Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamponik

Jak używać tampony?

Polecane posty

Gość ediiii
okres dostałam w wieku 13 lat i tylko przez pierwsze krwawienie używałam podpasek. teraz mam 22 i mozna powiedziec ze od tych 9 lat używam tamponów. W ciągu dnia i w nocy. Nie wyobrażam sobie inaczej zycia. To naprawdę wielkie ulepszenie komfortu zycia kobiety:)

Gość Sanderka xD
Do ediiii; A nie boisz się, że dostaniesz wstrząsu toksycznego??? Bolało Cię, gdy pierwszy raz zakładałas tampon?? A jakich tamponów używasz???

Gość ediiii
kiedy dostałam pierwszą miesiączkę miałam juz w domu miesiączkującą starszą siostrę i mamę, które używały wyłącznie tamponów. Do tego uprawiałam sport, wiec tampony byly idealnym rozwiązaniem. Wiele razy lekarz pierwszego kontaktu upominał mnie ze jestem za młoda na tampony, mimo tego ich używałam. Od zawsze używam o.b normal. Nie miałam żadnych problemów z wprowadzeniem tamponu. Zmieniam zawsze będąc na toalecie. Ta pozycja jest dobra. Pupa lekko wypchnięta, nogi ugięte. W razie problemów z aplikacją polecam uniesc jedną nogę w przód. np oprzec o toalete. Ważne bys się nie stresowała. Aha i jeszcze jedno. tampony o.b mają teraz fajną otoczkę, która zdecydowanie ułatwia aplikację. Jeszcze jakies pytanie?

Gość Sanderka xD
Tak. Jedno. Jeżeli używasz o.b. normal, to podaj mi, proszę długość tego tampona :)

Gość dziewczyna nauki
hehehe nowe hobby - mierzenie długości tamponów :) chyba też zaczne XD

Gość ediiii
długosc?? ale Słońce po co?:) Pochwa jest wystarczająco długa i elastyczna by zmieścił się w niej taki tampon.

Gość dziewczyna nauki
adiiii - mowiłaś ze używasz zawsze tamponów, ja czytałam że lepiej ich nie używać codziennie cały czas i że lepiej aby krew spływała... ja tam używam tamponów ale nie non stop.

Gość dziewczyna nauki
ediiii sorki za przekręcenie nicku :)

Gość ediiii
a no używam zawsze i jak do tej pory nic się nie dzieje:)

Gość dziewczyna nauki
wiele piszą o tym ze to troche niezdrowe tak cały czas ale skoro nic ci nie jest no to ok :) podobno krew krzepnie... i takie tam... ja mimo to używam również podpasek.

Gość ediiii
po tylu latach używania tamponów ciężko mi zaakceptowac wkładkę;p a co dopiero podpaske hehe

Gość Sanderka xD
Bo trochę to dziwne... Ja mam Safe Regular i mają 4,8 cm dł. a o.b. mini 4,5 to strasznie mała róznica. To juz nie wiem po co oni dzielą tampony na mini, regular, normal itp. A zresztą... ;) Jestem po prostu bardzo ciekawska xD :P

Gość dziewczyna nauki
ja w szkole i jak mam do czynienia z czynnościami fizycznymi to tampon a w domku jak sie lenie to podpaska.

Gość Sanderka xD
No ja jestem narazie skazana na te okropne podpaski... :( :( :( Oczywiście ze strachu... :(

Gość samasobie
Sanderka xD może też chodzi o grubość? jak myślisz ;)

Gość Sanderka xD
Wszystko już mi się myli głowie... Eee tam! Będę się martwić jak nauczę się zakładać tampony i przestanę się bać. xD :)

Gość ediiii
nie masz się czego bac:) na początek kup sobie te malutkie o.b. Ale naprawdę nie masz się czego bac. Zobaczysz jaki to komfort;)

Gość Sanderka xD
Oczywiście, że mam kupione o.b. mini i Safe Regular, ale jak zawsze próbuję założyć, to się spinam i denerwuję no i klops :( :( ;(

Gość Kiniusia86
to jest jak np. z kolejką górską, jak na nia patrzysz z dołu to sie strasznie boisz i sobie wmawiasz że nigdy na nią nie wsiądziesz ale jak już pojedziesz to będziesz chciała jeszcze raz potem :) to nie jest takie straszne a jeśli po prostu nie chcesz używać tamponów to nie używasz i koniec :)

Gość XD Kii XD
Sanderka xD wierzę ci ja też się zawsze boje :(:(

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
wasz strach przed włozeniem tamponu wynika prawdopodobnie z tego że nie znacie swojego ciała. najlepiej przed okresem, np. podczas kąpieli w wannie spróbujcie włożyć sam palec do pochwy aby zobaczyć że to nic strasznego, nie bolącego ani nie niemożliwego. Popróbujcie kilka razy a się oswoicie a potem weźcie tampon :) mi tak poleciła ginekolog bo też się bałam i po pierwszym włożeniu palca zobaczyłam że nie ma się czego bać a zalożenie tamponu które przedtem było niemozliwe dla mnie stało się łatwością :))

Gość XD Kii XD
Zawsze jak już sobie chcę założyć to się boję i nie daję rady ;/;/ :(:( a największe moje obawy to że dostane tss albo jeszcze inną chorobe albo że nie wyjmę tego tampona....

Gość XD Kii XD
qqqqqqqqqqqqqqq może i masz racje.... hmmm... Sama już nie wiem . ZAwsze gdy dostane okres myślę sobie teraz włożę tampona ale gdy pomyśle sobie o tych wszystkich chorobach itp. to się boję i się nie odważam :(:(

Gość qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
kobiety najpierw sprawdzcie co posiadacie a dopiero później bawcie się w tampony :) jeśli się macie irracjonalnie bać i sobie wmawiać głupoty o chorobach i bóg jeden wie co jeszcze to lepiej przeproście się z podpaskami i nie odstawiajcie cyrków bo tak z pewnością wam nic nie wyjdzie... tampon to tylko kawałek zwiniętej waty i nic więcej. i wybór nalezy do was i albo zaczniecie poznawać swoje ciało i zdecydujecie się na tampony albo z tamponów zrezygnujecie i będziecie śmigać z pieluchami w majtkach :)

Gość Mint
Jakie tampony są najlepsze? Czy są produkowane bella z aplikatorem? Dużo czytałam i wszyscy mówią, że o.b i tampaxy przeciekają. Chciałabym o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ pierwszy raz chciałabym zastosować, a nie wiem które wybrać. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość FFanta
jak pierszy raz zaaplikowalam tampon to przyznam ze mnie bolalo. za plytko go umiescilam i bol dokuczal mi nawet przy chdzoeniu. myslalam ze to normalne :) dziewczyny nie martwcie sie! kupcie najmniejsze jakie sa i poprostu pomyslcie sobie raz kozie smierc.. nie wyjdzie za 1 , za 2 , za 3 to za 4 razem :) a potem to wejdze wam w krew i stanie sie to dla was normalnościa powodzenia

Gość Kiniusia86
moim zdaniem najlepsze są te z belli, to że ob sie najwięcej reklamuje nie oznacza że sa najlepsze :)

Gość FFanta
moim zdaniem wbrew pozora o.b. sa najlepsze !

Gość Heeelp me
Udało mi się włozyc tampona w odpowiednie miejsce ale jak siadam np. w szkole na lekcji to strasznie boli :( Czy to jest normalne ;(((

Gość Heeelp me
no i jak siadam to boli i go czuje :(