bagatelka 0 Napisano Październik 9, 2003 Oj pewnie ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 9, 2003 Bagatelka, mi chodzi przede wszystkim o jakies ciekawe, sprawdzone przepisy... takie, ktore lubisz; takie, ktore serwujesz gosciom... moze jakies specjaly regionalne - o takie rzeczy mi chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 9, 2003 O nasz topik ma juz 10 stron! :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 9, 2003 Niezle sobie radzimy, co? Margot - rozumiem o co Ci chodzi. Pomysle, zrobie sobie spis takowych przepisow. A poki co, podaje przepis na bardzo latwego i szybkiego lososia, a przy tym super smak. Skladniki: -filety z lososia - 4 spore sztuki -4 lyzki oliwy (z oliwek) -sok z polowy cytryny -2 duze zabki czosnku rozgniecione -swierzy koperek - wedlug uznania, ale lepiej duzo -lyzeczka sosu sojowego -sol, pieprz do smaku Wykonanie: -w malej miseczce mieszamy wszystkie skladniki oprocz lososia -probujemy - ma byc konkretny slonawy, przyprawny smak -w duzej misce kladziemy filety i zalewamy je ta zalewa / marynata -odstawiamy do lodowki na cala noc, albo przynajmniej kilka godzin -nastepnego dnia wykladamy filety na blache do pieczenia -pieczemy w ok.15 minut w piekarniku wczesniej nagrzanym do 220 stopni C (425 F), moze byc nawet ciut cieplejszy -sprawdzamy termometrem do miesa, czy temperatura w najgrubszej czesci ryby siega 60-65 stopni C (125-130 F) i wyciagamy z piekarnika Podanie: Ja bardzo lubie z ryzem czarnym (dzikim, tzw. \"wild rice\") i jakims warzywkiem, np. brokuly To jest bardzo prosty i sprawdzony przepis, przy tym pyszny SMACZNEGO ! - Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 9, 2003 Bagatelko ---> przepis brzmi mniamusnie! :) Wyprobuje go moze juz w ten weekend :) I na pewno tez jutro zrewanzuje sie jakis przepisem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 9, 2003 Margot - tylko nie przesusz rybki! Bede czekac na przepis - niespodzianke. Odsylam rowniez do topiku \"Cos do zjedzenia\", ktory przed chwila odkopalam z podziemi. Tam jest kilka smakolykow tez. A teraz ide robic zupke. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 9, 2003 postaram sie nieprzesuszyc - obiecuje :) A tutaj masz linka to topiku: niebo w gebie: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=88196&start=30 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 9, 2003 Ha, ha, ja tam wlasnie przed chwila bylam i patrze, a tam TY :D ALe dzieki za linka! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 A widzisz :D A ja wlasnie buszuje po tym drugim topiku! :D Taka jakas robie sie coraz bardziej glodna! :D teraz kiedy juz pora isc do lozeczka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pazz 0 Napisano Październik 10, 2003 Virginia Beach wschodnie wybrzeze USA.. pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 Ja rowniez... bardzo serdecznie! Margot z Prowansji :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość haneczka Napisano Październik 10, 2003 Lunita --> dziekuje za pozdrowionka :-) dla Ciebie rowniez bardzo gorace i serdeczne "zurück"... hihi Ach! jestem taaaka szczesliwa! Moj ukochany wrocil juz dzis, po 5-ciu dniach, ze szpitala :-D Mam go wreszcie przy sobie. Pozdrawiam Was wszystkie, szczegolnie Y-ona i Jay!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość izzza Napisano Październik 10, 2003 witam!!! czyzby 'bagatelka' szukala kogos kto mieszka w MINESOCIE??? to ja!!! :) jestem tu po raz drugi...czyli w minesocie,w sumie bedzie juz tego 8 miesiecy.niedlugo wyjezdzam i wracam do Polski,ale....chce wrocic bo tu poznalam swojego ukochanego i....ach,jeszcze nie wiemy co bedzie dalej. jak na razie...jedziemy na wakacje na floryde i byc moze tam wlasnie kiedys zamieszkamy. choc.....ja bardzo lubie minesote,a szczegolnie teraz kiedy liscie zmieniaja kolor i ....od razu przypominaja mi sie spacery z rodzinka po parku! achhh hi JAY! mam wrazanie ,ze kiedys napisalysmy do siebie maile...ale jezeli nie,to przepraszam.....po prostu nie pamietam za bardzo! mnie niedlugo czeka podjecie decyzji.....czy chce mieszkac w stanach! i odpowiedz nie jest taka prosta dla mnie.....bo kiedy mysle o nim...to tak,ale.....stany?! choc bylam tu juz 4 razy po kilka miesiecy,uwielbiam podrozowac i stany sa do tego doskonale.....ale jest sporo minusow......oczywiscie wiem,ze WY to doskonale znacie....tesknota za rodzinia,a ja mpja rodzine po prostu uwielbiam! :) pozdrawiam wszystkich....i jezeli ktos moze mi podac konkretne tematy....np zwiazki na odleglosc itd. probowalm cos zmalezc....ale bez wiekszego powodzenia! :) izza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 Witajcie U mnie bylo dzisiaj bardzo cieplutko - 27 stopni! Nieporownywalna zmiana temperatury - w poniedzialek bylo mniej niz 10 stopni! Jak nic - skorzystalam z okazji i wygrzalam sie w promieniach slonecznych! :-) A co :-) ukgirl ---> I jak udala sie wystawa? haneczka ---> zycz ukochanemu duzo, duzo zdrowka :) izza ---> zylam w zwiazku na odleglosc przez ponad rok, ale to chyba nie sa te relacje, nas dzielilo \"tylko\" 2000 km - nigdy to nie byl nie ocean :-) Jakkolwiek mam nadzieje, ze cokolwiek postanowicie, bedzie to dobra dla was decyzja :-) bagatelka ---> oto przepis dla ciebie. Jest to specjal rodem z Burgundii, moim drugim ulubionym (po Prowansji oczywiscie :-)) regionie Francji :-) \"COQ AU VIN\" - kurczak w winie Skladniki: - po galazce tymianku i natki - 2 listki laurowe - 12 szalotek - 10 dag boczku - kurczak (1,5 kg) - pieprz - sol - 3 lyzki masla - 3 lyzki maki - 4 lyzki koniaku - 1/2 l wytrawnego czerwonego wina - 30 dag pieczarek Przygotowanie: 1) Liscie laurowe, tymianek i natke zwiazac. Szalotki obrac. Boczek oraz 2 szalotki pokroic. Kurczaka oplukac i pokroic na porcje. 2) Rozgrzac polowe porcji masla, dodac boczek i cale szalotki. Mieszajac, podsmazyc, az cebula sie zeszkli. Lyzka cedzakowa wyjac skrwarki oraz cebule i przelozyc na talerz. 3) Na tym samym tluszczu obsmazyc na rumiano porcje kurczaka. Do miesa wlozyc uprzednio pokrojone cebule i skwarki, wsypac make, zalac koniakiem oraz winem, dodac zwiazane w peczek ziola. Gotowac 45 minut na malym ogniu. 4) Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki i dusic kilka minut na pozostalym masle. Doprawic pieprzem i sola. 5) Wyjac mieso. Do sosu dodac pieczrki oraz obsmazone cale cebulki, gotowac jeszcze 5 minut. Mieso podawac polane sosem. Viola! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 bagatelka ---> zamiescilamjeszcze moj przepis na drozdzowke, tutaj masz linka: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=170781&id_f=5 :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość juras Napisano Październik 10, 2003 Jestem "wczesniej urodzonym" panem i mieszkam w Adelaidzie w Poludniowej Australii. Chetnie porozmawiam z rodaczkami z Polski i z reszty swiata. Przyjmuje do dyskusji wszystkie tematy lacznie z odwiecznym tematem Sztuki kochania, ale przez duze S, nmatomiast nie daje sie absolutnie wciagnac w dyskusje nad jakimkolwiek tematem religijnym. Jezeli ktos jest zainteresowany bezposrednia korespondencja lub rozmowa ze mna to prosze napisac na juraso3@hotmail.com a na pewno odpisze. Pozdrowienie dla wszystkich Pieknych Pan Juras Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 10, 2003 Wiatamy, witamy Pana Jurasa, jakze powabnie przedstawiajacego nam swe wdzieki :) A jak dlugo Pan \"zasiedzialy\" w Australii? Az dziw bierze, ze zasilil nasze grono jakis facet i to jeszcze milosnik Sztuki kochania przez duze S :D Witamy serdecznie ! Australia zawsze byla dla mnie niezwykle tajemniczym krajem... Mam tam przeto troche krewniakow (gdzies w okolicach Melbourne chyba), ktorych pewnie nigdy nie odwiedze ze wzgledu na zatrwazajace ceny biletow....... Margot - dzieki i buziaki za przepisy . Kurczak w winie brzmi niebiansko, a co wiecej przepis jest logiczny (czasem sa strasznie zagmatwane i w ogole). Uwielbiam sosy z udzialem szalotek, bo daje taka mila kremikowosc, duza lepsza niz zwykla cebula. Drozdzowki w zyciu nie robilam, ale jest to jedno z moich ulubionych ciast, wiec powinnam w koncu zaryzykowac. Aha, bardzo wazna rzecz odnosnie tego przpisu na lososia: to maja byc 4 kawalki filetu, na zasadzie 4 porcje jednoosobowe, nie zas 4 cale ryby jak dlugie. Izza - dzieki za odzew! A gdziez to w Minnesocie sie podziewasz? Tak, teraz w Minnesocie mamy prawdziwa zlota polska jesien ....... :) Czuje Twoja sytuacje ... och te dylematy bo ja tu, a ukochany tam....... A w jakim charakterze tutaj jestes, tzn. czy cos Cie trzyma, np. szkola, praca, czy tylko tak na luzie, zeby zobaczyc o co chodzi? Bo ja w Minnesocie tam az tak daleko na gorze, nad jeziorkiem Superior.... Tez przyjechalam tu za ukochanym. Wczesniej dlugie lata bylam w stanie Michigan, ale on tu znalazl prace na jakis czas. Daj znak zycia i napisz cos tam jeszcze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 witamy pana panie Jurasie - o sztuce kochania przez duze S. mam juz z kim rozmawiac, wiec nie sporzystam z panskiej propozycji :D bagatelka ---> dzieki za :D Ciesze sie, ze moj wybor przepisu przypadl ci do gustu :) Ja tez wole szalotki niz zwykle cebule :-) A jesli chodzi o lososie: domyslilam sie, ze nie chodzlo ci o cala rybe tylko o filety :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 10, 2003 Margot - nie tylko, ze o filety, ale o porcje filetu. Bo np. caly filet to moze miec i z pol metra dlugosci, i wiecej ... No. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 bagatelka ---> tego tez sie domyslilam... :) Ale tak abstrachujac od tematow kulinarnych - tak jakos dzisiaj cicho na forum... Piatek wieczor (przynajmniej w Europie :-)) i tu chyba lezy caly sek :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Październik 10, 2003 Margot - Chyba tak. A swoja droga, to ciekawe, czy uda nam sie dzisiaj dobic do 11 strony :) Ja przeto zaraz spadam, bo ide robic jedzonko. Dzis niestety bedzie to cos dosc prymitywnego - odgrzane (acz pyszne!) kielbaski anduille, kartofelki gotowane i groszek. Ale jak sie kiedy wezme za kokowe (nie mam niestety ogonka do e, ale wiesz o co chodzi), to mucha nie siadie :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dark Elf 0 Napisano Październik 10, 2003 czesc dziewuszki!! i chlopaszki!!! to ja wam pomoge dorobic do nastepnej strony bo siedze tu sama i czekam na mojego az z pracy wroci u nas w Springffield dzisiaj pogodnie chociaz ostatnio lalo jak z cebra siedze sama i sie nudze mysle o rodzince w taka jakas melancholie wpadlam nic mi sie nie chce robic posprzatalam troche zrobilam placki z jablkami.macie racje cicho na forum dzisiaj ,nikt sie nie kloci nikt nie napedza topikow hihihi pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dark Elf 0 Napisano Październik 10, 2003 no to jeszcze raz ja dobijam do nastepnej strony,chce jutro zrobic placki po wegiersku czy ktos wie jak zrobic dobry sos po wegiersku??pozdrowionka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 10, 2003 Czesc Elf Wlasnie jakies dzieciaki bombarduja mnie na gg, zebym im odrobila zadanka z francuskiego :-) Juz mam tego serdecznie dosyc, bo najczesciej to nawet slowa podzekowania za to nie dostane :-( Tez siedze sama, noc ciemna za oknem, a kochanie w pracy... i takie generalnie sa te \"buty\" :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 11, 2003 wiem jak zrobic typowy wegierski gulasz, ale nie mam pojecia jak zrobic sos wegierski... Ale sprawde moze w mojej magicznej ksiazce kuchraskiej cos bedzie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 11, 2003 przykro mi, sprawdzalam w dwoch ksiazkach, ale niczego takiego nie ma :( jeszcze sprawdze w jednym miejscuu, ale watpie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dark Elf 0 Napisano Październik 11, 2003 ja tez sprawdzalam wszedzie w niektorych przepisach mowia zeby dodawac tylko wolowine a w innych ze pieczarki i wolowine a sama juz niewiem ja tez siedze u mnie jest 5 po poludniu mam troche chandre nawet mi sie nie chce z psem na spacer wyjsc ale nie chce dolowac koniec dolow stop!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Październik 11, 2003 och, a masz gg? Moze chcesz pogadac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dark Elf 0 Napisano Październik 11, 2003 Margot - a masz moze gdzies pod reka ten przepis na wegierski gulasz i chce Ci sie nappisac?bo jak tak to ja chetna jestem na wyprobowanie przepisu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dark Elf 0 Napisano Październik 11, 2003 mam gg moj numer to 1943736 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach