Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gojja

nieregularny okres - mój odwieczny problem

Polecane posty

Gość gojja

dlaczego? byłam u ginekologa, ale ona nic nie wykryła, jestem zdrowa...ale czyżby? Mam 18,8 lat, a miesiaczkuje już od 13 roku życia. Ponad 5 lat miesiączkowania to chyba wystarczająco długo,żeby okres się wyregulował, nie sądzicie? Mój najkrótszy cykl trwał 29 dni, a najdłuższy 63 (to było jakieś pół roku temu)!!! Wydawałoby się, ze już się wszystko unormowało, bo ostatnie 3 cykle trwały kolejno po: 34, 34, 35 dni. Wprawdzie tylko raz w życiu zdarzyło mi się, że trwał 63 dni...ale boje sie, bo teraz znowu mam to samo!! Nie mam okresu już od 60 dni!! Zaczynam sie bać, że coś ze mną złego sie dzieje..:O Zaznaczam,że w ciązy na pewno nie jestem, bo wiatropylna to ja nie jestem;) Czy ktoś mógłby mi doradzić, co mam robić? Iść znowu do lekarza? (ostatnio byłam pół roku temu) Nie chcę brać hormonów

Gość poiuytrewq
Zanim zaczelam brac pigulki, mialam identyczna sytuacje. Dwa razy cykl przedluzyl mi sie do 63 dni, a tak przewanie od 35 do 45 czyli dosyc duza rozbieznosc. Ginekololog nie powiedzial mi z jakiego powodu, po badaniu stwierdzila tylko, ze wszystko jest w porzadku, wiec do tej pory nie wiem, co bylo nie tak :-)

Gość efra
Moje miesiączki unormowały się dopiero po 12 latach i po 2,5 roku stosowania tabletek antykoncepcyjnych Microgynon 21. Niestety z drugiej strony nie polecam brać ich tak długo, bo po odstawieniu popgarsza się cera i wypadają włosy. Teraz miesiączkuję co prawda co 35-37 dni ale regularnie. A kiedyś to prawie trzy miesiące potrafiłam nie miesiączkować

Gość lallalalala
ja najdłużej nie miałam przez 7 miesięcy. niedawno robiłam badania na poziom hormonów, ale jeszcze nie mam wyników. Tobie też radzę.

Zbadaj poziom hormonow + prolaktyna. Zrob tez dokladne USG (dopochwowe). Obserwuj tez czy wystepuje owulacja (metody NPR - pomiar temperatury). Jesli wszystko bedzie OK i owulacja bedzie wystepowala (a okolo 12-16 dni po niej okres) pewnie taka jest twoja natura i nieregularnosc nie jest szkodliwa (tylko troche uciazliwa). Moze masz jakies stresy i I faza cyklu czasami sie wydluza? Jesli natomiast prolaktyna bedzie wysoka, dostaniesz cos na zbicie (np. Bromergon) - powinno pomoc i wyregulowac okres. Jesli USG wykaze PCOS lub hormony wyjda zle pewnie bez lekow hormonalnych sie nie obejdze (nie mowie tu o pigulkach antykoncepcyjnych!)... Ale badz dobrej mysli :) I poszukaj dobrego lekarza. Pozdrowionka

Gość gojja
Heather, widze, ze jestes obeznana w temacie, wiec mam do ciebie pare pytan... co to jest ta prolaktyna? i co moze byc przyczyna jej wzrostu? Jak ostatnio bylam u gin to robila mi USG dopochwowe i wszystko było ok. Przypominam tez sobie, ze kiedys robilam sobie przez ponad miesiac kalendarzyk NPR ;) wiec wiem w miare dokladnie o co tam chodzi i sprobuje jescze raz sie do tego zabrac, zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeszcze jedno pytanie - -co to jest PCOS ??? Czy to coś groźnego? czym to sie leczy? Czy badania hormonalne sa darmowe?jesli nie, to ile sie za nie placi? i o jakie hormony dokladnie chodzi?bo domyslam sie, ze chodzi o jakies konkretne... czy trzeba miec na to jakies skierowanie?jesli tak, to do jakiego lekarza powinnam po nie pojsc? dzieki za pomoc:)

Gość bonnie blue
PCOS to zespol policystycznych jajnikow. Badanie hormonow jest darmowe jak dostaniesz na nie skierowanie od lekarza (nie rob ich na wlasna reke, bo nie wiesz jakie) Prolaktyna jest odpowiedzialna za laktacje i brak owulacji w czasie karmienia. Wpisz to sobie na wyszukiwarce, to Ci wyskoczy.papa

Ja miesiaczkuje juz od 8 lat a jeszcze niegdy nie mialam regularnie okresu!!Masakra!!No poza okresami brania tabl anty!!Po odstawieniu niby mi sie troche wyregulowal ale teraz znowu czekam i spoznia sie 4 tyg!!Najgorsze jest to ze ginekolog przepisala mi luteine na wywolanie i dzis powinnam dostac okres a tu NIC!!Musze zrobic badania hormonalne i raz a porzadnie unormowac swoja sytuacje bo zwariowac mozna!!Matka natura spaprala mi troche sprawe a na testy ciazowe wydalam juz majatek mimo ze bardzo uwazam no ale co sobie mozna myslec jak sie tyle spoznia!!pozdrawiam

Ja miesiaczkuje juz od 8 lat a jeszcze niegdy nie mialam regularnie okresu!!Masakra!!No poza okresami brania tabl anty!!Po odstawieniu niby mi sie troche wyregulowal ale teraz znowu czekam i spoznia sie 4 tyg!!Najgorsze jest to ze ginekolog przepisala mi luteine na wywolanie i dzis powinnam dostac okres a tu NIC!!Musze zrobic badania hormonalne i raz a porzadnie unormowac swoja sytuacje bo zwariowac mozna!!Matka natura spaprala mi troche sprawe a na testy ciazowe wydalam juz majatek mimo ze bardzo uwazam no ale co sobie mozna myslec jak sie tyle spoznia!!pozdrawiam

Gość okresowa /
ja mam tez ten sam problem kiedys mialam okres 14 dni !!! ale balam sie isc do ginekologa teraz chyba sie wybiore o od 3 misiecy mam okres co 2-3 tygodnie po 7 dni koszmar !!!!!

Gość julenka
Nie wiem ile dziewczyny macie lat ale ja mialam i mam problemy z okresem przez kilka lat co 2 tygodnie ktore reperowalam biorac tabletki anty.Dzis majac spora wiedze wiem ze nic bardziej blednego.Jesli nie chcecie miec w przyszlosci problemow to odwiedzajcie lekarzy.Oni sa tam dla Was.Jesli ktorys Was lekcewazy zmiencie go.Dbajcie o siebie bo nikt za Was tego nie zrobi.

Gość margit
Też miałam od zawsze niereguralne @, 20-45 dni cykle.... przy tym dość moce napięcie przedmiesiączkowe i bolesne same miesiączki. Kiedyś tak mnie bolał brzuch przed spóźniającą sie @, że nie mogłam chodzić, leżeć... nic. Poszłam do gina i wykrył u mnie torbiele jajnika, niepękajace pęcherzyki Graffa.... to powoduje przedłuzanie miesiączki. (dodam że wczesniej brałam luteinę na wyregulowanie i wywołanie i nic nie pomogła); teraz biorę hormony i okres mam ok, torbiele wyleczone.... Boję się co prawda co będzie jak odstawię, ale może już będzie ok.... IDŹ DO GINA, NAJLEPIEJ W CZASIE KIEDY SIĘ SPÓŹNIA OKRES - wtedy sparwdzi przyczynę, a potem idź jeszcze raz może w prawidłowym czasie tj. do 10 dnia cyklu.... pa

Gość do margit
jakie hormony bierzesz?