Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość __zosia78

Gruczolak przysadki

Polecane posty

Gość Kilcia
Do kemki Ogólnie jest tak,że aby potwierdzić diagnozę związaną z gruczolakiem w przysadce powinno się zrobić rezonans przysadki (lub głowy z oceną przysadki) z kontrastem. Szkoda ze nie piszesz jaki rodzaj hormonu miałby wydzielać ten guz w przysadce?Bo kortyzol sam produkowany jest w nadnerczach,jakieś 4 pietra niżej, ale jeśli piszesz o zaburzeniach widzenia.A czy masz też bóle głowy i zawroty?Jeśli kortyzol jest podwyższony to stawiałabym że guz którego się spodziewasz w przysadce wydziela za dużo ACTH(choroba Cushinga). Czy masz typowe objawy Cushinga?Napisz do mnie na gg:25434464.

Gość Bednar
Cześć, nie zaglądałem tutaj z rok, może dłużej. Nie chciałem się denerwować "powrotami" ;-) Jesienią ubiegłego roku miałem podejrzenie, że gruczolak zaczął był odrastać. Pani lekarka z prywatnej przychodni medycznej rozłożyła ręce i wysłała do poradni państwowej ;-) A tak fajnie miało być w tych prywatnych ;-) Ale nic to. Dr. Zieliński rzucił okiem, stwierdził że to tylko blizna po wyciętym. Dalej szpital bielański, pełne badania i odesłali mnie uspokojonego do domu. Jedno co mnie dalej niepokoiło, to IGF-1 przez cały ubiegły rok podniesione do ok. 400, przy czym norma jest ok. 310. Odpuściłem wszystkie badania aż do teraz. No i dzisiaj wynik. IGF-1: 302. Czyli wszystko w normie, GH również. Zatem jakby ktoś pytał, to u mnie wszystko w porządku ;-) Pozdrawiam starych i mło... tzn. nowych ;-) Bednar

Gość Kilcia
U mnie hormon wzrostu jest ok,tzn w normie. Gorzej z prolaktyną, 4 -krotnie jest przewyższona norma,niewielki wzrost po podaniu MPC. Rezonans był tylko potwierdzeniem tego testu-mikrogruczolak 4,5 mm. Ze wzgledu na ubytki w polu widzenia mam konsultację neurochirurgiczną-możliwe że będę miała operację.Na razie zobaczymy czy nie rośnie pomimo brania bromergonu.

Gość Mmaajjkkaa
witam! jestem tu nowa... tez mam gruczolaka, mialam robiony rezonans 4 razy - pierwszy wykrykl gruczolaka 9 x8 x 9 mm, przepisano mi bromergon... drugi rezonans bez zmian i znow bromergon pozniej stopniowo zmniejszali dawke az w koncu przestalam go brac... trzeci rezonans - gruczolak po przebytym krwawieniu doguzowym zmniejszyl sie do rozmiarow 6x4x3 mm, nadal bez żadnych leków skierowali mnie na kolejny rezonans (od poprzedniego minelo 9 miesiecy) dzis odebralam wyniki i znow guz sie powiekszyl teraz ma 8x5x6,5 mm i wpukla sie do swiatla zatoki jamistej... do wizyty u mojego endokrynologa mam dwa miesiace, czy powinnam sie martwic? czy powinnam dzwonic i "wcisnac" sie na wczesniejsza wizyte? dziekuje za odp;)

Gość Kilcia
Rozumiem że już nie bierzesz bromergonu? Jak długo go brałaś w jakiej dawce?Czy jak miałaś robiony rezonans to brałaś bromerogn ciągle?Nie odstawiłaś go przed badaniem?Ja myślę,ze powinnaś się "wcisnąć"do lekarza. Podobno branie bromergonu w trakcie rezonansu tzn. nie zaprzestanie go brania powoduje że rezonans nic nie wskaże,dlatego podejrzewam że przez to że brałaś bromergon rezonans nie wykazał guza tak, jakbyś go nie brała. Naciskaj żebyś miała szybszą wizytę u endokrynologa.

Gość MIRGA
BEDNAR.Wita gorąco widzę że stres pooperacyjny będzie nam towarzyszył do końca ale głowa do góry co ma być to będzie.Kontrolować się trzeba ale idzie do tego przywyknąć ja latam między Warszawą a Wrocławiem i tak już od 11 lat.Pozdrawiam Wszystkich głowa do góry.

Gość Mmaajjkkaa
brałam go wtdy kiedy wykryto guza czyli jakies 5 lat temu najpierw w dawce 3/4 po rezonansie-drugim kiedy nie nastapily zadne zmiany wymiarow guza lekarz zmniejszyl mi dawke najpierw na 1/2 potem 1/4 i w koncu tak po 1,5 roku brania zrezygnowal zupelnie, wtdy mialam robiony rezonans-chyba nawet dwa- na jednym guz sie zmniejszyl do 7mm po okolo pol roku o kolejne mniej wiecej dwa mm, teraz minelo 9 miesiecy mialam kolejny kontrolny rezonans no i wlasnie teraz wyszlo ze znow sie powieksza-nie biore bromergonu mniej wiecej-3 lata

Gość Kilcia
Naciskaj żebyś miała wizytę najszybciej jak się da. Według mnie guz nie powinien odrastać albo miałaś za słabe leczenie...

Witam wszystkich , jestem nowa na forum , na 4 sierpnia mam wyznaczoną operację guza przysadki u Doktora Zielińskiego na moim rezonansie napisano przysadka o wymiarach ax-20mm cor-12mm sag-13mm w obrębie powiększonej przysadki widoczne 2 zmiany 5x7mm i 4x4mm w górnej części przysadki niewielki hyperintensywny obszar w obrazach T1 zależnych i izointensywny w obrazach T2 zależnych mogących odpowiadac krwawieniu ,torbiel szyszynki 8mm.Doktor Zieliński powiedział że jest to guz o innej strukturze jak gruczolak,bardzo się boję ale czytając forum jest mi łatwiej to przejść,może jest osoba która ma podobny termin operacji prosze o kontakt

Gość Kilcia
Czy myślicie że mikrogruczolak (4,5 mm)powoduje problem z oczami?Tzn chodzi mi o zaburzenia w polu widzenia i mgłę.

do marcik77 Ja położyłam sie do szpitala na badania hormonalne po 2 miesiącach od operacji. Większość osób z forum też podobnie. Przysadka musi się troszkę wyleczyć i zrównać hormony. Po operacji brała hydrokortyzol (pewnie wszyscy to dostają). Porobili mi w szpitalu badania i kazali odstawić pomału.

na jakie hormony nalezy zwrocic szczegolnie uwage robiac badania kontrolne ?ja niestety musze dopilnowac tego sam bo gdy bylem w szpitalu w bydgoszczy przed operacja nie zrobiono mi np badan hormonu wzrostu i do tej pory nie wiem jak to z tym hormonem u mnie wyglada

Gość jaga52
teresa1965: czy guz wydziela jakies hormony czy jest nieczynny? czy mialas jakieś dolegliwosci? napisz więcej..

Gość Kilcia
Czy ktoś mógłby mi polecić jakiegoś neurochirurga od przysadki w rejonie kujawsko-pomorskim?Dziękuję.

Jaga 52: nie wiem czy ten guz wydziela jakieś hormony ,mam tylko RM nie robiłam żadnych innych badań 7.06 odebrałam wynik a już następnego dnia byłam umówiona z Prof. Zielińskim. Leczę się u endo już 8 lat brałam Yasmin i było ok do momentu jak pojawił się mlekotok bóle głowy i poleciał mi wzrok i brak miesiączki, zrobiłam badanie PRL wyszło 71 i po MTC 91. Z rezonansu wynika że mam 2 mikrogruczolaki jakąś zmianę mogącą odpowiadać krwawieniu ,naczyniak zylny i torbiel szyszynki

Gość megii77
do Kilcia ....."Podobno branie bromergonu w trakcie rezonansu tzn. nie zaprzestanie go brania powoduje że rezonans nic nie wskaże,dlatego podejrzewam że przez to że brałaś bromergon rezonans nie wykazał guza..........." Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy na temat mikrogruczolaków, ale to chyba jakaś pomyłka. Mikrogruczolak, albo jest, albo "czasami" po braniu laków się wchłania. Jeśli kolezanka brała przez jakiś czas bromergon gruczolak mógł się wchłonąć. Po zaprzestaniu leczenia guz mógł się natomiast pojawić ponownie. Jeśli mamy gruczolaka i bierzemy leki to w żaden sposób nie ma to wpływu na badanie rezonansem magnetycznym. Pozdrawiam ciepło mimo deszczu:-) do ann123 pozdrowienia i buziaki dla mojej imienniczki: Małgosi:-)))

Gość megii77
do ann123 jak zdrówko? wszystko w porządku? Maluszek bardzo daje w "kość"? Pozdrawiam

Gość Kilcia
Chyba nie jest tak do końca z tym co mówisz,bo inaczej dostałabym bromergon juz przed rezonansem,a dostałam dzień po badaniu,właśnie ze wzgledu na to że rezonans nie pokazałby tego guza, i wiem to od swojego lekarza,sama nie wymyśliłam. Pozdrawiam.

Gość Kilcia
A poza tym widać że za krótko brała ten bromergon skoro guz znów się pojawił i to prawie takiej samej wielkości. Albo rzeczywiście jest tak jak ja twierdzę ze póki się bierze ciągle bromergon czy inny lek na zmniejszenie prolaktyny a tym samym guza, to wynik rezonansu będzie fałszywy.I chyba raczej to drugie,wiec mój lekarz ma racje skoro mi odstawiła bromergon na czas wykonywania rezonansu.

Gość picipici
czy po hydrokortyzolu łykanym razem z dużymi dawkami bromergonu (5 tabletek na dobę) ktoś z was miał również problemy z metabolizmem, a dokładnie z zaparciami? co najlepiej zrobić w przypadku takich problemów?

jestem 3 tygodnie po operacji guza przysadki od kilku dni strasznie chce mi sie pic praktycznie pil bym caly czas a pragnienie nie ustepuje chodze dosc czesto do wc nawet w nocy 2 razy czy to mozliwe by byla to moczowka czy to raczej skutek stosowania hydrokortyzonu?

Gość Akroo
do marcik77, możliwe, że jest to moczówka. Chociaż po lekach też tak czasami jest, tyle, że ja jak brałam ten hydrokortyzon to bardziej mi się chciało jeść, pić nie bardzo ale jednak warto jest iść do lekarza i to sprawdzić :) A tak ogólnie to witam wszystkich :D Dość długo się nie odzywałam. Ostatnio byłam na badaniach w szpitalu i jak już wcześniej tu pisałam, od 2-3 mies. znowu ciągle boli mnie głowa ( a operacje miałam w październiku 2010) w marcu mialam rezonans, wyszła jakaś mała zmiana, ale lekarze twierdzili, że może to być po prostu blizna i że najlepiej jest zrobić badania hormonalne, by to określić. Teraz w czerwcu zrobili mi badania na hormon wzrostu i te inne podstawowe i okazało się, że hormon wzrostu mam ponad normę bodajże 9 z kawałkiem i po podaniu glukozy nie było hamowania tylko jego wzrost. Mój endo konsultował się z neurochirurgiem i okazało się, że jednak to, co było uznawane za bliznę jest guzem, który prawdopodobnie nie był do końca wycięty. I znowu muszę przyjmować coś na pohamowanie GH, ale już nie Sandostatynę tylko jakiś inny lek, ale nazwy nie znam. 19 lipca znów jadę do szpitala, mam mieć badanie z wykorzystaniem znacznika i podana mi będzie pierwsza dawka tego nowego leku. Potem jestem zakwalifikowana do radioterapii.. Jednak mój ból głowy nie był skutkiem zmiany pogody, czy zmęczenia... To tyle, co by było u mnie, a co u Was ? Jak Wasze wyniki ? Pozdrawiam wszystkich ;*

Gość karkosia
Wiatam mam gruczolaka przysadki mózgowej zlokalizowanego na pograniczu z zatoka jamista mam pytanie wspominałyscie o operacjach w katowicach..wiecie w którym szpitalu dokładnie robią te operacje???pozdrawiam

Gość jaga52
teresa1965: jest to zapewne guz prolaktynowy ale prof Zieliński zrobi co możliwe, nie martw się. karkosia: w katowicach gruczolakami zajmuje się dr Rudnik

Gość megii77
do karkosia Operacje gruczolaków w Katowicach (tak jak poprzedniczka wspomniała ) wykonuje dr Rudnik w Centralnym Szpitalu Klinicznym na ul. Medyków. Przyjmuje też prywatnie na ul. Witosa 21 w Katowicach w Europejskim Centrum Leczenia Niepłodności. do Kilcia Nie będe tu oceniała wiedzy Twojego lekarza bo nie do mnie to należy, ale jestem zdziwiona takimi teoriami. Koleżanka za pewne za krótko była leczona. U mnie mikrogruczolak się wchłoną po 11 latach leczenia, więc wszystko jest możliwe:-), aczkolwiek w zupełności nie zgadzam się z tym co mówi Twój lekarz, ale to tylko moje zdanie:-) Pozdrowionka

Gość haneczka1234
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa albo i nie. Nie udzielałam się, ale forum to było dla mnie ogromną skarbnicą wiedzy i podporą gdzie spędziłam mnóstwo czasu, gdy u mojego taty w kwietniu wykryto makrogruczolaka przysadki ok 3 cm, po wszelkich konsultacjach oraz waszych opiniach tata zdecydował się na operację w centrum onkologii u prof. Bonickiego. Od wczoraj jest w szpitalu na jutro ma wyznaczony termin. Bardzo się boimy ponieważ tata ma liczne, dodatkowe schorzenia. Modlimy się i wierzymy,że wszystko będzie dobrze, ponieważ musi być dobrze. Proszę trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Was ciepło

Gość Kilcia
Do megii77 Wydaje mi się że to czy guz odrośnie czy nie po leczeniu to zależy głównie od organizmu i długości leczenia. Podobno czasem nawet trzeba brać bromergon do końca życia bo jak się przestanie to guz wrasta.,ale taki minimalny czas brania to podobno 2 lata.Wiec po prostu mogła brać za krótko albo za małe dawki.Ja póki co mam 1 tabletkę dziennie, która będzie zwiększa (o ile wcześniej nie będę miała operacji).Ale jeśli chodzi o zabieg to chyba zoperuje się bliżej siebie (pewnie Bydgoszcz),tam też są dobrzy lekarze...Czasem nawet się nie podejmuje leczenia lekami (nawet jeśli guz jest mały) tylko kieruje na zabieg,ale tu muszą być ubytki w polu widzenia i/lub bóle głowy i oczywiście wtedy gdy leki nie działają a guz rośnie.

Gość karkosia
Witam wszystkich mam do was jeszcze jedno pytanie:)Czy ktokolwiek z was przy gruczolaku mial jeszcze ogniska zapalne w mózgu??Bo ja niestety mam i to sporo..Pozdrawiam

Gość megii77
do karkosia ja miałam i mam (raczej opisane jako demielinizacyjne), ale nie aktywne i od 11 lat nie ulegaja zmianom...a u Ciebie się tez pojawiły??

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się