Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koolka

Cos dla przyszlych mam-Omega-3+Kwas Foliowy!

Polecane posty

Gość cóż
strasznie drogie

Gość bezprzesady
wcale nie drogie w porównaniu

Gość w porównaniu
z czym? bo folik jest o wiele tańszy, a kwas foliowo o innej nazwie można kupić jeszcze taniej

Gość koolka
Ale to nie jest sam kwas foliowy tylko w polaczeniu z kwasami Omega-3. Nie wydaje mi sie zeby cena byla wygorowana... Zestaw dobry na krazenie, ale dobry dla pan w ciazy, gdyz zarowno kw. foliowy jak i kwasy omega-3 maja pozytywny wplyw na rozwoj plodu.

Gość na tej stronie
http://www.abee.linart.pl/flaxseed/omega3.htm jest na pisane, że organizm ludzki jest w stanie produkować kwas omega-3, pod waruniem spożywania pewnych produktów: m.in. siemię lniane, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste

Gość koolka
ALA (kwas linolenowy) to forma macierzysta kwasow z rodziny Omega-3, a organizm nie jest w stanie sam go syntetyzowac. EPA i DHA powstaja z ALA. Nie moge sie zgodzic, ze z kwasow omega-6 powstaja omega-3 i na odwrot. Takie zjawisko nie zachodzi. W dzisiejszej diecie wystepuje silny niedobor kwasow omega-3 w stosunku do omega-6. Owszem, organizm potrafi sam wytworzyc EPA i DHA pod warunkiem zjedzenia odpowiedniej ilosci produktow spozywczych bedacych zrodlem macierzystego ALA. W praktyce istnieje koniecznosc suplementacji.

Gość jest tam
dość wyraźnie napisane, że organizm nie poradzi sobie z przemianą kw.omega-6 w kw.omega-3, więc nie rozumię skąd ten sprzeciw. Chodziło mi o to, że kwas omega-6 może być wytwarzny w organiźmie(gdyż pod linkiem podanym przez Ciebie jest napisane, że organizm ludzki nie jest do tego zdolny)

Gość koolka
To z watroba moze jest jakims tam wyjasnieniem, z moich wiadomosci wynika, ze jedne z drugich nie moga powstawac. :) Jezeli tam jest tak napisane, to chyba beda musieli zmienic ulotke :P Ciesze sie, ze tak uwaznie czytasz i to zauwazylas:) W ciekawostkach tez jest o kwasie foliowym i omega-3: http://www.vitana.com.pl/index3.php?t=ciekawostki.html

Gość koolka
Aha, jak czytasz opis preparatu, to jak klikniesz na nazwy skladnikow, to tez cie przeniesie do artykulow. A w ktorym miejscu maja napisane ze organizm nie syntetyzuje omega-6? Bo nie moge tego tam znalezc... :)

Gość więc tak
"To z wątrobą" jest dość dokładnym wyjaśnieniem i nikt tam nie twirdzi, że jeden z tych kwasów powstaje z drugiego, więc nie wiem czenu ciągle nagujesz tą hipotezę. W opisie preparatu Folicol jest napisane cytuję "stanowi połączenie nie wytwarzanych przez organizm człowieka kwasów omega-3" co jak ustaliliśmy jest NIEPRAWDĄ :)

Gość koolka
Aha jak byk napisane :P A wiec bije sie w piers. Bo naprawde jest tak, ze organizm kwasu foliowego nie wytwarza, a omega-3 moze, ale w praktyce nie nadaza i prawie ich nie produkuje. Czyli potrzebuje dostawy z zewnatrz. Bo istotne jest jeszcze prawidlowy stosunek omega-6 do omega-3 zeby organizm dobrze funkcjonowal. Powinien byc jak 1:1 a stwierdza sie nawet 50:1 czyli silny niedobor omega-3. Nie neguje watroby. Moze byc i tak, a efekt jest ten sam :) Pozdr!

ja nie jestem na razie przyszłą mamą, ale brałam przez parę miesięcy Optimum Omega Pharmanexu, świetnie robi na skórę, włosy, paznokcie... i wiele innych rzeczy, przy okazji kupiłam sobie książkę na ten temat.

Gość jeszcze jedna uwaga
Kobiety przd poczęciem i w pierwszym trymestrze powinny przyjmować 400mcg kwasu foliowego na dzień, tymczasem reklamowany specyfik zawiera go w dziennej dawce 200mcg

Gość koolka
Preparat ten jest polecany takze przy innych przypadlosciach - m.in. chorobach krazenia (i w takim dziale sie znajduje). Zalecana dzienna dawka jest dla osob nie bedacych w ciazy - sila rzeczy nizsza. Nie istnieje ryzyko przedawkowania kwasow omega-3, wiec spokojnie mozna zwiekszyc dawke wg. zapotrzebowania na kwas foliowy - moze sie to nawet okazac korzystne. :)

podobno (byly prowadzone badania ale na malej grupie) kobiety biorace Omega 3 w ciazy i w czasie karmienia zwiekszaja w sposob naturalny \'inteligencje\' nawet o 19% w porownaniu z kobietami, ktore maja uboga diete w Omega-3... a Omega-3 w kapsulkach (co za kretyn zrobil takie duuuze je;p) - 17 zl za 120 kapsulek...

Gość koolka
up!

Gość koolka
hop!

Gość koolka
hop!