Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tlurpa

Mamy z USA

Polecane posty

Gość Tlurpa

Czesc! Jestem w mojej pierwszej ciazy, dopiero 6 tydz. i mieszkam w stanach, jeszcze nie bylam u lekarza i dlatego chcialam sie spytac czego oczekiwac? Czy to prawda ze tak wczesnie nie robia jeszcze usg chociaz w Polsce wlasnie robia. I za jakiekolwiek rady bylabym bardzo wdzieczna.

Gość wita 26
CZESC Ja tez jestem w ciazy lecz juz troche dluzej bo w 13 tygodniu,jak do tej pory zrobilam juz wsztkie badania,krew mocz ,cytologie,ale usg jeszcze mi nie zrobiono,bo jak stwierdzili,skoro jest wszystko dobrze to po co,ale ja sie uparlam i za tydzien mam miec pierwsze.Mysle,ze to zalerzy od ubezpieczenia,ja akurat nie mam ubezpieczenia,i dostalam public ait,moze jak bym zaplacila ze swojej kieszeni to by bylo od razu,ale pewnie wiesz jakie tu sa ceny.Ogolnie opieka nie podoba mi sie tu ,to jest nie tak jak ja sobie to wyobrazalam,lekarz nie ma dla ciebie czasu,ja nie tak dawno bylam w Polsce i tam opieka dla mnie jest bez porownania,duzo lepsza.Napisz gdzie mieszkasz w USA.Mam nadzieje,ze Ciebie lepiej potraktuja i bedziesz zadowolona,czego Ci zycze.Pozadrawiam

Gość gaja76
hej:) Ja juz jestem w ciazy zaawansowanej (prawie 6 miesiac) i... za tydzien wracam do Polski ze wzgledu na niefajne warunki... Ja rowniez mam ubezpieczenie public (dla kobiety w ciazy) i... moze wymienie, bedzie szybciej:) 1. W polowie drugiego miesiaca pojawilo mi sie krwawienie , ktore w Polsce od razu kwalifikuje na pobyt w szpitalu i podtrzymanie a tutaj... kazali mi sie pojawic u lekarza za 3 - 4 dni... czyli jak juz bedzie po wszystkim (czyli po poronieniu!) Dzieki Bozi przetrwalam, maluszek tez... 2. mam wade wzroku, ktora w Polsce z marszu kwalifikuje mnie na cesarke a tu... jedyne co mi zaproponowali to zniesienie skorczow w trakcie porodu i uzycie vacuum czyli proznociagu... Vacum juz od dawna w Polsce stosuje sie tylko w naglych przypadkach ze wzgledu na milion powiklan u noworodkow - ja sama widzisz jako przyszla-mama nie moge sie na to zgodzic!! Oczywiscie jak nam powiedziano - -gdybym wylozyla stosik zielonych opieka bylaby zdecydowanie lepsza i cesarka nie stanowilaby problemu... czyli placisz, masz:( Ponadto lekarze (mialam 5 do tej pory bo zawsze po przyjsciu do kliniki byl inny) nie maja pojecia co bylo na poprzedniej wizycie (u mnie nawet nie zajrzeli do karty! Jak spytalam czy krwawienie jest nadal to robili duze oczy i dopiero wtedy zabierali sie za czytanie karty) wg amerykanskiego modelu czyli usmiech na twarzy, zero odpowiedzi na pytania tylko "wszystko bedzie dobrze"... Nie jestem przewrazliwiona jedyne czego oczekuje to NORMALNEGO podejscia do mnie jako kobiety, przyszlej matki, ktora moze miec pytania i obawy:( Tak przy okazji to o tym ze zastosuja vacuum powiedziano mi dopiero niedawno, jako odpowiedz na poraz setny zadawane pytanie "co dalej"? Pewnie gdybym nie przycisnela to dopiero przy porodzie poinfirmowaliby mnie o wszystkim. Sorki, ze pisze w takim beznadziejnym tonie ale jestem naprawde zaskoczona negatywnie podejsciem lekarzy tutaj... Moze ty bedziesz miala wiecej szczescia - czego bardzo cieplo ci zycze i pozdrawiam:)

Gość Tlurpa
Wielkie dzieki za odpowiedzi, troche sie dziwie bo myslalam zawsze ze opieka tu bedzie lepsza, jutro ide na moja pierwsza wizyte i zobaczymy jak bedzie. Ubezpieczenie mam z pracy meza, a mieszkam w Albuquerque - w stanie Nowy Meksyk. Jak narazie przyswajam sobie angielskie medyczne slownictwo zebym wiedziala co do mnie mowia:)) Jakos mnie to wszystko przeraza, moze dlatego ze nie jestem w Polsce. Trzymam za Was kciuki!!

Gość wita 26
do Gaja Doskonale Cie rozumiem,dla mnie to ci lekarze nie maja pojecia zielonego o ginekologii i podejscia do kobiety,tylko ten sztuczny usmiech,ja jestem naprawde zalamana ,dlatego tez wracam do Polski juz za 2 tygodnie

Gość pomozcie...
wyjedzam do usa jako polska studentka, moj chlopak-polak ma gc nie chcemy tam zostawac na stale, ale powiedzmy na ok 2 lata tak zeby zarobic kase na poczatek wspolnego zycia. no i tak: chcielibysmy tam urodzic dziecko-zeby mialo obywatelstwo i zeby bylo szybciej-bo po powrocie to pewnie bedzie najpierw 100 innych wazniejszych spraw a ja juz teraz mam 26 lat... co wy na to? z tego co czytam i nie tylko tutaj to nie jest to dobry pomysl tym bardziej ze ja tam bede juz potem nielegalnie... prosze pomozcie podjac decyzje.............

Gość Tlurpa
Czesc! Ja wprawdzie jestem tu legalnie bo moj maz jest Amerykaninem ale znam dwie pary ktore sa tu nielegalnie i maja male dzieci ktore sie tu urodzily. Jedna znajoma dostala bezplatne ubezpieczenie jak byla w ciazy. Dziewczyny juz o tym pisaly, pewnie tez bys takie dostala. Jesli chodzi o podejscie lekarzy to wydaje mi sie ze w Polsce jest ono lepsze, ale to zalezy na kogo sie trafi. Masz trudna decyzje do podjecia, dziecko nawet jak sie tu urodzi to dla Was to nie robi zadnej roznicy bo i tak bedziecie nadal nielegalnie. Musisz sama podjac decyzje czy Wam sie oplaca, bo nawet jak bedziecie mieli ubezpiecznie (dzieki czemu odchodza ogromne koszty) to Ty pewnie nie bedziesz pracowac bo ktos musi sie dzieckiem zajac, a twoj chlopak jakby mial bardzo dobrze platna prace to wtedy mozna cos odlozyc i z czyms wracac a tak to chyba tylko po to zeby dziecko mialo obywatelstwo, ale wtedy to Wy sobie zamykacie droge powrotna. Aha teraz sie skapnelam ze twoj chlopak ma zielona karte, jakbyscie sie pobrali to wtedy mozesz wystapic o legalny pobyt, ale dokladnie nie znam sie na prawie emigr. Dowiedz sie wczesniej i napisz co postanowialas!

Czesc Tlurpa !!! Moj maz jest wlasnie z Twojego miasta i poleca Ci Presbiterian Hospital ( mam nadzieje, ze to sie wlasnie tak pisze ) i mowi, ze to najlepszy szpital. Na szczescie ja nie mialam tak przykrych doswiadczen z lekarzami jak Wy, nie moge narzekac na opieke.... Ale to pewnie kwestia gdzie, no i oczywiscie za ile :(

Gość Tlurpa
Dzieki. Tez slyszalam ze to najlepszy szpital tutaj, na szczescie bede w nim rodzic!