Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość olabooga
RYBA PO GRECKU - Filety z ryby (jaką lubicie) , rodzynki- 2 garście, cebula-1 duża, keczup-1 szkl, przecier pomidorowy-1 duża puszeczka, cukier i sól do smaku, natka pietruszki. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać rodzynki-podsmażyć, dodać keczup i przecier, sól,cukier i wszystko razem dusić jeszcze przez 15 min. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Przykryć tym sosem uprzednio usmażoną rybę. Potrawa musi postać choć 2 godzinki,żeby ryba przeszła smakiem. SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olabooga
Ale nam się temat udał!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olabooga
Ja, dziś na obiad robię REJBAK - przepis mam też z topiku, ale przyznam bez bicia,że nie wiem czy z tego. Oczywiście sporo przepisów od Was dziewczyny sobie przepisałam! Aż mi się nie chce wstawać od komputera, ale niedługo głodomór wraca ze szkoły i muszę się wkońcu wziąć do roboty!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olabooga ale ta ryba to chyba nie jest po grecku :O sos grecki to są warzywa podsmażone z koncentratem pomidorowym. Ja w takim sosie jaki podałaś robię płaty marynowane ze śledzia :) tylko nie wiem jak nazywa się ta potrawa :) u mnie bez nazwy :D co to jest REJBAK? nie słyszałam o czymś takim :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaa.....
a ja mam przepis na coś, co smakuje inaczej niż wszystko :) kurczak w soi: -kawałki kurczaka (skrzydełka i pałki) - 1 szklanka maggi - 1 szklanka sosu sojowego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wody gotować ok 40 munut do tego podawać ryż (gotowany bez soli, polany sosem w krórym gotowałyśmy kurczaka) i surówke :) pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do tej ryby, to pewnie masz rację, ale taki przepis dostałam od koleżanki. Ale ze śledziami jeszcze nie słyszałam - wypróbuję! Rejbak - 1 kg ziemniaków, 0,5 kg kaszy manny, 2 jajka, 25 dag słoniny, 1 duża cebula, sól, pieprz. Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć. Do wytopionego tłuszczu dodać cebulę, zeszklić i zrumienić. Ziemniaki zetrzeć na tarce , odcisnąć wodę i wymieszać z kaszą i jajkami. Wyrobić na jednolitą masę, przyprawić. Dodać skwarki z cebulą i częścią tłuszczu, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec 1 godzinę w 180\'. Ja pod koniec pieczenia posypuję tartm serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to cos podobnego do babki ziemniaczanej, u mnie na prowincji tak to nazywamy ;) tylko ja zamiast kaszy manny dodaję odrobine mąki pszennej :D super jedzonko :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dostałam od siostry suszone figi, w jakiejś takiej białej posypce, co moge z nich zrobić? Macie jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ Zrobiłam wczoraj rybe po turecku, żyję :) jest smaczna, polecam :D olaboga - nie wiem do czego możesz uzyc figi, ja jem je czasami zamiast cukierków :) zresztą nie tylko figi. Kupuje tez inne owoce suszone własnie zamiast słodyczy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I co to już koniec? Nie wygłupiajce się! Zapodaję przepis na sałatkę z suszonymi śliwkami: 1 puszka kukurydzy, 20dag tartego na grubych oczkach sera gouda, 15 suszonych śliwek pokrojonych w paski, 10dag szynki pokrojonej w paski, majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić. Odstawić na godzinkę, smacznego! mam nadzieję, że jeszcze ktoś tu zajży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ ja zajrzałam. Zrobię tę sałatkę, na pewno jest smaczna :) Żaden przepis smaczny, zdrowy i tani nie przychodzi do głowy;) Albo właściwie może na sałatkę:) Sałata, pomidor, szczypiorek, jajo też może być, oliwa, sok z cytryny, sól Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
„Karczek w sosie słodko kwaśnym”. Przepis nie jest trudny, a efekt znakomity. Ponieważ nie robię go zbyt często, to w domu jest on świątecznym daniem. Wszystkim smakuje i zawsze go zabraknie, bo są dokładki Podam proporcje na 4 osoby Potrzebujemy: Karczek (4 płaty) 1 słoiczek sosu słodko kwaśnego – dostępnego w naszych sklepach (ja do tego przepisu używam swojego sosu, który zrobiłam jeszcze jesienią i mam zawekowany w słoiczkach), a jak ktoś lubi dużo sosu to najlepiej dać 2 słoiczki. Można dodać 2 czubate łyżki ostrego kechupu. Wegeta, lub inna słona posypka używana w kuchni. Olej do smażenia. Wykonanie: Karczek pokroić w poprzek włókien na porcje o grubości ok. 1 cm (nie trzeba wówczas rozbijać mięsa młotkiem). Posypać wegetą i pozostawić na ok. 30 min. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Następnie przełożyć usmażony karczek do brytfanny, lub szerokiego rondla i zalać sosem słodko kwaśnym .Wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 200-250 0C. Długość pieczenia, jak i temperatura uzależniona jest od piekarnika, ale sądzę, że każda gospodyni zna już swój piekarnik i wie ile i jak piec w nim mięso. Miękkość karczku można sprawdzić widelcem. Karczek jest pyszny, miękki, soczysty i co ważne bez pracy. Życze smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Bardzo smaczna sałatka, o zdecydowanym smaku. Idealnie sie nadaje do wedlin. Sałatka marchewkowa 1 kg marchewki 7 jajek 5 główek cebuli /średniej wielkości/ Jajka i marchew gotujemy /osobno/ w osolonej wodzie. Pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i ugotować w zalewie octowej odcedzić wybrać ziele ang. i listek, zostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki połączyć razem z majonezem. Dosmakować solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Dla miłośników śledzi. Bardzo dobra, szczególnie po kilku godzinach [jak sie przeżre] Sałatka śledziowa 4 płaty śledziowe cebula żółty ser fasolka czerwona 2 ogórki konserwowe jak nie ma mogą być kiszone Śledzie , cebulę, ogórki pokroić w kostkę ,trochę żółtego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć sosem składającym się z 1 łyżeczki majonezu i 3 łyżek śmietany kwaśnej odrobiną magi i sóli z pieprzem do smaku. Ta sałatka również jest pyszna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Ta sałatke przyrządzam zamiast ziemniaków do mielonych kotletów. Najlepsza jest zaraz po przyrządzeniu, Sałatka ziemniaczana -inna 1 kg ziemniaków 1 cebula 5 ogórków kiszonych olej Cebulę pokroić w kostkę zalać 3 łyżkami oleju. Pokroić w drobna kostkę ogórki kiszone . Ziemniaki ugotować w mundurkach i jeszcze ciepłe [nie gorące] pokroic w kostkę [ może być nieco grubsza.] Połączyć wszystkie składniki ,doprawić do smaku pieprzem i solą. W miarę potrzeby kapnąć jeszcze trochę oleju. Sałątka jest znakomita do kotletów mielonych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O kurcze... no normalnie szok... :D a przepisy super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja ulubiona sałatka z brokuła: brokuła ugotować (15min), podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do salaterki , dodać 3 ugotowane na twardo jaja - pokrojone na ćwiartki , 3 pomidory pokrojone tak samo jak jajka, troszkę posolic. SOS: 2 łyżki majonezu wymieszane z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i 4 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Polać sałatkę po wierzchu, smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja właśnie zamierzam przeszukać topik pod kątem sałatki z pekińskiej kapusty. Sama dwie strony temu podawałam z makaronem, makaron mam, ale papryki i ogórka nie mam :( Mam kukurydzę... i tak zastanawiam się co jeszcze dać... fasolka konserwowa, ale czy to dobre? Może warzywka ugotowane jeszcze do tego dodać... ale mdławo mi wygląda...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla Emmi
Najprostsza surowka z pekinskiej: kapusta pekinska posiekana, lekko posolona, zalana sosem czosnkowym (majonez + smietana lub jogurt + sol + pieprz + roztarte zabki czosnku). A teraz przepis na nieco bogatsza: glowka kapusty pekinskiej 3 zabki czosnku pomidor strak czerwonej papryki 1/2 peczka rzodkiewek garsc rodzynek 3,4 lyzki majonezu sol, pieprz Kapuste, pomidor, papryke i rzodkiewke umyc, oczyscic i pokroic. Wymieszac z rodzynkami, przecisnietym przez praske czosnkiem i majonezem. Doprawic sola i pieprzem do smaku Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla Emmi
Podaje jeszcze jeden przepis: 1/2 malej kapusty pekinskiej 30 dag zoltego sera 20 dag wyluskanych orzechow wloskich sos: 1/3 szklanki oleju 2 lyzki musztardy 3 zabki czosnku sol, pieprz Kapuste umyc, osaczyc i poszatkowac. Ser pokroic w kostke. Orzechy grubo posiekac. Skladniki salatki dobrze wymieszac. Polaczyc olej z musztarda i lyzka przegotowanej letniej wody. Dodac roztarty czosnek, doprawic sola i pieprzem. Sosem polac salatke. odstawic na 2 godz. do lodowki, aby sie schlodzila. Mozna udekorowac piorkami czerwonej cebuli. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość woj-ka
Ja tak przyrządzam surówke z kapusty pekińskiej Kapusta pekińska 2 lub 3 pomidory kukurydza 1 saszetka przyprawy włoskiej Knorr / moze być z czosnkiem/ kilka łyżek oleju w zalezności od kapusty kapuste drobno posiekać, dodac sparzone i pokrojone pomidory i kukurydzę /wg uznania- ja zwykle na 1/2 sałaty biore 1/2 kukurydzy/. Mieszam wszystko w misce , dodaje przyprawe knorr i polewam olejem. Wymieszac i na stół. Najlepiej ja wykonać tuz przed podaniem, gdyz pomidory puszczaja sok i później sałatka pływa. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to ja może ciut podniosę, co by nie poleciał za bardzo w otchłań kafeterii skoro tak pięknie się z niej wydostał :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja surówkę z kapusty pekińskiej robię tak :) kapusta pekińska pomidor szczypiorek lub cebula jogurt naturalny sól Pokroić, wymieszać z jogurtem albo kapusta pekińska ser żółty starty kukurydza z puszki majonez ta sałatka jest smaczna do kurczaka pieczonego:) Miłego dnia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W końcu sałatkę pekińską zrobiłam tak: pare listków sałaty pekińskiej groszek konserwowy fasolka w puszce zapomniałam o kukurydzy, bo miała być :P szczypiorek sledż z puszki w oleju - nawet nie wiem czy to był sledź, w każdym razie miałam jakąś rybę w puszce w oleju :D i dałam przyprawę z szaszetki do sałatek pieprz i wyszła bardzo smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowka z kapusty pekinskiej
skladniki: 1por puksza groszeku puszka kukurydzy 1,5smietany sol i pieprz mozna dodac pomidory albo marchewke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj szczęśliwie skroiłam całą kapustę pekińską do obiadu, więc powinnam dać spokój z nią :P Zaraz będę pytać o coś innego :D Dzisiaj pekińską zrobiłam ciut inaczej i muszę przyznać, że wyszło smaczne, pynia do pieczonego kurczaczka, tylko mąż stwierdził, że ciut ,,ciężka,, pekińska i to pare listków, bo tyle mi zostało kukurydza i gorszek w puszce szczypiorek sól, pieprz, trochę majonezu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak tutaj jestem, to podam Wam najnowsze moje kulinarne odkrycie , które zawojowało nas całkiem :) Nazwa tej potrawy Bramborak, a są to placki robione inaczej, przynajmniej dla mnie inaczej. Pare słów o nich. Polecane są do mięs i sosów. I własnie tym podbiły nasze serca, bo wystarczy kawałek mięska w sosiku do tego te placuszki i fantastyczny, treściwy obiadek :D Nie przynudzam... 50 dag ziemniaków szklanaka mleka, jajko 2 łyżki mąki ząbek czosnku majeranek, pieprz, sól smalec lub olej do smażenia Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce lub w szatkownicy, zalać gorącym mlekiem. Dodaj jajko, posiekany czosnek, przyprawy, mąkę. Ciasto powinno być luźne. Łyzką kłaść placki na wrzący tłuszcz, lekko zrumienić z obu stron. Jesli placki mają być osobnym daniem, czyli nie z mięsem w sosie, to polecają wkrojenie , drobno kiełbasy i smażenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podnosze... co teraz , na obecną porę przygotowujecie do jedzenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 123aaa
a znacie moze przepis na marchewke z groszkiem??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×