Squirley 0 Napisano Stycze艅 26, 2005 Margotki BAKLAZANY ZAPIEKANE Skladniki: - 2 baklazany - 500 g pomidorow - posiekane liscie bazylii - oliwa z oliwek - kilka lyzek strtego, parmezanu - 250 g mozarelli - do smaku: pieprz, sol Przygotowanie: Przekroic baklazany na 6 plastrow, posolic i odstawic na okolo pol godziny, nastepnie oplukac, wytrzec, a nastepnie wstawic do goracego piekarnika i piec 7-8 minut z kazdej strony. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki pokroic na cwiartki i usunac miazsz. Uzyskany w ten sposob miazsz pokroic, dodac bazylie oraz doprawic sola i pieprzem. Na blasze ulozyc plastry baklazana, na kazdym z nich ukladac pomidory o mozarelle pokrojona w paski, parmezan, potem znowu baklazan, pomidory etc. Na koncu posypac wszystko parmezanem. Wstawic do piekarnika na okolo 15 minut. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Panierowany Camembert Margot Napisano Stycze艅 26, 2005 PANIEROWANY CAMEMBERT Skladniki: - 1 camembert - 2 jajka - 6 lisci cykorii - salata Sosy: - winegret z szalotek: 1 posiekana szalotka, 1 lyzka octu winnego, 3 lyzki oliwy, sol i pieprz do smaku - sos musztardowy: 1 lyzeczka musztardy Dijon, 1 lyzka octu winnego, 3 lyzki oliwy, sol i pieprz do smaku - sos pomidorowy: 1 jablko, szczyta cynamonu, 1/2 lyzeczki cukru, 10 dag pomidorow z puszki Przygotowanie: Wymieszac skladniki sosu winegret i ucierac do zagestnienia. Podobnie przygotowac sos musztardowy. Sos pomidorowy: obrac jablko, pokroic na cwiartki, usunac gniazda nasienne. Cwiartki jablka pokroic w kostke, wlozyc do rondelka, posypac cukrem i cynamonem. Dusic na malenkim ogniu do rozgotowania i odparowania. Przetrzec jablka przez sito i nastepnie zmiksowac z pomidorami. Ponownie odparowac na malym ogniu, do zgestnienia! Camembert pokroic na cwiartki i panierowac w roztrzepanych jajkach i bulce tartej, ponownie w jajkach i bulce tratej. Smazyc w frytkownicy na oleju rozgrzanym do 120掳C przez 30 sekund. Salate polaczyc z sosem musztardowym, liscie cykorii z sosem winegret. Na talerzyki wlej sos pomidorowy i uloz na nim camembert. Podawac z cykoria i salata! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Brioszka Margotki Napisano Stycze艅 26, 2005 BRIOSZKA DLA KOKUSIA Skladniki: - 30-40 dag maki - 1 dag drozdzy - 3 jajka - 1/2 kostki masla - 1 lyzeczka soli - 4 dag cukru - 40 ml mleka Przygotowanie: Rozpuscic drozdze w mleku dodajac odrobine maki. Calosc przykryc i odstawic na 15 minut. W miedzyczasie posiekac make, dodac cukier, sol. Wymieszac. Dodac ubite jajko a nastepnie mleko z drozdzami, zagniatac dodajac pozostale ubite jajka. Gdy ciasto bedzie gladkie, dodac pokrojone maslo. Zagniatac dalej az ciasto zacznie odklejac sie od stolnicy. Przykryc wilgotna sciereczka i odstawic na 3 godziny do wyrosniecia w temperaturze pokojowej, do powojenia objetosci. Po uplywie czasu, splaszyc ciasto reka, zlozyc na polowe i wlozyc je do foremki. Przykryc wilgotna sciereczka i odstawic na noc w chlodne miejsce! Nazajutrz ciasto powinno podrosnac troche w cieplym miejscu przez godzine! Nastepnie nalzey piec je w piekarniku nagrzanym do 180掳C. Jesli wierzch za szybko sie zarumieni, nalezy przykryc je folia aluminiowa. Brioszka jest gotowa, gdy wlozony w nia patyczek po wyjeciu bedzie suchy! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ciasta JoAski Napisano Stycze艅 26, 2005 CIASTA Z MROZONKI ..............................Jablkowo-cynamonowe .......(lub brzoskwiniowe albo z jakich kolwiek owocow) 1 plat mrozonego ciasta 3 jablka cynamon, cukier puder odrobina dzemu Ciasto wylozyc do blaszki, posmarowac odrobina dzemu. Owoce obrac, pokroic w plasterki i poukladac na posmarowanym dzemem ciescie. Posypac cynamonem i odrobina cukru pudru. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st przez 30-40 minut . Podawac na zimno z bita smietana lub na cieplo z lodami waniliowymi. Dodatkowo jesli sie ma galaretke mozna pozniej taka galaretka rozpuszczona w malej ilosci wody i juz ostygnieta polac cisato po ;ekkim ostudzeniu. Smacznie to wychodzi np z cistem z brzoskwiniami z puszki. ...................Bananowo-czekoladowe ................................. 1 plat ciasta 3-4 banany 1-2 gorzkie czekolady w zaleznosci od upodobania (lub nutella) odrobina dzemu Ciasto wylozyc do blaszki, posmarowac odrobina dzemu. Owoce obrac, pokroic w plasterki o grubosci ok 0,5cm i poukladac na posmarowanym dzemem ciescie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st przez 30-40 minut . Rozpuszczona czekolada polac ciasto po wyjeciu z piekarnika. Podawac na zimno z bita smietana lub na cieplo z lodami waniliowymi. A Margolcia co Ci moge podpowiedziec to na przyklad takie ciasto z brzoskwinkami z puszki .....................Brzoskwiniowe a la sernik ........... 1 plat ciasta mrozonego puszka brzoskwin 500 ml smietany slodkiej-30% 1 gorzka czekolada 1-2 cukry waniliowe Ciasto wylozyc do blaszki, posmarowac odrobina dzemu. Owoce obrac, pokroic w plasterki i poukladac na posmarowanym dzemem ciescie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st przez 30-40 minut Smietane ubijac 5 minut, robi sie z niej serek , dodac cukier w ilosci wg upodobania i miksowac jeszcze chcwile. Czekolade rozpuscic.Po wyjeciu i ostudzeniu ciasta rozsmarowac po wierzchu ubita smietane. Polac jeszcze lejaca ale i lekko ostudzona czekolada Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Grecka Zupa Bagatelki Napisano Stycze艅 26, 2005 GRECKA ZUPA Z SOCZEWICY Skladniki: - pol szklanki oliwy z oliwek - 2 duze cebule (pokrojone w kostke) - 2 zemby czosnku (wycisniete przez praske) - 2 srednie marchewki (pokrojone w kostke) - 1 szklanka suchej zielonej soczewicy - listek laurowy - litr wody - puszka krojonych pomidorow - lyzka przecieru pomidorowego - lyzka oregano - sol i pieprz - 2 lyzki czerwonego octu winnego - garsc czarnych oliwek bez pestek (ilosc wg. upodoban i stanu posiadania) Wykonanie: 1. W garnku podgrzewamy oliwe i dusimy w niej cebule z czosnkiem kilka minut. 2. Dodajemy marchewke, soczewice, listek laurowy i wode, gotujemy pol godziny. 3. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, sol i pieprz, gotujemy 15 mminut. 4. Po ugotowaniu dodajemy ocet i wrzucamy oliwki. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
koku艣 0 Napisano Stycze艅 27, 2005 Nocturne - to niekoniecznie sa przepisy na SBD...... Ale zupka z soczewicy jest wegetarianska, z tego co wiem.. Rowniez pozdrawiam.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
koku艣 0 Napisano Stycze艅 27, 2005 czesc.. cholewka, spalilem niemal garnek, ktory nastawilem, zeby sobie ugotowac soczewice do mieska, cos mnie naszlo na kolacje p贸藕n膮 por膮... dzieki temu moge dopisac jeden przepis - NIE SIADAJ DO KOMPA JAK ZACZYNASZ GOTOWANIE... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 28, 2005 dzieki za link, mniaaaaaam, pogotuje w weekend.. moze cos dopisze, ale slinka leci... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 krewetki ze smazonym imbirem Napisano Stycze艅 28, 2005 Skladniki: - kawalek, dlugosci 5 cm, korzenia imbiru - olej - 1 cebula - 100 g mrozonego groszku - 200 g marchewki pokrojonej w kostke - 100 g kielkow fasoli - 500 g krewetek krolewskich, obranych - 1 lyzeczka przyprawy "5 smakow" - 1 lyzka pasty pomidorowej - 1 lyzka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Obrac imbir ostrym nozem i pokroic w bardzo cienkie slupki 2. Podgrzany wok napelnic olejem i pogrzac. 3. Imbir wlozyc do woka i smazyc 1 minute. Wyjac lyzka cedzakowa i dobrze osaczyc na papierowych recznikach. 4. Odlac olej z woka pozostawiajac 2 lyzki. 5. Cebule oraz marchewke wlozyc do woka i smazyc, mieszajac, przez 5 minut. 6. Dodac groszek i kielki, smazyc, mieszajac 2 minuty. 7. Oplukac krewetki pod biezaca woda i osuszyc papierowymi recznikami. 8. Zmieszac przyprawe "5 smakow", paste pomidorowa i sos sojowy. Pedzlem rozprowadzic sos po krewetkach. 9. Wlozyc je do woka i, mieszajac z innyli skladnikami, smazyc jeszcze 2 minuty, az beda odpowiednie. Gotowa potrawe udekorowac smazonym imbirem. Podawac od razu. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Sajgonki Napisano Stycze艅 28, 2005 SAJGONKI Sk艂adniki: 1 opakowanie nale艣nik贸w na sajgonki 250 g pol臋dwicy wieprzowej lub piersi kurczaka 5 grzyb贸w mu-err pokrojonych w cienkie paseczki 125 g kapusty peki艅skiej pokrojonej w cienkie paseczki 125 g cebuli dymki pokrojonej w cienkie paseczki 100 g p臋d贸w bambusa (lub marchewki) pokrojonych w cienkie paseczki 1 艂y偶eczka cukru 1 艂y偶eczka soli s艂odki sos chili (lub sos do sajgonek) olej do g艂臋bokiego sma偶enia Marynata: 1 艂y偶ka sosu sojowego 1 艂y偶ka wina ry偶owego 2 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej Przygotowanie: Mi臋so pokroi膰 w cienkie paseczki. Wymiesza膰 sk艂adniki marynaty i marynowa膰 mi臋so 30 min. Rozgrza膰 w woku 2 艂y偶ki oleju. Sma偶y膰 mieszaj膮c mi臋so 1 min. Wyj膮膰, os膮czy膰 z t艂uszczu. Wok oczy艣ci膰, rozgrza膰 2 艂y偶ki oleju. Sma偶y膰 1 min. kapust臋, cebul臋, p臋dy bambusa i grzyby. Nast臋pnie doda膰 mi臋so, posypa膰 cukrem i s贸l膮, sma偶y膰 jeszcze 30 s. Wyj膮膰 farsz z woka. Nale艣niki zwil偶y膰 wod膮, a偶 stan膮 si臋 mi臋kkie i elastyczne. Po艂o偶y膰 porcj臋 farszu troch臋 poni偶ej 艣rodka ciasta, zawin膮膰 doln膮 cz臋艣膰, zawin膮膰 boki, zwin膮膰 do ko艅ca jak nale艣nik (zobacz rys.). Sma偶y膰 nale艣niki na g艂臋bokim oleju na z艂oty br膮z. Wyj膮膰 dobrze os膮czy膰 na paierowym r臋czniku. Podawa膰 polane s艂odkim sosem chili (lub sosem do sajgonek). Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 28, 2005 Schab w sosie arabskim Skladniki 8 plastrow schabu bez kosci [grubosc ok 1--1.5cm] paczka fig 4 male cebulki [najlepiej od razu szalotki] 3 lyzki octu winnego [ze wskazaniem na czerwony] 3 lyzki oliwy lyzka masla kieliszek wina [ze wskazaniem na czerwone] sol, pieprz do smaku Sposob wykonania: 1. Figi umyc, osuszyc i pokroic na kawalki 2. Cebulki obrac, pokroic w piorka 3. Mieso przyprawic sola i pieprzem, rzucic nie rozbijane na rozgrzany olej, zrumienic ladnie, zdjac i trzymac w cieple 4. Do pozostalego na patelni tluszczu dodac: maslo, ocet, cebulki, po chwili takze figi i wino, przyprawic sola i pieprzem. 5. Po kilku minutach wlozyc mieso i dusic jeszcze kilka minut, zeby wszystko soba nawzajem ,,przesiaklo\'\' 6. Podawac od razu z ryzem lub kasza kus-kus. kiedys zabraklo mi fig i dalam daktyle, tez bylo dobre.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
koku艣 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 Czesc wszystkim.. wlasnie jestem po obiedzie, zrobilem dzis zupe grecka z soczewicy wg Bagatelki. Zapunktowalem przy tym ogromnie u zony.... Zupa wyszla swietna, az sam jestem zaskoczony. Wynikl tylko jeden problem a mianowicie, ze zapowiadala sie na bardzo gesta i musialem dodac duzo wody, zeby nie wygladala jak gulasz. Moze za duzo wzialem skladnikow? ale jedna cebulka wiecej, jedna marcheweczka wiecej nie powinno zrobic az takiej roznicy. Jestem pewien, ze jutro to juz bedzie gesta ze lyzka w niej stanie w pionie.. No ale najwazniejsze, ze jest pyszna... az zona przekonala sie do oliwek, ktoorych nie lubi, moze dlatego ze czarne inaczej smakuja? Bagatelka, wielkie dzieki za przepis, wpisuje go stalego kanonu moich utworow, obok chili con carne i gulaszu a la Margotka.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
koku艣 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 to jeszcze raz ja... KaHa - przeczytalem ten przepis na schab po arabsku i wydaje mi sie bardzo prosty.. Piszesz o szalotce -to jest wlasnie problem o ktorym kiedys wspominal Maklowicz w swoim programie, a mianowicie, ze w Polsce nie ma generalnie szalotki. No, moze teraz juz mozna ja spotkac w duzych miastach albo blizej granicy niemieckiej, bo tam jest bardzo popularna.. w takim razie sprobuje ze zwyklymi cebulkami, po prostu bedzie ostrzejsze w smaku.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 bagatelka A oto przepis na nastepna zupke Robi sie ja bardzo szybko i jest naprawde pyszna + wegetarianska WLOSKA ZUPA JARZYNOWO - FASOLOWA Skladniki: - 1 baklazan - 2 duze pomidory (lub z puszki) - 1 ziemniak obrany - 1 marchew - 1 por - puszka bialej fasolki (najlepiej takiej nieco wiekszej typu Cannellini) - 4 szklanki bulionu warzywnego lub kurzego - 1 lyzka suszonej bazylii - kilka suszonych borowikow (10-15 g) namoczonych przez 10 min. w bardzo malej ilosci cieplej wody) - 1/4 opakowania makaronu typu bardzo cienkie nitki - 3 lyzki sosu pesto (ja uzywam gotowego ze sloika) - kilka lyzek tartego parmezanu Wykonanie: 1. Kroimy pory w cienkie krazki (tylko biale i jasno-zielone czesci, reszta dla krolikow ), marchewke, pomidory i ziemniaki w mala kostke, baklazana w duza kostke. 2. Do garnka wlewamy fasolke wraz z \"sosem wlasnym\", nastepnie dodajemy warzywa i bulion. Gotujemy ok. 15 min, az warzywa osiagna odpowiednia miekkosc. 3. Dodajemy bazylie, grzyby wraz z woda z moczenia i makaron; gotujemu nastepne 5 min. 4. Sprawdzamy zy wszystko jest juz odpowiednio miekkie, zestawiamy z ognia i dodajemy sos pesto. Na talerzach posypujemy parmezanem. Smacznego Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 to taki niezdrowy przepis ale smaczny... sycacy... i prosty Kotlet schabowy po generalsku 60 dag schabu, t艂uszcz do sma偶enia, 2 dag m膮ki, 2 dag grzyb贸w suszonych, 20 dag kapusty kwaszonej, 5 dag cebuli 3 dag t艂uszczu, 2 dag m膮ki, 4 sztuki usma偶onych nale艣nik贸w, 2 jaja, bu艂ka tarta, s贸l, pieprz Mi臋so umy膰, odci膮膰 ko艣ci, pozostawiaj膮c tylko ma艂e odcinki ko艣ci 偶ebrowej. Z mi臋sa 艣ci膮膰 zb臋dny t艂uszcz, pokroi膰 na kotlety, lekko rozbi膰 t艂uczkiem zwil偶onym wod膮, uformowa膰 owalne kotlety, posypa膰 przyprawami i m膮k膮, usma偶y膰 z obu stron. Grzyby umy膰, namoczy膰, ugotowa膰, wyj膮膰, posieka膰. Kapust臋 pokroi膰, zala膰 wywarem z grzyb贸w i mi臋sa, ugotowa膰. Cebul臋 obra膰, op艂uka膰, drobno pokroi膰, zasma偶y膰, wymiesza膰 z m膮k膮, lekko zrumieni膰, po艂膮czy膰 z kapust膮 i grzybami, chwil臋 pogotowa膰, doprawi膰, u艂o偶y膰 na kotletach, zawin膮膰 w nale艣niki. Nast臋pnie panierowa膰 w rozm膮conych jajach i bu艂ce tartej. Sma偶y膰 na silnie rozgrzanym t艂uszczu z obu stron na z艂oty kolor. Podawa膰 z ziemniakami i sur贸wkami. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 ja sie przyznaje bez bicia- to nie moje pomysly, ale sprawdzilam na swojej rodzinie-wszyscy zyja.. polecam stronke: http://kuchnia.verusinter.net/index.php Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Stycze艅 29, 2005 Hej ludziska, alesta tu narozrabiali beze mnie :D DObry pomysl o, juz nawet moj dzisiejszy przeis tu jest. \\ ALe ten temat nie powinien byc w DIETACH :D :D :D Ja bede dawac na tlusto ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 hopsia Napisano Stycze艅 29, 2005 dobry temat! piszcie dalej.....a ja sobie poczytam...mniam...mniam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
koku艣 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 Bagatelka masz racje, zupelnie nie zwrocilem na to uwagi. Jest inny dzial topikow gdzie ten powinien byl sie znalezc a mianowicie gotowanie, dom i ogrod Trudno, przenosic nie bedziemy... :D:D:D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Squirley 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 heheheee... ale narobilam... ta ostatnia kopia przepisu bagatelki to przeze mnie... nie sprawdzilam, czy ktos cos juz dodal i takjakos wyszlo... no trudno... Ale dzieki, ze chcecie dodawac przepisy. Zawsze bedzie latwiej znalezc dobre rzeczy do ugotowania... ciumki Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Kasia16 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 to taka dieta dla glodnych Polakow za granica gdzie mieszkacie..dzial dieta to dobre miejsce! Bagatelka , ale nie podszylam sie pod Ciebie!!!!!!!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 KaHa - oj wiem, ze sie nie podszywasz ;) I wielkie dzieki za schaboszczaki, widze, ze Ty konkretnie zapodajesz :) Schabiki sa mniam, uwielbiam, ale nie wiem dlaczego jakos niegdy nie wychodza mi nalezycie klasyczne schabowe w panierunku, ktore sa chyba jednym z najpyszniejszych jedzen na swiecie. Ale te po arabsku .... uwielbiam takie egzotyzmy :D TYle tylko, ze ja sie jakos zawsze balam fig i daktyli chyba tez ... Nie wiem czemu, one mi sie wydaja jakies takie \"spooky\" :D Kokus - bo ta zupka ma byc gesta, to ma byc jedzonko samo w sobie, ew. z pajda chlebka. Ja sie nia normalnie najadlam, co jest u mnie nie spotykane najesc sie sama zupa, ale soczewica to prawie jak mieso - ma bardzo duzo bialka i wlasnie dlatego uwielbiaja ja wegetarianie, bo wlspaniale zastepuje mieso. Mam nawet calkiem przyzwoity przepis na spaghetti bolognese, ale z soczewica miast mieska ... Teraz nie bede sie produkowac, bo klikam z domowego dogorywujacego komputera, ale jak bede w pracy to powklejam tu sporo przepisow ... zrobie sobie wreszcie raz a dobre uzywanie :D Bo tam \"u nas\" to sie zawsze troche krygowalam, zeby ludziom gitary nie zawracac, tu zas - przeciez o to chodzi :) I baaardzo sie ciesze, ze Twoja-moja zupka przypadla do gustu Twej zonie :) Sama wiem jak to jest milo, jak sie komus kochanemu cos zrobi do jedzenia, a jemu to smakuje - az sie cieplo robi na sercu, co nie:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 Super pomysl! Przepisy nie zgubia sie wsrod natloku wpisow i latwo bedzie je odszukac...moze trzeba bylo zalozyc na Dziale Gotowanie? ;-) Na razie przekleje moje 4 propozycje z innego tematu: KURCZAK PISTACJOWY/ z ksiazki *porcja na 4 osoby 1/2 kubka zmielonych orzeszko pistacjowych (ja zmielialam w blenderze) 1/2 lyzeczki soli (nie dawalam bo pistacje, kotre kupilam byly juz solone) 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu 4 piersi z kurczaka, bez skory, bez kosci 2 lyzeczki extra-virgin olive oil 1/2 pokrojonej slodkiej cebuli (dalam wiecej bo lubie) Piersi obtoczyc w pistacjach (zmielone pistacje przyprawic pieprzem) i wlozyc na patelnie po 2 minuty z kazdej strony. Potem wlozyc do naczynia i piec w temperaturze 375F 15 minut. Do patelniowej zawartosci po kurze dodac lyzke oliwy i wrzucic cebule, przyprawic pieprzem dusic do miekkosci cebula przez to rowniez zyskuje lekki pistacjowy smak). Podawac kure na lisciach salaty i oblozona cebula. Jest jeszcze sos (nie zrobilam bo zapomnialam kupic avocado) do przybrania. Avocado, lyzka cebuli, 3 lyzki oliwy, 3 lyzki soku z limetek, 1 lyzka wody - calosc zmielic w blenderze. Dla dziewczyn uzaleznionych od kanapek: KANAPKA BEZ CHLEBA/ z ksiazki Lisc ulubionej salaty, najlepiej, podluzny, chrupki i wytrzymaly Kilka paskow papryki czerwonej Szynka z indyka majonez szczypiorek Lisc salaty - lub dwa- posmarowac majonezem i przyproszyc szczypiorkiem, na to szynka z indyka a na nia papryka. Calosc zwinac w rulon i...gotowe! Mozna oczywiscie zmienic zawartosc na cos innego co sie lubi. PAPRYKOWY KES/moje Dla dwoch osob. 3 pomidory 2 pomaranczowe papryki biala cebula 3 czarne oliwki sol, pieprz, majeranek - do smaku wszystko pokroic w kola i wymieszac z oliwa sezamkowa, doprawic pieprzem, sola i majerankiem, udekorowac 6 krazkami czarnej oliwki z puszki LASKOWY KALAFIOR/moje Jako, ze w South Beach Diet ziemniaki i bulka tarta zabronione trzeba znalesc cos by to zastapic ale by bylo rownie smaczne. Takim doskonalym dodatkiem do drobiu i mies jest kalafior, dobry w kazdej fazie! A takze jakiekolwiek orzechy, ktore zmielone sluza jako... bulka tarta. O wiele zdrowsze i lepsze w smaku. Do kurczaka badz duszonej cebuli osobiscie polecam zmielone pistacje - wyprobowane! Porcja na 2 osoby. 1 kalafior (wielkosc zalezna od apetytu) 20 orzeszkow laskowych oliwa z oliwek sol, pieprz, ziola do smaku Kalafior ugotowac w przyprawionej wedlug upodobania wodzie, mozna dodac kostke rosolowa. Po ugotowaniu wrzucic kalafior na rozgrzana oliwe i popruszyc szczodrze zmielonymi orzeszkami, podsmazyc. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
amberangelic 0 Napisano Stycze艅 30, 2005 Super pomysl! Przepisy nie zgubia sie wsrod natloku wpisow i latwo bedzie je odszukac...moze trzeba bylo zalozyc na Dziale Gotowanie? ;-) Na razie przekleje moje 4 propozycje z innego tematu: KURCZAK PISTACJOWY/ z ksiazki *porcja na 4 osoby 1/2 kubka zmielonych orzeszko pistacjowych (ja zmielialam w blenderze) 1/2 lyzeczki soli (nie dawalam bo pistacje, kotre kupilam byly juz solone) 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu 4 piersi z kurczaka, bez skory, bez kosci 2 lyzeczki extra-virgin olive oil 1/2 pokrojonej slodkiej cebuli (dalam wiecej bo lubie) Piersi obtoczyc w pistacjach (zmielone pistacje przyprawic pieprzem) i wlozyc na patelnie po 2 minuty z kazdej strony. Potem wlozyc do naczynia i piec w temperaturze 375F 15 minut. Do patelniowej zawartosci po kurze dodac lyzke oliwy i wrzucic cebule, przyprawic pieprzem dusic do miekkosci cebula przez to rowniez zyskuje lekki pistacjowy smak). Podawac kure na lisciach salaty i oblozona cebula. Jest jeszcze sos (nie zrobilam bo zapomnialam kupic avocado) do przybrania. Avocado, lyzka cebuli, 3 lyzki oliwy, 3 lyzki soku z limetek, 1 lyzka wody - calosc zmielic w blenderze. Dla dziewczyn uzaleznionych od kanapek: KANAPKA BEZ CHLEBA/ z ksiazki Lisc ulubionej salaty, najlepiej, podluzny, chrupki i wytrzymaly Kilka paskow papryki czerwonej Szynka z indyka majonez szczypiorek Lisc salaty - lub dwa- posmarowac majonezem i przyproszyc szczypiorkiem, na to szynka z indyka a na nia papryka. Calosc zwinac w rulon i...gotowe! Mozna oczywiscie zmienic zawartosc na cos innego co sie lubi. PAPRYKOWY KES/moje Dla dwoch osob. 3 pomidory 2 pomaranczowe papryki biala cebula 3 czarne oliwki sol, pieprz, majeranek - do smaku wszystko pokroic w kola i wymieszac z oliwa sezamkowa, doprawic pieprzem, sola i majerankiem, udekorowac 6 krazkami czarnej oliwki z puszki LASKOWY KALAFIOR/moje Jako, ze w South Beach Diet ziemniaki i bulka tarta zabronione trzeba znalesc cos by to zastapic ale by bylo rownie smaczne. Takim doskonalym dodatkiem do drobiu i mies jest kalafior, dobry w kazdej fazie! A takze jakiekolwiek orzechy, ktore zmielone sluza jako... bulka tarta. O wiele zdrowsze i lepsze w smaku. Do kurczaka badz duszonej cebuli osobiscie polecam zmielone pistacje - wyprobowane! Porcja na 2 osoby. 1 kalafior (wielkosc zalezna od apetytu) 20 orzeszkow laskowych oliwa z oliwek sol, pieprz, ziola do smaku Kalafior ugotowac w przyprawionej wedlug upodobania wodzie, mozna dodac kostke rosolowa. Po ugotowaniu wrzucic kalafior na rozgrzana oliwe i popruszyc szczodrze zmielonymi orzeszkami, podsmazyc. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZM臉CZONA Napisano Stycze艅 30, 2005 amberangalic- jeste艣 najbardziej wkurwiaj膮c膮 istot膮 na tym forum! Wsz臋dzie ci臋 pe艂no i zawsze musisz si臋 wym膮drza膰, znajdz sobie jakie艣 inne zaj臋cie w 偶yciu!! Spierdalaj na swoje tematy( a jest ich ze 100) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Squirley 0 Napisano Stycze艅 31, 2005 no to ja tez jeszcze podam przepis z uzyciem siekanych orzechow: Eggplant Parmesan czyli baklazan z parmezanem 1 baklazan pol szklanki posiekanych orzechow 2 jajka 1 poszka diced tomatoes, albo 2 posiekane w kosteczke pomidory 1 puszka pasty pomidorowej (w polsce 2 przeciery) 1/3 szklanki wina wytrawnego 1/2 cebulki 2 zabki czosnku pol szklanki startej mozzarelli i garsc startego parmezanu bazylia, oregano, sol, pieorz Baklazana umyc, pokroic w 1cm plastry. Obtoczyc w jajku, potem w siekanych orzechach, ulozyc na blaszce i piec 10 minut w sredniej temperaturze. W miedzyczasie przygotowac sos: w garnku zeszklic na oliwie posiekana w kostke cebulke, pod koniec dodac posiekany czosnek (ale nie moze zbrazowiec bo bedzie gorzki) dodac pomidory i paste (lub przecier) i wino, pobulgotac przez 10 minut. Mozna dodac bazylie i oregano dla nadania bardziej wloskiego smaku. No i sol i pieprz. Podpieczone palstry balkazana wyjac z piekarnika, ulozyc w zaroodpornym naczyniu tak zeby na siebie troche zachodzily (tak jeden troche na drugi) polac wszytko sosem i posypac mozzarella i startym parmezanem. Zapiekac w sredniej temperaturze przez 30 minut. Pychotka!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Luty 1, 2005 Amberangelic - :) :) :) nie masz pojecia, jak Ci dziekuje za biust w pistacjach :) Mi sie ten przepis gdzies zapodzial, a na kartach Polakow zagranica jest juz chyba nie do odnalezienia ... I te inne tez sa fajne :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Luty 1, 2005 Squirley - ale te baklazany pysznie wygladaja :) Zawsze jak jestem w sklepie to patrze na baklazany, jak zaczarowana, bo sa po prostu takie piekne, ale jakos nigdy nie wiem, co z nich zrobic ... Teraz mam juz pare pomyslow :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Luty 1, 2005 GRZYBKI DO RYBKI (Szczegolnie nadaja sie do lososia, ale rownie dobrze moga byc z czymkolwiek sobie zazyczycie, np. kurczaczkiem ) Skladniki: - 1 lyzka oliwy z oliwek - 1 lyzka masla - ok. 1/4 szklanki drobno posiekanych bialych czesci szczypiorku (ew. pora) - 20 dkg. Grzybow shitakee - 1-2 zabki czosnku, rozgniecione - 2 lyzeczki swiezego estragonu lub 1 lyzeczka suszonego - sol, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzac oliwe z maslem. 2. Na tluszczyk wrzucamy szczypiorek, grzybki, czosnek i przyprawy; smazymy mieszajac z minutke, potem przykrywamy i dusimy do miekkosci 3. Smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem w razie potrzeby. Smacznego :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bagatelka 0 Napisano Luty 1, 2005 LOSOS Skladniki: -filety z lososia - 4 spore sztuki -4 lyzki oliwy (z oliwek) -sok z polowy cytryny -2 duze zabki czosnku rozgniecione -swiezy koperek - wedlug uznania, ale lepiej duzo -lyzeczka sosu sojowego -sol, pieprz do smaku Wykonanie: -w malej miseczce mieszamy wszystkie skladniki oprocz lososia -probujemy - ma byc konkretny slonawy, przyprawny smak -w duzej misce kladziemy filety i zalewamy je ta zalewa / marynata -odstawiamy do lodowki na cala noc, albo przynajmniej kilka godzin -nastepnego dnia wykladamy filety na blache do pieczenia -pieczemy w ok.15 minut w piekarniku wczesniej nagrzanym do 220 stopni C (425 F), moze byc nawet ciut cieplejszy -sprawdzamy termometrem do miesa, czy temperatura w najgrubszej czesci ryby siega 60-65 stopni C (125-130 F) i wyciagamy z piekarnika. Jemy :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach