Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co myslec

to mozliwe ze po tyg brania pigulek dretwieja nogi?

Polecane posty

Gość nie wiem co myslec

pytanie jak w temacie - co o tym sadzicie?nie przemeczzam sie a od wczoraj mam jakby zdretwiale nogi

Gość martuśka***
Ja mam takie objawy od pigułek właśnie Powiedz, czy to są obie nogi czy tylko jedna? Która część - łydka może? Jeśli jedna, to czy lewa? Może to też być objaw niedoboru potasu, magnezu Czy to są bóle, czy raczej skurcze, a moze uczucue kłucia (szpileczkami jakby)? U mnie było kłucie, potem drętwienie, potem bóle (zwłaszcza w nocy). Zrobiłam sobie badania (lekarz rodzinny - krzepliwość krwi, APTT, plus OB żeby sprawdzić czy jest stan zapalny). Wyniki były dobre. Lekarz zasugerował, że to początki zapalenia żył nóg. Jeśli to potrwa dłużej (kilka tygodni) to przejdź się do lekarza, zrób badania krwi. (a robiłaś sobie w ogóle badania przed pigułkami??) Potem ewentualnie lekarz - chirurg naczyniowy i USG Dopplera (trudno się dostać, skierowanie od lekarza ogólnego, ale nie ma gwarancji że zrobią Ci USG żył. Prywatnie jest drogo). Na razie kup sobie maść/żel z heparyną lub wyciągiem z kasztanowca (heparyna lepsza, ale np. Savarix ma obydwa składniki) i smaruj bolące miejsca. Możesz łykać magnez. Jeśli noga zacznie puchnąć, ppjawią się widoczne zyły albo zaczną pękać naczynka -- leć do lekarza!!!!!!!, będziesz musiała odstawić pigułki. pozdrawiam :)

Gość nie wiem co myslec
hej:) taki "bol" miala juz kiedys i nie bralam wtedy tabletek - to bylo jednorazowe , byc moze to na zmiane pogody? , to takie uczucie jakby ciazenie sama nie wiem trudno opisac ,moze tak jak po dlugim spacerze;) pozdrawiam :*

Gość pamietajcie ze
jednym z objawow po ktorych nalezy natychmiast przerwac branie pigulek jest wlasnie dretwienie jakichkolwiek czesci ciala. takie objawy to mozliwosc wystapienia zakrzepicy ktora jest przeciwwskazaniem do przyjmowania pigulek anty. powinnicie skontaktowac sie z odpowiednimi lekarzami. zakrzepica moze doprowadzic do zawalu i prawdopodobienstwo pojawienia sie jej jest najwieksze u kobiet bioracych pigulki i palacych papierosy.

Gość pamietajcie ze
jednym z objawow po ktorych nalezy natychmiast przerwac branie pigulek jest wlasnie dretwienie jakichkolwiek czesci ciala. takie objawy to mozliwosc wystapienia zakrzepicy ktora jest przeciwwskazaniem do przyjmowania pigulek anty. powinnicie skontaktowac sie z odpowiednimi lekarzami. zakrzepica moze doprowadzic do zawalu i prawdopodobienstwo pojawienia sie jej jest najwieksze u kobiet bioracych pigulki i palacych papierosy.

no dobra, a jak ja nie mam drętwienia tylko ból po nocy i duże zmęczenie łydek to też mam tak w środku opakowania odstawić logest? Wiem, że i tak muszę, ale nie myślałam że tak z dnia na dzień...? czy to nie będzie miało bardzo złego wpływu na gospodarkę hormonalną?

no dobra, a jak ja nie mam drętwienia tylko ból po nocy i duże zmęczenie łydek to też mam tak w środku opakowania odstawić logest? Wiem, że i tak muszę, ale nie myślałam że tak z dnia na dzień...? czy to nie będzie miało bardzo złego wpływu na gospodarkę hormonalną?

aha, czy może orientujecie się czy ja kiedykolwiek będę mogła wrócić do pigułek czy to już mnie na amen przekreśla ?

Gość do Mimiru
najlepiej udaj sie do ginekologa i powiedz mu wszystko. ja Ci niestety nie powiem czy masz odstawic tabletki i na jaki czas - lekarzem nie jestem :) lepiej dmuchac na zimne, nie uwazasz ?

do \"do Mimiru\": jutro idę bo mi się i tak wszystko wali odkąd biore pigułki, najpierw podejrzewano grzybice, leczyłam to, potem się okazała jak wylądowałam u innej lekarki że mam zapalenie jajnika i reszty też i teraz na to się lecze i podejrzenie nadżerki mam... już nie moge z tym wszystkm... A zdrowa byłam :( opowiem wszystko, dzisiaj jeszcze pigułe wezme, nie wiem czy odstwaiać tak sobie... wyniki APTT wyszły jakieś 3 tyg temu wzorcowo.... :( nic juz nie wiem

Gość nie wiem co myslec
no ja jestem po 8 tabletkach i az mi sie wierzyc nie chce ze juz by mnie dopadlo ale kto wie , tez ide utro do ginekologa pozdrawiam :*

mam jeszcze jedno pytanko: czy komuś przeszło po prostu jak odstawił piguły czy trzba było to dodatkowo leczyc?

Gość nie wiem co myslec
ktos mi jeszcze poradzil ze mozna zmienic tabletki na inne i to ustapi ile w tym prawdy nie wiem trzymajcie sie

Jesli dretwienia spowodowane sa innymi czynnikami niz zmiany zakrzepowe to zmiana na inna pigulke moze pomoc. Moze tez pomoc lykanie magnezu. Ale jesli dretwienia/bole spowodowane sa zmianami zakrzepowymi pigulki natychmiast trzeba odstawic. Co do badan. APTT i inne wskazniki krzepliwosci nawet godzine przed powstaniem zakrzepu moga byc dobre. One pokazuja krzepliwosc krwi, a ta pogarsza sie dopiero w krytycznym momencie (zakrzep). Wskazniki krzepliwosci krwi sluza do wykrywania zakrzepicy obecnej w organizmi. Jesli jest to stan przedzakrzepowy (wowczas moga wyst. dretwienia, bole, obrzeki itp) badania te moga nic nie wykazac. Ja zalecalabym lykniecie aspiryny i jak najszybsza wizyte u lekarza. Pozdrowionka

Gość maisy
A mi lekarz nie kazał odstawiać pigułek. I to ani ginekolog, ani lekarz rodzinny (u którego robiłam badania). Drętwienie nóg ma bardzo wiele kobiet przy pigułkach, jednak na szczęście zakrzepica zdarza się bardzo rzadko. Jeśli są skłonności rodzinne, genetyczne, to pigułki trzeba odstawić koniecznie. Ale jeśli nie ma, to nie trzeba panikować na zapas. Do AUTORKI topiku: na pewno nie odstawiaj sama pigułek w trakcie opakowania, zanim lekarz nie podejmie takiej decyzji. Zastanów się, czy w Twojej rodzinie były przypadki zawałów, udarów (wylewy się nie liczą) u dziadków (dziedziczy się co drugie pokolenie). Popytaj, czy Twoje ciotki, babcia, mama mają żylaki na nogach (ale wtedy nie "dziedziczysz" zakrzepicy lecz żylaki). Z reguły to nie jest zakrzepica, lecz jakieś problemy typu początek żylaków (jeśli teraz nie wyjdzie, to wyjdzie w czasie ciąży i tak). Uczucie ciężkich nóg oznacza właśnie coś z żyłami. Ale zakrzepicy raczej wtedy nie będzie. Zmienić tabletki można na minipigułki np. Cerazette (ale one nie są dla zapominalskich!!, mają mniejszą skuteczność). Są bezpieczne przy kłopotach z nogami, żyłami.

Gość do _ heather _
HEATHER : Jak to krzepliwość krwi pogarsza sie dopiero w krytycznym momencie ??... A to nie jest tak, że krzepliwość krwi jest wrodzona ??... (np. u mojej mamy jest zbyt niska krzepliwość, prawdopodobnie od zawsze, i przez to nie może brać leków typu aspiryna). Czy to nie jest tak, że krzepliwość jest stała dla każdego z nas? Bo inaczej, po co byłyby te zalecenia, żeby robić badania na krzepliwość PRZED ROZPOCZĘCIEM PIGUŁEK???... Po co się w ogóle je robi, gdy drętwieją nogi, skoro nic nie wykażą i tak?... czy możesz mi wyjaśnić, bo się pogubiłam pozdr. :) PS. jak odróżnić, że drętwienia spowodowane są innymi czynnikami niż zmiany zakrzepowe ????....

Gość mam pytanko
Czy jeśli są problemy z żyłami nóg, to czy przejście na tabletki z mniejszą ilością estrogenu (np. z 30 na 20) mogłoby troszkę pomóc??? Czy już w ogóle zapomnieć o pigułkach?... A czy możliwe jest jednoczesne branie pigułek i leków stosowanych przy problemach z żyłami (przeciwzakrzepowe np.)? Czy to w ogóle ma jakiś sens? tak szukam jakiegoś rozwiązania (oprócz Cerazette)

Gość Maydayka
Z drętwieniem i bólem nóg trzeba bardzo uważać! Wielu lekarzy to bagatelizuje i zwala na brak magnezu! U mnie też tak było! Najpierw nogi drętwiały i czułam jakby mieśnie mnie bolały. Potem zaczęły się rozszerzać żyły. I dopiero teraz jak trafiłam do porządnej ginki dowiedziałam się, że w takim wypadku pigułki trzeba natychmiuast odstawić. Poza tym ginka mówiła mi, że to normalne, że pigułki upośledzają krążenie i powodują żylaki, a u niektórych mogą doprowadzić nawet do zakrzepów. Dlatego nie każda z nas może w ogóle brać pigułki. W USA jest nawet wiele procesów przeciwko producentom - powodem są następstwa choroby zatorowej i zejścia śmiertelne spowodowane przez pigułki. U nas niestety o tym się nie mówi i mało jest porządnych lekarzy co porządnie przebadają i poinformują o następstwach brania pigułek. Gdybym wiedziała, że przez piguły dorobię się żylaków mimo młodego wieku (23 lata) to bym ich w ogóle nie brała :( Tak więc ja radzę uważać.