Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotka 6

swiadkowie jehowy

Polecane posty

Gość wkuuurzony
Dyskusja czy człwoek katolik jest lepszy od człowieka ŚJ jest zbyteczna, bo wszędzie są ludzie i ludzie. Zastanawiam się tylko nad metodami stosowanymi w kazdym z tych wyznań. ŚJ nie obchodzą swoich urodzin, zrywają więzy z bliskimi (np.katolikami), muszą (!) chodzić po domach i nawracać (gdzie tu dobra i wolna wola!) i naprawdę są bardzo upierdliwi!!! Gdy Swiadek nie pojawi sie na jakiejś uroczystości, to przychodzą do niego do domu z zapytaniem, czemu go nie było. Gdy zmienia wyznanie, nie odzywają się do niego... Ile jest katolików, którzy jako tzw "niepraktykujący" nie bywaja w kościele, czy ktoś ich napiętnuje? Nie jestem katolikiem, jestem ateistą, ale katolicyzm szanuję za wolność.

jestescie beznadziejni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wszyscy ludzie sa niedoskonali nie zaleznie do jakiej religii naleza. Ci ludzie nie sa rekrutowani tylko sami decyduja sie zostac Swiadkami Jehowy i nikt ich do tego nie zmusza. Przychodza do ludzi poniewaz w Biblii jest napisane zeby tak robili i tak samo robil Jezus (ew.Mateusza 24:14, 2Tymoteusza 4:2, ew.Mateusza 10:7) Powinniscie najpierw dobrze poznac Pismo Swiete a nie od razu oceniac!!! Znam wielu Swiadkow Jehowy i wiem ze wiele z tych osob popelnia bledy, niektorzy sa obludni ale kto dzisiaj nie jest..... ale oni przynajmniej sie staraja. Proboja poznac prawdziwego Boga nie sluchajac ksiedza z ambony ale osobiscie studiujac Biblie(5 Mojzeszowa17:19). Hebrajczykow 10:23-25. Zanim powiecie cos zlego na Swiatkow Jehowy sprawdzcie to a nie wypisujecie jakies bzdury ks.Przyslow 10:18. Jak chcecie byc tacy madrzy jak wam sie wydaje ze jestescie to zacznijcie czytac Biblie..... dobranoc

Gość ciekawski wkurzony
gzie w Biblii jest napisane, ze mają chodzić po domach i nawracać?

gdybys nie był SJ to nie przeszkadzałoby tobie ze ktos chodzi do kosciaoła. Po co pisac takie bzdury (moj znajomy itp) czyzbys sie wstydził/ła swojej wiary. Ja pisze otwarcie jestem katoliczka, dla mnie to co mówia i w jaki sposób mowią SJ jest nie do przyjecie. Czytam biblie, ale czy tylko SJ maja prawo do jej interpretacji - NIE. Nawet w Pismie Sw. Pan Jezus nikomu sie nie narzucał, wiec nie mów mi ze jest napisane ze chodził po domach i narzucał swoja wole i uzywał trików (ktos tu pisał o tyxch trikach), by kogos omotac. Zadziwiajace jest to ze zadac pytanie z innej strony i juz SJ zaczyna sie gubic, wiec nie wiem czy to takie na 100% dobre studiowanie bibli czy tylko wyuczone frazesy.Czasami po jakiejs rozmiwie z SJ dochodze do wniosku ze wyuczone frazesy. Bo wystarczy po kilku minutach odwrócic pytanie i SJ nie biedzoe wiedziałą co odpowiedziec lub odpowie tak ze ani ja ani ona tego nie zrozumie (tak namota).

Gość luk-ateista
jutro sie dolacze do dyskusji bo dzis juz pozno i pora spac...no moze jakis maly seksik z moja dziewczyna...:) btw.moj kolega ma sklep,do ktorego przychodzi jeden taki pan swiadek jechowy co to ma ktory jest rok starszy ode mnie,czyli ma 28 lat i ...koles prawiczek jest.ale byl rotfl jak nam to powiedzial.ale z czego tu sie wlasciwie smiac,to w gruncie rzeczy smutne jest.

DO ULLLAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Po pierwsze gdbys nawet nie napisala ze jestes katoliczka to i tak czuc kosciolem na kilometr Po drugie zmiana literki Jehowi swiadczy ze nie wiesz jak twój katolicki Bóg ma na imie {idiotka} to tak jakbysmy na przyklad napisali Kitolicy to od tych kitów ktore wciskasz Po trzecie Jezus chodzil i glosil swoja wiare wiec chyba nic w tym dziwnego ze Swiadkowie go nasladuja skoro czerpia przyklad z Pisma Po czwarte pewnie chodzisz do kosciólka swiecic jaja bylo by milo gdybys mi napisala w którym fragmencie Pismo o tym traktuje bo za cholere nie moge tego znalezc Po piate jak juz siadziesz zeby szukac to prosze znajdz mi z jakiej to okazji obchodzimy Boze cialo to tez mnie bardzo absorbuje. Wsród tych wszystkich ludzi co tu cos smaruja ty chyba jestes najglupsza ale daje ci szanse wykaz sie jakas znajomoscia tematu a moze wzbudzisz we mnie choc odrobinke szacunku

DO ULLLAAA!!!!!!!!!!!!!!!! Po pierwsze gdbys nawet nie napisala ze jestes katoliczka to i tak czuc kosciolem na kilometr Po drugie zmiana literki Jehowi swiadczy ze nie wiesz jak twój katolicki Bóg ma na imie {idiotka} to tak jakbysmy na przyklad napisali Kitolicy to od tych kitów ktore wciskasz Po trzecie Jezus chodzil i glosil swoja wiare wiec chyba nic w tym dziwnego ze Swiadkowie go nasladuja skoro czerpia przyklad z Pisma Po czwarte pewnie chodzisz do kosciólka swiecic jaja bylo by milo gdybys mi napisala w którym fragmencie Pismo o tym traktuje bo za cholere nie moge tego znalezc Po piate jak juz siadziesz zeby szukac to prosze znajdz mi z jakiej to okazji obchodzimy Boze cialo to tez mnie bardzo absorbuje. Wsród tych wszystkich ludzi co tu cos smaruja ty chyba jestes najglupsza ale daje ci szanse wykaz sie jakas znajomoscia tematu a moze wzbudzisz we mnie choc odrobinke szacunku

Małpeczka co Ty bredzisz? Mówicie ze wy SJ jestescie dobrzy nikogo nie obrazacie itp. To jeden stek bzdur Ty sie wykazałas tu. Notabene SJ przekrecili nawet nazwe b Bilbi jest napisane JAHWE a nie JEHOWY. I jezeli juz byscie mieli byc czyims swiatkiem to SWIATKIEM JAHWE a Nie SWIADKIEM JEHOWY. Powiedz mi czy Pan Jezeus wpychał sie prawie siła komus do domu, czy zaczepiał na ulicy i zjak nie wdasz sie z nim w rozmowe nazwie Cie \"glupią\" lub tym podobne epitety. Byłam nieraz swiadkiem takiej sceny. Notabene ja nikogo nie nazwałam \"idiotka\", a przeciez jestem tą \" okropnie katoliczką\" Wcale sie nie wstydze ze jak to mowisz \"czuc ode mnie kosciolem na kilometr\" to nawet dobrze, zyce Tobie by ktos o tobie tak powiedzial ze \"czuc od ciebie ( .......) , tu wstaw sobie wiare jaka chcesz, na kilometr. Zreszta mowicie o Jezusie przeciez wy nie trzcicie Jezusa,Jezus to dla Was Archaniol Gabryjel. Naczytałam sie z tych waszych ksiazek troszke bzdur i juz jako licealistka potrafiłam odrzucic tą niby Wasza nauke. Powiedz mi ie z Was tu na forum potrafi sie przyznac ze jest SJ, bo sa dwa podobne tematy i wszedzie pisze mam przyjaciele lub znajomego SJ a sami sie nie przyznajecie. Nawet w Pismie jest napisane ze kto bedzie wstydził sie Pana, Pan sie go rówiez wyprze. Nie cytuje dosłownie bo nie ucze sie na pamiec bibli. Czytam biblie i staram sie ja rozumiec ale nie kuje na pamiec wersetów tak jak robia to SJ. Co do Jajek to Ty nie wiesz ze jajko to symbol zycia i nie tylko dla katolików?

Co do szacunku Małpeczko to musze cie rozczarowac nie zalezy mi na twoim szacunku. No niestety. Jezeli jestes SJ to powertuj Biblie i zobacz jak nazywa sie Twó Bóg, bo chyba w tem całym zamecie zapomniałas/es A co do nicka do bardzo ciekawy. ;)

Co do szacunku Małpeczko to musze cie rozczarowac nie zalezy mi na twoim szacunku. No niestety. Jezeli jestes SJ to powertuj Biblie i zobacz jak nazywa sie Twó Bóg, bo chyba w tem całym zamecie zapomniałas/es A co do nicka do bardzo ciekawy. ;)

Gość mangaN
DO "Ciekawski wkurzony" , "dupa2000" odpowiedzial CI na to pytanie mateusza 24:14 ale widze ze nawet nie miales siły zerknąc do Bibli , jak wiekszosc ludzi tutaj bazujesz na niewidzey intelektualnej postronnych osób którzy z reguły są odstepcami (religi ŚJ) , podającymi sie za nie wiadomo jak wykorzystane i pokrzywdzone osoby. Ale wkoncu Jezus kiedy był na ziemi też był prześladowany oraz szkalowany ,mowili ze czyni cuda mocą sztana itp , wiec to jest normalne i tak bedzie to tylko pokazuje ze ta religia jest prawdziwa. A a do pani zakładającej topic radze ze jeżeli chce sie dowiedziec prawdy niech sama sprawdzi . Cu i Pozdro

Gość malpeczla
DO ULLLAA No i widzisz sierotko jak to sie pochopnie osadza gdybym byla swiadkiem to nie napisalabym ze jestes glupia czy idiotka .Sympatyzuje z nimi bo znam ich bardzo wielu .A co do wpychania sie do domu to jesli sie grzecznie podziekuje to nikt cie nie bedzie molestowal tylko sobie pójdzie.Poza tym zródla historyczne podkreslam HISTORYCZNE podaja pierwotne imie BOGA jako Jehowa a nie Jahwe to nie moja wina ze masz przekrecony przeklad PismaPoza tym w Pismie nie ma wzmianki o kosciele tylko o zborach .Etymologia slowa zbór i wszystko co sie tyczy znaczenia tego slowa wrecz idealnie wtapia sie w jezyk tamtych czasów .Zreszta w pismie nie ma tez slowa o ksiezach tylko o uczniach czy glosicielach .O ile tez sie orientuje to wyznacznikiem dla ludzi mialo byc 10 przykazan , a nie np. ha ha ha 5 przykazan koscielnych. Widze ze o wielkanocy nic nie znalazlas , a szkoda. Co do mojego nicku jest taki jaki mi sie podoba a co do ciebie to"zlej baletnicy przeszkadza....itd".poza tym wejdz sobie na topi "cz swiadkowie to sekta to sobie poczytasz jakim to ja jestem swiadkiem w twojej nic dziwnego falszywj ocenie.

Zobacz małpeczko jak mało wiesz o tym ruchu (jak to Ty nazwałaes SJ). Do tak niedawno sami obchodzili Św. Wielkanocne. Poczytaj troszke historii na temat SJ. To link dotyczący tego: http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-39.php Skąd wiesz ze to w naszym Pismie jest przekrecone. Z hebrajskiego Bóg to JAHWE poszperaj troszke a się przekonasz. Oj jak mało wiesz na temat religij z która sympatyzujesz. Ciekawe jest okreslenie nie jestem SJ ale sympatyzuje z tym ruchem. Przeciez pierwsza czesc zdania zaprzecza drugiej. Tak jak ja nie miałabym np. pogladów lewicowych ale sympatyzowałabym z tym ruchem. Notabene sama nazwałas to ruch nie religia, zaraz powiesz ze czepiam się szczegółów, ale to duza róznica ruch a religia Mówisz ze powiedziec grzecznie i sie odczepiam ho ho ho jak dalekie to jest od prawdy. Kiedys stałam z chłopakiem na przestanku (była to niedziela) i zaczepiła nas para SJ długo nie moglismy sie odgonic: Gdy odpowiedziałam na pytanie ( iz SJ pomoze nam znalezc droge zyciowa) iz mam juz swoja droge zyciową.) Odpowiedz było ze to zła droga i cały potok słow na temat jaka to grzeszna jest ta moja droga. A skad moga obcy mi ludzie wiedziec jakie ja prowadze zyciedla SJ wszyscy katolicy (jacy oni by nie byli ) to grzesznicy i wielkie zło. Nastepny przykład odganiania sie miałam niedawno gdy szłam do kosmetyczki jeszcze za mna krzyczeli. CO TU MOWIC O KULTURZE. Tu link dotyczący imienia Boga http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-11.php

taaak.... A więc co do Imienia to w piierwotnych przekładach pisma było w ogóle JHWH (chyba dlatego, ze coś tam w Hebrajskim nie pisze się samogłosek), a potem ludzie już podopisywali, nei wiem, możliwe, z epo to, zeby lepiej było wymawiać i to mnie już na prawdę nie obchodzi, ale jakby ktoś był na prawde upierdliwy, to może coś tam znajde. A co do Wielkanocy... powaliło cię? Od kiedy to Świadkowie Jehowy obchodzili wielkanoc? Pamiątkę śmierci, ai owszem (tak jest napisane w biblii, al ejuż mi sie nei chce szukać gdzie to było, gdzieś w łukasza, mateusza i marka \"I czyńcie to na moją pamiątkę\" jakoś tak tak było). No, więc czasami mnie rozsmieszasz po prostu Ullla. A ty małpeczko? na tym forum napisałaś ze swiadkowie to sekta czy co?

ciekawe rzeczy opowiadasz Lauren. Tak apropo SJ potrafia mataczyc i zonglowac slowami oj potrafia. Własnie Wielkanoc jest pamiatka smierci i zmartwystania Jezusa - nie wiesz tego. Jezeli obchodzicie pamietke smierci czyli czcicie Wielki Piatek to robicie podobnie jak katolicy. Tyle tylko ze dla Was katolik do \" wróg nr 1\" i za nic w swiecie sie nie przyznacie ze robicie to samo. To samo z Bozym Narodzeniem. Rozmieszam ? hmmmm to działa rówiez w druga strone. Lauren wytłumacz mi jedna rzecz z \"Ksiegi Objawien\" SJ uwazaja ze raj bedzie na ziemi. A w \"ksiedze objawien\" napisane jest (czarno na białym ) iz raj bedzie w niebie. Co do imienia Boga to wejdz na wskazany wczesniej link.

W woli ścisłości, pamiatka jest w czwartek (14 nisan, jakbyś niewiedziała, zagorzała katoliczko) i to nie jest pamiątka zmartwychstania, tylko śmierci, a o pamiatce zmartwychwstania nie ma w biblii o ile dobrze pamiętam. Co do Bożego Narodzenia, kiedy to Światkowie jehowy obchodzą? No wiesz, na penwo nie wymyślili sobie jakiejś daty jak Katolicy, bo u świadków jest wszystko tak jak powinno - 14 nisan, to 14 nisan, nie? A u was zgadza się tylko dzień zmartwychwstania 3 dni po 14 nisan. A raj na ziemi.... No więc w niebie.... bedzie tak jak napisane, w niebie bedzie święta trzódka (tak to sie chyba nazywa) a na ziemi zwykli ludzie. A co do jakiejś głupoty, którą napisałaś o murze, to skąd ty to do cholery jasnje wzięłaś? Czasami mi ciebei żal, a raczej twojej wiedzy, która jest tak skąpa, a którą się tak chwalisz.

Jeśli nei wiesz o co chodzi zmurem to napisałaś to wcześniej. A Boże Ciało... Skąd to się wzięło? Na czym to polega? Dlaczego to jest obchodzone i w ogóle wszystko co o tym wiesz.

W czwartek?/ hhehehe i Ty chwalisz sie znajomoscia Pisma hahaha. Pan Jezus umarł w piatek. Nawet w Pismie jest \" trzeciego dnia powstane zmartwych\" Katolicy obchodza zarówno smierc jak i zmartwystanie. Bo czy nie trzeba sie cieszyc z tego ze postał zmartwych. co do bozego narodzenia Wstawiam tu tekst. Jezeli nie wierzysz to mozesz zajrzec do archiwum \"straznica\" Och jak Ty mało wiesz o swojej religji. Wstawiam link dotyczacy Bozego Narodzenia, przeczytaj go i zajrzyj do archiwum waszego czasopisma.( Nie powiedziałam ze obchodza ale ze obchodzili tak na marginesie) http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-38.php Co do muru to powiedziałam mi to Wasze wspołwierna w czasie naszej dysputy. Mówiła tez ze raj bedzie na ziemi a gdy jej pokazałam akapit gdzie dokadnie jest napisane ze raj bedzie w niebie, zaczeła sie gubic,. Ciekawe jest to równiez ze Ty jako SJ mówisz co innego. Link na temat św Bozego Ciała. To swieto istnieja duzo, duzo dłuzej niz Twoja religia. Laura powiedz mi jeszcze cos na temat tej apokalipsy, tyle razy juz zapowiadanej przes SJ, jednak jak narazie nic nie wywrózyli ;)

W czwartek?/ hhehehe i Ty chwalisz sie znajomoscia Pisma hahaha. Pan Jezus umarł w piatek. Nawet w Pismie jest \" trzeciego dnia powstane zmartwych\" Katolicy obchodza zarówno smierc jak i zmartwystanie. Bo czy nie trzeba sie cieszyc z tego ze postał zmartwych. co do bozego narodzenia Wstawiam tu tekst. Jezeli nie wierzysz to mozesz zajrzec do archiwum \"straznica\" Och jak Ty mało wiesz o swojej religji. Wstawiam link dotyczacy Bozego Narodzenia, przeczytaj go i zajrzyj do archiwum waszego czasopisma.( Nie powiedziałam ze obchodza ale ze obchodzili tak na marginesie) http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-38.php Co do muru to powiedziałam mi to Wasze wspołwierna w czasie naszej dysputy. Mówiła tez ze raj bedzie na ziemi a gdy jej pokazałam akapit gdzie dokadnie jest napisane ze raj bedzie w niebie, zaczeła sie gubic,. Ciekawe jest to równiez ze Ty jako SJ mówisz co innego. Link na temat św Bozego Ciała. To swieto istnieja duzo, duzo dłuzej niz Twoja religia. Laura powiedz mi jeszcze cos na temat tej apokalipsy, tyle razy juz zapowiadanej przes SJ, jednak jak narazie nic nie wywrózyli ;)

co? trzeciego dnia zmartwychwstanie? i do czego to prowadzi. No tak, tak sjest napisane i wyżej też nak napisałam. A 14 nisan jak wiesz, wypada różnie i akurat tego roku był w czwartek, a że u katolków musi być wielki czwartek i piatek, to sobie przestawili może, nie? Bo u świadków według kalendarza... gregoriańskiego czy julianskiego 9nie wiem z którego sie korzysta) nie wazna jest data. Ważny jest 14 nisan (nie wiem według jakiego kalendarza). A ta strona którą mi dałaś... To nie jest zaden akt i równie dobrze moze być tam stek bzdur. A moze i nie... Ludziom potrzebny jest czas do zrozumienai niektórych rzeczy i oddzielenia, co jest dobre, a co złe, wiec moze jeszcze wteyd wierzyli innym co do daty narodziń (ale zdaje mi sie ze nie mogło tak być, albo to co przesłałaś to stek bzdur, albo musi być jakieś logiczne wytłumaczenie, ale raczej wierze, w to pierwsze), teraz jednak wszyscy świadkowie wiedzą, ze nie obchodzi sie niczego innego jak tylko pamiatkę smierci jezusa (podkreślam, tak jest napisane w Biblii!!!! znaczy zeby obchodzić). Ale wiesz, to jest sensowne. Bo gdyby nie trzeba było obchodzić tego, to nei byłoby konkternej daty w Biblii, prawda?

a i jeszcze jedno, co do akapitu 2 w stronce, którą przesłałaś, to jest śmieszne! Nie zakazuje, ale też nie jest napisane żeby obchodzić, nie? Nie ma żadnej daty i tak dalej. Nie jest zakazane, bo wtedy sie takiego czegoś się nie obchodziło, nie napisane jest też zeby nie palić papierosów (jest coś chyba wspomniane o alkoholu) bo przecież wtedy tego też nie było!

a i jeszcze jedno, co do akapitu 2 w stronce, którą przesłałaś, to jest śmieszne! Nie zakazuje, ale też nie jest napisane żeby obchodzić, nie? Nie ma żadnej daty i tak dalej. Nie jest zakazane, bo wtedy sie takiego czegoś się nie obchodziło, nie napisane jest też zeby nie palić papierosów (jest coś chyba wspomniane o alkoholu) bo przecież wtedy tego też nie było!

jeszcze jedno. Dlaczego przewidujecie koniec swiata. Skoro nawet w Pismie Świetym napisane jest ze kiedy to nastąpi wie tylko Bóg. Jezeli robicie tylko to co jest napisane w Pismie to dlaczego przewidujecie i to na dodatek fałszywie?

Gość antyyyyy
Ulllaaa - powaliłaś ich!!! 3maj sie!

Gość wkuuurzony
mat24:14: "A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadecto wszystkim narodom.I wtedy nadejdzie koniec" chwilę wcześniej - pasuje mi to do Was: "Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą" mat10:7 "Idźcie i głoście" Bliskie już jest królestwo niebieskie(...)", a dalej :"Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczysczajcie trędowatych(...)" Czy Świadkowie Jehowy też potrafią wskrzeszac zmarłych? A no nie, bo te słowa były skierowane do 12 APOSTOŁÓW!!! 2Tymoteusza 4:2 Ten list pisze Paweł doTYMOTEUSZA "głoś naykę, nastawj w porę, nie w porę[w razie potrzeby] wykaż błąd, poucz, podnieś na duchu z całą cierpliwością, ilekroć nauczasz" dalej pisze(4:19): "Pozdrów Pryskę i Akwilę oraz domOnezyfora(...)" ŚJ, pozdrowiliście już czy nie możecie ich znalezc? W KTÓRYM miejscu jest napisane: "Wejdźcie do każdego domu nauczać, nawet jak wypraszają, że mają już swoją religię. I rozliczajcie się nawzajem w zeszytach z godzin spędzonych na ewangelizacji, nauczaniu?" Może ja mam jakąś trefną Biblię Trza Wam, dzieciaczki, patrzeć na KONTEKST, a nie wyrywać przypadkowe zdania. Mam pyt. do DUPY i LAURY - czy jesteś cie jednymi ze 144 tys wybranych na zbawienie??? :)

Ale ty jesteś naiwna! skad wiesz, ze ot co ty wyczytujesz, to nie jest stek bzdur? Poza tym nikt nie przewiduje końca świata. Bo jak to (w końcu coś mądrego napisałaś) tylko bóg wie, kiedy bedzie koniec świata. Oni po prostu mówią, ze to kiedyś nastąpi i to mozliwe, ze całkiem niedługo.