zarcia,mamy nawet spora grupe okolo 12 osob( dla mnie to z duzo w porownaniu gdy na ostanich zajeciach bylo nas 2 osoby).Byc moze w nastepnym semestrze bede miala w grupie Polke:)

Stanelam w miejscu i nie wiem jak ruszyc z dalej ruszyc z zadaniem zadaniem :o Bagienko jedne... wszystko mi sie zgadza do 12700 BP a potem jest czarna dziura... grrrr... Naneczka, Piwonia - dziekuje Wam za zdjecia :D Naneczka - fantastycznie wygladacie razem z Michim :D Piwonia - uroczo wygladasz w warkoczykach :D Napal je nosisz??

Elfik - ale fajnie byloby gdybys miala w przyszlym semestrze slowianska dusze w grupie... i nie tyle slowianska co wlasnie polska :) Marzeniusia - trzymam za slowo ;):D

Margot i zeby jeszce nadawala na tych samych falach to byloby idealnie:)Mam jedna Rosjanke ale nastolatke bardzo rozgadana,no zobaczymy moze sie zaprzyjaznimy:)

Ja tez chce zdjecia slijcie do mnie co kto ma:)Piwonia,Naneczka,u mnie skrzynka pojemna:)

Elfik - ja mam nadzieje, ze bedzie nadawala na tych salych falach! Trzymam kciuki :) Sasiad wlasnie wystawil swiecacego Mikolaja w samym srodku ogrodka - co za kicz :o:o:o Chyba bede musiala mu przywiezc krasnalka z Polski ;):D

Margot po 4 dniach postanowilam rozplec warkoczyki, glowa mnie rozbolala i potrzebowalam umyc glowe, nie moglam wytrzymac hihihih a powinnam byla tak do 4 tygodni, chyba bym oslabla ;) ja nie wiem jak one tak dlugo w nich wytrzymuja ??? :D

czesc wszystkim.... Margotku - zrob sobie mala przerwe, moze wtedy wszystko sie wyjasni z tym zadaniem? DaRk Elf - co jedliscie ciekawego i z jakich krajow sa Twoi grupowicze? Marzenusia - ja tez jestem zainteresowany przepisem na to jedzonko.. mniam.. Squirley - w walucie bym nie przyjal, bo pieniadze szczescia nie daja.. mozesz sie wyplacic w buziakach, numer konta taki sam jak adres e-mail.... ale tak naprawde, to po prostu sie nauczylas... sama.. kciuki bede trzymal.. sportowa naneczka - tak trzymaj... (dot. Michalka).. a Ty piszesz: zaczynam sie zakochiwac? ja myslalem, ze juz dawno jestes zakochana.. po uszy.. kittykat - ulozy sie, napewno, tylko czasem musi to troche potrwac.. Esja - witam Cie.. ale masz fajne miejsce do mieszkania.. czy mozesz zdradzic co tam robisz? Amber - 🌼 Jay - takie fajne uczucie, jak juz jest po egzaminie, prawda? Robisz mi reklame co do trzymania kciukow, oj robisz.. ale fajnie, bo i tak mysle o kazdej z Was bardzo cieplo.. Moze wlasnie to pomaga? Ewulek - nie pozwol fryzjerce na zbytnie ingerencje.. ok.. na razie brykam po wieczorna kawe.... papapapa

Czesc Piwonia - dziekuje za zdjecia, slicznie Ci bylo w tych warkoczykach, kto Ci je teraz zaplecie? Chyba maz........ Te kotki co dostalem poczta sa cuuuuuudowneeeeee, jeszcze takich fotkow nie widzialem..

Prosze bardzo dla wszystkich. :) Ja nie grilowalam kurczaka i nie podawalam na zimno, tylko upieklam udka w piekarniku. A warzywka(pomidor, ogorek, rzodkiewka, salata)pokroilam na mniejsze kawalki i dodalam kilka kostek chrupkow chlebowych i kawalek mozarelli, polalam sosem ;) SALATKA Z GRILLOWANEGO KURCZAKA Z SOSEM TZATZIKI 30 ml oliwy z oliwek 2 lyzeczki swiezego soku z cytryny 1 lyzeczka oregano ¼ łyżeczki soli 1 lyzeczka kruszonego pieprzu 4 polowki piersi kurczaka W płytkim naczyniu wymieszac oliwe, sok z cytryny, oregano, sol i pieprz. Do otrzymanej marynaty włożyć piersi kurczaka i wstawic do lodowki na 2-3 godziny. Nastepnie osaczyc mieso a marynate wylac. Piec kurczaka na grillu. Nastepnie włożyć kurczaka do lodowki, żeby całkowicie ostygl. Sos tzatziki: 1 szklanka beztluszczowego jogurtu naturalnego 2/3 szklanki ogorka obranego I pokrojonego w kostke ¾ łyżeczki zmielonego czosnku 10 ml oliwy z oliwek 10 ml białego octu 3 dag świeżego koperku 4 dag posiekanej świeżej miety ¼ łyżeczki soli 15 dag poszatkowanej salaty lodowej 1 pomidor (15 dag) pokrojony w kostke W pojemniku miksera umieścić jogurt, ogorek, czosnek, oliwe, ocet, koperek, miete i sol. Miksowac do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodowce Kurczaka podawac pokrojonego w dlugie, waskie paski na lisciach salaty. Na wierzchu położyć kostki pomidora. Polewac sosem. Sos robilam bez miety. ;)

skonczylam jedna z lekcji dzisiaj, obsypano mnie prezentami, rozbrajaja mnie Japonki mowiac oo to taki maly prezent, prosze nie czuj sie rozczarowana.. a ja prawie pod niebiosa, ze o mnei ktos pamietal i chyba mnei lubi na tyle, aby mi przyniesc prezent.. najfajniejsze teraz mam prezenty bez kartek od uczniow wieczorowych, zostawiaja po prostu na biurku cosie male a ja w glowe zachodze potem od kogo i nikt nie chce sie przyznac;-) i chodze obwieszona teraz jak choinka, tym, co mi dali, aby nikogo nie urazic hihihih Kokus> to nei calkiem po egzaminach, w pn jeszcze jeden, ale jakos sie nim nie przejmuje mocno, to matma jest wiec chyba nie taka trudna? ale Twoje kciuki dzialaja cuda;-) Piwonia> ja tu kiedys prowadzilam dyspute z jedna z uczennic, jest z Ivory Coast i ma taka upleciona fryzure zawsze, ze az mi oczeta wychodza z podziwu i ona dzielnie znosi te warkocze swoje.. a Ty? ;-P dziekuje za zdjecia, skrzynia pojemna, wiec slij slij Marzenusia> mzoe na weekend zrobie te Twoje danie.. bo teraz jakos nie mam weny tworczej, jakby mi ktos teraz tu przyniosl lozko, to zasypiam od zaraz.. wczoraj zaraz po powrocie z pracy usnelam potem krotka pobudka na pogaduszki z Marzenka i znow do spania;-) Squirley> masz zajecia w sobote? Elf> to w koncu jakas moze kolezane utrafisz i bedziesz wychodzila na babskie pogaduchy? Margolcia> to 12700BP to cos wspolnego z British Petroleum? hihihih niedlugo Cie wysla do Iraku padac poziom zawrtosci paliwa w ziemi;-P a butow do tancowania u mnie brak, ale zakupie, obiecuje;-) Naneczka> ja bede w domu od 16 do 5.. 5 musze wyleciec i spedzic noc we Frankfurcie .. moja znajomosc niemieckiego bardzo marniawa jest hehe bedzie wesolo hmm do kogo jeszcze nei napisalam? nie pamietam;-( pozdrawiam wszystkim mocniscie

marzenusia: musze wyprobowac to danie. ale nie wiem co zrobie s sosem, bo moj T jest uczulony na ogorki... chyba jemu zrobie troche sosu bez, a dla mnie z. a ja wlasnie zjadlam najdziwniejszy lunch: zrobilam sobie kanapke z szynka i awokado... hmmm... nie wiem co mnie naszlo... ale smakowalo swietnie. jay: zajec nie mam w sobote tylko egzamin. w ubiegym semestrze tez tak mialam... sluchajcie: kto nie dostal dzis mojego maila z kotkami? plizz podajcie mi swoje dobre e-maile. Moj jest zalaczony do mojego nicka. Piwonia: wygladasz troche jak moja szwagierka, Shonna. Ona tez jest artystka. Maluje. Kurcze, ale mamy tu zdolniachy... ok, spadam zakuwac!

Hejka wszytkim!!! Przepraszam za dluga przerwe w pisaniu. Czytam Was i przed szkola i po szkole ale ostatnio troche w dolku jestem i nie zawsze mam cos madrego do dodania na wasze tematy[czasem to sie oblizuje tylko :D ) bo glowe mam zaprzatnieta czym innym. Wszystko sie wyjasni jak pojade do domu na swieta i trafie do lekarza. A teraz czekam jak na wyrok prawie i staram sie ta uporczywa mysl odganiac. Czekam z niecierpliwoscia na Gadzinke i Grosia, jak to Amber doniosla co wiesc gminna niesie... :) Piwonia dziekuje za poprzednie zdjecia, tozto w raju bylas? :) A dlaczego ja Cie jeszcze w warkoczykach nie ujrzalam?? Naneczka gratuluje autka! A Ciebie to dlaczego z Michalkiem nie ujrzalam? :) Juz sie nie moge doczekac spotkania we Wrocku na grzancu :D Jay dolaczysz do nas?? Witam wszytkie nowe osobki 🖐️ to tak zebyscie wiedzieli, ze ja tu tez \"istnieje\" :) Wszytkim zdajacym egazminy zycze polamania pior!! Ale najwazniejsze to i tak Kokus nasz zalatwia :) A tym co szukaja pracy duzo szczescia i powodzenia!! No nic to, na razie zmykam. Moze poznjei sie odezwe bo dzis taka fajna pogoda, ze mnie dobrze nastraja :) 🖐️

JoAska> co to za pytanie, jasne, ze dolacze;-))

robiem sobie przerwe :D kokus- niom meza bede gwalcic o warkoczyki jak jeszcze mi sie takie zachca ;) Jay - kurde cieniak ze mnie, nie przyzwyczajona, po 4 dniach myslalam, ze mi warkoczyli z glowa odpadna, wymiekklam i z mezem przez 45 minut wszystkie rozpletlismy :D ale ulge wowczas poczulam uffffff Joaska - no jak to nie dostalas warkoczykow, to ja zaraz Ci podesle, czekaj no kochana :D Squirley - no widzisz jakie masz w zasiegu reki artystyczne towarzycho, inny tylko pomarzyc a Ty hahahaha :D :d ;) dobra koniec bredzenia, wracam do pracy papapatki

Piwonia dzieki. Rewelacja. Waroczyki sa zajefajne :D i fajnie Ci z nimi :)

Naneczka ..Piwonia dziekuje bardzo za fotki:))........ Obiecuje ze tez cos podesle ale najwzniejsze bo musze sie pochwalic fotkami mojego kociaka:))....a teraz zmykam cos na obiadek spreparowac:)) buziaki dla WSZYSTKICH!!!!!!!!

kokus - ja chyba wlasnie za duzo sobi tych przerw robie :P Ale ruszylam z zadaniem... wczesniej robilam podobne, wiec jest mi latwiej :):):) Co prawda nadal nie wiem co zrobic z jednym fantem, bo wypada on troche poza zakres tego, co przerabialismy... ale w poniedzialek albo jak sie uda to nawet jutro postaram sie zlapac nauczycielke i sie dopytac :) Piwonia - rozumiem Cie doskonale, ja chyba tez nie wytrzymala! Ja czesto myje wlosy inaczej czuje sie brudna :P:D Marzeniusia - bosz, co za pysznosci :D Az sie glodna zrobilam :D Tesnie do gotowania 😭 ostatnio nie mam ba nie w ogole czasu 😭 i stoluje sie w uniwersyteckiej stolowce... dania za 2,70 euro to niestety nic z wytwornej kuchni francuskiej, ale za takie pieniadze, to sie lubi co sie ma ;):D Jay - chodzilo mi o 12700 Before Present, ale to tylko szczegol ;):D Kupuj te buciory, bo inaczej nie daruje Ci :D Oddam Ci pierwszy taniec z panna mloda :P;):D Squirley - ja dostalam i bardzo dziekuje! :) JoAska - mam nadzieje, ze z Twoim zdrowkiem jest wszystko w porzadku 🌻 Trzymaj sie cieplasto a jesli chcesz pogadac, to moje gg jest wlaczone, ewentualnie siedze w dolu i mozesz do mnie przedrynac :) Ja juz z gory zapisuje sie na wszystkie fotki! :D Squirley - podeslij nam jakies :D

Gość Esja
Witam! czy egzotyczna? chyba nie? ale szczerze mowiac to nie zauwazylam tu nikogo ,kto by mieszkal na Islandii.Cos o sobie....hmmm,niewiem od czego zaczac,naprawde.Moze od tego ze mam 24 lata,i jestem ciekawa swiata i ludzi dziewczyna i ze w wieku 20 lat wybralam sie prawie pod biegun N,(a w sumie to nawet nie myslac za duzo co mnie bedzie czekalo na miejscu)Decyzja byla raczej spontaniczna.Mieszkam w stolicy ,czyli w Reykjaviku ,niemalze nad oceanem,mam dookola przyjaznych ludzi(nieprzyjaznych omijam).Jacy sa Islandczycy...to raczej jedna wielka rodzina ,na wyspie zyje ok 300 tys ludzi,ze wzgledu na izolacje wyspa ma naprawde ciekawa kulture ,o jezyku nie wspominajac...(dla ciekawych:www.icelandic.hi.is Co ciekawe na Islandii zyje ok 2000 Polakow(ze tez nikt tu wczesniej nie trafil???!!!) Jednym slowem jak kazde miejsce na Ziemi i Islandia ma swoje wady i zalety. Na razie tyle ,bede sie dopisywac :) pozdrawiam serdecznie -VERTU BLESSAĐUR!

Gość Esja
Witam! czy egzotyczna? chyba nie? ale szczerze mowiac to nie zauwazylam tu nikogo ,kto by mieszkal na Islandii.Cos o sobie....hmmm,niewiem od czego zaczac,naprawde.Moze od tego ze mam 24 lata,i jestem ciekawa swiata i ludzi dziewczyna i ze w wieku 20 lat wybralam sie prawie pod biegun N,(a w sumie to nawet nie myslac za duzo co mnie bedzie czekalo na miejscu)Decyzja byla raczej spontaniczna.Mieszkam w stolicy ,czyli w Reykjaviku ,niemalze nad oceanem,mam dookola przyjaznych ludzi(nieprzyjaznych omijam).Jacy sa Islandczycy...to raczej jedna wielka rodzina ,na wyspie zyje ok 300 tys ludzi,ze wzgledu na izolacje wyspa ma naprawde ciekawa kulture ,o jezyku nie wspominajac...(dla ciekawych:www.icelandic.hi.is Co ciekawe na Islandii zyje ok 2000 Polakow(ze tez nikt tu wczesniej nie trafil???!!!) Jednym slowem jak kazde miejsce na Ziemi i Islandia ma swoje wady i zalety. Na razie tyle ,bede sie dopisywac :) pozdrawiam serdecznie -VERTU BLESSAĐUR!

Padlam. Wlasnie skonczylam sprzatac chalupe wlacznie z robieniem jablecznika i babki piaskowej (juz sa w piekarniku). Lece teraz pod prysznic i jeszcze jedno pranko, a potem do szkoly! :D Hay nie ma sprawy! Margot na pewno niedlugo znajdziesz czas na gotowanie. ;) Squirley zrob tak jak mowisz, ale nie wiem jak to bedzie smakowac bez ogorka. ;) Pozdrowionka i lece do wanny. ;)

Witam ponownie:)) Esja:))..ja mialam okazje byc tez w chlodniejszym klimacie:)...spedzilam 2 miesiace w Bodo w Norwegii:))...nie zapomne zorzy polarnej:) i \"cudu\" kiedy pora ciemna zmieniala sie w jasna....to dla mnie bylo niesamowite.....podobnie jak okolica..ehh...chcialabym jeszcze raz tam kiedys zawitac:)) Pozdrawiam serdecznie wszystkich:)) buzki:))

Naneczka wyslalam do Ciebie mail z fotkami.....i wrocil do mnie...mhhh nie wiem dlaczego......

ewulek: ja tez do niej wyslalam kilka mail i sie wrocily. naneczka: czy wy macie jakis spam blocker na maile? moze umiesc nas w wybranych adresach...

Squirley mi przychodzi raport ze w jej adresie to na koncu gmx blokuje maile z mojego konta tlenu...mhhh nie spotkalam sie jeszcze z takim przypadkiem.........

no mnie sie tez cos takiego pokazalo... naneczka!! zaloz sobie konto spamowe :)) wiez na o2 albo cos w tym stylu... bedziemy ci wysylac foty i inne smieci... :PP dostalyscie to moje o dzieciakach?

Squirley ja dostalam:))) dziekuje:)) a jak CI sie moja kocina podoba??:))