Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tinker Bell

Termin na pazdziernik 2005

Polecane posty

Gość mama szczesciara
A ja zycze sobie tulipana :)

Thefly witam w klubie dobitych przez pogode !!! U nas leje niemiłosiernie wieje że aż szyby w oknach trzeszcza i jest 12 stopni taka zime to mamy :D Na dodatek od kilku dni w miescie panuje psychoza bo jakis psychol zwany \"pałkarzem\" napada na kobiety i obija je kijem bejzbolowym :/ normalnie strach wyjść z domu po zmroku a jak znam naszą Policje to będą go łapać pewnie do jesieni tak jak tego słynnego Świnoujskiego gwałciciela :/ Byłysmy dzisiaj na pobieraniu krwi uffff na szczeście płaczu troche było ale nie tak strasznie jak ostatnio. Mam nadzieję że to juz ostatni raz bo Nati narzeszcie zaczeła konkretnie jeść więc myslę ze nadrobi szybko te braki krwi w organizmie. A właśnie tak apropos jedzenia to czy mogłybyście opisać tak przykładowo co zjadaja wasze maluszki w ciągu dnia i o jakich mniej więcej porach ? Chciałabym się zorientować bo moje dziecko chociaz ma juz ponad rok to dopiero wkracza w swiat normalnego jedzenia . Ania 30x :) bardzo dziekuje za zdjęcia Natalki :) fajne minki robi do aparatu:) 1-szy raz ja widziałam :):) Dota to z poduszką to masz rację Natalka tez lepiej sypia na poduszce tylko musze gdzies poszukac takiej na cala szerokosc lozeczka bo jak jej dam taka o standardowych wymiarach to sie z niej sturla i sie budzi. ja jeszcze wyczailam ze lepiej spi jak sie przewroci na brzuszek ale Kondzio to cale zycie na brzuszku wiec u niego to nie zadziala. Jakbys zobaczyla co moje dziecko zjadlo dzisiaj na oboad to hmmmm mianowicie cały sloiczek \"krolika z warzywami\", całą gruszke skrobana lyzeczka i popila to 200ml mleka zasypiajac !!!!! Szok jak dla dzidzi dla ktorej do tej pory sloiczek starczal na 3 dni to naprawde wyczyn :) jestem dumna :]

Jetsem jetsem. Przeczytałam wszystko. ufff! ja niestety znów tylko na sekundę. Odezwę sie wieczorem. Fajnie, że się zabawa przyjęła. :) Agucha dziś wyśle Ci zdjecia. Flowers napisze Ci przepis . Thefly poszukam zdjecia. Wszystko jednak później. papa

mama szczesciara to jakas czarna wrozka byla:) nietoperze na czapce hihih podaj mi maila to wysle Ci zdjecia Jak mały usnie to jeszcze dzisiaj cos skrobne, chyba, ze padnie ok 23 to juz nie, mam sporo pracy na weekendowe zajecia jeszcze

No witam! Jejku, tyle nowych postów , tyle czytania, że aż nie pamiętam na co mam odpowiadac i połowę zapomnę. Na poczatek o moim Klusku. Któraś z Was ( Agucha?) pytała o mleko krowie. Więc ja daję małemu wszystkie przetwory mleczne i to w duzych ilościach od dawna i nie ma żadnych objawów. Żadnych. Ostatnio zaczęłam dawac tez mleko krowie zamiast Bebiko . Wypija jakies 180 ml dziennie ( na sniadanie) i wszystko jest w porządku. Ale odstawiłam jajka i teraz mam prawie pewnosc, że wywoływały alegrię. Co do tego co zjada i w jakich porach to cięzko mi powiedzieć, bo jada tak duzo róznych rzeczy, że naprawde nie wymienię. Jada juz prawie wszystko. Rano ( ok 7-8 ) mleko (150-180). Nie lubi mleka. Zwykle czyms go dopychamy po tym mleku- serek, banan itp.. Pózniej ok 10-11 przed drzemką jakis posiłek, zwykle na słodko tzn jakis makaron, lub ryż lub płatki ryzowe z jogurcikiem albo owockami ze słoiczka, placki z jabłkami, nalesniki...rzadziej kasza manna , budyń, płatki owsiane z owocami na mleku, płatki kukurydziane z jogurtem lub owocami , czasem parówki dla dzieci, (przyznaję się do tego grzechu ;) ) itp... Po wstaniu z drzemki ( ok 13) obiadek- drugie danie lub zupka. Zazwyczaj zupka. Zupki gotuję jemu bo sami rzadko jadamy zupy. No chyba, ze zrobię rosół to jemy wszyscy . ( Idę na łatwiznę czasem i do rosołku wrzucam gotowe mrożonki z paczki. Są róznorodne i Kamil je chętnie je ) Koło 15-16 staram się dac drugie danie ale czasem dostaje na szybko takie rzeczy jak na drugie śniadanie. Drugie danie to albo to co my jemy ( ziemniaki , kasza gryczana, kasza pęczak, ryż, sosy, kotlety mielone, puplpeciki , spaghetti, gulasz, zapiekanka ziemniaczana, kugiel, dzis placki ziemniaczane... można by długo wymieniać....) Zwykle koło 19 gdy siedzi w wannie dostaje jeszcze jakas kolacyjkę. Tez różną. Np dziś serek wiejski. Karmię go w wannie bo bawi się i pieknie wszystko zjada. Po kapieli nigdy nie chciał jesc bo chcial isc spac. Przed kąpiela bywał marudny wiec zastosowałam złoty srodek i jada w wannie ;) W między czasie zawsze dostaje owoce, chrupki kukurydziane i.... zwykle sypię mu na jego mały stolik w kuchni platki kukurydziane, ziarnka słonecznika, rodzynki, suszone owoce w drobnych kawałkach , chrupki a on sobie przez cały dzien chodzi do tej kuchni i podjada. Najszybciej znikają rodzynki ( mają duzo żelaza ). Ogólnie zjada duzo, nawet bardzo dużo i nie mam żadnych problemów z karmieniem. Gdy chce jesc albo widzi , ze będzie jadł pokazuje na swoj stolik i krzesełko w kuchni aby go tam wsadzić i mói \" ama ama\" Zaraz opowiem o spaniu.....

Spanie... Czytam, że macie problemy z usypianiem dzieci. U nas tego ( tfu tfu tfu : ) nie ma. Wstaje rano ok 7-8, na drzemkę udaje się w przeróznych porach ale powiedzmy, że około 10.30 ( potrafi szalec do 14-15-tej ) Śpi ok 1,5 h . Jak spi z nami to śpi znacznie dluzej. Jedna drzemka jest całkowicie wystarczająca. Przy drugiej nie chce nam wieczorem długo spać. Usypiamy go koło 19-tej, czasem 20-tej i mamy parę godzin wolnego wieczoru :) Cieszę sie, że go nauczyłam tak wcześnie chodzić spac. Zeby go uśpić musimy sie oboje znim położyć. Kiedys wystarczyła mu obecnosc mamy albo taty a teraz chce nas oboje. Zwykle zasypiał w parę minut. Od kilku dni jednak jest tak rozbrykany , że nim usnie musi odbyc kilka wędrówek do drugiego pokoju i np zrobić papa telewizorowi :D ( teletubisie mówią papa :) ) Raz nawet obudził mi się środku nocy , usiadł i zrobił papa w stronę telewizora po czym położył się i natychmiast zasnął :D Jak uśnie przekładmay go do łożeczka i mamy kilka godzin spokoju. Budzi sie po 3-4 h spania i domaga położenia na łożku z nami. Spimy z nim. Z wygody- żeby nie musiec w nocy wstawać. Jak z nim śpię to potrafi obudzić się raz albo wcale. ja za to budzę sie czesto bo sie rzuca po całym łożku, kopie , wchodzi na mnie albo spi w poprzek. Pobudka koło 7-ej. Czasem bliżej 8-ej.

Czyżby Mama szczęściara wysłała zdjecia i ja nie dostałam? tak wnioskuję po poście Doty. Zaraz poszukam jakichs nowych fotek i tez wam wyślę. Jokas moja kumpela tez ma odczekac 3 miesiące, a własciwie 3 miesiączki. Na pierwsza b długo czekała. Lada dzien zaczynają starania. Dziewcyzny macie jakies noworoczne postanowienia? Flowers napisze Ci przepis na maila. A wiecie, ze ja wczoraj byłam... na randce? Przyszła opiekunka a my wybralismy się na pizzę i piwo :) Pierwsyz raz od urodzenia małego wyszlismy gdzies razem. Jakos nigdy nie było czasu. Było fajnie :) Musimy to powtórzyć.

Kurcze, pelno kaczek ale nigdzie żółtej. Poddaję się.

Gość celebre 23
tez od 20 min szukam kaczki i nie moge znalzec!!!!!

Aaaa, zapomniałam Wam napisac, że Mój Kamiś naucyzł się mówić \"dobra\" :) przy czym mówi to z takim smiesznym angielski akcentem niewyraźnie wymawiajac r. Teraz tak sobie rozmawiamy.... - dobre jedzonko? - dobre! - zmienimy pieluszkę, dobra? - dobra! :D

DOTA - sebek śpi od początku na poduszce, bo mu się ulewało na oczątku więc kładliśmy go wyżej, i tak zostało . Alejest to duża poducha ale bardzo płaska. agucha - ja to wyrzuty sumienia że mój mały nie je jeszcze normalnych obiadów, tylko słoiczkowe. Oczywiście jak ja jem obiad to on siada ze mną ale więcej jest z tym zabawy i ciaprania, niż jedzenia. Postanowiła sobie że zacznę mu gotować, ale jakoś mi to postanowienie nie wychodzi. a sebek je - rano mleko z kleikiem 210 ml. potem kaszka 150 ml łyżeczką, tak koło 10,11 potem o 12.30 zupka , duży słoik, potem około 15 deserek, potem o 17 kaszka 150 ml. i przed spaniem czyli koło 20 mleko 210 ml widzę że zabawa działa na całego !!!! eli - z tym chodzeniem i mówieniem papa, to ja to sobie sama wymyśliłam, bo jak moja mama wieczorem wychodzi to iedziemy razem zamknąć drzwi i robimy jej papa, potem idziemy do dużego pokoju i ja mówię robimy papa kaczuszcze , konikowi i wszystkim zabawkom które tam stoją i potem gasimy światła i iedziemy do jego pokoiku i tam razem leżymy na łóżku tzn ja leże a on skacze, potem są książeczki , potem włączam płytę z kołysankami które ostatnio kupiłam i mały przy której zasypia. Jakby ktoś chciał to mogę spróbować przesłać te kołysanki. idę szukać kaczki !!!

Witam moje koleżanki , deszczyk pada i jak to dziś w pogodzie powiedzieli - polecam parasol i mocną kawę. laura7- smoczek jest naszym towarzyszem szczególnie po bolesniejszym upadku albo przy zasypianiu czasem podczas spania bo zapominam mu wyjać a nie zawsze sam wypluje. Wiem , że już pora na odzwyczajenie i pierwszym krokiem w tym kierunku była wymiana na smoczek ortodontyczny, w kńcu mamy już 8 zębów :) agus - kolędnicy chodzą po domach w naszym regionie od wigilii tak do Nowego Roku, ale już nie poprzebierani no i szopki też najczęsciej papierowe gotowe Agucha - świetne to zdjęcie z paluszkiem !!! A co do okolicznych wykolejeńców i przestępstw to u nas dzien przed wigilą pobito dwóch moich kolegów stojących pod swoim domem. Wysiadło parę gostków z samochodu i jakimiś nogami od stołu ich potłukli tak że mieli trepanację czaski i jeszcze raz będą ich ciąć bo platynowe płytki mają wstawiać im w głowę. I wiecie co sie okazało ups panowie się pomylili szukali kogoś innego do pobicia. Znaleźli go drugiego dnia, gość nie żyje.

Dota - a coś ty matko dała swojemu synowi?? czekoladę ??? ha ha zdjecie pierwsza klasa :) a na stronie fajnie by było mieć czata, bloga, album ale to do przemyślenia bo może lepiej żeby nie każdy miał dostęp do zdjeć, może linki do stron dziecięcych, gazet dziecięcych i takie tam cos tam byśmy systematycznie dokładali po troszku. Poduszkę raz podkładam a a raz nie zależy czy moja mama widzi bo ona gorąca zwolenniczka choć płaskiej podusi dla wnusia. A co do jedzenia Adula to zjada 210ml kaszy o 8, potem o 10 jabłuszko z herbatnikami albo kanapeczka, o 13 - słoik zupki gotowej lub specjalnie dla niego ugotowanej, potem o 16-17 sinlac z owocami 180ml i o 20 kasza 180ml. Eli - a co to takiego pysznego kugiel?? Noworoczne postanowienie mam takie żeby robić ćwiczenia z anglika zamiast grać na necie - wytrwałam w nim 2 dni; i nie palić przynajmniej do wesela w kwietniu (palę sporadycznie tylko na imprezach ale na zdrowiu odczuwam to i tak mocno bo mam astmę :( ) no i jak co roku - że zacznę sama jeździć samochodem bez pilota - czyli męża mojego z boku. A co do randki z mężem to zazdroszczę, też musze coś takiego zorganizować ale będzie trudno bo Adula najlepsza i jedyna opiekunka - babcia ostatnio zemdlała ni stąd ni zowąd więc trochę sttrach ich samych razem zostawiać.

eli niema przepisu chyba zapomnialas wyslac lub nie doszedl:( zdjecia Kamilka sa,duzy chlopczyk z niego i bardzo ladny:) thefly z tym pobicie chlopakow to niezla przesada,az strach wychodzic z domu... u nas tym spaniem podobnie jak u eli,Bartus rano wstaje o 8-9:00 potem ma jedna drzemke kolo 13tej i spi 1,5g-2h czasem 3h a potem wieczorem zasypia kolo20tej i spi do rana tyle ze ostatnio podaje mu mleko na spiku. jedzenie to w porownaniu z eli jestesmy do tyluuuuu:rano o 7 ma 180ml mleka,potem o 9 tyle samo mleka,nastepnie wcina jakies chrupeczki czy biszkopty,kolo12tej ma danio tylko waniliowe innego nie lubi,potem o 13tej na spanie daje mu butle i wypija180ml,potem kolo15tej obiadek,niestety obiadku je malo,bardzo malo,a teraz jak mu tak dziasla dokuczaja to budzi sie z rykiem i lyzeczki nieda sobie wlozyc do buzi wiec znowu jest mleko,kolo17tej je z nami obiadek jak tata wraca z pracy ale to tez pare lyzeczek i opija sie cherbatka,niestety nie lubi owocow ani ze sklepu ani sloiczkow,kaszka mu sie tez odpodobala i jak idzie spac ma mleko,w miedzy czasie je duzo chrupek i biszkoptow,ciagle cos mieli w buzi,no i ten nasz mleczarek wypija o 22 i czasem o 12 w nocy po 180ml mleka,strasznie duzo pije mleka,ale jak mu nie dam podczas spania to placz i prezy sie ze zlosci,a jak dam mu butle to spi i bez smoka ladnie,martwi mnie ze niechce jesc owockow ale mam nadzieje ze jak minie mu bol zebow to bedzie chcetniej jadl owoce i potrawy na lyzeczce,bo teraz to jak maly dzidzius mleko i mleko,tylko Danio by nie pogardzil pewnie lubi go po mnie:)czasem na drugi deser podaje mu budyn taki z paczki na krowim mleku lub kisiel.

mama szczesciara widze na opisie w gg ze idziesz do pracki,gratuluje:)widzisz jak szybko zaswiecilo u Was w domku sloneczko:))

Flowers przyznaję się bez bicia ze przepisu Ci jeszcze nie wysłałam. Nie wyrabiam się. A co to jest mleko na spiku? Kamil jak śpi w łożeckzu to na poduszce a jak w nocy z nami to bez bo wędruje po całym łóżku. Zapomniałąm się wypowiedziec w sprawie naszej strony internetowej. Dota było bu cudnie jakby powstała! Fajnie by było miec tam jakas galerię, jakby się dało to na hasło z wejściem tylko dla wtajemnicoznych.Wszystko o czym mówi Thefly by się przydało. Thefly Kugiel to inaczej babka ziemniaczana albo rejbak. Piecze się w blasze surowe ziemniaki z cebulą , boczkiem, kiełbaską ( kto co lubi ), mąką, jajkami... W smaku podobne trochę do placków ziemniaczanych. Na pewno wiesz bo inne nazwy Ci juz odpowiedziały. To podobno nasz regionalny kurpiowski przysmak.

Gość mama szczesciara
Hej. dota28 podaje e-maila: poplawscy@mm.pl i czekam na zdjecia ania30 ja fotek od Ciebie nie dostałam :) Dzis zadzwonili do mnie ze zostałam wybrana z ok.20 osób i od 1.02. ide do pracy. Ciesze sie bardzo. Byłam tez na drugiej rozmowie i tez dzis maja dac znac. Jesli bedzie pozytywnie to nie wiem co zrobie. Zarówno jedna i druga propozycja pracy jest atrakcyjna. potem postaram sie wyslac zdjecia.

Rzeczywiscie mama szczęsciara ma taki opis. Gratuluję! A co do smoczka i pytania Laury to Kamil niestety bez smoczka nie usnie a w nocy cały czas spi ze smokiem. jak mu wypadnie to go przez sen znajdzie i włoży. W dzien staram się mu nie dawac ale wymusza płączem i czasem dla świętego spokoju dostanie. Nie wiem , na dzien dzisiejszy wydaje mi się, że odzwyczajanie od smoka będzie trudnym i bolsenym procesem. W sumie raz próbowałam... nie wyszło.