Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anka33

własna działalność gospodarcza a ciąża ?

Polecane posty

Gość Anka33

Mam pytanie, nie jestem zatrudniona w firmie, tylko prowadzę własną działalność gospodarczą, bo tak jest dla mojego "zleceniodawcy" wygodniej. Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Domyślam się, że nie będzie on zachwycony i jak tylko pójdę na zwolnienie to mi po prostu podziękuje. Jak wyglądają świadczenia z ZUS np w czasie zwolnienia podczas ciąży i czy przysługują mi jakieś inne zasiłki i urlopy ? ( dodam, że wszystkie składki opłacam regularnie i przez 8 lat na zwolnieniu byłam tylko 2 razy ). Czy Króraś z Was była w takiej sytuacji ? Proszę o pomoc.

Gość mola26
jezeli chodzi o świadczenia z zus ta będą ci wypłacane tak jakbyś była na zwykłym zwolnieniu tyle że: jest ci płacone przez zus od pierwszego dnia choroby i oczywiście 100%. Urlopu osoba prowadząca dział. gosp. nie ma. pamiętaj 7 dni na dostarczenie zwolnienia do zus. najważniejsze: przystąpiłaś do dobrowolnego chorobowego?

Gość Anka33
Dzięki Mola Przystąpiłam, bo do tej pory ZUS wypłacił mi za te dwa zwolnienia jakiś zasiłek chorobowy, A może wiesz czy w takim przypadku po urodzeniu dziecka należą mi się jakieś świadczenia ? Przecież jak urodzę, to nie będę mogła wrócić do pracy od razu, a nie pracując nie zarabiam, więc nie mam z czego zapłacić składek. Czy to znaczy, że muszę być wtedy cały czas na zwolnieniu ?

Gość dudek76
przysługuje ci po urodzeniu dziecka normalny urlop macierzyński - 16 tygodni i jeżeli nie masz zatrudnionych pracowników to nie musisz w tym czasie płacić składek, potem powrót do pracy i do opłacania składek

Gość Gonzalina
a czy w czasie chorobowego lub zasilku macierzynskiego moge wystawiac faktury?

Gość dudek76
jeżeli nie zatrudniasz pracownika to nie, bo jak jesteś na zwolnieniu to mogłabyś jedynie fakturować pracę wykonaną przez niego, ale nie przez siebie, a szczególnie NIE podczas urlopu macierzyńskiego.

Gość nikkka
Mam pytanko, czy tak samo jak powyzej jest na tym ulgowym ZUSie? Płace 100 zl za ZUS i 180 zl na ubezpieczenie zdrowotne. Takie stawki są przez pierwsze 2 lata prowadzenia dzialalnosci

Gość nikkka
I jak to bedzie gdy bedąc np. na macierzynskim mina mi te ustawowe 2 lata prowadzenia dzialanosci i bede juz musiala placic normalnie 800 zl ZUSu miesiecznie? Rozumiem,ze dopki bede na macierzynskim to ZUS bedzie mi wyplacal swiadczenia i ze te 800 zl bede musiala placic dopiero jak wroce do pracy? I jak jest z urlopem wychowawczym? Rozumiem,ze on jest bezplatny, ale czy w tym czasie musialabym placic cos do ZUSu lub na ubezpieczenie zdrowotne? Przeciez nie bede wtedy pracowac.

Gość MnieTeżToInteresuje
Nikt się na tym nie zna? Czy po prostu nikt nie chce pomóc?

Zasiłek chorobowy jest wypłacany normalnie ale musisz liczyć się z tym że ZUS lubi kontrolować osoby mające własną działalność czy rzeczywiście należy im się chorobowe. Urlop macierzyński normalnie, natomiast Urlop wychowawczy przy działalności gospodarczej nie przysługuje w ogóle. Chyba że już coś zdążyli zmienić, ale nie słyszałam.

Gość MnieTeżToInteresuje
Nie przysluguje urlop wychowawczy? Ja nie chce miec platnego tego urlopu, wystarczy, ze w tym czasie nie bede musiala placic skladek ZUS i na ubezpieczenie. W sumie to jest 800 zl, wiec sporo, jak dla osoby, ktora zajmie sie dzieckiem i nie bedzie w tym czasie pracowala. Poza tym wtedy sa inne wydatki zwiazane z dzidziusiem, a nie ZUS

Miałam podobną sytuację w rodzinie, urlop wychowawczy w ogóle nie przysługuje niestety.

Gość dobra rada odpowiada
przysługuje macierzynski w pełnym wymiarze ale z wychowawczego nici :( Nie mozesz tez dostac zadnych swiadczen ze wzgledu na ewentualna chorobe dziecka juz po macierzynskim chore dziecko osoby prowadzacej działanosc ZUS-u nie interesuje W ciazy mozesz byc na zwolnieniu lekarskim jak kazda inna kobieta ktora ma umowe o prace

Gość nikkka
Dzięki za odpowiedzi. Swoją drogą to niesprawiedliwe. Rozumiem, ze ZUS zakłada, iż jak ktoś prowadzi jednoosobową działalnosc gospodarczą, to jedo dziecko nie choruje. Tylko, że ja mam jednoosobowy zaklad fryzjerski i jak nie pracuje, to nie mam pieniedzy. A dodam, że na opiekunke mnie nie stac. Ciezkie czasy...:(

Dziewczyny - będe wdzięczna za odpowiedź Planuje dziecko w przyszłym roku - zastanawiam się ile i jak długo będe otrzymywała pieniążki z zusu jeśli : firme posiadam od kwietnia 2008 czyli dopiero pół roku zus płacę mały czyli ok 210,00 miesięcznie zdrowotnego i ok 100 społecznego bardzo proszę o pomoc.

Byłam niedawno w takiej sytuacji. Dostaniesz z ZUS-u zasiłek macierzyński, jeżeli przez minimum 6 miesięcy wstecz od daty porodu opłacałaś dobrowolną składkę chorobową (to nie to samo, co składka zdrowotna). Zaczęłam ją płacić (około 40 zł na miesiąc), gdy ciążę potwierdził lekarz. Urlop macierzyński, ani urlop wychowawczy nie przysługują, gdy prowadzisz działalność. Zasiłek wypłacają przez tyle tygodni, ile wg. ustawy trwa urlop macierzyński (teraz to chyba 18 tyg. przy pierwszym dziecku). Jednak urlop macierzyński, to nie to samo, co zasiłek macierzyński.

Brie bardzo Ci dziękuje za odpowiedź:) byłabym wdzięczna jeszcze jakiej sumy moge sie spodziewać jeśli będe płaciła dodatkowe ubezpieczenie o którym wspomniałaś..? bardzo dziękuje

Żanetko masz 2 pary bliźniaków? nadzwyczajnie:):) dziękuje Ci za odpowiedź, tego się właśnie zpodziewałam:P kilka stówek... ale czego się nie robi:)

chcialam sprostowac ze prowadzac wlasna dzialnosc gospodarcza mozna brac opieke na dziecko tylko czasem panie w Zusie sa niedoinformowane ale prowadze kadry w biurze rachunkowym i klientka juz nie raz opieke na dziecko brala i pieniazki zus jej wyplacil,a co do zasilku macierzynskiego osob ktore placa niskie skladki na poczatku prowadzenia dzialalnoci musza sie przyszykowac ze macierzynski bedzie wyplacany adekwatnie niski niestety

A czy ktoś mógłby podać kwotę zasiłku chorobowego z ZUS przy prowadzeniu własnej działalności jeśli jest się w ciąży? bo \"parę stówek\" za bardzo nic mi nie mówi, a różnica między \"2 stówki\" a np. \"9 stówek\" jest i to duża a i to i to to \"parę stówek\" :) I mam jeszcze jedno pytanie - zasiłek macierzyński przysługuje jesli opłaca się min pół roku przed porodem składki na chorobowe, a co jeśli przebywasz w tym czasie na chorobowym bo ma się zagrożoną ciążę? przecież wtedy nie płacę składek (chyba?) czy nie przysługuje mi już zasiłek macierzyński? Będę wdzięczna za odpowiedź.

a dodam jeszcze że jestem na niskim ZUS ... czyli płacę około 100,57zł na społeczne i ponad 200zł na zdrowotne...

Ja mam takie pytanie,Otóż w czerwcu 2008 roku rozpoczęłam własną działalność,niestety w listopadzie tego samego roku musiałam ją zamknąc,Dziś jednak dowiedziałam się że jestem w szustym tygodniu ciąży,Więc wychodziłoby na to że podczas zajśćia w ciąże tj pażdziernik miałam opłacaną składkę zus,bo jeszcze pracowałam,Czy w takim razie moge liczyc na jakis zasiłek z ich strony,Dodam że byłam na ulgowych składkach.ok 300zł.

Gość kumaka
Witam Ja założyłam działalność gospodarczą jednoosobową w kwietniu 2008r., chcemy właśnie teraz zdecydować się na drugie dziecko, korzystam z 2 letniej ulgi i płacę składki łącznie ok. 300zł i mam takie pytania: 1. Jakie sładki musiałabym dodatkowo opłacać żebym mogła skorzystać z zasiłku macierzyńskiego - czy są jakieś wyższe stawki które zwiększają zasiłek? 2. W jakiej mniej więcej wysokości jest on wypłacany? 3. Czy przedłuża mi się czas ulgi zusowkiej ten 2-letni) o czas tego zasiłku? 4. Czy w trakcie ciąży mogę iść na L4 i czy to potem ma jaki ś wpływ na otrzymanie tego zasiłku? 5. Czy będąc na zasiłku macierzyńskim muszę opłacać jakieś składki zusowskie?

Gość jjenny
Podłączam się do pytania :) Od marca 2009r. prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, ok.płacę najniższy ZUS - ubezpieczenie społeczne i ub.zdrowotne, w sumie ok.300zł/mies.. Czy będąc w ciąży, mogę dostać zwolnienie L4 i ZUS wypłaci mi wtedy pieniądze? Czy jeśli zwolnienie trwa dłużej niż miesiąc, a więc w tym czasie nie zarabiam, to muszę płacić składkę do ZUS? Czy po porodzie przysługuje mi jakiś zasiłek przy tych składkach, jakie obecnie płacę? A jeśli nie, to jaką składkę należy opłacać, aby go otrzymać? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam! Aśka

Gość kajtka
chorobowe i macierzynski masz placone,gdy placisz skladki minimum 6mies bez przerwy i spoznien wczesniej po porodzie nie placisz jednej ze skladek (chyba zdrowotnej-tej wiekszej),a dostajesz kolo 250zl /mies

Gość mmango
witam! mam trochę zagmatwaną sytuację, więc bardzo proszę o konpetentną odpowiedź :) Wczoraj odwiesiłam dział.gosp,będąc na urlopie macieżyńskim 1.Ile mam czasu na powiadomienie pracodawcy że prowadzę dział.gosp.? 2. czy moge wystawić rachunek uproszczony (bo z tego co wiem, fakur nie) jedemu kontrachentowi za opis inwentaryzacji przeprowadzony w domu? a jeśli nie, to czy mogę podpisać z kimś umowę o dzieło,że to on wykonał daną pracę?? - jakie ponoszę koszty 3. chcę zawiesić d.gosp. po jednym miesiącu, czy jakoś to wpłynie na mój urlop macieżynski? zgóry serdecznie dziękuję za pomoc! Joanna

Gość lucja s
Czesc:) to ja tez dolacze swoje trzy grosze!! dzialalnosc prowadze od maja2009 termin porodu mam na poczatek stycznia:) juz wiem ze maciezynski dostane smiesznie niski a wychowaczy wogole ale czy sytuacja sie zmienia jesli prowadzi sie dzialalnosc a dodatkowo jest sie zatrudnionym na 'normalna umowe' ? bo powiem szczeze ze mam taka mozliwosc, zastanawiam sie tylko czy to cokolwiek zmieni? czy maciezynki bedzie obliczony od zarobków w firmie?i czy bede mogła wziac wychowaczy z firmy dalej prowadzac dzialalnosc? z gory dziekuje za wszelkie informacje!!! pozdrawiam