Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miska

POSTINOR

Polecane posty

Gość ladyJane
witam dziewuszki. sama teraz czekam na jakies krwawienie albo po prostu okres ktory tym razem wyjatkowo by mnie uszczesliwil. mam nadzieje ze postinor zadziala.w kazdym razie dla tych ktore nie mogly udac sie do lekarza lub odmowiono im wypisania recepty to musze powiedziec ze bylam w innym miescie i nie mialam pojecia gdzie isc po recepte.wkoncu poszlam do apteki gdzie wydano mi postinor bez recepty..praktycznie bez problemu.panie okazaly sie bardzo mile i wyrozumiale..po kilku dniach uczciwie przeslalam im recepte ktora dostalam w przychodni w swoim miescie.jak milo ze sa dobrzy ludzie na tym swiecie..pozdrawiam

Gość fillenara
Mam trzy pytania: 1. Dlaczego Postinor jest skuteczny do 72 godzin po, skoro plemniki mogą przeżyć w drogach rodnych kobiety nawet do tygodnia? Przecież czasem może być tak, że dziewczyna uzna, że nie weźmie, bo minęły trzy dni, a owulacje będzie miała za dwa, przy czym plemniki mogą to przetrzymać w jej drogach rodnych. Tak, czy się mylę? 2. Skąd dziewczyny/ kobiety wypowiadające się na tym forum czerpią wiedzę, że krwawienie po postinorze jest miesiączką od której trzeba liczyć cykl? Przecież w ulotce wyraźnie figuruje jako skutek uboczny. 3. Jeśli owulacja miała miejsce 8 lub 9, na ile wiarygodny jest test ciążowy z krwi wykonany 24?

Gość smęt
a ja jestem przed wzieciem tego i strasznie sie boje co bedzie pozniej ... moj chłopak jest strasznie nie odpowiedzialny robvilismy to po raz pierwszy a on nie jest do konca pewny czy mu pekła ... teraz zrzucił wszystko na mnie powiedział ze tylko zapłaci ... a jezeli to mi nie pomorze ...

Gość kasia.........................
Salmo mam problem zazylam levonelle po 36 h (jestem w irlandii) i nic sie niedzialo nie mialam skutkow ubocznych poprostu czulam sie normalnie okres mi sie spoznia 6 dni 3 dni temu zrobilam test ciozowy winik pozytywny jestem zalamana czy tabletki po mogo falszowac wynik mysle o kupnie ru 486 ale najpierw sie postaram zrobic usg, w tej chwili czuje sie niezbyt dobrze mam obrzmiale piersi i poli mnie podbrzusze czasami mam skurcze jak przed miesiaczka ale nie taie silne uplawy biale ale nie zaduzo czasmi suche dni prosze oszybko odp

Kasiu - nie znam leku o ktorym piszesz, ale podejrzewam, ze jest z grupy postinoru skoro. Zaden lek z tej serii nie falszuje wyniku testu, a juz napewno nie w ta strone. Jesli test jest pozytywny to na 100% jestes w ciazy. Tabletki RU-486 nie polecam, bo zdegraduje Ci cialo i psychike. Pracowalam z kobietami, ktore go zazyly, wiec wiem o czym mowie. Zastanawiam sie jednak skad masz do niego dostep, bo od lat juz jest wycofany. Szczerze radze Ci zaakceptowac nowa sytuacje, zycie z czasem sie ulozy.

Gość kasia.........................
dziekuje za odp Salmo to bedzie 4 tydz jak je zazyje wiec moze sie nie zalamie a ciaza jest dla mnie czyms na co nie moge sobie pozwolic a i moj chlopak tez nie chce wiec sama na sieiebie tego nie wezme, pojde na usg w piatek sa jeszcze odpowiedniki w polsce ru 486 np ARTHROTEC wciaz mam zludna nadzieje ze dostane okresu testu nie bede robic bo i po co kupilam 2 i pozytywne (tej samej firmy) mogla bys mi napisac skutki uboczne i co te kobiety przezywaly z gory dziekuje

Kasiu skutki uboczne zwlaszcza jesli chodzi o psychike sa ogromne. Kazda z kobiet, ktora usuwa ciaze, bez wzgledu na to, ile tygodni ona ma, kwalifikuje sie do udzialu w terapii NEST z zakresu przemocy i zaniedbania. To jest potworna trauma. Dla kobiety, jej faceta, ktorego predzej czy pozniej zaczyna nienawidziec, ale najwieksza dla jej przyszlego dziecka, ktore z gory jest skazane na tzw. syndrom dziecka straconego. Wierz mi, ze wiem o czym mowie, wybor oczywiscie nalezy do Ciebie, ale bedziesz tego zalowala, jesli nie teraz to za kilka lat. Trzyma za Ciebie kciuki.

Gość Karolinka___
Hey:)) naszczęście temat postinoru u siebie mam już powiedzmy zamknięty... wiem co wszystkie tu czujecie..zastanawia mnie jeszcze tylko jedno... Czy drugi z kolei okres po zazyciu postinoru powinien być już regularny (oczywiscie drugi normalny okres nie krwawienie po postinorowe)??

Gość kwiat lili
Ja wzięłam posti równo tydzień temu. Pierwszą tabletke wzięłam 2.5h po stosunku następną po 12h. Wydaje się że jest wszystko ok. bo dzisiaj dostałam małe plamienie (krwawienie). Ale wątpliwości zawsze są więc mam pytanie: Stosunek odbył się 3 dni po okresie czyli przed owulacja czy moge być w ciąży chociaż i tak szybko zareagowałam, i czy ewentualny płud może być uszkodzony. Bo dzis na lekcji biologii pani wspomniała o postinorze, że ginekolog jej powiedział że to tak silny lek hormonalny że nawet jak sie w ciążę zajdzie to płud będzie uszkodzony.

Kwiat lilii - postinor nie jest lekiem poronnym, jesli dojdzie do zaplodnienia, to po prostu nie zadziala. W zadnym wypadku nie uszkadza płodu. Z tresci pytania i Twojego udzialu w lekcjach biologii podejrzewam, ze jestes jeszcze mloda. Nie sugeruj sie zatem owulacja i dniami plodnymi czy nieplodnymi, poniewaz przed ukonczeniem 21roku zycia cykle nie sa jescze w 100% uregulowane i moze byc roznie. Niektore kobiety maja nieregularne cykle przez caly okres plodnosci.

Gość kwiat lili
Wróce do pytania pierwszego czy jest możliwość, że jestem w ciąży chciaż bardzo szybko wzięłam pierwszą tabletkę?

Kwiat lilii - tabletke wzielas szybko, krwawienie wystapilo, wiec powinno byc wszystko ok. Dla pewnosci zrob test 7 dni po feralnym stosunku, to bedziesz miala 100% pewnosci i uspokoisz sie.

Gość saisha
czy ktos mi powie co jest grane testy wyszly negatywne dwa z rzedu a ja nie mam wciaz miesiaczki mam gleboka nadzieje razem z z moim mezczyzna ze jestem w ciazy ze testy sa mylne ja wiem ze to smieszne ale mam regularne miesiaczki co jest tym razem

Gość stresik
czesc mam pytanko , moja dziewczyna zarzyłaa postinoir 3 miesiące temu i odf tej pory raz miała w terminie tegularny okres a teraz juz jej sie spoznia trzeci raz i powinna dostac okres 2 tygodnie temu a nadal nie dostała, czy to skutki uboczne tych tabletek? czyjest mozliwe by zajsc w ciaze gdy uzywa sie prezerwatyw i wiem ze podczas stosunku napewno nie pekly .czy jest taka mozliwosc?

Gość Krayes
Prezerwatywa co jest również napisane na ulotce nie daje 100% pewności, że do zapłodnienia nie dojdzie.

Stresik - oczywiscie, ze uzywajac samej prezerwatywy mozna zajsc w ciaze. Wystarczy miec plyn, ktory wydobywa sie w czasie podniecenia na rece, ktora zaklada sie prezerwatywe. Nie jest to trudne. Najrozsadniej byloby zrobic test ciazowy. Jesli wyjdzie negatywne to radze udac sie do ginekologa w celu sztucznego wywolania okresu luteina.

Stresik - oczywiscie, ze uzywajac samej prezerwatywy mozna zajsc w ciaze. Wystarczy miec plyn, ktory wydobywa sie w czasie podniecenia na rece, ktora zaklada sie prezerwatywe. Nie jest to trudne. Najrozsadniej byloby zrobic test ciazowy. Jesli wyjdzie negatywne to radze udac sie do ginekologa w celu sztucznego wywolania okresu luteina.

Gość aaaleksandra
Salmo ja mam nieco inny problem choć również związany z postinorem. Otóż zawsze miałam tendencje do tego że podczas krwawienia miesiączkowego wydobyały się ze mnie skrzepy krwi ale nie duże takie malutkie. Natomiast brałam niedawno postinor. Po nim normalnie dostałam to krwawienie popostinow\rowe. Następny okres przyszedł tylko dwa dni spóźniony co mnie ucieszyło bo bałam się że całkiem mnie to rozreguluje. Tylko podczas tego okresu, wydobywały sie ze mnie ogromne skrzepy wielkości połowy kurzego jajka....czy to normalne i czy może być związane z postinorem? A jeśli nie to co może to oznaczać? Dodam tylko że mam tyłozgięcie macicy.

Aaaleksandra - tylozgiecie nie ma z tym nic wspolnego, ja tez mam, nie przeszkadza ono w zasadzie w niczym poza tym, ze zaplodnienie moze, choc tez nie musi byc utrudnione. Jesli chodzi o skrzepy to najprawdopobniej byly one zwiazane ze stresem i postinorem jednoczesnie. Bardziej niepokojace sa jednak plamienia, skrzepy i krwawienia miedzy miesiaczkami, moga bowiem swiadczyc o tym, ze w czasie miesiaczki organizm nie oczyszcza sie do konca i czesc krwi zalega z macicy. Wtedy konieczne jest lyzeczkowanie. Jesli zauwazylas, ze takie plamienia lub skrzepy miedzy miesiaczkami masz i trwaja dluzej niz pol roku to koniecznie powiedz o tym lekarzowi przy najblizszym badaniu. Czasami wystarczy przepisanie pigulek antykoncepcyjnych na 3 miesiace i sama przechodzi. Skrzepy podczas okresu nie sa niczym niepokojacym, na ich nasilenie maja wplyw nerwy, choroby, przeziebienie, hormony , leki itp. Nie masz sie wiec czym martwic, pewnie nasilily sie po postinorze. Pozdrawiam cieplo.

Gość aaaleksandra
Witam:) Dziekuje za odpowiedz. Nigdy nie zdarzyło mi sie takie krwawienie miedzy miesiaczkami. To wystepuje u mnie tylko podczas okresu. Wiec z tego co napisalas wynika ze wszystko ze mna ok. Ale dalas mi do myslenia tym ze przy tyłozgieciu macicy jest utrudnione zapłodnienie. miałam pare takich sytuacji z moim chłopakiem w którym naprawde ryzyko zajscia w ciaze bylo ogromne. Np seks bez zabezpieczenia w 13 dniu cyklu i nic .....byłam troche zdziwiona wtedy....moze faktycznie bede miała problem z zajsciem w ciaze.....to faktycznie jest mmozliwe???

Aaaleksandra - tak, to jest mozliwe, ale nie traktuj tej wiedzy jako srodek antykoncepcyjne, bo natura plata figle i w ciaze zachodzi sie wtedy, kiedy sie tego nie chce;) A co do pytania o postinor, to tak... wszystko napewno u Ciebie ok:)

Gość ZGredek 20
czesc dziewczyny ja tez miala ostatnio wpadke i bylam u prywatnego ginekologa przepisal mi prostinor . zazylam go odrazu i nastepna tabletke po 12 h , po uplywie 4 dni strasznie sie stresowalam wiec pojechalam do ginekologa jeszzce raz bo myslalamz eejstem w ciazy to byl najgorszy dzien bo mialam rozne mysli. bylam u niego i stwierdzil ze wszystk jest dobrze i z enie ejstem w ciazy , po tych tabletkach okres moze sie spozniac wiec nie martwcie sie dziewczyny , Jestem z krakowa wiec moge udzielic pewnych rad :) Buziaki

Gość PIERNICZEK
hej.Mam problem.Miesiąc temu wzięłam postinor i miesiączka wystąpiła u mnie normalnie,praktycznie 2dni przed terminem okresu.Teraz miałam dostać okres jakiś tydzień temu i nadal nie wystąpił.Kochałam sie ze swoim facetem z zabezpieczeniem(prezerwatywa).Ile może mi sie spużnić okres?Czy postinor może tak zadziałać że bede mieć nieregularną miesiączke?Co powinnam zrobić?A a wam jak długo sie spużniał okres po tych tabletkach? PROSZE O ODPOWIEDZ :\

Gość narcyzja
Dziewczyny, pomozcie! 3.10 mialam wpadke, prezerwatywa sie zsunela, zostala we mnie dosc gleboko, po 20h wzielam escapelle. Zadnych skutkow ubocznych, 18-tego dostalam okres (praktycznie o czasie) , Aha 7 dni po wpadce robilam test, wyszedl negatywny. Wiem ze ryzyko jest minimalne, mam 26 lat, niedoczynnosc tarczycy, prezerwatywa byla ze srodkiem plemnikobojczym... Ale mimo wszystko czy moge byc?

Laski!!!! dzisiaj zrobilam test, negatywny!!!!!! wynik:) ale jeszcze okresu nie ma lecz jestem spokojna, bo jakbym miala byc w ciazy to juz ponad miesiac wiec test by to wykrył, jestem najszczesliwsza, kocham mojego chlopca ale jeszcze czas na nas. postinor jest skuteczny, ale moze tez duzo namieszac w organizmie wiec sie nie martwcie, ze okres sie spoznia i nie szukajcie na sile symptomów ciązy bo wierzcie mi, że znajdziecie je. I bierzcie piguły to najlepsza antykoncepcja. pozdr

Gość patrycja0912
mam pytanko jak 9 dni po zakonczonym okresie kochałam sie bez zabezpieczen to mam prawo czuc zagrozenie ciąża?ile kosztuje postinor i czy jest bez receppty prosze o odpowiedz:(

Gość patrycja0912
chcialam jeszcze dopisac ze mam niereguralne miesiaczki i boje sie testu:(:(:(:(:(