Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malta

WRZESIEŃ odezwijcie się wrześniówki!!!

Polecane posty

Gość Mała25
Majaja powiedz ile ty odciagasz mleka? bo moja wydaje mi sie, ze bardzo mało je ona je tak 60-90 ml co 2-3 godziny ale na wadze przybiera ładnie. Dziś byliśmy na szczepieniu, lekarz stwierdził, że i owszem zęby idą ale jeszcze ich nie widac ;) no i skubana nie chce na rączkah sie trzymac leży an brzuchu i fruwa :) ale jeszcze zadnej rehabilitacji nie mamy sama ja mam meczyc na brzuchu :) a bioderka oki, tylko jej nie mierzył tylko wazył wiec wpisuje sie do tabelki NICK ...............IMIĘ ............DATA.......... WZROST ........WAGA MAMY............. DZIDZI ..........URODZ...............CM .............GR Ania79..............Iga................18 tyg.............69.............7100 Ola 27...............Karolina.........11.09.05..........65.............7500 Macierzanka.......Mateusz.........11 tyg.............62.............6100 Inga29..............Zuzia.............13,5 tyg............65.............5300 balninka_bb........Paweł...........19 tyg..........ok.74...............6930 Mała25..............Oliwia.......30.09..4,5 m...........62..............6600 Marta 24...........Basia.........24,09 ...4,5 m......63................7000 Asiak................Michał.............13,5 tyg..........67.............6800 ciężarówka........Oliwia.............11 tyg.............74.............6500 majaja..............Miron.............5 m................74?............9350 Diodda...........Weronika..........19.09.............???........7400(4,5m) niewiem jak to w koncu robimy :) A te co używaja pieluch DADA z biedronki widziałyście fajna promocja teraz jest 3 paczki w fajnym kartonie za 47.99

Gość Mała25
A i lekarz pytał mnie co daje Oliwi a ja mówie ze tylko kleik ryżowy i deserki jabłkowy i jabłko z jagodami no i pierś a on na to, ze już powinnam wprowadzac pomału jej wiecej nowych smaków. Wiecie moze coś na temat stosowania kremów na rozstępy albo tabletek na żylaki podczas karmienia (chyba sie powtarzam :) )

Gość Mała25
Tak patrze na tabelke to jakas mała ta moja kluseczka.

Gość diodda
NICK ...............IMIĘ ............DATA.......... WZROST ........WAGA MAMY............. DZIDZI ..........URODZ...............CM .............GR Ania79..............Iga................18 tyg.............69.............7100 Ola 27...............Karolina.........11.09.05..........65.............7500 Macierzanka.......Mateusz.........11 tyg.............62.............6100 Inga29..............Zuzia.............13,5 tyg............65.............5300 balninka_bb........Paweł...........19 tyg..........ok.74...............6930 Mała25..............Oliwia.......30.09..4,5 m...........62..............6600 Marta 24...........Basia.........24,09 ...4,5 m......63................7000 Asiak................Michał.............13,5 tyg..........67.............6800 ciężarówka........Oliwia.............11 tyg.............74.............6500 majaja..............Miron.............5 m................74?............9350 Diodda...........Weronika........19.09..5 m...........???............7300

Gość
🖐️ a mój mały ma od dzisiaj gorączkę,niecałe 38 stopni i przeciwgorączkowy zbija my temp. na godzine. Pije dużo ale nie mleka (pewnie schudnie mi) to chyba przez te zęby bo żadnych innych objawów. Jak mi wieczorem temp. skoczy bardzo do góry to jadę na pogotowie bo cholerka mojego pediatry w tym tygodniu nie ma. :( Ciezarówka- ja prócz witamin żrę ;) żelazo bo mam mało czerwonych krwinek a i mały ma anemię ale jest ze mna ok. Idx do apteki na pewno doradzą Ci co brać. Witaminy to podstawa bo teraz maluszki nam dużo zabierają. Mi też pzanokcie padały a teraz ok, dzięki witaminom w końcu jakoś wyglądają. ok ide patrzec na małego bo jakiś mi podejrzany, co chwile bierze głęboki wdech jakby miał zastój w oddychaniu, wolę się pogapic niz potem żałowac że tego nie zrobiłam.

Dzięki dziewczyny za rady ;-) fajnie jest mieć grupę wsparcia. Ja jak odciągam mleko to mam w butli tak gdzieś 90, 100 ml chyba że po nocce ściągnięte rano to mam 170 . Dosłownie przed 20 min odkryłam z mężem że nasza mała kluska ma białą kropkę na dolnym dziąśle w miejscu gdzie wychodzą te pierwsze ząbki :-) :-) :-) :-) :-) :-) Nic dodać nic ująć!!!! :-) :-) :-) :-) :-)

Co do rozstepow- ja dostalam krem, zaraz moze znajde to pokaze jaki i jest super i na pewno go mozna podczas karmienia, a teraz bede uzywac jakegos drugiego, ale ten drugi zawiera kofeine :( o taki mi sie wlasnie konczy http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=86156425 ( tylko cena powalajaca) U nas dzis opuscilismy materac w lozeczku na parter, ale dziwnie to teraz wyglada :p

Małą - moja porcja to 120 ml, czyli 5*120ml. Tyle ode mnie żądają panie w żłobku, z tego co wiem to przed snem mu łączą i daja duża porcje 180 ml. Duży chłop to i jeść musi dużo. :)

Gość Mała25
No tak rosnie chłopak to i ma potrzeby :) jeśli chodzi o kofeine to gdzies na stronie jak szukałam na temat szkodliwosci tabletek na żylaki to przeczytałam, ze nawet picie do 4 filiżanek kawy czy mocnej herbaty nie szkodzi dziecku, ale zaznaczyli tez , ze kazde dziecko jest inne. A alkohol wypity zalega w mleku matki przez 24 h. A cena tego specyfiu faktycznie powalająca :) 15 ml-20 zł

No proszę, a ja słyszałam że alkohol po dwóch godzinach \"wyparowuje\", najwyższe stężenie jest po godzinie. Mowa była oczywiście o rozsądnych ilościach a nie butelce czystej. Zaś 24 h to miała zalegać nikotyna i jej towarzyszące trucizny.

Taa a ja slyszalam ze nikotyna to trzy lata zalega w mleku matki. Serio.

Gość foxylady
Majaja podobno miałas do mnie sprawę? ;) Przekręć jak coś. Idę właśnie na rehabilitacje z Patyśkiem, w końcu mamy państwowo. Pozdro !

z ta nikotyna to serio, ja nie zartuje!!! W pokarmie kobiety ktora nawet rzucila palenie przed zajsciem w ciaze mozna znalezc nikotyne. Neutralizuje sie ona ok 3 lat.

ile czasu ida zabki? nasza mala ma od 2 dni taka biala kropke na dziasle dolnym w miejscu gdzie wychodza te pierwsze zeby ale minely te 2 dni i nie widac roznicy - kropka taka sama.

Gość Mała25
tak to jest z tymi zebami, troche mu schodzi zanim wyjdzie :) . A to widac juz zabka czy to dopiero takie jakby plesniawka białawe i zaczerwienione.

zeby to chyba troche czasu ida, raz dluzej a raz krocej. Podobno nawet do 2 miesiecy, tak ze cierpliwosci :P Ja mojej dziasla codziennie macam i teraz takie jakby rozpulchnione ma :) Sadystka ze mnie

Gość ..Marta
Basia rycy mi juz prawie codziennie z powodu ząbków ale jeszcze nie widac żeby któryś miał się pokazać. Podobnie właśnie jakieś plamki są ale jedną zauważyłam już miesiąc temu i nic sie nie zmieniła. Karmie brzdąca marchewką, jabłuszkiem albo marchewkką z jabłuszkiem a wczoraj to nawet soczek jabłkowo-gruszkowy wtrążaliła ze 40ml i nic jej nie było. Do mleka wieczornego dodaję odrobine kaszki truskawkowej :D Jak skrobałam jabłuszko surowe to małej nie smakowało. Zmienię wiec gatunek jabłka moze o to jej poszło :D W czasie ciąży rostępy zrobiły mi się okrótne:( a stosowałam krem dla mam cieżarnych juz od 4 miesiąca i nic to nie dało. Teraz tez nie ufam tym kremom co to niby mi cuda zdzialają jeśli wydam kupe kasy. Zostaje przy tłustym nivea lub bambino i masażu i ćwiczeniach. Jak i to nie pomoże to poszukam w ziołach przy pomocy speca z apteki albo cioci piguły :D Po porodzie schudłam i znowu utyłam i znowu schudłam wynik : -12kg a powinnam ważyć o kolejne 7 kg mniej. Już nie moge dłużej patzrec na swój zadek i co fajniejsze ubrania w szafie zamiast na mnie. dziś tłusty czwartek: wcinacie pączki???

mój od poniedziałku ma wysoką gorączke- wg mnie to zęby ale pediatra powiedział ze wirus jakiś. Hmm prócz gorączki to nic mu nie jest.A slini sie strasznie i wszystko gryzie (uwielbia wbijac się w kogoś brodę i szorować dziasła) .Noce juz nieprzespane, cycem gardzi (może i dobrze bo znowu mi pogryzł) więc latam z laktatorem ;) ech te zęby, łatwo nie będzie...no ale jak wyjdzie ten pierwszy to zostanie tylko 19-ście :D

Marta- schudniesz, powoli powoli ja codziennie się szoruje rękawica sizalową bo na nogach mam galaretke :( do lata zejdzie jestem dobrej mysli. I staram sie nie jeść słodyczy tylko suszone owoce. Ale dziś odpuściłam- liczba pączków -3 :D

Gość inga29
Cześć,ja nadal chora i Zuzka tez niestety się zaraziła ode mnie.Przedwczoraj zaczęła pokasływać więc pojechałam z nią do ośrodka.Tam okazało się że jedynym przyjnującym pediatrą jest 80 letnia babcia!!!Wcale nie przesadzam jak ja byłam dzieckiem to ta sama pani dr już była w wieku przedemerytalnym.Obecnie jest głucha jak pień.Trzeba do niej krzyczeć i jeszcze się dopytuje.Orzekła że dziecko zdrowe i kazała tak na wszelki wypadek nacierać spirytusem salicylowym.Wkurzyłam się że niepotrzebnie ciągnęłam małą do przychodni bo takie badanie to i ja jej mogłam przeprowadzić.Zaś moje ,,zdrowe" dziecko nad ranem dostało takiego ataku kaszlu że pobudziliśmy sie oboje z mężęm.Poleciałam z nią prywatnie do pani ordynator dziecięcego oddziału(lekarz świetny ale nigdie nie przyjmuje na kasę chorych) no i okazało sie ze najwyższy był czas bo juz porządnie przeziębiona malutka.Dostała leki na razie bez antybiotyku.Powiedzcie kobiety jak tu sie nie wkurzać na służbę zdrowia,człowiek płaci składki od wielu lat i jak się rzeczywiście potrzebuje lekarza to i tak trzeba prywatniwe bulić.

Gość ...Marta
maskarka z tą służbą a najgorsze że nie chcą nam zrobić dowolnych składek. przeciez zmuszają nas zeby im płacic za wielkie kolejki i zmiłuj się Pan/Pani. JAk potrzebowałam pomocy na początku ciąży a mieszkałam w nowym miejscu- miasto inne niz stałe zameldowanie- to żadna z lekarek ginekolog mnie nie chciała przyjąć. albo: jestem pod opieką poradni specjalisycznej ale wizyty kontrolne mam raz na rok albo półtora: gdzie profilaktyka badań to 3,4 miesiące najwyżej. Gdyby nie znajomosci w kregach chirurgicznych nie miałby mnie kto badać. na szczęście schorzenie do wyleczenia i prywatnie mam juz niemalze z głowy. państwowo miałabym juz pewnie kfalifikacje i kolejke na operacje i wycianie coponiektorych części wewnętrznych. Co do mentalnosci i etyki lekarzy: pożal się Boże i nic wiecej juz nie napisze. Słoneczka i zdrwoia każdemu:)

Gość Mała25
J wciełam dzis 6 paczków i jeszcze bym zjadła :) mam nadzieje, ze nie odbije to siena mojej klusce. jesli chodzi o rozstepy to ja na brzuchu po ciażach nie mam ani jednego. Ale moje uda przy dojrzewaniu (przytyłąm w ciagu roku ponad 10 kilo ) wygladaja jak przeorane, a teraz moje piersi wygladają tak samo jak uda - masakra. Ja takze mam niemiłe doswaiadczenia ze służbą zdrowia, ale szkoda czasu zeby to opisywac. Dziewczyny od niedzieli synek jest u babci (mojej mamy :) ) a ja codziennie wychodze z małą na dłuuuuugie spacery po miescie, moge polatac po sklepach i wogóle normalnie szok - tego mi brakowało. Ale jednocześnie bardzo brakuje mi mojego baka - jutro chyba go odbiore bo juz nie wytrzymuje bez niego, choć tyle chałasu robi i wiecznie cos chce, moze włąśnie tego mi brakuje :)

Temperatura przy zabkowaniu moze oznacac nfekcje poiewaz w czasie zabkowania dzieci szybko je lapia. Ja zjadlam tylko 3 paczki, ale mam ochote na jeszcze..

ja mam rozstepn na piersiach a moj brzuch wyglada jak pobojowisko po starciu sie dwoch kotow! Zupelnie nie wiem co mam obic. Najgorsze ze te rozstepy nie zbladly tylko nadal sa czerwone. Nie wierze juz w zadne kremy i balsamy :-( :-( :-(

Gość diodda
A ja mam po ciązy tylko brzuch troszkę bardziej flaczkowaty, poza tym spox. I 1 kg do przodu ale to akurat blogoslawienstwo. Liczba pączkow- 2,5. Ale gdyby to byly dobre pączki zjadlabym z chęcią więcej zapewne. Dziewczyny, jak ubieracie swoje dzieci do snu ? Ja body z krotkim a na to pajac do spania z zakrytymi nózkami. A na dzień body z dlugim i na to jeszcze dlugi rękaw, a na nogach oprocz polspiochow jeszcze skarpetki. Ciekawa jestem jak inne mamy ubieracie. Temp w chacie ok 21 st. A druga rzecz - moja mala zafascynowana jest moimi wlosami - co się zblizę to ona mnie ciągnie za nie brrr. No i jak wlozę okulary to tez od razu rączki wyciąga do nich, tak więc wolę jhuz soczewy nosić.

Miron przeziębiony, ale gorączki nie ma więc do żłobka poszedł. Normalnie strasznie mi go szkoda, mimo że prawie nie spałam, bo leję się z niego, z nosa, z gardła, makabra. Ja też bez rozstępów, tylko brzuszek mi został taki okrągły, codziennie wga[piam się w lustro z nadzieją, że jest trochę mniej okrągły a on nic :(. Trochę próbowałam przez ostatni tydzień ćwiczyć z Mironem, ale teraz on chory, ja się przedzwigałam i znów przerwa. Byle do wiosny.

Gość foxylady
Do wrześniówek, którym maluszki jeszcze się nie przewracają na brzuszek ;) Dowiedziałam się dzisiaj, że dzieci zazwyczaj najpierw opieraja się na prostych rękach na brzuszku, a dopiero potem obroty ćwiczą. No akurat mój Brunek zrobił na odwrót czyli zaczał od obrotów, no ale co dziecko to indywidualność... No i z tym obracaniem to tak po ukończeniu 5 miesiąca zazwyczaj... Maja uściśnij Mironka od nas ! Pozdro !

Gość Mała25
No moja to wogóle jakaś leniwa, nawet nie chce sie na przedramionach trzymac, ale jak ja lekarz ogladał w poniedziałek to stwierdził, ze on nie widzi nieprawidłowości i że ma czas jeszcze aby sie trzymac, moja konczy 5 miesiecy 30 czyli mam jeszcze troche czasu :) . Ale narazie sie nie martwie bo córcia kolezanki (w wieku mojego synka) tez najpierw siedziała a dopiero później sie przewracała, takze naprawde kazde dziecko inaczej. A znowusz córcia mojej siostry 26.09.2005 to trzyma sie na rekach wysoko skubana, a wygibus z niej na wszystkie strony cos już prubuje na brzuch ale nie wie co ma zrobić z reka jak juz na boku jest :) no i głowe za bardzo wygina do tyłu przy tym obrocie, ale nauczy sie dziewczyna tak samo jak i nasze bączki :) Jak ja czekam na wiosne , juz dosc mam tego zimna i tych ciuchów

Gość Mała25
sorki dziewczyny za byki ale jak szybko pisze to sie nie zastanawiam nad pisownią a z ortografii zawsze byłam noga, wypracowania ładne a byki, ze szok